Żużel w TV

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Flagg
Trener

Re: Żużel w TV

#12326 Postautor: Flagg » 23 sierpnia 2021, o 12:55

Wygrana Grudziądza nie jest niespodzianką, ale nie dlatego, że Czewa jechała o nic, a dlatego, że najzwyczajniej w świecie Grudziądz miał argumenty, żeby ten mecz wygrać. Na normalnych, zdowych zasadach. GKM< Apator i Zielona prezentowały bardzo zblizony poziom w tym roku. No wiec skoro taka Zielona przegrała u siebie z Czewą rapotem 44-46 i to "dzieki" wielbłądowi Dudka w 15 biegu, to dalczego niby GKM miałby nie zrobić kilku punktów więcej? Apator przegrał z Czewą ze względu na dzień konia Miśkowiaka. Dziś młody tego dnia nie miał, to i wynik inny. Ja nie widze w tym nic szokującego i taki wynik nie zdziwiłby mnie nawet jakby Czewa jechała tutaj o złoto DMP.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
jacur78
Senior

#12327 Postautor: jacur78 » 23 sierpnia 2021, o 15:03

Flagg pisze:Wygrana Grudziądza nie jest niespodzianką, ale nie dlatego, że Czewa jechała o nic, a dlatego, że najzwyczajniej w świecie Grudziądz miał argumenty, żeby ten mecz wygrać. Na normalnych, zdowych zasadach. GKM< Apator i Zielona prezentowały bardzo zblizony poziom w tym roku. No wiec skoro taka Zielona przegrała u siebie z Czewą rapotem 44-46 i to "dzieki" wielbłądowi Dudka w 15 biegu, to dalczego niby GKM miałby nie zrobić kilku punktów więcej? Apator przegrał z Czewą ze względu na dzień konia Miśkowiaka. Dziś młody tego dnia nie miał, to i wynik inny. Ja nie widze w tym nic szokującego i taki wynik nie zdziwiłby mnie nawet jakby Czewa jechała tutaj o złoto DMP.

Chyba troche jednak jest. Trudo bylo przed zawodami postawic tysiaczka na wygrana GKM i ze spokojem ogladac mecz. CKM, byl tu zdecydowanym faworytem, a przewidywany wynik przez bukow to 41:49. W trakcie meczu, szybko sie to zmienilo i po 4 biegu , przy remisie 12:12 ( i 3 z 6 startow juniorow grudziadza), mozna bylo zaczac przypuszczac, ze GKM da rade. Przed meczem, ciezko bylo zakladac, ze Przemo trzepnie 13, a 4 seniorow GKM strzeli dwucyfrowke (wlacznie z Cysiem :)

Jesli chodzi o sile GKM w porownaniu z Apatorem i ZG, to chyba rzeczywiscie byli najslabsi. Wyniki bezposrednich spotkan to odzwierciedlaja. Tu kluczem do sukcesu, byla ta niesamowicie szczesliwa wygrana z Wrockiem, gdzie polowe biegow przeciwnik jechal juniorami :)
Motor 2023: 1.Zmarzlik 2.Hampel 3.Holder 4. Kubera 5. Lindgren 6.Cierniak 7.Banbor 8.Lampart

Awatar użytkownika
papi
Trener

#12328 Postautor: papi » 23 sierpnia 2021, o 15:10

nie wiemy i pewnie nigdy nie dowiemy się jak wyglądały przygotowania GKMu, ale na pewno zrobili coś, czego nie zrobił Falubaz przed Unią. Była determinacja, doskonałe przygotowanie i świadomość o co jadą. Był Kasprzak, którego nie widzieliśmy od co najmniej 2 lat, szybki, pewny siebie, nie robiący głupot na trasie.
Stawką tego meczu było może nie 6 milionów (skoro 2,5 z góry idą na drugi zespół), ale pewnie ponad 3 mln na czysto. Co zrobił klub w kontekście silników i pomocy zawodnikom, to póki co ich tajemnica. Grunt że wyszli na swoje, ile by nie wyłożyli przez ostatnie 2 tygodnie to było warto

Flagg
Trener

#12329 Postautor: Flagg » 23 sierpnia 2021, o 15:41

Siła Włókniarza na wyjazdach leżała głównie w Miśkowiaku i jego kosmicznych występach. Czewa wygrała na wyjeździe 3 mecze: Toruń, Gorzów i Zielona. Jakub robił w nich kolejno 14,13 i 10 pkt . Przegrała natomiast 4 i znów w tych czterech Miskowiak nie przekroczył 6 pkt. Lublin? 2 oczka
Leszno? 6 oczek
Wrocław? 5 czek
Grudziądz? 4 oczka.

