Motor Lublin w sezonie 2022

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kdsz
Trener

Re: Motor Lublin w sezonie 2022

#3626 Postautor: kdsz » 30 grudnia 2022, o 10:42

Flagg pisze:Szczególnie, że Mikkel jest dość ofensywnym zawodnikiem.

Wg mnie Mikkel nie jest szczególnie widowiskowym zawodnikiem. Nie jest też nudziarzem, ale do takich gości jak Zmarzlik, Janowski, Lindgren, Kołodziej, Lambert czy nawet Woffinden sporo mu brakuje. Oczywiście pamiętam jego wyścig przeciwko Motorowi w barwach Wybrzeża, ale z przypomnieniem sobie drugiego takiego biegu mam problem.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#3627 Postautor: Torsen » 30 grudnia 2022, o 10:58

Racjonalizujecie porażkę transferową Klubu, co podobno budzi wesołość wśród kibiców innych drużyn.
Facet od kilku lat notuje wyłącznie progres - skąd wniosek, że osiągnął maksimum? Może tak, może nie, ale na jakiej podstawie takie twierdzenie?
Nie opuszcza meczów, jeździł w 4 meczach ze złamaną nogą - jak można wypominać mu delikutaśność?
Wywalił się sam, przez własny błąd. OK, ale wbrew pozorom zdarza się. Kiedyś w barwach Rzeszowa orła na lubelskim torze podczas próby wywinął Dariusz Śledź, wówczas rutynowany zawodnik, doświadczony i czołowy senior ligi. Po co więc dorabiać do tego jakieś niestworzone teorie?
Teraz jeszcze czytam, że w sumie to nie jeździł widowiskowo. No błagam. Przykład pierwszy z brzegu - ostatni bieg w Gorzowie na otwarcie ostatniego sezonu, sam przeciwko Zmarzlikowi i Vaculikowi, z pierwszego łuku na ostatnim miejscu. Potem wyprzedził obydwu wchodząc między dwóch, zupełnie niewidowiskowo.
Strata Michelsena jest porażką Klubu, kropka. A co będzie w przyszłości, zobaczymy.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#3628 Postautor: kdsz » 30 grudnia 2022, o 11:15

Torsen pisze:Racjonalizujecie porażkę transferową Klubu, co podobno budzi wesołość wśród kibiców innych drużyn.

Żeby tak robić (racjonalizować), musiałbym mieć poczucie klęski, a ja ze spokojem przyjąłem odejście Michelsena. Duńczyk nigdy nie był gościem z mojej bajki. Jest lepszym ligowcem od Lindgrena, ale to Fredrika darzę znacznie większą sympatią i cieszę się że będzie jeździł w naszych barwach.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#3629 Postautor: Kargolo » 30 grudnia 2022, o 11:34

kdsz pisze:Wg mnie Mikkel nie jest szczególnie widowiskowym zawodnikiem.

Poleciałeś grubo. Mikkel to absolutna czołówka pod względem widowiskowości. Nie ma problemu z żadnym rodzajem ataku i zawsze jest groźny do końca jeśli ma kogoś przed sobą.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#3630 Postautor: kibicLBN » 30 grudnia 2022, o 11:47

Od jednej skrajności w drugą. Gelo na siłę szuka słabości Miechelsena, zaś Torsen drze szaty po Duńczyku i widzi w jego odejściu największą porażkę Motoru od czasu reaktywacji.
Prawda leży po środku. Jest to porażka, bo jego odejście nie było przewidywane. Z reguły kluby z czołówki jeśli chcą to zatrzymują swoich czołowych napieraczy. Wyjątkami są zmiany przepisów jak choćby wprowadzenie U24, albo bieda w kasie klubowej Leszna. Pisze o czołowych, bo taki Grudziądz dzielnie trzymał Artioma przez bodajże 6lat.
Ale nie jest też to dramat. Moim zdaniem siła rażenia formacji seniorskiej nie spadła, a przy odrobinie szczęścia może być znacznie wyższa. Mamy już 1 a nie dwóch mocnych juniorów i tylko w tym aspekcie straciliśmy. Zdecydowanym faworytem do złota nie jesteśmy tylko ze względu na ogromne wzmocnienie Wrocławia, w którym za ZZ i słabego Czugunowa przychodzą Artiom z Pawlickim.
Co do porównania. Michelsen jest lepszym ligowcem, ale żużlowcem o wiele lepszym jest Lindgren i dużo wody w Wiśle upłynie nim się to zmieni.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#3631 Postautor: Gelo » 30 grudnia 2022, o 11:57

Kargolo pisze:
kdsz pisze:Wg mnie Mikkel nie jest szczególnie widowiskowym zawodnikiem.

Poleciałeś grubo. Mikkel to absolutna czołówka pod względem widowiskowości. Nie ma problemu z żadnym rodzajem ataku i zawsze jest groźny do końca jeśli ma kogoś przed sobą.

Zwlaszcza jak to jest Wiktor Lampart :)

Flagg
Trener

#3632 Postautor: Flagg » 30 grudnia 2022, o 12:09

kdsz pisze:
Flagg pisze:Szczególnie, że Mikkel jest dość ofensywnym zawodnikiem.

Wg mnie Mikkel nie jest szczególnie widowiskowym zawodnikiem. Nie jest też nudziarzem, ale do takich gości jak Zmarzlik, Janowski, Lindgren, Kołodziej, Lambert czy nawet Woffinden sporo mu brakuje. Oczywiście pamiętam jego wyścig przeciwko Motorowi w barwach Wybrzeża, ale z przypomnieniem sobie drugiego takiego biegu mam problem.
Przede wszystkim MIchelsen jest o niebo lepszym startowcem od np. takiego Lindgrena i Lamberta i siłą rzeczy ma mniej okazji do pokazania swojej "widowiskowości". No i umówmy się, że widowiskowość w żuzlu w dużej mierze zależy od sprzętu, dopasowania i słabego startu. Jak ruszasz ze startu jak Kubera, to nie bardzo masz okazję kogoś, gdzieś wyprzedzić. Z drugiej strony mając takie fury jak Kołodziej czy Janowski i zostając na starcie 30 metrów = robisz show.

kibicLBN pisze:Od jednej skrajności w drugą. Gelo na siłę szuka słabości Miechelsena, zaś Torsen drze szaty po Duńczyku i widzi w jego odejściu największą porażkę Motoru od czasu reaktywacji.
Być może się mylę, ale ty nawet nie do końca chodzi o klasę sportową Duńczyka, bo ta jest oczywiście jak najbardziej do zastąpienia. Chodzi raczej o bycie "swojakiem". tak trochę spłaszczając temat. Zrób sobie proste ćwiczenie. Wyobraź sobie, że żużel znika z mapy świata w kwietniu, a nastepnie wymień kluby, z którymi kojarzą Ci się zawodnicy z podstawowego składu Motoru. Ja nie potrafię przy żadnym z nich wymienić Motoru. Zmarzlik wiadomo, Holder wiadomo, Kubera to jednak wciąż Leszno, Hampel - Leszno i Zielona, Lindgren - Czewa. Może Cierniak, choć tutaj stawiałbym na ten moment znak równości między Tarnowem i Lublinem. A myślać Michelsen czy Lampart - myślisz Motor. Wiem, że dla wielu osób to nie ma kompletnie żadnego znaczenia, ale przynajmniej ja tak do tego podchodzę.
Ostatnio zmieniony 30 grudnia 2022, o 12:15 przez Flagg, łącznie zmieniany 3 razy.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#3633 Postautor: Torsen » 30 grudnia 2022, o 12:12

kibicLBN pisze:Torsen drze szaty po Duńczyku i widzi w jego odejściu największą porażkę Motoru od czasu reaktywacji.

Nic takiego chyba nie napisałem, ale w sumie to masz rację :) Co nam się bardziej nie udało od czasu reaktywacji?

KrzyczącyK1b1c
Trener

#3634 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 30 grudnia 2022, o 12:41

Torsen pisze:Nic takiego chyba nie napisałem, ale w sumie to masz rację :) Co nam się bardziej nie udało od czasu reaktywacji?

Awans do Play-Off w 2020 :)

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#3635 Postautor: kibicLBN » 30 grudnia 2022, o 12:41

Co? Chociażby cały pierwszy sezon był najgorszy tak naprawdę. Mieliśmy de facto dream team jak na realia 2. Ligi. Nie mieliśmy prawa tego nie wygrać z 1. miejsca, a jednak Gniezno było wyraźnie lepsze.
Flagg pisze:
kibicLBN pisze:Od jednej skrajności w drugą. Gelo na siłę szuka słabości Miechelsena, zaś Torsen drze szaty po Duńczyku i widzi w jego odejściu największą porażkę Motoru od czasu reaktywacji.
Być może się mylę, ale ty nawet nie do końca chodzi o klasę sportową Duńczyka, bo ta jest oczywiście jak najbardziej do zastąpienia. Chodzi raczej o bycie "swojakiem". tak trochę spłaszczając temat. Zrób sobie proste ćwiczenie. Wyobraź sobie, że żużel znika z mapy świata w kwietniu, a nastepnie wymień kluby, z którymi kojarzą Ci się zawodnicy z podstawowego składu Motoru. Ja nie potrafię przy żadnym z nich wymienić Motoru. Zmarzlik wiadomo, Holder wiadomo, Kubera to jednak wciąż Leszno, Hampel - Leszno i Zielona, Lindgren - Czewa. Może Cierniak, choć tutaj stawiałbym na ten moment znak równości między Tarnowem i Lublinem. A myślać Michelsen czy Lampart - myślisz Motor. Wiem, że dla wielu osób to nie ma kompletnie żadnego znaczenia, ale przynajmniej ja tak do tego podchodzę.

Poniekąd masz rację, ale czy naprawdę postawa Duńczyka, poza pierwszą połową tego sezonu, zobowiązywała nas do takiego utożsamiania go z Motorem? Śmiem wątpić. Ogólnie faceta będę dobrze wspominał, jako kapitan był świetny i oddany drużynie, jednak w poprzednich 3 sezonach bywał mocno problematyczny wychowawczo.
A Hampel to bardziej Leszno i Wrocław moim zdaniem. W Falubazie epizod był chyba krótszy niż u nas.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#3636 Postautor: papi » 30 grudnia 2022, o 13:02

W Falubazie był 5 lat, dłużej niż we Wrocku. Wiem że miał kontuzje, ale ładny epizod :P

ezbeg
Trener

#3637 Postautor: ezbeg » 30 grudnia 2022, o 13:20

A dla mnie Hampel w pierwszej kolejności kojarzy się z Polonią Piła.

Kaman
Kadrowicz

#3638 Postautor: Kaman » 30 grudnia 2022, o 13:31

TOP5 dotacji
@Miasto_Lublin
na sport seniorski na okres 1.01-30.06.2023

1. Piłkarski Motor - 1 890 000
2. Koszykarski Start - 1 880 000
3. Ręczna MKS - 1 710 000
4. Siatkarski LUK - 1 612 000
5. Żużlowy Motor - 1 500 000

#Lublin

https://twitter.com/nowacki_7/status/16 ... 5316290561

Czarek
Trener

#3639 Postautor: Czarek » 30 grudnia 2022, o 13:44

Kaman pisze:TOP5 dotacji
@Miasto_Lublin
na sport seniorski na okres 1.01-30.06.2023

1. Piłkarski Motor - 1 890 000
2. Koszykarski Start - 1 880 000
3. Ręczna MKS - 1 710 000
4. Siatkarski LUK - 1 612 000
5. Żużlowy Motor - 1 500 000

#Lublin

https://twitter.com/nowacki_7/status/16 ... 5316290561

Upokorzenie.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Sebekmotor
Kadrowicz

#3640 Postautor: Sebekmotor » 30 grudnia 2022, o 13:57

My najmniej, ale może dlatego, że klub ma kilka innych mocnych źródeł finansowania np kibice, czy pieniądze z tv.

blajar
Trener

#3641 Postautor: blajar » 30 grudnia 2022, o 14:04

Chyba nie ten wątek, bo to raczej 2023. Nie jest przypadkiem tak, że to są dotacje miejskie, a niezależnie od nich idzie jeszcze kasa na promocję miasta?
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Sebekmotor
Kadrowicz

#3642 Postautor: Sebekmotor » 30 grudnia 2022, o 14:08

To dotacje na 1 półrocze. Jak na drugie będzie tyle samo to wszystko powinno się zgadzać.

Awatar użytkownika
Hayden
Trener

#3643 Postautor: Hayden » 30 grudnia 2022, o 14:30

Nie szkoda mi kasy na Start i LUK bo grają w najwyższych liga w sportach chyba nawet popularniejszych od żużla, a z pewnością bardziej masowo uprawianych. Ale prawie 2 miliony co roku na ten amatorski pseudoklubik w 3 lidze (do całkiem niedawna w 4), który w tym roku walczy w lidze z Radunią Stężyca to coś czego nigdy nie będę w stanie zrozumieć.
Motor mocny

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#3644 Postautor: Perez » 30 grudnia 2022, o 14:48

Dajcie już spokoj z Michelsenem. Bo jeszcze mu się głupio zrobi i będzie chciał wrócić :-) tak to jest z Dunczykami Hans też nam uciekł swego czasu. Wiem wiem to były inne realia.
Ps. Zaczyna widać po forum głód sezonu :)
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#3645 Postautor: kibicLBN » 30 grudnia 2022, o 16:13

Bo kiedyś to kurła było. 31 stycznia całe forum obgryzalo pazury czy ,, Karol Baran, Karol klap, klap" podpisze czy nie. Niby wiadomo, że u nas ale ktoś puszczał plotki, że niekoniecznie i dreszczyk emocji był. Odarli nas z tych emocji.
A co do dofinansowania. Piłkarzyki zawsze przejadali miliony i zawsze efekt był ten sam. Normalnie buduje się stadion dla drużyny, tutaj ktoś chciał zrobić rewolucję i zbudować drużynę dla stadionu i dzięki temu od 8 lat można w jednym z najpiękniejszych miast polski, na jednym z najnowocześniejszych stadionów oglądać zmagania piłkarzy 3/4 klasy rozgrywkowej.

Czarek
Trener

#3646 Postautor: Czarek » 30 grudnia 2022, o 17:11

Hayden pisze:Nie szkoda mi kasy na Start i LUK bo grają w najwyższych liga w sportach chyba nawet popularniejszych od żużla, a z pewnością bardziej masowo uprawianych. Ale prawie 2 miliony co roku na ten amatorski pseudoklubik w 3 lidze (do całkiem niedawna w 4), który w tym roku walczy w lidze z Radunią Stężyca to coś czego nigdy nie będę w stanie zrozumieć.

Po pierwsze koszykówka i siatkówka nie są w Lublinie popularniejsze od żużla, są nawet o wiele mniej popularne, patrz: frekwencja. Po drugie to właśnie piłkarski Motor jako jedyny może od czasu do czasu pochwalić się popularnością zbliżoną do żużlowego Motoru. Po trzecie są to dotacje na sport seniorski, a nie juniorski czy amatorski, więc masowość dyscypliny nie ma tu żadnego znaczenia.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#3647 Postautor: kdsz » 31 grudnia 2022, o 11:02

Flagg pisze:Zrób sobie proste ćwiczenie. Wyobraź sobie, że żużel znika z mapy świata w kwietniu, a nastepnie wymień kluby, z którymi kojarzą Ci się zawodnicy z podstawowego składu Motoru. Ja nie potrafię przy żadnym z nich wymienić Motoru. Zmarzlik wiadomo, Holder wiadomo, Kubera to jednak wciąż Leszno, Hampel - Leszno i Zielona, Lindgren - Czewa. Może Cierniak, choć tutaj stawiałbym na ten moment znak równości między Tarnowem i Lublinem. A myślać Michelsen czy Lampart - myślisz Motor.

Mamy zespół najemników. To żadna nowość i nie ma co się obrażać na rzeczywistość. Oczywiście najemnicy również mogą stać się swojakami. Do dziś ciepło myślimy o Miesiącu czy ś.p. Grzegorzu Knappie. Legendami w swoich klubach są Woffinden i Madsen, czyli faceci ze sporym portfolio zanim dołączyli do obecnych zespołów. U nas potencjał na bycie legendą ma pewnie Kubera. Byłoby super, ale się nie nastawiam. Myślę że wcześniej lub później zmieni środowisko.

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#3648 Postautor: Perez » 31 grudnia 2022, o 12:27

Myślę że później niż wcześniej.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

blajar
Trener

#3649 Postautor: blajar » 11 stycznia 2023, o 19:43

Ciekawe. P. Cugowski twierdzi, że "Z Michelsenem była zupełnie inna historia. Mikkel chciał wrócić, ale niestety się nie dało podważyć kontraktu i zostało tak, jak jest." Może kiedyś dowiemy się, jak było w rzeczywistości :)

https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/10395 ... 0-km-dalej
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
papi
Trener

#3650 Postautor: papi » 11 stycznia 2023, o 19:58

pytanie czy Cugowski naprawdę to wie, czy tak wyczytał, a potem sprzedaje jako info KMO 100%. Jakoś mi to do niego by pasowało ;)