Żużel w TV
Re: Żużel w TV
Jeśli kogoś obchodzi jaki znak zodiaku ma Sting to dowie się o tym oczywiście w żużlowym Magazynie Eleven od Tomasza Lorka... Czy ktoś powstrzyma tę amatorszczyznę?
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
Lorek jest tragiczny. I akcji "o Motorze najlepiej wcale" ciąg dalszy. Dzisiaj osiągnęli szczyt. O Motorze - ani jednego zdania. Tomek - jakie masz spostrzeżenia odnośnie meczu Lublin - Zelona Góra.? - Rasmus Jensen
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Gelo pisze:Lorek jest tragiczny. I akcji "o Motorze najlepiej wcale" ciąg dalszy. Dzisiaj osiągnęli szczyt. O Motorze - ani jednego zdania. Tomek - jakie masz spostrzeżenia odnośnie meczu Lublin - Zelona Góra.? - Rasmus Jensen
Dopóki Motor będzie jeździł obiektywnie nudne mecze, to nie będzie mu poświęcany czas w magazynach podsumowujących kolejkę.
Czyli trzeba przepraszać że Motor jest dobry. Spoko
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Gelo pisze:Czyli trzeba przepraszać że Motor jest dobry. Spoko
Nie, trzeba komentować najciekawsze wydarzenia kolejki. Ta była wyjątkowo "ciekawa" i w sumie zakładam w ciemno (nie oglądałem), że najwięcej rozmawiano o plandekach i deszczu.
Nie - nie trzeba. Dziennikarz ma być obiektywny. Taka misja. Skrót meczu - wszystkie biegi Jarka. No to już są jaja. Ja wiem że byłoby najlepiej jakby na Z5 przyszedł gość z karabinem maszynowym i zabił kilkanaście osób (wszak na meczach Motoru emocje jak przy malowaniu płotu) ale żeby ani jednego słowa o liderze tabeli? Ja się czuję jakby Motoru w ogóle nie było. Jedyny komentarz Łopata dwa razy "Motor - wiadomo" Co k... wiadomo cymbale?
Lorek nie miał czasu gadać o Motorze, bo był skupiony na obronie dobrego imienia ligi angielskiej przed atakami Zengiego. Pytanie czy dobrze wybrał argumenty. Janowski po pięciu meczach ekstraligi (w tym trzech u siebie!) ma średnią poniżej 1,8 i plasuje się w trzeciej dziesiątce wśród wszystkich sklasyfikowanych zawodników. Ale zdaniem Lorka starty w UK bardzo Magicowi pomagają, bo przecież wygrał SEC Challenge.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
Lata kiedy Lorek był odsunięty od żużla były najlepszymi latami dla żużla. Gość jest tragiczny. Co pytanie każdy zawodnik powinien mu robić Pitera Pawlickiego.
Ja odnoszę wrażenie, że redakcja Eleven, szczególnie Korościel, trochę się podśmiewują z tych dziwacznych lorkowych nawiązań do Workington Comets i innych Berwick Bandits. Koro przecież nie raz kwitował te wszystkie mądrości Lorka słowami "Tak, tak, Isle of Wight, jasna sprawa".
Możliwości są trzy: 1) nie mam racji i wcale się nie podśmiewują, 2) podśmiewują się, ale Lorek nie jest tego świadomy, 3) podśmiewują się, a Lorkowi zupełnie to nie przeszkadza, bo wie, że jego anglosaska obsesja jest powszechnie uznawana za dziwactwo. I ma to w dupie.
Możliwości są trzy: 1) nie mam racji i wcale się nie podśmiewują, 2) podśmiewują się, ale Lorek nie jest tego świadomy, 3) podśmiewują się, a Lorkowi zupełnie to nie przeszkadza, bo wie, że jego anglosaska obsesja jest powszechnie uznawana za dziwactwo. I ma to w dupie.
U Lorka jest jeszcze jedna obsesja - nic o Motorze. I ta tendencyjność kłuje w oczy. Jego ulubionym rozmówcą jest Fred - ale wiadomo - Wolverhampton Wolves a nie Motor.