Seniorzy Czewy na wyjazdach jeździli na zblizonym poziomie. Jak zawalił Woryna, to coś wiecej przywiózł Smyk. Jak słabo Smyk to dorzycał Jeppesen. I tak dalej. Jeden krył drugiego. Ale jak brakowało punktów Miśka, to już nie było komu tego podgonić. A Miśkowiak to jednak nie Zmarzlik, zeby w wieku juniora co kolejkę klepać kilkanaście oczek.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
istred
Trener

#12330 Postautor: istred » 23 sierpnia 2021, o 16:33

Seniorzy Czewy na wyjazdach jeździli na zblizonym poziomie. Jak zawalił Woryna, to coś wiecej przywiózł Smyk. Jak słabo Smyk to dorzycał Jeppesen. I tak dalej. Jeden krył drugiego. Ale jak brakowało punktów Miśka, to już nie było komu tego podgonić. A Miśkowiak to jednak nie Zmarzlik, zeby w wieku juniora co kolejkę klepać kilkanaście oczek.
Motor Lublin II.
Popatrz ile punktów zrobił Włókniarz w tych meczach wyjazdowych, których nie wygrał. Nie ma znaczenia w kim tkwi siła zespołu. W ogóle dziwi mnie deprecjonowanie Włókniarza "bo Miśkowiak". Junior to taki sam zawodnik jak każdy inny i jego punkty ważą dokładnie tyle samo co punkty Zmarzlika. Właśnie na tym polega ocenianie siły zespołu, że bierze się pod uwagę wszystkich zawodników, a nie tylko liderów czy krajowych seniorów. Włókniarz miał jednego słabego zawodnika - U24. A dokładnie Jeppesena, bo U24 mieli bardzo mocnego, tylko wykorzystywany był na pozycji seniora.

Chyba troche jednak jest. Trudo bylo przed zawodami postawic tysiaczka na wygrana GKM i ze spokojem ogladac mecz. CKM, byl tu zdecydowanym faworytem, a przewidywany wynik przez bukow to 41:49. W trakcie meczu, szybko sie to zmienilo i po 4 biegu , przy remisie 12:12 ( i 3 z 6 startow juniorow grudziadza), mozna bylo zaczac przypuszczac, ze GKM da rade. Przed meczem, ciezko bylo zakladac, ze Przemo trzepnie 13, a 4 seniorow GKM strzeli dwucyfrowke (wlacznie z Cysiem :)
Różnica pomiędzy meczem GKM - Włókniarz, a Falubaz - Unia polegała na tym, że Włókniarz jechał mecz sparingowy, a Unia z Falubazem wciąż walczyła o play offy.
Nie chcę tu nikomu zarzucać jakiejś niesportowej postawy, ale trudno oczekiwać od Włókniarza, żeby jakoś się bardzo spinali dla Falubazu. Oni mieli po prostu ten mecz odjechać.

Awatar użytkownika
ptgt
Senior

#12331 Postautor: ptgt » 23 sierpnia 2021, o 18:05

niespokojny pisze:A kto powiedzial ze Falubaz za rok awansuje?

Póki co to wróżenie z fusów, ale budując skład oparty o wychowanków, będą na pewno jednym z faworytów. Ich juniorka nie będzie wypadała tak blado na tle pierwszoligowców.

1. Protasiewicz
2. Jeppesen/Tonder (u24)
3. Zengota
4. Walasek
5. Fricke/Jepsen Jensen
6. Ragus
7. Junior (Osyczka chyba kończy wiek juniora)
#NajśmieszniejszaLigaŚwiata

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#12332 Postautor: Kargolo » 23 sierpnia 2021, o 18:42

Walasek chyba znalazł sobie ciepły kącik w Ostrowie i nie wydaje mi się, żeby chciał się stamtąd koniecznie ruszać, szczególnie do drużyny, która docelowo potrzebowałaby go na 1 sezon.
Chyba, że zaproponują mu ostatni względnie duży kontrakt w karierze.

Ragus powinien być jednym z najlepszych juniorów w 1 LŻ. Na ten moment wyraźnie lepszy chyba tylko Przyjemski.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Ramian1
Senior

#12333 Postautor: Ramian1 » 23 sierpnia 2021, o 18:47

Walasek nie zostawi Garcarków dla Falubazu to już nie te czasy ;)

Flagg
Trener

#12334 Postautor: Flagg » 23 sierpnia 2021, o 19:25

istred pisze: W ogóle dziwi mnie deprecjonowanie Włókniarza "bo Miśkowiak". Junior to taki sam zawodnik jak każdy inny i jego punkty ważą dokładnie tyle samo co punkty Zmarzlika. Właśnie na tym polega ocenianie siły zespołu, że bierze się pod uwagę wszystkich zawodników, a nie tylko liderów czy krajowych seniorów.

