Motor Lublin w sezonie 2022
Re: Motor Lublin w sezonie 2022
Śpiewakiem jest bardzo dobrym do nadal. Więc czas przeszły nie ma tu zastosowania. Można się z nim nie zgadzać ale o żużlu wie więcej niż 3/4 tego forum.
Lepiej mieć dwóch średnich zawodników niż dobrego i słabego - to oczywiste. Więc nie widzę w tej wypowiedzi niczego dyskwalifikującego.
Kontuzja Zmarzlika wykoleja drużynę.
Kontuzja Zmarzlika wykoleja drużynę.
Ja akurat sobie policzyłem. Trójka MM, Drabik i Grisza 2021 jest ponad pół punktu gorsza od trójki Zmarzlik,Lindgren, Holder. Tu zyskujemy i to znacznie. Tracimy na juniorze. Z tego wynika że przy zakontraktowaniu kogoś z Ostrowa nasza moc powinna być ciut większą niż obecnie
Tak to oczywiste. Oczywiście jest to również błędne założenie, gdzie równie oczywiste jest, że Zmarzlik nie jest kontraktowany za dwójkę zawodników jak to pan śpiewał przedstawił (i wtedy jego oczywista teza, że lepiej mieć Michelsena i Drabika niż jednego Zmarzlika miałaby jakikolwiek sens - wówczas można byłoby się zgadzać lub nie zgadzać), tylko w przypadku odejścia dwóch zawodników Motor musi zakontraktować dwóch innych, a być może nawet trzech - jeden za ZZ.
Ode mnie pewnie też ma większą wiedzę o zuzlu, szczególnie historyczna. Z tym, że to nie jest żaden konkurs, żeby osoba z większą wiedzą "wygrywała". Krzystyniak tez pewnie wiedzę ma i to praktyczna, czego nie ma żaden kibic, a plecie głupoty, które czyta się z zażenowaniem.Można się z nim nie zgadzać ale o żużlu wie więcej niż 3/4 tego forum.
Krzysiek powiedział co myśli i tyle. On widzi to tak a nie inaczej i takie jego prawo. Kibicuje żużlowcom kilkadziesiąt lat więc jest zorientowany w temacie. Jak każdy ma prawo do własnego zdania, poglądów i opinii. Można się z nim nie zgadzać to przecież oczywiste. Ja osobiście bardzo żałuję, że Mikkel odchodzi ale takie życie. Mikkel opuszcza Motor, Bartek opuszcza Stal. Na wymianie jeden za jeden na dzień dzisiejszy pewnie zyskujemy. Nie mieszałbym w to odejścia Drabika, to zupełnie inna bajka. Tak czy inaczej Mikkel budował markę Motoru ale Motor też zbudował jego pozycję. Korzyść obopólna. Ładnie chłopakowi trzeba podziękować i jedziemy dalej. Tyle.
MOTOR LUBLIN
https://m.youtube.com/watch?v=XbqPNpyee80
https://m.youtube.com/watch?v=XbqPNpyee80
Tym postem stałeś się moim guru
istred pisze:równie oczywiste jest, że Zmarzlik nie jest kontraktowany za dwójkę zawodników jak to pan śpiewał przedstawił (i wtedy jego oczywista teza, że lepiej mieć Michelsena i Drabika niż jednego Zmarzlika miałaby jakikolwiek sens - wówczas można byłoby się zgadzać lub nie zgadzać), tylko w przypadku odejścia dwóch zawodników Motor musi zakontraktować dwóch innych, a być może nawet trzech - jeden za ZZ.
Ja to odebrałem jako skrót myślowy - jeden bardzo dobry (plus ktoś z łapanki) za dwóch dobrych. Czyli nie jeden za dwóch wg głów, tylko wg klasy.