Otwarte zatem pozostaje pytanie dlaczego Eleven zatrudnia faceta, który jest ignorantem w temacie danej dyscypliny, mimo wyraźnych sygnałów od widzów, a nawet kolegów z redakcji? Podobnych sytuacji nie ma w innych redakcjach, np. żaden z dziennikarzy zajmujących się piłkarską ligą włoską nie opowiada natrętnie o słowackim hokeju i trzecich imionach brazylijskich zawodników, nie orientując się przy tym w realiach futbolu w Italii.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
Bardzo fajny, po raz kolejny, magazyn. Fajna rozmowa z Zengim, kilka żartów, a Lorek przecież tam idealnie pasuje z tym swoim odklejeniem, nie wiem co wam przeszkadza, że się wstrzelił idealnie wiedzą o znakach zodiaku :)
Podśmiechujki największe to idą z Kuźbika w sumie jak coś :) Co do Motoru, to rzeczywiście mało, ale generalnie w tym magazynie nie skupiają się na omawianiu meczu a raczej wątków ciekawych, a u nas najciekawszy był powrót Hampela i popisy Pawlickich.
Wspaniale za to wypadł Pan Leszek na tle lepszych prowadzących niż w c+ - czyli na jeszcze większego buca. Odpowiedzi na pytania Kużbickiego o Szwecję to wspaniały przykład jak robić "dobry" PR organizacji w której się pracuje. Serio, to że tv jest ślepa i trzyma go na wizji w C+ to jest dziwne, ale to, że GKSŻ a pośrednio Ekstraliga dopuszczają do tego by ten pan był ich twarzą w magazynach to jest jakaś dywersja.
Podśmiechujki największe to idą z Kuźbika w sumie jak coś :) Co do Motoru, to rzeczywiście mało, ale generalnie w tym magazynie nie skupiają się na omawianiu meczu a raczej wątków ciekawych, a u nas najciekawszy był powrót Hampela i popisy Pawlickich.
Wspaniale za to wypadł Pan Leszek na tle lepszych prowadzących niż w c+ - czyli na jeszcze większego buca. Odpowiedzi na pytania Kużbickiego o Szwecję to wspaniały przykład jak robić "dobry" PR organizacji w której się pracuje. Serio, to że tv jest ślepa i trzyma go na wizji w C+ to jest dziwne, ale to, że GKSŻ a pośrednio Ekstraliga dopuszczają do tego by ten pan był ich twarzą w magazynach to jest jakaś dywersja.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Cooper pisze:Bardzo fajny, po raz kolejny, magazyn. Fajna rozmowa z Zengim, kilka żartów, a Lorek przecież tam idealnie pasuje z tym swoim odklejeniem, nie wiem co wam przeszkadza, że się wstrzelił idealnie wiedzą o znakach zodiaku :)
Mi od pewnego czasu Lorek zupełnie nie przeszkadza. Czasem przytoczy jakąś odjechaną historię ze środowiska. W magazynie jest IMO dużo lepszy niż jako reporter. Bo sam wygaduje te absurdalne frazy (np. że Zielona Góra to prawdziwa Jugosławia
Zielona Góra to prawdziwa Jugosławia
Ale wyjaśnił skąd to określenie, bo nawet Koro nie ogarnął, niemniej sens w tym był choć skrót spory :)
Gelo pisze:ale żeby ani jednego słowa o liderze tabeli? Ja się czuję jakby Motoru w ogóle nie było. Jedyny komentarz Łopata dwa razy "Motor - wiadomo" Co k... wiadomo cymbale?
Mam identyczne odczucia. Wychodzi na to, że sukces w sporcie nikogo nie interesuje. Że robiąc wszystko jak należy, skazujesz się na niebyt, na efekt cancel culture.
