Efekt pracy nowej władzy

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
DonKamizi
Senior
Kontakt:

#26 Postautor: DonKamizi » 26 września 2005, o 16:11

Ja tylko nie rozumiem jednego.Wiemy jaka jest przeszłość Kołodzieja.Powiedzmy, że (delikatnie mówiąć) do tej pory mu nie szło...
Więc po jaką cholerę sam Siwek zaproponował tą kandydaturę ???

W tym klubie zaczyna się robić kabaret....
Perła ponad wszystko :) :)
Pozdrowienia dla Krzyżaków
GG 4113059

http://www.otwieramy.pl/?p=89413

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#27 Postautor: mikas » 26 września 2005, o 16:24

Po pierwsze nie Siwek a Kwiek zaproponował tę kandydature, jakbyś czytał uważniej forum to byś już dawno to wiedzał.
Po drugie z tego co sie orientuje żadnego innego chętnego na stanowisko po Siwku nie było.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
DonKamizi
Senior
Kontakt:

#28 Postautor: DonKamizi » 26 września 2005, o 16:38

mikas pisze:Po pierwsze nie Siwek a Kwiek zaproponował tę kandydature, jakbyś czytał uważniej forum to byś już dawno to wiedzał.
Po drugie z tego co sie orientuje żadnego innego chętnego na stanowisko po Siwku nie było.

Czytam uważnie ale słyszałem też coś innego....A po drugie to widzę, że teraz Dyrektorów biorą jak leci...kto chętny ten ma.
GG 4113059

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#29 Postautor: mikas » 26 września 2005, o 17:00

Najlepiej zapytaj Kwieka czy zaproponował na dyrektora Kołodzieja, tak chyba będzie najprościej. Jeśli powie że nie to zawsze można doprowadzić do konfrontacji między Siwkiem, Kołodziejem i Kwiekiem :wink: W klubie a przynajmniej w jego okolicach bywasz chyba dosyc często to zadanie takiego pytania nie powinno być problemem :wink: Po co sie męczyć i opierać na domysłach skoro można osobiście zapytać.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

lucki73
Kontakt:

#30 Postautor: lucki73 » 26 września 2005, o 17:47

mikas pisze:Po pierwsze nie Siwek a Kwiek zaproponował tę kandydature, jakbyś czytał uważniej forum to byś już dawno to wiedzał.

Mikas, rozwalasz mnie totalnie. Jak to nie było innego chętnego na stanowisko Dyrektora? Rozpisano jakiś konkurs, czy wybierano pomiędzy "kolegami po fachu"? To jest ten szumnie zapowiadany profesjonalizm? Obsadzanie według własnego uznania, albo z łapanki? Co to za pierdzielenie, że nie było chętnych, jak nawet nie rozpisano konkursu na stanowisko. Jak w tym klubie ma być dobrze, skoro wszystko jest robione od "dupy strony". Nowego dyrektora wybrano sobie takiego a nie innego, bo.... nie było chętnych, umieram ze śmiechu :) I mydlenie oczu nam kibicom. Pytam się raz jeszcze: gdzie mogę przeczytać o konkursie na stanowisko dyrektora klubu TŻ Sipma (Motor) Lublin???

A jak nie było konkursu, to proszę nie pierdzielić głupot, że nie było chętnych. Może chętnych nie było wśród koleżków kilku osób z klubu, ale to nie oznacza że nie było chętnych w ogóle. Mam rację, czy się mylę???

ukłony
lucki73
Motor Lublin AD 2006:
9. P.Karlsson
10. D.Jeleniewski
11. T.Piszcz
12. P.Staszek
13. D.Śledź/G.Knapp???
14. R.Klimek
15. K.Kępa
rez. S.Trumiński, J.Mordel, M.Michaluk, K.Polak
i... szkolić oraz brać udział w MDMP i Lidze Południowej.

