Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
hayabusarider

#2326 Postautor: hayabusarider » 26 marca 2006, o 17:05

Kiedyś była mowa że Perła nie wejdzie na "poważnie" w sponsoring żużla.
Ciekawe jak to jest naprawdÄ™ w tym sezonie??
Może dlatego że, Perła jest lokalna, nie to co Kompania Piwowarska czy Carlsberg Polska, nie chcą się pchać na poważnie, a może to inne kompleksy??
Czy Perła jako piwo jest gorsze,czy czegoś mu brakuje podług innych??

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#2327 Postautor: bkapusta » 26 marca 2006, o 17:13

hayabusarider pisze:Kiedyś była mowa że Perła nie wejdzie na "poważnie" w sponsoring żużla.
Ciekawe jak to jest naprawdÄ™ w tym sezonie??
Może dlatego że, Perła jest lokalna, nie to co Kompania Piwowarska czy Carlsberg Polska, nie chcą się pchać na poważnie, a może to inne kompleksy??
Czy Perła jako piwo jest gorsze,czy czegoś mu brakuje podług innych??

Nie wiem moze to kwestia gustu ale Perle do moich ulubionych piw brakuje bardzo duzo :-)

edit: chociaz jak na swoj gatunek i cene nie jest zla :)
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Awatar użytkownika
Nazir
Junior

#2328 Postautor: Nazir » 26 marca 2006, o 18:25

A mnie sie wydaje, że to trochę kicha dla takiej firmy jak "Bogdanka" obnosić sie z dumą jako sponsor żużlowej drużyny, której budzet po uwzglednieniu dofinansowań od wszystkich sponsorów wynosi 2 050 000.

Awatar użytkownika
Smirnek
Senior
Kontakt:

#2329 Postautor: Smirnek » 26 marca 2006, o 18:57

Apropo Perły a właściwie Browarów Lubelskich to jestem zaciekawiony dlaczego w całej polsce można kupić Goolmana a nie Perłę :lol: Może dlatego że Perłę zostawili dla Lublinian :lol: Ale to raczej nie, bo reklamy Perły były niedawno nawet w telewizjach ogólnopolskich. Może mi to ktoś wyjaśnić?

Awatar użytkownika
Pils
Szkółkowicz

#2330 Postautor: Pils » 26 marca 2006, o 19:13

Smirnek pisze:Apropo Perły a właściwie Browarów Lubelskich to jestem zaciekawiony dlaczego w całej polsce można kupić Goolmana a nie Perłę :lol: Może dlatego że Perłę zostawili dla Lublinian :lol: Ale to raczej nie, bo reklamy Perły były niedawno nawet w telewizjach ogólnopolskich. Może mi to ktoś wyjaśnić?

Zapytaj wlascicieli sklepów...

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#2331 Postautor: bkapusta » 26 marca 2006, o 19:23

Pils pisze:
Smirnek pisze:Apropo Perły a właściwie Browarów Lubelskich to jestem zaciekawiony dlaczego w całej polsce można kupić Goolmana a nie Perłę :lol: Może dlatego że Perłę zostawili dla Lublinian :lol: Ale to raczej nie, bo reklamy Perły były niedawno nawet w telewizjach ogólnopolskich. Może mi to ktoś wyjaśnić?

Zapytaj wlascicieli sklepów...

Zdecydowanie to jest polityka browaru nie wlascicieli. Widac to chociazby po tym, ze w oglnopolskiej telewizji reklamuje sie tylko GOOLMANA. Taka polityka browaru postawili na nowa marke, Perla moze zbyt regionalna albo cos ;-)
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

#2332 Postautor: luCas » 26 marca 2006, o 19:34

Jak wynika ze statystyk, TVP1 gdzie najczesciej reklamuje sie Goolmana, na lubelszczyznie ma najwieksza ogladalnosc jesli chodzi o poszczegolne wojewodztwa. Nie ma sie co dziwic, lepiej sie rekalmowac na TVP1 niz w regionalnej, ktorej prawie nikt nie oglada.
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#2333 Postautor: bkapusta » 26 marca 2006, o 19:36

luCas pisze:Jak wynika ze statystyk, TVP1 gdzie najczesciej reklamuje sie Goolmana, na lubelszczyznie ma najwieksza ogladalnosc jesli chodzi o poszczegolne wojewodztwa. Nie ma sie co dziwic, lepiej sie rekalmowac na TVP1 niz w regionalnej, ktorej prawie nikt nie oglada.