Ja nie deprecjonuje siły Włókniarz, bo "Miśkowiak" tylko oceniam ich siłę na podstawie analizy statystycznej, a nie bo "Smyk to moega talent", a Lidngren to "medalista MŚ". Fakty są takie, że seniorzy Czewy + Świdnicki jeździli na wyjazdach bardzo stabilnie.

Świdnicki/Kowalski robili między 3-5 punktów, z czego najczęściej to były 4 oczka (4x na 7 meczy)
Seniorzy również dość stabilnie w przedziale 30-35 pkt (średnio 32,5 pkt na mecz)

Średnio więc ta szóstka robiła 36,5 pkt, co oznacza, że Miśkowiak musiał dorzucić 9 pkt, by Włókniarz wygrał. I gdy to robił, to faktycznie wygrywał (3 razy). Gdy notował wynik poniżej 9 oczek, to Włókniarz przegrywał (4 razy). Proste. Takiej zależności nie ma żaden inny zawodnik Włókniarza.

I w tym momencie średnio interesuje mnie "potencjał Czewy". To, że Madsen i Lindgren powinni klepac na takim GKM-ie komplety, to że Smyk i Woryna to przyszłość polskiego żużla. Interesuja mnie fakty i to jak się prezentuja w tym sezonie. A w Grudziądzu seniorzy Czewy pojechali dokladnie tak jak jeździli na wyjazdach cały sezon, na 34 pkt(to był nawet występ w górnej granicy). Świdnicki na 4. MIśkowiak też na 4. Jako jedyny grubo ponizej tego co prezentował w meczach wygranych przez Czewe.

Podobna zależność występuje np. w Stali. Tam pewnie jakby wyjąc Zmarzlika i włożyć na jego miejsce gościa robiącego 8-9 pkt, a nie 14-15, to zamiast PO, Stal biłaby się o utrzymanie. I tutaj dochodzimy do sedna i tego co napisałeś, czyli "Nie ma znaczenia w kim tkwi siła zespołu". No ma kolosalne znaczenie. Bo jeśli tkwi ona w 20-letnim juniorze, który potrafi pojechać zarówno genialenie, jak i dobrze, to jednak co innego, jesli ta siła tkwi w 2-krotnym mistrzu świata i gościu, który te 14-15 pkt robi z zamknietymi oczami co tydzień od kilku lat.

Pisałem to wcześniej, napisze jeszcze raz. Czewa ma największy potencjał ze wszystkich drużyn w Elipie. Ale to jest tylko potencjał. trzeba go jeszcze uwolinić i przełożyć na wyniki. A to się nie zawsze udaje. Dlatego, tak jak wygrana Włóniarza np. ze Spartą czy Unią nie byłaby zadną niespodzianką, tak samo nie jest nia porażka w Grudziądzu. Bo to jest zespół na ten moment bardzo niestabilny.

A czy Czewa to Motor Lublin II to nie wiem, bo Motoru pod tym kontem nie analizowałem. Bo i dlaczego bym miał, skoro nie on jest podmiotem dyskusji

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#12335 Postautor: kibicLBN » 23 sierpnia 2021, o 19:48

Wszystko racja istred. Tylko ja widzę jedno. Opieranie siły zespołu na juniorach ma wady.
Po pierwsze są bardziej chimeryczni w kontekście jednego sezonu, ale i formy w kolejnych latach, świetny przykład to Wiktor 2020.
Po drugie junior stanowi realną siłę w wieku 19-21 lat. Czyli maksymalnie 3 lata. Teraz jest o tyle dobrze, że może pozostać jako solidny zawodnik U24. Jednak do tej pory, w realiach betonowych składów senior potrafił kosić dwucyfrowki przez 7 lat, a junior maksymalnie 3, a i tak jego dorobek był mniej przewidywalny i zdecydowanie częściej trafiały się wyniki meczu rzędu (2,0,1) smektale niż seniorowi który klepał teoretycznie porównywalną średnią.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#12336 Postautor: papi » 23 sierpnia 2021, o 21:51

czy ktoś oglądający magazyn Eleven usłyszał co Ślączka powiedział o team order w meczu ze Spartą?

