Treningi

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
poli
Senior
Kontakt:

Re: Treningi

#2126 Postautor: poli » 7 maja 2009, o 20:38

kto dzisjaj trenowal i z jakim skutkiem?

janek
Kadrowicz

#2127 Postautor: janek » 7 maja 2009, o 20:45

Ciężko przeczytać kilka postów wcześniej? :shock:
Ja jestem ciekaw jednego: dlaczego amatorzy trenują dłużej niż zawodowcy?
np. dzisiaj trenowali od ok. 16 do 20 .
A kmż trenuje zazwyczaj od 15:30-16 do 18.

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#2128 Postautor: mikas » 7 maja 2009, o 21:06

Pewnie dlatego, ze amatorzy i tak maja stary sprzet i nie szkoda im go eksploatowac, jezdza tylko dla przyjemnosci i jak im sie rozsypie np. silnik to nic wielkiego sie nie stanie. Zawodowiec musi miec sprzet, ktory pozwoli mu odjechac jak najwiecej biegow na jak najwyzszym poziomie i nie odstawac pod tym wzgledem od pozostalych zawodnikow, dlatego wystarczy ze dopasuja swoje motory do nawierzchni, pokaza sie trenerowi, aby odpowiednio zestawil sklad i tyle. Po jaka cholere maja krecic bez sensu kolka i zarzynac motory ktore maja posluzyc im jeszcze na wiele biegow, a moze i na caly sezon?
Ja rozumiem janek ze Tobie to nigdy nie dogodzi i zawsze musisz sie kogos czepic, ale mysl czasem, mysl!!!
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
Regdal
Zawodowiec

#2129 Postautor: Regdal » 7 maja 2009, o 21:11

mikas pisze:
Ja rozumiem janek ze Tobie to nigdy nie dogodzi i zawsze musisz sie kogos czepic, ale mysl czasem, mysl!!!

To on jak pisze to nie myśli ?
"Bez mózgowa,szowinistyczna,szarańcza,na internetowych forach" - Bartłomiej Czekański

www.wolinski.com.pl

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#2130 Postautor: bkapusta » 7 maja 2009, o 21:13

janek pisze:Ciężko przeczytać kilka postów wcześniej? :shock:
Ja jestem ciekaw jednego: dlaczego amatorzy trenują dłużej niż zawodowcy?
np. dzisiaj trenowali od ok. 16 do 20 .
A kmż trenuje zazwyczaj od 15:30-16 do 18.

janek - serio - ostatnio zadajesz pytania jakbys sie urodzil przedwczoraj, a zuzlem zainteresowal wczoraj.

Po pierwsze, amatorzy nie trenuja tylko kreca kolka - dla sportu, zabawy lub dla zasady. Kreca kolka dla samej idei krecenia kolek.

Po drugie, zuzel to jednak sport motorowy i trenig nie jest tu tak elementarnym czynnikiem jak w innych dyscyplinach sportu. Jezdzi sie zeby dostroic sprzet, dopasowac sie do toru, poznac tor. Czasami trener na reningu wybiera sklad... Czasami cos innego. Ale generalnie skoro zawodowcom trening nie jest tak bardzo potrzebny...

Zwroc uwage, ze sa zawodnicy, ktorzy wpadaja do nas na tor, robia dwocyfrowke bez zadnych treningow na tym torze.

Jednak w tym sporcie doswiadczenie zdobyte na zawodach to podstawa. Trening to tylko taka "proteza" zawodow.

Nie dziwne, ze zawodowcom "styka" dwie godzinki.
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Awatar użytkownika
bartosch
Kadrowicz
Kontakt:

#2131 Postautor: bartosch » 7 maja 2009, o 21:20

dzisiaj mialem okazje zobaczyc trening w Rzeszowie. "Rybka" mial do dyspozycji: Kuciape, Miesiaca i Szostka (czyli nie za rozowo...) plus Darkina, ktory goscinnie trenowal w Rzeszowie. w przerwach "biegow" tyrtali szkolkowicze (sztuk 2 ale przebranych bylo 4). najlepiej prezentowal sie Kuciapa, ktory w jednym z "biegow" dopiero na drugim okrazeniu dopadl... Darkina. Darkin na poczatku jezdzil sam ale pozniej Miesiacowi rozsypala sie fura i dolaczyl do Kuciapy i Szostka. w parku maszyn pojawil sie tez Dawid, ktory trenowal wczoraj. takze jesli chodzi o nasze treningi to naprawde wyglada to dobrze. chyba, ze polewaczka odmowi posluszenstwa...
ps. "Rybka" i Dawid pozdrawiaja!
carpe diem!

janek
Kadrowicz

#2132 Postautor: janek » 7 maja 2009, o 21:34

Czy dociekliwość�o wada ? :)

Ge(L)o
Trener

#2133 Postautor: Ge(L)o » 7 maja 2009, o 21:42

bkapusta pisze:Po drugie, zuzel to jednak sport motorowy i trenig nie jest tu tak elementarnym czynnikiem jak w innych dyscyplinach sportu.