W TVN tez sie reklamuja :) Wiec nie sadze zeby to byla akcja promujaca Goolmana na lubelszczyznie.
Ostatnio zmieniony 26 marca 2006, o 20:08 przez bkapusta, łącznie zmieniany 2 razy.
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

#2334 Postautor: luCas » 26 marca 2006, o 20:00

bkapusta pisze:
luCas pisze:Jak wynika ze statystyk, TVP1 gdzie najczesciej reklamuje sie Goolmana, na lubelszczyznie ma najwieksza ogladalnosc jesli chodzi o poszczegolne wojewodztwa. Nie ma sie co dziwic, lepiej sie rekalmowac na TVP1 niz w regionalnej, ktorej prawie nikt nie oglada.

W TVN tez sie reklamuja :) Wiec nie sadze zeby to byla akcja promujaca Goolmana na lubelszczyznie.

Info od prezesa perly, wiec jego pytaj o szczegoly. TVN na lubelszczyznie wiecej osob oglada niz regionalna.

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#2335 Postautor: bkapusta » 26 marca 2006, o 20:09

Zakladam, ze wszystkiego sie wiecej oglada jak regionalnej. Tylko zastanawiam sie czy jest sens reklamowac piwo lokalne w ogolnopolskiej TV. Goolmana reklamuja w najlepszym czasie [19-21] czesto po faktach/wiadomosciach. Koszty tego sa ogromne wiec niesadze zeby reklamujac Goolmana kierowano sie checia promowania tego piwa w Lublinie. Tymbardziej, ze piwo wprowadzono do sklepow poza lubelszczyzna. ;-)
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

#2336 Postautor: luCas » 26 marca 2006, o 20:14

bkapusta pisze:Zakladam, ze wszystkiego sie wiecej oglada jak regionalnej. Tylko zastanawiam sie czy jest sens reklamowac piwo lokalne w ogolnopolskiej TV. Goolmana reklamuja w najlepszym czasie [19-21] czesto po faktach/wiadomosciach. Koszty tego sa ogromne wiec niesadze zeby reklamujac Goolmana kierowano sie checia promowania tego piwa w Lublinie. Tymbardziej, ze piwo wprowadzono do sklepow poza lubelszczyzna. ;-)

Zauwaz, ze reklamowano Goolmana w publicznej ZANIM wprowadzono go do sprzedazy ogolnopolskiej. Jest sens reklamowac w TVP czy TVN skoro w regionalnej do nikogo reklama nie dotrze.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#2337 Postautor: Cooper » 26 marca 2006, o 20:18

Goolman mial byc marka, ktora zawojuje rynek ogolnopolski. Zawojuje to moze zbyt szumne slowo, ale chodzilo o to by wyciac kawalek tortu dla siebie. W takim wypadku wybierano miedzy dwoma strategiami: promowanie istniejacej marki (Perla), lub stworzenie nowej (Goolman). Efekty mozemy ocenic sami. Choc nie oznacza to, ze strategia "nowej marki" jest zla. Najlepszy przyklad to HarnaÅ›, marka stworzona do walki na nizszej polce browarow.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#2338 Postautor: bkapusta » 26 marca 2006, o 20:18

luCas pisze:
bkapusta pisze:Zakladam, ze wszystkiego sie wiecej oglada jak regionalnej. Tylko zastanawiam sie czy jest sens reklamowac piwo lokalne w ogolnopolskiej TV. Goolmana reklamuja w najlepszym czasie [19-21] czesto po faktach/wiadomosciach. Koszty tego sa ogromne wiec niesadze zeby reklamujac Goolmana kierowano sie checia promowania tego piwa w Lublinie. Tymbardziej, ze piwo wprowadzono do sklepow poza lubelszczyzna. ;-)

Zauwaz, ze reklamowano Goolmana w publicznej ZANIM wprowadzono go do sprzedazy ogolnopolskiej. Jest sens reklamowac w TVP czy TVN skoro w regionalnej do nikogo reklama nie dotrze.