Ale tu są cały czas błędne kalkulacje. Trzeba porównać trójkami. Mikkel, Maks, ZZ (Łaguta) vs Zmarzlik, Lindgren, Holder. Tracimy na Lamparcie ale co ma powiedzieć Czewa
Gelo pisze:Ja akurat sobie policzyłem. Trójka MM, Drabik i Grisza 2021 jest ponad pół punktu gorsza od trójki Zmarzlik,Lindgren, Holder. Tu zyskujemy i to znacznie. Tracimy na juniorze. Z tego wynika że przy zakontraktowaniu kogoś z Ostrowa nasza moc powinna być ciut większą niż obecnie
Grisza był zawodnikiem, u którego średnia była sprawą drugorzędną. Po pierwsze, w każdej chwili mogła pójść ostro w górę, nawet po meczu z liderem. Po drugie, w okresie jazdy u nas Grisza położył tak naprawdę może jeden mecz (w Czewie w zeszłym roku). Po trzecie, w każdej chwili mógł zrobić komplet i nie byłoby to dla nikogo zaskoczeniem, nawet jeśli te jego komplety można policzyć na palcach jednej ręki. Bo przede wszystkim - po czwarte - wygrał chyba wszystkie biegi decydujące o wyniku meczu.
Drabik też jest obietnicą wielkich rzeczy i w jego przypadku pytanie brzmi raczej "kiedy?", niż "czy?".
Michelsen, z kolei, myślę, że już doszedł do sufitu ale to jest forma, z którą wpasowuje się w zasadniczo wyrównany zespół, w którym od każdego oczekuje się mniej więcej tego samego i w którym każdy może zastąpić każdego.
Zmarzlik też prędzej czy później będzie miał jakąś wymuszoną przerwę w startach lub spadek formy i wtedy jego drużyna będzie cieniem samej siebie. Bo kto ma Zmarzlika w składzie, ten na czymś musi zrobić oszczędności.
Nie sądzę żeby był to skrót myślowy. Szczególnie, że powszechnie wiadome jest, że do Motoru przychodzi jeszcze Lindgren i pewnie młody Holder. To nie są zapchajdziury. Nawet Holder. A Lindgren to przecież uznana marka w środowisku, zawodnik bez dwóch zdań dzisiaj lepszy od Drabika.
Griszy nie ma, z wiadomo jakich względów i dla mnie temat jest zamknięty. Grisza nie jest w tym momencie opcją.
Co do Zmarzlika to zgodzę się jedynie w części. Tak, drużyna będzie miała problem w przypadku przerwy w startach lidera. Jak każda drużyna, gdy rozbija się jej lider, bez względu czy to Częstochowa straciła by Madsena, Wrocław Woffindena lub Janowskiego, Toruń Lamberta, Grudziądz Pedersena, czy nawet jakby dzisiaj Motor stracił Michelsena. Wręcz przeciwnie, to dzisiaj w przypadku przerwy MM Motor ma większy problem.
Tylko pytanie co oznacza w tym momencie "problem"? Moim zdaniem to, że nie przystępujemy do każdego meczu w roli faworyta. Nazwałbym to "problemik". Motor nie jest i wydaje się, że nie będzie drużyną opartą na Zmarzliku bardziej niż obecnie jest oparta na Michelsenie. Przecież obecnie przy stracie MM pozostają: Kubera, Hampel, Drabik, Cierniak i Lampart. Przy założeniu, że wszystkie kontrakty się potwierdzą w 2023 roku przy stracie Zmarzlika pozostają: Kubera, Hampel, Lindgren, Holder, Cierniak i Lampart. Moim zdaniem w 2023 strata Zmarzlika będzie dużo mniejszym problemem niż obecnie strata MM.
Generalnie uważam, że skład w 2023 r. będzie silniejszy. Z wyraźnym liderem (tu na plus względem obecnego roku), ale z nie słabszą "drugą linią" (czyt. pozostałymi seniorami). Słabsi będziemy jedynie na pozycjach juniorskich, ale to jest akurat niezależne od tego czy MM i Drabik by zostali czy odejdą.
Griszy nie ma, z wiadomo jakich względów i dla mnie temat jest zamknięty. Grisza nie jest w tym momencie opcją.
Co do Zmarzlika to zgodzę się jedynie w części. Tak, drużyna będzie miała problem w przypadku przerwy w startach lidera. Jak każda drużyna, gdy rozbija się jej lider, bez względu czy to Częstochowa straciła by Madsena, Wrocław Woffindena lub Janowskiego, Toruń Lamberta, Grudziądz Pedersena, czy nawet jakby dzisiaj Motor stracił Michelsena. Wręcz przeciwnie, to dzisiaj w przypadku przerwy MM Motor ma większy problem.
Tylko pytanie co oznacza w tym momencie "problem"? Moim zdaniem to, że nie przystępujemy do każdego meczu w roli faworyta. Nazwałbym to "problemik". Motor nie jest i wydaje się, że nie będzie drużyną opartą na Zmarzliku bardziej niż obecnie jest oparta na Michelsenie. Przecież obecnie przy stracie MM pozostają: Kubera, Hampel, Drabik, Cierniak i Lampart. Przy założeniu, że wszystkie kontrakty się potwierdzą w 2023 roku przy stracie Zmarzlika pozostają: Kubera, Hampel, Lindgren, Holder, Cierniak i Lampart. Moim zdaniem w 2023 strata Zmarzlika będzie dużo mniejszym problemem niż obecnie strata MM.
Generalnie uważam, że skład w 2023 r. będzie silniejszy. Z wyraźnym liderem (tu na plus względem obecnego roku), ale z nie słabszą "drugą linią" (czyt. pozostałymi seniorami). Słabsi będziemy jedynie na pozycjach juniorskich, ale to jest akurat niezależne od tego czy MM i Drabik by zostali czy odejdą.
Nie zakładałbym tutaj większych strat. Przy wszystkich atutach Zmarzlika jednym z najważniejszych jest to, że absolutnie nie jest kontuzjogenny. Nie łamie się przy każdym położeniu motocykla, bardzo rzadko się przewraca (ja na przykład kojarzę jeden jego upadek). Do tego od 10 lat trzyma formę i nawet przy dołku robi dwucyfrówki zawsze i wszędzie. Jest w top3 ligi niezależnie od sprzętu. Można go nie lubić ale w sensie żużlowym jest geniuszem. Fredka jest strasznie wk..jący z tą różnicą w GP i w lidze, ale to ciągle zawodnik ze światowej czołówki. Tam zdaje się było coś ze sprzętem - jakieś dziwne patenty - Gerhardy, Kugelmanny a z ligi zrobił sobie poligon doświadczalny. Wystarczy tego przypilnować. Wielu kibiców nie widzi Jacka. W Lublinie jakoś niespecjalnie mu szło. I tutaj liczę na treningi i Zmarzlika. Odejście z Torunia też może mu zrobić czystkę w głowie.
istred pisze:W tematach żużlowych przebija go tylko Krzystyniak.
Do takiego asa jak Krzystyniak Krzysztofowi Cugowskiemu jednak sporo brakuje. Pan Janek dominuje absolutnie, wręcz dubluje resztę stawki. W mojej opinii Cugowski przegrywa też wyraźnie "rywalizację" z panem Władkiem z Gorzowa. Natomiast muszę przyznać, że opinie Cugowskiego o żużlu są zazwyczaj nieciekawe. Nie do końca rozumiem, dlaczego redakcje wciąż go proszą o komentarze.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
Bo był na 1 meczu Hansa Nielsena w Motorze :)))
Był na niejednym meczu - znacznie wcześniej. To oczywiście nie ma przełożenia na wiedzę o żużlu i z wieloma poglądami się nie zgadzam. Zawsze wolał Głogowskiego niż Kępę, w nowożytnym Motorze widział Walaska. Ze Zmarzlikiem w Motorze zgadzam się połowicznie.