Awatar użytkownika
cheeroke_re

#31 Postautor: cheeroke_re » 26 września 2005, o 17:49

Kto jak kto, ja nie bywam a chętnie bym się dowiedział co i jak...

pozdrawiam
"che"
Obrazek

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#32 Postautor: mikas » 26 września 2005, o 18:01

Lucki masz racje :)
Jest tylko jeszcze druga strona medalu. Dyrektorem powinien być ten kto choć troche orientuje sie co sie dzieje w środowisku żużlowym a przynajmniej sportowym w Lublinie. Z tego co wiem (chociaz na 100% nie jestem pewien,wiec prosze zorientowane osoby o potwierdzenie lub zaprzeczenie) stanowisko dyrektora klubu było proponowane różnym osobom z tzw. lubelskiego srodowiska sportowego czyli osobom które cokolwiek ze sportem i prowadzeniem klubu sportowego miały wspolnego. Jedyną osobą chętną do objęcia tego stanowiska był pan Kołodziej,wiec nawet pewnie jakby został rozpisany konkurs to jedynym kandydatem pewnie byłby ten pan.
Ale oczywiście że masz 100% racji w tym,że konkurs rozpisany zostać powinien,ale o to że tak sie nie stało to można chyba mieć tylko pretensje do zarządu i pana prezesa Kępy, który myśle że w swojej firmie na takie coś by nie pozwolił.

P.S.Zresztą wydaje mi sie,że sposób wybierania dyrektora jest dokladnie opisany w statucie stowarzyszenia TŻ Sipma Lublin i jeśli wszystko było zgodne z tym statutem to tak naprawde nie mamy sie czego czepiać.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
Kyniak

#33 Postautor: Kyniak » 26 września 2005, o 19:10

A może ten kołodziej to normalny społeczniak jakiś ??
Obrazek

lucki73
Kontakt:

#34 Postautor: lucki73 » 26 września 2005, o 19:14

Cieszę się, że choć raz się zgodziliśmy - to tak na wstępie :), widzę duże postępy w naszych wspólnych dialogach :)

A teraz merytorycznie: jeśli dyrektora wybiera się wedle uznania (na swoje "widzi mi się", albo też "bierzemy tego co będzie chciał wziąć do stanowisko"), bez rozpisywania konkursu, to nasuwa mi się tylko jedna myśl - przekręt.

Uczono mnie, że najlepszą formą zarządzania jest zarządzanie transparentne, czyli takie, gdzie szerokie zainteresowane gremia informuje się o wszystkich sukcesach, problemach, bo to nie rodzi podejrzeń o mataczenie, o oszukiwanie, o kumoterstwo, nepotyzm etc.

Sposób wybrania na dyrektora Krzysztofa Kołodzieja budzi tyle samo zastrzeżeń co sposób zarządzania klubem. Na razie nie oceniam Kołodzieja, bo w przeciwieństwie do kilku z Was uważam, że miesiąc czasu to zbyt krótki okres by kogoś zacząć nazywać nieudacznikiem. Ale jeśli będzie tak jak było za czasów dyrektorowania przez J.Siwka, to będę z takim samym namaszczeniem w kółko pisał, że jest nie tak jak winno być, podając jednocześnie wzorce, z których można nieco przy odrobinie dobrej woli zaczerpnąć (mimo, że napisane zostało to przez kilka osób już wielokrotnie).

A jeśli w statucie stowarzyszenia jest napisane, że dyrektora powołuje się uznaniowo, to... trzeba czym prędzej wprowadzić poprawki do statutu, by była pełna transparentnośc przy wyborze władz klubu. Wtedy się nie będę czepiał, gdy będzie coś zrobione w pełni przejrzyście i uczciwie.