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#12337 Postautor: Torsen » 23 sierpnia 2021, o 22:13

kibicLBN pisze:Opieranie siły zespołu na juniorach ma wady. Po pierwsze są bardziej chimeryczni w kontekście jednego sezonu (...), świetny przykład to Wiktor 2020.
Nie wiem, czy juniorzy są tak znacząco bardziej chimeryczni od seniorów. My np. mamy seniora z Rosji o ugruntowanej pozycji, światowy top jeśli chodzi o umiejętności. I "Chimeryczność" to on chyba ma "na drugie".
Bez kitu, meczu w Częstochowie i w Lesznie w wykonaniu Griszy nie potrafię sobie wytłumaczyć. "Chimeryczny" Wiktor położył w tym sezonie tylko jeden mecz. Grisza co najmniej dwa, do tego spora liczba pojedynczych biegów, w których kompletnie nie miał prędkości i albo rozpaczliwie się bronił albo jechał daleko z tyłu na 1:5, by w kolejnym starcie pokonać liderów przeciwnika. Oni chyba naprawdę czymś ten filtr pryskają, kiedy trzeba.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#12338 Postautor: istred » 23 sierpnia 2021, o 22:15

Myślę, że nikt świadomie siły Włókniarza nie opierał na juniorach. Siła z pewnością miała się opierać na Madsenie i Lidgrenie. Tak jak u nas na Griszy... Tylko posiadanie wyrównanego składu ma tę przewagę, że jak ten lider zawodzi to jest jeszcze kilku zawodników, którzy mogą nadrobić. To też decyduje o sile zespołu.
Zestawianie Zmarzlika z Miśkowiakiem nijak ma się do siebie. Po pierwsze ja nie licytuję się czy Stal lepsza czy Włókniarz, po drugie każdy prezes Ekstraligi gdyby tylko miał możliwość to oparłby drużynę na Zmarzliku, to przecież jasne.

Flagg, bardzo ciekawa analiza. Tylko dlaczego analizujesz same wyjazdy i to co się musi stać żeby Włókniarz na tych wyjazdach wygrywał? Przecież chodzi o to, żeby Włókniarz zaczął wygrywać u siebie, a nie na wyjazdach. Wyjazdy dają radę ;) Chętnie zapoznałbym się z taką analizą po pierwsze dla wszystkich drużyn, a po drugie uwzględniającą wszystkich zawodników - bez podziału na seniorów i juniorów, bo taki podział nie ma kompletnie żadnego sensu. Tak jak pisałem punkt juniora i seniora liczy się dokładnie tak samo.
Myślę, że ciekawsza i dająca dużo więcej wniosków byłaby analiza zestawiająca wyjazdy z meczami domowymi. Obawiam się, że dobitnie potwierdziłaby moją tezę - Włókniarz jest mocny na wyjazdach i cienki u siebie. Jaki wniosek płynie z tej tezy? Ano taki jaki przytaczałem wcześniej - jeśli ogarną domowy tor, to będą spokojnie bić się o medale.
Jeśli lubisz analizy, to jeszcze ciekawsza byłaby analiza wyników Włókniarza na wyjeździe i u siebie łącznie z wynikami np. Motoru u siebie i na wyjeździe. Jakby przełożyć różnicę w tych wynikach Motoru na Włókniarz to może dałoby to odpowiedź ile Włókniarz średnio by zdobywał punktów na swoim torze, gdyby był tak samo dobrze do niego dopasowany jak Motor do swojego ;) :-P

PS. Swoją drogą, gdyby zestawić ze sobą średnie wyjazdowe wszystkich drużyn i średnie domowe, to pewnie Włókniarz w pierwszym zestawieniu byłby w czubie, a w drugim w ogonie (nie analizowałem, tak tylko przypuszczam) :-P

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#12339 Postautor: kdsz » 24 sierpnia 2021, o 06:43

papi pisze:czy ktoś oglądający magazyn Eleven usłyszał co Ślączka powiedział o team order w meczu ze Spartą?
Bjerre miał jechać najlepiej jak potrafi. Co to znaczy? Nie wiadomo.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#12340 Postautor: tezetomaniak » 24 sierpnia 2021, o 09:37

kdsz pisze:Bjerre miał jechać najlepiej jak potrafi. Co to znaczy? Nie wiadomo.

https://youtu.be/aT0dmRNALTo

Flagg
Trener

#12341 Postautor: Flagg » 24 sierpnia 2021, o 15:11

@Istred

Ale moja analiza odnosiła się konretnie do spotkania GKM - Włókniarz i tezy, jakoby wygrana GKMu była

a) mega niespodzianką
b) zasługą "plazowego" podejsci ado meczu gości.