Jeśli Motor będzie trzymał poziom do końca sezonu, media nie zauważą jego istnienia. Zawsze ciekawsze będzie, dlaczego jego przeciwnicy nie dają mu rady, niż to, dlaczego on pokonuje kolejnych przeciwników. "Wieniec zwycięstwa" - czas antenowy, uwagę tłumów, ekspozycję sponsorów - zamiast najlepszych, otrzymują podmioty mierne, kontrowersyjne, rzucające kaskami, bluzgające i płaczące. Jakoś wpisuje się to w trend współczesnej popkultury, ale z drugiej strony konsekwentne nie jest - taki Zmarzlik, dopóki nie przyszedł do Lublina, był pieszczoszkiem mediów i ekspertów, do porzygu. I właśnie dlatego mnie to denerwuje bardziej, niż powinno. Motor po 70 latach walki o przetrwanie przeplatanej nieistnieniem osiągnął wreszcie najwyższy poziom organizacyjny, który niemal gwarantuje mu sukces, tymczasem sukces ten jest albo deprecjonowany albo przemilczany. Nie rozumiem, jak można, będąc od lat kibicem lubelskiego żużla, wiecznego kopciuszka bez sukcesów, przechodzić nad taką olewką do porządku dziennego. Naprawdę nie chcecie słyszeć uznania dla swojego klubu? Nie uważacie, że mu się to należy, bo jest najlepszy?
Przecież to tak, jakby relację ze skoków narciarskich kończyć na walce o pierwszą dziesiątkę, na nieudanych skokach i rozmowach, dlaczego dany zawodnik jest taki cienki. Jakby relację z wyścigu samochodowego zakończyć bez pokazania podium i zwycięzcy z wieńcem na szyi.
W ostatniej zapowiedzi kolejki ligowej w Eleven było dużo i pozytywnie o Motorze. Drużyna to walec rozjeżdżający przeciwników, która spełnia przedsezonowe oczekiwania i robi to z nawiązką. Marcin Musiał był pod wrażeniem natychmiastowej reakcji na problemy z dziurami na drugim wirażu. Wprowadzono plan naprawczy i efekty było widać podczas młodzieżówki, po czym powtórzono prace torowe równiarką, żeby w piątek nawierzchnia była perfekcyjna. Laurka i same zachwyty nad profesjonalizmem klubu.
Na zuzel.info 5 postów na krzyż w temacie meczowym, a oczekujemy by inni się ciągle zachwycali :)
Zuzel.info nie sprzedaje produktu multimedialnego, nie relacjonuje rozgrywek sportowych itd - jest formą rozmowy starych znajomych o wspólnej "pasji" przy kawie, czy piwie. Zuzel.info nie ma zobowiązań wobec uczestników rozgrywek, ani ich widzów.
Ja sukcesami Motoru się nie jaram. Jak dla mnie, przyszły one za szybko - oczywiście nie w relacji do 70 lat żużla w Lublinie, tylko do czasu od reaktywacji przez J. Kępę. Dlatego nie czuję potrzeby, aby się na ich temat rozpisywać. Ale to nie ma nic do rzeczy, bo ja nie jestem dziennikarzem. Nie relacjonuję zdarzeń sportowych, nie mam ani pracy, ani misji do wykonania w tym zakresie. Piszę, jak mnie coś poruszy, bo tak mogę. Natomiast dziennikarz ma przekazać obiektywnie, co się dzieje, zrelacjonować, zadać ekspertowi odpowiednie pytania. Czyli ma informować o rzeczywistości. Jeśli dziennikarz relacjonuje mecz, w którym Motor rozgromił rywala, a w skrócie pokazuje WYŁĄCZNIE biegi, w których wygrywa przeciwnik, to nie jest to obiektywna relacja z wydarzenia, tylko opowiadanie własnej historii, wg której mecz był zacięty. Jeśli po takim meczu pokazujesz i rozmawiasz wyłącznie o gościu, który w meczu Ekstraligi dwukrotnie popełnia ten sam błąd szkółkowicza, to jest to postawienie sprawy na głowie i odebranie zwycięzcy należnej mu nagrody.