I na koniec pytanie: a dlaczego dyrektorem naszego klubu musi być ktoś, kto jest związany z lubelskim środowiskiem sportowym? A może gdyby rozpisano konkurs, to zgłosiłby się np. Piotr Żyto, którym moim zdaniem ma 10 razy silniejszą legitymację do bycia dyrektorem klubu żużlowego niż wszyscy razem wzięci działacze z Lublina? Czy musi być to ktoś, kto mieszka w Lublinie? Przecież to bzdura. Trzeba zatrudnić na managerski kontrakt managera sportowego i wg mnie bez znaczenia jest to, czy ktoś jest ze środowiska lubelskiego czy innego. Liczy się fachowość, wiedza, umiejętności, ew. doświadczenie, a nie miejsce zamieszkania czy pochodzenia.

ułoniki
lucki73
Motor Lublin AD 2006:

9. P.Karlsson

10. D.Jeleniewski

11. T.Piszcz

12. P.Staszek

13. D.Śledź/G.Knapp???

14. R.Klimek

15. K.Kępa

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#35 Postautor: Gelo » 26 września 2005, o 19:54

I na koniec pytanie: a dlaczego dyrektorem naszego klubu musi być ktoś, kto jest związany z lubelskim środowiskiem sportowym? A może gdyby rozpisano konkurs, to zgłosiłby się np. Piotr Żyto, którym moim zdaniem ma 10 razy silniejszą legitymację do bycia dyrektorem klubu żużlowego niż wszyscy razem wzięci działacze z Lublina? Czy musi być to ktoś, kto mieszka w Lublinie? Przecież to bzdura.

Ja pójdę jeszcze dalej - dając Ci pod rozwagę jedną myśl. A gdzie jest powiedziane że dyrektor klubu w ogóle ma być związany z jakimkolwiek środowiskiem sportowym? W moim laickim rozumieniu dyrektor ma być przede wszystkim specjalistą od przyciągania do klubu pieniędzy i podpisywania mądrych kontraktów - a z kim - to powinno zalezec od trenera. Ewentualnie można mieć zawsze fachowych doradców tylko od tej wąskiej działki. Model dyrektorowania a'la Siwek, gdzie jest się wszystkim, a przede wszystkim kibicem - prowadzi do przyspieszonej kurwicy i nerwów.

lucki73
Kontakt:

#36 Postautor: lucki73 » 26 września 2005, o 20:00

Dokładnie winno być tak jak napisałeś Gelu: dyrektorem żużlowego klubu niekoniecznie musi być człowiek związany ze sportem. Dobrze byłoby, gdyby był jednocześnie i managerem z wykształcenia i zawodu i w dodatku był managerem sportu. To rozwiązanie najbardziej optymalne. Ale na pierwszym miejscu ma on być managerem, a nie być związany ze środowiskiem.

Tak jak dyrektorem szpitala nie musi być lekarz (a nawet z pewnych względów nie powinien) tylko powinien nim być manager z krwi i kości, który będzie znał się nie na leczeniu, tylko na zarządzaniu.

Dyrektor nie musi być wybitnym znawcą speedwaya. Od tego może mieć pomocników (z-cę ds. sportowych np.) Sam musi umieć zarządzać: strukturą i finansami.

A branie "z łapanki" tego kto się zgodzi.... wzbudza u mnie tylko uśmiech i politowanie. Ale taki mamy klub, takie zarządzanie, do którego przez długi okres czasu nas próbowano przyzwyczaić. A ja wciąż się nie przyzwyczaiłem i nie przyzwyczaję.

pzdr.
lucki73
Motor Lublin AD 2006:

9. P.Karlsson

10. D.Jeleniewski

11. T.Piszcz

12. P.Staszek

13. D.Śledź/G.Knapp???

14. R.Klimek

15. K.Kępa

Pebas
Szkółkowicz

#37 Postautor: Pebas » 26 września 2005, o 20:01

Teraz jest dyrektor "niekibic", specjalista od przyciągania pieniędzy. Na kontrakcie menadżerskim, dyrektor z urodzenia. Będzie podpisywał mądre kontrakty, a listę zawodników przedstawił już trener (gdzieś w gazecie pisało). Fachowców doradców też ma bardzo dobrych. Więc teraz czeka nas spokojna zima bez kurwicy i nerwów.