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
Żartuje sobie :) do Cugowskiego nic nie mam, jest kibicem jak każdy z nas, ma prawo wyrażać swoje opinie , a że pismaki pytają to czemu ma im nie opowiedzieć co myśli na taki czy inny temat :)))
kdsz pisze:Natomiast muszę przyznać, że opinie Cugowskiego o żużlu są zazwyczaj nieciekawe. Nie do końca rozumiem, dlaczego redakcje wciąż go proszą o komentarze.
Bo zna go cała Polska i jego nazwisko gwarantuje dużo kliknięć.
A teraz wezcie sytuacje hipotetyczna:
Odchodzi Drabik i Lampart. Michelsen nie odchodzi, ale tez Zmarzlik nie przychodzi. Ciekawe czy Cugowski nadal by twierdzil ze mamy gorzej niz zamieniajac MM na Bartka?
Odchodzi Drabik i Lampart. Michelsen nie odchodzi, ale tez Zmarzlik nie przychodzi. Ciekawe czy Cugowski nadal by twierdzil ze mamy gorzej niz zamieniajac MM na Bartka?
go! pisze:A teraz wezcie sytuacje hipotetyczna:
Michelsen i tak by odszedł. Niesamowitą teorię na ten temat wygłosił Tomasz Lorek w magazynie Eleven. Nie wiem, czy wszystko prawidłowo zapamiętałem, bo cały ten słowotok wprawił mnie w osłupienie. Otóż Mikkelowi bardzo krwawi dusza z powodu braku jazdy dla Eastbourne Eagles w lidze brytyjskiej. Z bólem wewnętrznym radzi sobie w ten sposób, że stara się być dobrym pracodawcą dla swoich mechaników. A ci chcą spędzać więcej czasu z najbliższymi. Co jest trudne, jeśli zawodnik startuje w Lublinie, z dala od domu w Rybniku. Przenosiny do Częstochowy rozwiązują ten problem.
-
Sebekmotor
- Kadrowicz
Haha. I wszystko jasne, a zuzel info tyle dni główkowało dlaczego kapitano odchodzi :D
Ostatnio zmieniony 11 sierpnia 2022, o 11:04 przez Sebekmotor, łącznie zmieniany 2 razy.
kdsz pisze:Michelsen i tak by odszedł. Niesamowitą teorię na ten temat wygłosił Tomasz Lorek w magazynie Eleven. Nie wiem, czy wszystko prawidłowo zapamiętałem, bo cały ten słowotok wprawił mnie w osłupienie.
:) no dosyc karkolomne :)
A w praktyce przeciez wiadomo, ze kazdy transfer w kazda strone jest zawsze mozliwy.
PS. Jako ze mamy taka inflacje, to podwyzka na poziomie 20% to zadna podwyzka, wiec latwiej w tym roku szastac milionami.
- niespokojny
- Trener
Tak, teoria bardzo ciekawa. Tez ogladalem ten magazyn. Wniosek ze strasznie biedne te Momoty ze musza z 15 razy(dolozylem kilka treningow przed sezonem) do roku robic po ok 5 godzin w jedna strone do Lublina. Straszny to wysilek, kto to myslal zeby od kwietnia do wrzesnia zdobywac sie na taki wysilek srednio co 2 tygodnie? Niejedna rodzina by takiego ukladu nie wytrzymala wiec nie dziwie Mikkelowi i jego mechanikom bo rodzina jest najwazniejsza.
Zamiana Michelsena na Zmarzlika to dla nas dobry deal. W 2020 osiagnal srednia 2.0 czylo gorzej niz Jack Holder. W 2021 - 2.087. W tym jedzie bardzo dobrze ale kto gwarancje ze ta dyspozycja zostanie utrzymana biorac pod uwage padake w GP i srednia jazde w SEC?