Ja sukcesami Motoru się nie jaram. Jak dla mnie, przyszły one za szybko - oczywiście nie w relacji do 70 lat żużla w Lublinie, tylko do czasu od reaktywacji przez J. Kępę. Dlatego nie czuję potrzeby, aby się na ich temat rozpisywać. Ale to nie ma nic do rzeczy, bo ja nie jestem dziennikarzem. Nie relacjonuję zdarzeń sportowych, nie mam ani pracy, ani misji do wykonania w tym zakresie. Piszę, jak mnie coś poruszy, bo tak mogę. Natomiast dziennikarz ma przekazać obiektywnie, co się dzieje, zrelacjonować, zadać ekspertowi odpowiednie pytania. Czyli ma informować o rzeczywistości. Jeśli dziennikarz relacjonuje mecz, w którym Motor rozgromił rywala, a w skrócie pokazuje WYŁĄCZNIE biegi, w których wygrywa przeciwnik, to nie jest to obiektywna relacja z wydarzenia, tylko opowiadanie własnej historii, wg której mecz był zacięty. Jeśli po takim meczu pokazujesz i rozmawiasz wyłącznie o gościu, który w meczu Ekstraligi dwukrotnie popełnia ten sam błąd szkółkowicza, to jest to postawienie sprawy na głowie i odebranie zwycięzcy należnej mu nagrody.
Ja już nawet nie oczekuję ochów i achów nad Motorem i w sumie pogodziłbym się z faktem że co tu gadać jak nie ma o czym mówić. Koń jaki jest każdy widzi. Ale nikomu by chyba korona z głowy nie spadła jakby odnotowana została dwucyfrówka Matiego (zasłużył na uwagę) czy oddanie biegu juniorom dzięki czemu Falubaz wyszedł z 30tki. Tak po prostu. A tymczasem jedynym spostrzeżeniem z meczu jest Rasmus, który nie dość że nie wygrał żadnego biegu to przy takim Hampelu był po prostu niewidoczny i nijaki.
To prawda. Wielka szkoda, że znakomity mecz Cierniaka i debiut wychowanka przeszły zupełnie bez echa.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Gelo pisze:Ja już nawet nie oczekuję ochów i achów nad Motorem i w sumie pogodziłbym się z faktem że co tu gadać jak nie ma o czym mówić. Koń jaki jest każdy widzi. Ale nikomu by chyba korona z głowy nie spadła jakby odnotowana została dwucyfrówka Matiego (zasłużył na uwagę) czy oddanie biegu juniorom dzięki czemu Falubaz wyszedł z 30tki. Tak po prostu. A tymczasem jedynym spostrzeżeniem z meczu jest Rasmus, który nie dość że nie wygrał żadnego biegu to przy takim Hampelu był po prostu niewidoczny i nijaki.
A wspominali o komplecie Kowalskiego?
Bez rozwodzenia się nazwisko Kowalski padło na równi z innymi. I to nie jest tak że jak o innych mówią mało to znaczy że o naszych mogą nie mówić wcale. Komplet Kowalskiego też zasłużył na większą uwagę
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Gelo pisze:Bez rozwodzenia się nazwisko Kowalski padło na równi z innymi. I to nie jest tak że jak o innych mówią mało to znaczy że o naszych mogą nie mówić wcale. Komplet Kowalskiego też zasłużył na większą uwagę
Czyli wychodzi na to, że nie Motor jest źle traktowany, a Eleven posługuje się pewnym kluczem. Jeśli jest jednostronny mecz (a takie były nasz i Sparty), to skupiają się na anomaliach tego meczu (solidny występ Rasmusa, świetny Hampela).
Oni w tym Eleven nas doceniają mam wrażenie bardziej niż w C+ (nie dot. Cegły). Wczoraj nawet o Wrocławiu była dyskusja czy jest już w formie, która może dać im wicemistrzostwo :)
Na Eleven Sports 1 trwa transmisja meczu Fjelsted - Holsted z udziałem Mateusza Cierniaka.