Jacek Rempala dostosowal sie do tej zlotej mysli przed tym sezonem i efekty widac golym okiem.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#2134 Postautor: istred » 7 maja 2009, o 21:44

A dlaczego od razu ironicznie twierdzisz że "gwiazdorzy", i treningu nie potrzebują ? Jak rozumieć,twoją wypowiedź bo nie wiem o co ci chodzi ?
Pytałem się dlaczego nie trenowali młodzieżowcy? Zapytałem się ironicznie, gdyż rozumiem, że asom jeżdzącym w GP trening już tak bardzo nie jest potrzebny (bo i min. o wiele więcej jazd mają), ale Rafał jest na takim etapie kariery, że żeby się rozwijać musi jeździć jak najwięcej. Inna sprawa, że Rafałowi do zawodowstwa bardzo wiele brakuje.
Szkoda mi go, bo chłopak ma papiery na jazdę a marnuje się niestety. Gdy był szkółkowiczem motor był, częsci były, tylko mówiło się, że okazji do jazdy jest za mało.
Teraz, po zaledwie zdaniu licencji (bo innych osiągnieć brak) Klimek pojawia się w zasadzie tylko w meczu. Przecież nie musi jeździć na treningach na sprzęcie meczowym, niech sobie sprawi jakiś słabszy, treningowy.

Awatar użytkownika
Regdal
Zawodowiec

#2135 Postautor: Regdal » 7 maja 2009, o 22:52

istred pisze: Klimek pojawia się w zasadzie tylko w meczu. Przecież nie musi jeździć na treningach na sprzęcie meczowym, niech sobie sprawi jakiś słabszy, treningowy.

Piszesz kolego nieprawdę,gdyż Rafał pojawia się na wszystkich treningach do których wyznaczony jest przez trenera.Natomiast jeśli chodzi o sugerowany przez ciebie "słabszy,treningowy" sprzęt,to niestety,ale w budżecie Rafała zabrakło środków na tokowy.
Mogę zapewnić ciebie i wszystkich, że jutro Rafał na pewno weźmie udział w organizowanym treningu.

P.S. Czy możesz podać jakieś szczegóły,dlaczego według ciebie akurat ten treningowy sprzęt ma być słabszy i czemu taka jazda na tym "słabszym" miałaby służyć ?
"Bez mózgowa,szowinistyczna,szarańcza,na internetowych forach" - Bartłomiej Czekański

www.wolinski.com.pl

Awatar użytkownika
istred
Trener

#2136 Postautor: istred » 7 maja 2009, o 23:28

P.S. Czy możesz podać jakieś szczegoly,dlaczego wedlug ciebie akurat ten treningowy sprzet ma byc slabszy i czemu taka jazda na tym "slabszym" mialaby słuzyc ?
Bo jest tanszy, a z wiadomo, ze na nadmiar funduszy Rafał nie narzeka. Chodzi, zeby nie musiał oszczedzac sprzetu, tylko mogl swobodnie korzystac z kazdej okazji do jazdy. Ale jesli pieniadze sa, to oby nawet na treningu Rafal jezdzil na jak najlepszym.
A sluzyc by miala doskonaleniu umiejetnosci, techniki, moze wyrobieniu kondycji...

Piszesz kolego nieprawde,gdyz Rafal pojawia sie na wszystkich treningach do ktorych wyznaczony jest przez trenera.
Nigdzie temu nie zaprzeczylem, wiec nie wiem o jakiej nieprawdzie piszesz.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#2137 Postautor: Gelo » 8 maja 2009, o 00:32

odnośnie Rafała - nadszedł właśnie ostatni dzwonek zeby chłopak zaczął punktować poważnie na wyjazdach. Ktoś z dwójki Wilk-Rempała musi się temu przyjrzeć i przypilnować. Kiedy jak nie teraz?

Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#2138 Postautor: bkapusta » 8 maja 2009, o 07:48

Ge(L)o pisze:
bkapusta pisze:Po drugie, zuzel to jednak sport motorowy i trenig nie jest tu tak elementarnym czynnikiem jak w innych dyscyplinach sportu.

Jacek Rempala dostosowal sie do tej zlotej mysli przed tym sezonem i efekty widac golym okiem.