Statystki 6 wcześniejszych spotkań jasno pokazują, że wyjazdowe wygrane Włókniarza uzależnione były od postawy Miśkowiaka. Dawka sześciu spotkań jest dla mnie dość miarodajna, szczególnie ze zawierała w sobie próbki zarówno ze spotkań z czołówką, jaki i dolną połową tabeli. To sie tez pokrywa z przebiegiem samego meczu. Kiedy Włókniarz stracił najwięcej? W środkowej fazie spotkania, w seriach 3 i 4, czyli wtedy gdy w Gorzowie, Zielonej czy Toruniu jeździł Miśkowiak i łatał dziury. teraz tej łaty zabrakło i przed ostatnimi 3 biegami, których Włókniarz nie ma już tak super obsadzonych jak w poprzednich latach wynosila -8 Za dużo, żeby odrobić.

Natomiast swoje zdanie o Włóniarzu zamieszczałem w jakiś czas temu. Zespół z ogromnym potencjałem, ale wciąż tylko potencjałem. Jesli porównamy wyniki osiągane przez zawodników Czewy z tymi, ktore mieli w zeszym roku to...nie ma żadnej niespodzianki. Madsen i Woryna jeźdżą na poziomie z zeszłego roku. Woryna nawet lepiej, bo ma nieco wyższą średnią, a do tego mocniejszych partnerów niz w Rybniku, wiec mniej punków robił na kolegach z pary. natomiast Słabsza forma Lidngrena i Smyka została zrekompensowana o niebo lepszą jazdą Świdnickiego i MIśkowiaka. Natomiast Jeppesen to Jeppesen, chyba tylko niepoprawni optymiści spodziewali się czegoś wiecej po nim. Dla mnie i tak pojechał lepiej niż zakładałem.

Wiec patrząc na cyferki, Włókniarz pojechał tak jak rok temu. Nie gorzej, nie lepiej. Natomiast Hype wział się z tego, że wszyscy naturalnie zalóżyli progres zawodników. Że Madsen znów będzie dominatorem, że Lindgren zacznie jechać jak medalista SGP, że Smyk awansuje do grana najlepszych polaków, że Woryna przypomni sobie czasy juniorskie, a młodzi zrobią dalszy postęp. Sprawdziło się tylko to ostatnie. Takie życie. Świącik zaryzykował - nie wypaliło. Może wypali za rok

blajar
Trener

#12342 Postautor: blajar » 24 sierpnia 2021, o 15:28

Flagg pisze:@Istred

Statystki [ciach] Świącik zaryzykował - nie wypaliło. Może wypali za rok

Gdyby Świącik tak to sobie rozpisywał i analizował to pewnie nikt w Czewie nie miałby mu niczego za złe :D

@kibicLBN - mam nadzieję, że zadowolony.
Ostatnio zmieniony 24 sierpnia 2021, o 16:53 przez blajar, łącznie zmieniany 2 razy.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#12343 Postautor: kibicLBN » 24 sierpnia 2021, o 16:11

Cytować elaborat bezpośrednio pod nim...
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Karamba
Kadrowicz

#12344 Postautor: Karamba » 25 sierpnia 2021, o 09:27

Dzisiaj Finał MMPPK w Częstochowie start relacji Motowizja 15:40

Karamba
Kadrowicz

#12345 Postautor: Karamba » 25 sierpnia 2021, o 11:37

dziś o 20:00 powtórka z Leszna na nsport

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#12346 Postautor: Perez » 25 sierpnia 2021, o 15:30

Karamba pisze:Dzisiaj Finał MMPPK w Częstochowie start relacji Motowizja 15:40

https://www.youtube.com/watch?v=Gu4-ioIcN8M
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Flagg
Trener

#12347 Postautor: Flagg » 25 sierpnia 2021, o 15:40

Patrzeć na składy to o złocie powinien zdecydować bieg 21, w którym, zapewne zupełnie przypadkowo pojadą Motor z Włókniarzem :D

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#12348 Postautor: Perez » 25 sierpnia 2021, o 16:05

Zawody opóźnione o 45min.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

blajar
Trener

#12349 Postautor: blajar » 25 sierpnia 2021, o 16:31

Działa Wam ten link na YT? Mnie wyskakuje, że film jest prywatny.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
papi
Trener

#12350 Postautor: papi » 25 sierpnia 2021, o 16:34

mi tak samo

SportoweFakty pisze:Zawody, jeżeli się odbędą, rozpoczną się około godz. 17.