To, ze najpierw byla reklama pozniej sprzedaz o niczym nie swiadczy. Teraz to czesty model: najpierw sie robi reklame, wytwarza popyt a pozniej sie go zaspokaja ;-)

A fakt reklamowania piwa regionalnego, dodatkowo z tak biednego regionu, w telewizji ogolnopolskiej i najlepszym czasie po to aby promowac to piwo w regionie pochodzenia to jak polowanie na komara przy pomocy bazooki. Pozzatym bylby to chyba jedyny taki wypadek w Polsce. Poprostu na logike to sie nie oplaca: koszty takiej reklamy sa ogromne, tak sie robi mega kampanie ogolnokrajowa. Piwo w Lublinie to mozna reklamowac sponsoringiem, bilbordami, prasa, radiem...
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,

Robson
Senior

#2339 Postautor: Robson » 26 marca 2006, o 20:50

Z tego co się orientuję to kilka lat temu lubelski Goolman był wcześniej dostępny np. w Warszawie niż w samym Lublinie. Robiono tak po to aby nie robić konkurencji lokalnej Perełce. Nie wiem tylko w jakim celu, przecież kasa płynie i tak do jednego źródła... Ale jak mówią przedmówcy, Goolman - ogólnopolski, Perła - lokalna...

facett

m

#2340 Postautor: facett » 26 marca 2006, o 22:24

to ze perła i bogdanka wchodza w zuzel nie sprawia ze od razuu popadam w euforie.bo z 2 strony trudno wymienic zespoly w lublinie gdzie na meczach nie ma logo 1 lub 2 firmy.wszystko zalezy od wkladu finansowego.jesli nie sa to sumy od 200-300tys w gore to jak dla mnie nie am sie czym podniecac

harry
Trener

#2341 Postautor: harry » 26 marca 2006, o 22:28

Ano nie ma :cry: . Cóż pierwsze koty za płoty. Na plus należy zaliczyć, ze Perła co roku daje więcej. Więc może dojdziemy i do 300 8) :roll:
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#2342 Postautor: mikas » 26 marca 2006, o 22:29

Robson pisze:Z tego co się orientuję to kilka lat temu lubelski Goolman był wcześniej dostępny np. w Warszawie niż w samym Lublinie. Robiono tak po to aby nie robić konkurencji lokalnej Perełce. Nie wiem tylko w jakim celu, przecież kasa płynie i tak do jednego źródła... Ale jak mówią przedmówcy, Goolman - ogólnopolski, Perła - lokalna...

Z tą Perłą to też róznie bywa. W lipcu byłem w Gdańsku i ku mojemu zdziwieniu a zarazem radości w hipermarkecie Auchan dostałem tam naszą lubelska Perłę, także mimo że lokalna to jednak w innych częściach kraju równiez czasami spotykana.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#2343 Postautor: Cooper » 26 marca 2006, o 22:35

Oczywiscie, Perle kupic mozna w wielu miejscach w Polsce. Mysle, ze do jej szerszej dystrybucji sklonila browary niezbyt udana kampania Goolmana. Postanowiono wiec sprobowac wprowadzic Perle "od drugiej strony". Ale to tylko moja prywatna teoria.

Goolman moim zdaniem przegral przede wszystkim przypalowa nazwa. Poza tym uwazam, ze aby odniesc sukces w tej branzy nalezy wprowadzac piwo do knajp i pubow, co podnosi prestiz piwa. A do tego lepiej by sie nadawala Perla, sprawiajaca lepsze wrazenie etykieta itp. Zreszta Goolman zaatakowal chyba tylko sklepy, bo jakos sie z nim nigdzie w knajpie nie spotkalem (nawet w lublinie ciezko mi wskazac by bylo miejsce gdzie takie cus leja).
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#2344 Postautor: grzesieck » 26 marca 2006, o 22:58

jako ciekawostke napisze, ze w Pekinie lub Tokio (nie pamietam juz) znajduje sie firmowy bar Peły, w ktorym podawana jest tylko nasza Perełka : )
METHANOL ADVENTURE TEAM