Mowa o treningu na towrze - nie na silowni ;)
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#2141 Postautor: istred » 8 maja 2009, o 10:35

No napisales takie zdanie: Teraz, po zaledwie zdaniu licencji (bo innych osiągnieć brak) Klimek pojawia się w zasadzie tylko w meczu. Czyli mozna bylo wywnioskowac,ze twierdzisz,ze w ogole nie trenuje.
Dlatego napisałem "w zasadzie" od zasady są wyjątki ;) A poważnie, to chodziło o to, że treningów jest bardzo mało - jeden lub dwa dość krótkie tylko przed meczem, a mecze jeździmy co dwa tygodnie. Było kilka treningów przed sezonem i Rafał nie był na wszystkich - w Miskolcu i w Rzeszowie, więc to Ty Regdal piszesz nieprawdę.
Niektorzy naprawde nie rozumieja,ze zuzel to nie pilka nozna czy koszykowka. Tu podczas treningowego krecenia kolek samemu zawodnik, ktory umie jezdzic niczego nowego sie nie nauczy. Trening w innych sportach sluzy poprawieniu jakichs umiejetnosci, w zuzlu - tylko i wylacznie, tak jak napisal bkapusta, dostosowaniu motocykli i sprawdzeniu formy na tle innych zawodnikow. W tym sporcie uczyc sie mozna tylko na zawodach.
Nie do końca. Zależy co rozumieć poprzez "umie jeździć". Jeśli robi w meczu po 10pkt to ok, ale na etapie Rafała można zdecydowanie się czegoś nauczyć. Wiadomo, że najlepsze są zawody, ale jeśli się jeździ 4 biegi na dwa tygodnie w meczu, to trzeba te jazdy uzupełniać treningami.
Można przecież uczyć się rozgrywać pierwszy łuk, ćwiczyć moment startowy, dojazd... można, przykładem jest choćby Jeleniewski, który swojego czasu na treningach zdecydowanie poprawił starty pod okiem Kępy, tak?

JAG
Senior

#2142 Postautor: JAG » 8 maja 2009, o 18:37

trening w sobote o 11.00, juniorzy beda jezdzic...
:),czasami :(

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#2143 Postautor: tezetomaniak » 8 maja 2009, o 18:40

a jak dzisiaj było ?

Awatar użytkownika
gizmo
Senior

#2144 Postautor: gizmo » 8 maja 2009, o 20:13

bylem chwile i to co moge powiedziecto to to ze klimek nadal przed michalukiem :) Z trójki: jacek, karol, tomek chyba jacek najslabiej ale ciezko okreslic, widzialem jak raz jacek przyjechal przed nimi. Wg mnie wygladalo to w miare wyrownanie. Byl tez bodajze filinov. Waleczny obejzdzal po lukach i klimka i seniorow. Chyba tez wygral z raz. Ze sprzeglem jak by lepiej ale wydawalo mi sie ze i tak jak by go w tasme ciagnelo. Rafal zaliczyl upadek, zerwał tez raz łancuch. No i tyle chyba a reszte zobaczymy w niedziele wg. mnie nikt jakos strasznie nie odstawał na treningu.
Pozdrawiam

harry
Trener

#2146 Postautor: harry » 8 maja 2009, o 23:38

Dobrze mierzyłeś? 17,69 na pierwszym kółku,to po czterech wychodzi64 sekundy mniej więcej. To chyba rekord toru?
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Po sprawdzeniu. Nie chyba, tylko o ponad sekundę lepszy czas. Albo pomyłka, albo Karol potwierdza dobrą forme z Rawicza.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#2147 Postautor: Perez » 8 maja 2009, o 23:53

harry pisze:Po sprawdzeniu. Nie chyba, tylko o ponad sekundę lepszy czas. Albo pomyłka, albo Karol potwierdza dobrą forme z Rawicza.

Ja bym obstawiał to drugie wiadomo że Karola na to stac i nie tylko na to, myśle że spokojnie w niedziele zaliczy co najmniej 12pkt 8)
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Awatar użytkownika
fafel16
Szkółkowicz

#2149 Postautor: fafel16 » 9 maja 2009, o 08:54

Nawiązując do jazdy Filinowa owszem jeździ ładnie dla kibicowskiego oka ale taka jazda może powodować kontuzje;/ wczoraj na treningu miał kilka takich sytuacji do upadku ale na szczęście się ratował...

janek
Kadrowicz

#2150 Postautor: janek » 9 maja 2009, o 13:02

Dzisiaj jeździli tylko Klimek,Michaluk i Jonas Messing.
Michalukowi rozsypał się silnik i chyba jutro nie będzie jechać.
Także skład się sam krystalizuje na jutro i jest coraz ciekawszy :?
Czy jutro będzie jechał L.Tomicek?