Zamiana Michelsena na Zmarzlika to dla nas dobry deal. W 2020 osiagnal srednia 2.0 czylo gorzej niz Jack Holder. W 2021 - 2.087. W tym jedzie bardzo dobrze ale kto gwarancje ze ta dyspozycja zostanie utrzymana biorac pod uwage padake w GP i srednia jazde w SEC?
Ostatnio zmieniony 11 sierpnia 2022, o 11:11 przez niespokojny, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych
A tak serio, to tęsknota za Eastbourne i chęć wspierania mechaników to były dwa osobne wątki, które Lorek z niewiadomych przyczyn połączył w jedną kuriozalną wypowiedź.
Ale za materiał filmowy z programu "Plaża sprawności" szacun
Ale za materiał filmowy z programu "Plaża sprawności" szacun
kdsz pisze:Niesamowitą teorię na ten temat wygłosił Tomasz Lorek w magazynie Eleven. Nie wiem, czy wszystko prawidłowo zapamiętałem, bo cały ten słowotok wprawił mnie w osłupienie. Otóż Mikkelowi bardzo krwawi dusza z powodu braku jazdy dla Eastbourne Eagles w lidze brytyjskiej. Z bólem wewnętrznym radzi sobie w ten sposób, że stara się być dobrym pracodawcą dla swoich mechaników. A ci chcą spędzać więcej czasu z najbliższymi. Co jest trudne, jeśli zawodnik startuje w Lublinie, z dala od domu w Rybniku. Przenosiny do Częstochowy rozwiązują ten problem.
Dzięki za rozszyfrowanie. Oglądając magazyn kompletnie nie zrozumiałem o co mu chodziło
Teraz wszystko jasne, szkoda że Kępa nie ma jakichś kontaktów żeby ogarnąć Dunowi ten kontrakt u Orzełków.
niespokojny pisze:Wniosek ze strasznie biedne te Momoty ze musza z 15 razy(dolozylem kilka treningow przed sezonem) do roku robic po ok 5 godzin w jedna strone do Lublina. Straszny to wysilek, kto to myslal zeby od kwietnia do wrzesnia zdobywac sie na taki wysilek srednio co 2 tygodnie? Niejedna rodzina by takiego ukladu nie wytrzymala wiec nie dziwie Mikkelowi i jego mechanikom bo rodzina jest najwazniejsza.
Aż dziwne, że Mikkel nie poświęcił się jeszcze dla kobiety i nie ściga się dookoła stodoły na obrzeżach Kaliforni zamiast w Ekstralidze.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Niech sobie poszukają pracy zdalnej w kawalerce, będą wtedy z rodziną 24 godziny na dobę.
Mam nadzieję, że mówi o występach pod 8/16 lub u beniaminka :)))
"Mogę powiedzieć, że Wiktor w tym momencie nie bierze pod uwagę zejścia ligę niżej i za rok znów chce jeździć w PGE Ekstralidze. Wiemy, że stać nas na solidne występy na tym poziomie i liczymy, że końcówka sezonu ułoży się po naszej myśli. Jeśli faktycznie wszystko poszłoby po naszej myśli, to za rok Wiktor znów jeździłby w elicie. Na razie jednak skupiamy się tylko na występach w play-off - komentuje menedżer zawodnika, Rafał Trojanowski."
"Mogę powiedzieć, że Wiktor w tym momencie nie bierze pod uwagę zejścia ligę niżej i za rok znów chce jeździć w PGE Ekstralidze. Wiemy, że stać nas na solidne występy na tym poziomie i liczymy, że końcówka sezonu ułoży się po naszej myśli. Jeśli faktycznie wszystko poszłoby po naszej myśli, to za rok Wiktor znów jeździłby w elicie. Na razie jednak skupiamy się tylko na występach w play-off - komentuje menedżer zawodnika, Rafał Trojanowski."