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#2345 Postautor: sadychor » 27 marca 2006, o 00:12

harry pisze:Ano nie ma :cry: . Cóż pierwsze koty za płoty. Na plus należy zaliczyć, ze Perła co roku daje więcej. Więc może dojdziemy i do 300 8) :roll:

PLN czy tysiaków :?: :D

Kalhorn
Junior

#2346 Postautor: Kalhorn » 27 marca 2006, o 02:53

Nie wiem dlaczego Browary Lubelskie S.A. postanowiły wypromować aż tak marke "Goolmana", która obecna była w ogólnopolskiej telewizji, ale również i podczas niektórych ogólnopolskich imprez sportowych. Nie znam się aż tak na strategiach marketingowych lecz sądze, że ów strategia nie przyniosła przewidywalnych skutków. Jednakże strategia marketingowa "Perły" opierała się do niedawana na tym by sponsorować przede wszystkim zawody i imprezy, a nie poszczególne kluby i zawodników, które (którzy) to mogą zawieść i niekorzystnie wpłynąć na wizerunek firmy (vide Lotos w Gdańsku). A propo wizerunku Perły jest ona mimo wszystko rozpropagowana w Polsce jako produkt regionalny i niemedialny (na skalę krajową), choć ostatnimi czasy nawet reklamy w TV się Perły pojawiły, choć promocja marki Goolman była nieporównywalnie większa (podczas chociażby "Gal Bokserskich"). "Perła" postrzegana jest mimo wszystko jako taki "Artefakt" Lubelszczyzny, który się promuje głównie w naszym województwie, ale również i na rejonie poprzez właśnie... takie niemalże mistyczne podejście do tego produktu... Nie ma w TV, nie ani nigdzie więcej, a jednak produkt ten ma jakąś (darmową) reklame w kraju i nietylko bowiem i za granicą "Perła" zdobywa uznanie w U.S.A. , Niemczech, Wielkiej Brytanii, Japonii czy też nawet Chinach. A w Polsce marka ta ma kiedunek typowo regionalny i wypromowanie jej na skale krajową wiąże się z wielkim ryzykiem. Dlatego uważam, że strategia marketingowa promocji produktu - "Perła", jest właściwa i promowanie klubów z lubelszczyzny przyniesie tej firmie oczekiwany rezultat finansowy (i vice versa przedewszystkim).

P.S. Zreszta ja i tak nie jestem w stanie wspierać bardziej produktu "Perła". No chyba, że uzyskałbym sponsora (czytaj: spomnsorke), która by pokryła moje przygotowanie do sezonu, jak równieże i konsumpcje bierzącą podczas jego trwania ;) Wszystko oczywiście w myśl zasady... Sponsor(ka) wspiera mnie, a ja wspieram "Perłe"... zupełnie bezinteresownie. ;)

garsija_montex

#2347 Postautor: garsija_montex » 27 marca 2006, o 09:36

Ja byłem w Gdańsku we wrześniu to kupiłem Goolmana za 1,69 zł :shock: czyli nawet taniej niż u Nas :lol:

PS. Pozdro dla Kopera :)

baranek
Junior

#2348 Postautor: baranek » 27 marca 2006, o 11:19

Ja byłem w Gdańsku we wrześniu to kupiłem Goolmana za 1,69 zł czyli nawet taniej niż u Nas

chcieli sie pozbyć towaru :D

Awatar użytkownika
spiks

#2349 Postautor: spiks » 27 marca 2006, o 13:24

Witam
Widzę, że na forum zebrała się masa fachowców od promocji, reklamy, strategii marketingowych.Proponuję udać się na ul. Bernardyńską i składać podania o pracę.
Ludzie cieszmy się, że są w regionie firmy chcące łożyć na speedway i dzięki temu możemy walczyć o ekstraligę.

pozdrawiam

Awatar użytkownika
Speedway
Trener

#2350 Postautor: Speedway » 27 marca 2006, o 14:26

Witam, czy w tym sezonie będzie na forum kontynuowany typer??
A może zna ktoś ogólnopolską stronkę do typowania polskich lig żużlowych? Byłem zarejestrowany na jakiejś stronie związenej z Unią Tarnów (widziałem tam też pare osób z Lublina) ale ostatnio strona nie odpowiada... :cry: