Lubelski klub w sezonie 2010

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
meesha
Trener
Kontakt:

Re: Lubelski klub w sezonie 2010

#376 Postautor: meesha » 29 października 2009, o 19:54

Pisze, ze powolywnie sie na przepisy UE w kontekscie "zatrudnienia" w sporcie jest bzdura. Jesli zwiazki pilkarskie ustalily miedzy soba, ze zawodnik moze grac w danym sezonie tylko w jednym klubie i tylko w jednej lidze, to UE nie ma tu nic do gadania. Podobnie jak w przypadku gdy zuzlowe zwiazki poszczegolnych krajow umowia sie, ze aby startowac za granica trzeba miec zgode macierzystej federacji.
Proste to jest jak budowa cepa, a niektorzy jak sie uparli kilka lat temu na bledna interpretacje "swobody zatrudnienia w krajach UE" przy okazji otwracia ligi polskiej na obcokrajowcow bez zadnych ograniczen, tak sie dalej tego nie wiedziec czemu trzymaja, choc okazalo sie to oczywista bzdura...
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#377 Postautor: Torsen » 29 października 2009, o 20:14

Albo że mężczyźni nie mogą uczestniczyć w rywalizacji kobiet :)

meesha
Trener
Kontakt:

#378 Postautor: meesha » 29 października 2009, o 20:22

O takich oczywistosciach juz nawet nie wspominam, podobnie jak o tym, ze 22-latek nie moze startowac w MDMP. Toz to do Strasbourga sie nadaje :P
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Monter_77

#379 Postautor: Monter_77 » 29 października 2009, o 20:51

A czy nie jest tak, ze klub moze w kazdej chwili zgode na starty zagraniczne cofnac, nawet bez uzasadnionych przyczyn na zasadzie czystego "widzimisie" i PZM musi taki fakt zaakceptowac?? A klub skorzystal z tej mozliwosci oczywscie robiac "zaslone dymna" ze jest to jeden z elementow kary. W ten sposob stwarza sie wrazenie, ze drugi element kary jaka jest kara finansowa tez jest calkowicie legalna (a tak nie jest przynajmniej w swietle cytowanego przez Regdala piorytetu Anglii)
Nie pojdziemy dzis do kina, nie pojdziemy do kosciola, nie pojdziemy do burdelu, serce nas na Montex wola...
Obrazek

Awatar użytkownika
Regdal
Zawodowiec

#380 Postautor: Regdal » 29 października 2009, o 21:19

meesha pisze:O takich oczywistosciach juz nawet nie wspominam, podobnie jak o tym, ze 22-latek nie moze startowac w MDMP. Toz to do Strasbourga sie nadaje :P

Wyraziłem tylko swój pogląd na pewne kwestie,czy ten pogląd też nadaje się do Strasburga ?
"Bez mózgowa,szowinistyczna,szarańcza,na internetowych forach" - Bartłomiej Czekański

www.wolinski.com.pl

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#381 Postautor: sting126 » 29 października 2009, o 21:35

Nie wyraziles pogladu tylko napisales wprost,ze PZM lekcewazy unijne regulacje. Meesha Ci bardzo ladnie wyjasnil, ze piszesz bzdury.
Czas na zmiany :]

harry
Trener

#382 Postautor: harry » 29 października 2009, o 23:48

Regdal pisze:Zupełnie nie rozumiem na jakie przepisy się powołujesz,

Na przepisy dyscyplinarne Sportu Zużlowego Polskiego Związku Motorowego, rozdział 4, artykuł 334, punkt 29:
za nieprzestrzeganie terminów startów pierwszeństwa w lidze polskiej:
-kara pieniężna od 5 000 do 25 000 zł .
Tomasz Piszcz jest zawodnikiem z licencją polską. W związku z tym jego obowiązują przepisy PZM. I pierwszeństwo ma w tym przypadku liga polska. A kontrakt z klubem i zapisy o priorytecie ligi angielskiej jest umową mniejszego rzędu niż przepisy PZM i według mnie ważniejsze są przepisy Związku.
Oczywiście od tego typu zawiłych spraw są sądy i pewno one rozstrzygać będą.
Bo jak znam życie PZM umyje ręce na dzień dobry.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
istred
Trener

#383 Postautor: istred » 30 października 2009, o 12:57

Nie do końca jest tak, że Regdal nie ma racji.

Co do przepisu, na który się powołuje Harry, to moim zdaniem narusza on swobodę przepływu pracowników ustalając jako priorytet ligę polską. Mam tylko dwie wątpliwości - czy sprawa ma ma charakter wspólnotowy i czy żużlowiec jest pracownikiem (piłkarze są, ale specyfika żużlowca jest jednak chyba trochę inna).
Jakby nie było, przepis jest. Nikt go nie uchylił, więc obowiązuje.

Jednak kiedyś czytałem, że Piszcz nie dostał żadnego pisma zawiadamiającego go o karze finansowej... Jak to wygląda na dziś?

Tomasz Piszcz jest zawodnikiem z licencją polską. W związku z tym jego obowiązują przepisy PZM. I pierwszeństwo ma w tym przypadku liga polska. A kontrakt z klubem i zapisy o priorytecie ligi angielskiej jest umową mniejszego rzędu niż przepisy PZM i według mnie ważniejsze są przepisy Związku.
Harry, a nie jest tak, że związek musi zatwierdzić kontrakt? Nie bada go pod kątem zgodności z regulaminami?
Wydaje mi się, że jeśli taki kontrakt został zatwierdzony, to jednocześnie PZM uznał, że można wprowadzać priorytet innej ligi niż polska.

go!
Trener

#384 Postautor: go! » 30 października 2009, o 13:04

istred pisze:Co do przepisu, na który się powołuje Harry, to moim zdaniem narusza on swobodę przepływu pracowników ustalając jako priorytet ligę polską.

To ze narusza swobode przeplywu to nie znaczy jeszcze ze nie moze w Polsce taki przepis funkcjonowac. Zakaz rejestracji w Polsce samochodow RHD tez narusza przepisy o swobodnym przeplywie towarow a obowiazuje od tylu lat, mimo grozacego palca UE. Moze jedno i drugie sie wreszcie zmieni.. moze

Awatar użytkownika
istred
Trener

#385 Postautor: istred » 30 października 2009, o 13:11

Dlatego napisałem:
Jakby nie było, przepis jest. Nikt go nie uchylił, więc obowiązuje.

Chodź jeżdżenie po polskich drogach samochodem z kierownicą po prawej stronie to samobójstwo ;)

harry
Trener

#386 Postautor: harry » 30 października 2009, o 13:23

Niczego nie przesądzam w sprawie Piszcza a wrecz jestem bardzo ciekaw jak to się rozwinie i zakończy.
Zwiazek nie zatwierdza kontraktów tylko wymaga, zeby określone punkty były wpisane w kontrakcie. Oczywiście można wiele rzeczy modyfikować, przerabiać itp. Od tego są prawnicy.
I tak, mimo ze w tym roku wyszły szablony kontraktów, to niektórzy zawodnicy mający menedżerów-prawników i tak zmodyfikowali swoje kontrakty, oczywiście pod swoim kątem.
Czy zrobił to Piszcz - nie wiem. Ale tak jak pisałem sprawa wydaje się być skomplikowana właśnie w zależności od tego czy Piszczowi pomagał prawnik czy nie.
No i dodatkowo w kazdym kontrakcie musi być zdanie że zawodnik zna regulamin PZM i zgadza się na niego, co jeszcze bardziej komplikuje sprawę.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#387 Postautor: Torsen » 30 października 2009, o 16:09

Ani piłkarze, ani żużlowcy nie są żadnymi pracownikami. Po prostu jedna z podstawowych zasad Wspólnoty dotycząca swobody przepływu pracowników została przez ETS rozszerzona również na sportowców. Ale nie ma żadnej normy europejskiej, która nakazywałaby uznawać osoby pozostające w stosunku cywilnoprawnym za pracowników. Polscy żużlowcy, jak się nie mylę, są przedsiębiorcami, a umowy, jakie wiążą ich z klubami, nie mają ani jednej cechy stosunku pracy.
Trudno przewidzieć, jak zachowałby się sąd. Z tego, co tu czytam, umowa nie przewiduje, że postanowienia jakichkolwiek regulaminów stanowią jej integralną część, a samo oświadczenie o ich znajomości i akceptacji przez jedną (dlaczego tylko jedną?) ze stron, moim zdaniem, nie wnosi nic do sfery ich wzajemnych praw i obowiązków. Uważam więc, że sąd badałby jedynie zgodny zamiar stron wyrażony w umowie, a tak jest mowa o priorytecie ligi angielskiej - klub się na to zgodził, dodatkowo nie oświadczając, że "zna i akceptuje" regulamin PZM. Regulamin nie jest ustawą, a sąd wiążą tylko konstytucja i ustawy. Nie jest też częścią umowy, na podstawie której będzie ustalał wzajemne prawa i obowiązki klubu i zawodnika.
Ale to tylko moje zdanie - zastrzegam, że regulaminów PZM nie czytałem, bo mi się nie chciało, a umowy, bo nikt mi jej nie pokazał :)

janek
Kadrowicz

#388 Postautor: janek » 30 października 2009, o 18:50

Prawdopodobnie Staszek Knapp Anderson i Klingberg będą szukać nowego pracodawcy na A.D. 2010, może hurtem będzie taniej? :) do tego K. Baran, Zieliński i byłoby gut

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#389 Postautor: Cooper » 30 października 2009, o 19:16

Gorszy sklad niz w tym roku.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Regdal
Zawodowiec

#390 Postautor: Regdal » 30 października 2009, o 19:49

Gawrzyk pisze:czy ja mam deja vu?
przeciez o tym bylo juz 10 razy na forum.
nikt zdania przeciez nie zmieni to po co od nowa to walkowac

To forum jest od tego żeby dyskutować,nikt Tobie nie każe przecież tego czytać.
"Bez mózgowa,szowinistyczna,szarańcza,na internetowych forach" - Bartłomiej Czekański

www.wolinski.com.pl

go!
Trener

#391 Postautor: go! » 31 października 2009, o 14:39

Regdal pisze:To forum jest od tego żeby dyskutować,nikt Tobie nie każe przecież tego czytać.

noo,
ale to jest JEGO (!) forum

Awatar użytkownika
mustafa
Zawodowiec

#392 Postautor: mustafa » 31 października 2009, o 15:16

Regdal pisze:To forum jest od tego żeby dyskutować,nikt Tobie nie każe przecież tego czytać.

Tylko, że z Twojej strony to odkąd pamiętam, rzadko to przypominało dyskusje, a raczej fanatyczne czepianie się, dogryzanie, sianie jakiś dziwnych podtekstów, ignorancję, oraz monopol na prawdę, który posiadasz. A to raczej czytającym to forum średnio się podoba.

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#393 Postautor: sting126 » 31 października 2009, o 16:20

A jak myslicie? Czy klub w przyszlym sezonie powinien wrocic do historycznej nazwy Motor? :]
Czas na zmiany :]

K.A.M.I.L.
Zawodowiec
Kontakt:

#394 Postautor: K.A.M.I.L. » 31 października 2009, o 16:41

Po tym ironicznym ;) pytaniu pierwszej reakcji spodziewam się po Koprze i teżetomaniaku ;)

Odpowiadając na Twoje pytanie, według mnie nasz klub powinien wrócić do nazwy Motor :) ;)

Pozdrawiam
MOTOR LUBLIN

meesha
Trener
Kontakt:

#395 Postautor: meesha » 31 października 2009, o 16:45

Ja mysle, ze nalezy zrobic ankiete 8)

Awatar użytkownika
Cz@rek
Trener

#396 Postautor: Cz@rek » 31 października 2009, o 17:08

To dosyć proste,wystarczy tylko pozyskać jako sponsora tytularnego Suzuki Motor Poland 8)

Awatar użytkownika
Regdal
Zawodowiec

#397 Postautor: Regdal » 31 października 2009, o 17:22

harry pisze: A ponieważ prezesem jest człowiek związany z prawem to moze byc ciężko.

Sugerujesz,że nie będzie decydowało prawo tylko znajomości ?

www.wolinski.com.pl

Awatar użytkownika
papi
Trener

#398 Postautor: papi » 31 października 2009, o 17:47

Nie, Harry sugeruje, że człowiek znający się na prawie nie robiłby z siebie idioty i laika przed całą żużlowa (i nie tylko) Polską.

Czy istnieje choć jedno zdanie, na które możesz się zgodzić, czy bez względu co i kto by nie powiedział musisz się z założenia przypieprzyć?

Koper
Trener
Kontakt:

#399 Postautor: Koper » 31 października 2009, o 20:06

sting126 pisze:A jak myslicie? Czy klub w przyszlym sezonie powinien wrocic do historycznej nazwy Motor? :]

Wywołujesz mnie do tablicy ? :wink:

K.A.M.I.L. pisze:Odpowiadając na Twoje pytanie, według mnie nasz klub powinien wrócić do nazwy Motor :) ;)

Zgadzam się z kolegą i chyba nie tylko ja :)

http://www.sportowefakty.pl/zuzel/2009/ ... nie-motor/

P.S. Falubaz wrócił do nazwy po 19 latach i zdobył Drużynowe Mistrzostwo Polski, w takim wypadku my mamy czas jeszcze 5 lat :wink: Ale do tego czasu będziemy musieli być już Spółką Akcyjną 8)

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#400 Postautor: Łoptymista » 31 października 2009, o 23:26

sting126 pisze:A jak myslicie? Czy klub w przyszlym sezonie powinien wrocic do historycznej nazwy Motor? :]

no a ktos wie o ktorej najblizszy trening?

:D