Awatar użytkownika
Kyniak

#38 Postautor: Kyniak » 26 września 2005, o 20:49

Może z racji tegoż przyciągania pieniędzy zwą go " magnesik" . A doradcą jego może zostać każdy zamawiający kufel piwa w klubowej tawernie. Smutne,ale najgorsze pewnie przed nami .
Obrazek

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#39 Postautor: Talib » 26 września 2005, o 21:39

Kyniak pisze:Może z racji tegoż przyciągania pieniędzy zwą go " magnesik". A doradcą jego może zostać każdy zamawiający kufel piwa w klubowej tawernie. Smutne,ale najgorsze pewnie przed nami .

Żeby tylko te pieniążki same nie były zbyt namagnesowane, bo dwa magnesy mają często zwyczaj odpychać się. :)

Awatar użytkownika
wojtek_78
Szkółkowicz

#40 Postautor: wojtek_78 » 26 września 2005, o 22:51

Pebas pisze:Teraz jest dyrektor "niekibic", specjalista od przyciągania pieniędzy. Na kontrakcie menadżerskim, dyrektor z urodzenia. Będzie podpisywał mądre kontrakty, a listę zawodników przedstawił już trener (gdzieś w gazecie pisało). Fachowców doradców też ma bardzo dobrych. Więc teraz czeka nas spokojna zima bez kurwicy i nerwów.

"Mój mąż jest z zawodu dyrektor"

Taki mały cytat z klasyki polskiej komedii mi się nasunął

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#41 Postautor: mikas » 26 września 2005, o 23:34

lucki73 pisze:Cieszę się, że choć raz się zgodziliśmy - to tak na wstępie :), widzę duże postępy w naszych wspólnych dialogach :)

Wbrew pozorom ja sie z Tobą Lucki zgadzam w bardzo wielu kwestiach,ale poprostu czasem nie widze potrzeby zabierania głosu aby napisac to samo co Ty :wink: Co więcej uważam ze Twoja wizja funkcjonowania klubu jest bardzo dobra i naprawde bym chciał żeby kiedyś tak nasz klub funkcjonował, tylko niestety żeby do tego doszło to musiałyby sie najpierw znaleźć niemałe pieniądze na tych wszystkich specjalistów, bo przeciez oni za darmo pracowac nie będą. W sytuacji gdy klub jest tak biedny że ledwo wiąze koniec z końcem koło się zamyka, bo w tym momencie najnormalniej w świecie nie stać nas na płacenie managerowi. Klub nie może sobie obecnie pozwolic na ryzyko zatrudnienia specjalisty za duże pieniądze, bo w razie gdyby jego działania nie przyniosły zamierzonego skutku jedyne co pozostanie to rozwiązanie tego klubu. Żeby ewentualnie na tym zyskać to najpierw trzeba pieniądze włożyć a w klubie tych pieniędzy na włożenie po prostu nie ma. A na znalezienie pieniędzy takiemu managerowi tez przeciez trzeba dac czas bo z dnia na dzien tego nie jest w stanie uczynić. A czekając na ewentualne efekty jego pracy płacic niemała pensje trzeba (specjaliści sie cenią jak pewnie wiesz). Ja bym naprawde bardzo chciał żeby np. taki pan Leszek Kępa powiedział,że daje pieniądze na opłacenie takich specjalistów i zeby rozpisał taki konkurs. Zeby każdy w klubie od wirażowego po dyrektora zarabiał wielkie pieniądze, tylko że na chwile obecną jest to jedynie teoria, bo obecnie żeby było za co zapłacić zawodnikom,zapłacić za ohrone itp. praktycznie wszyscy pracuja w tym klubie społecznie. No ale może teraz za nowego dyrektora (który tak jak chciałeś dostaje wynagrodzenie za swoją prace) przyjda lepsze czasy :twisted: I tak sie zastanawiam, może naprawde pan Siwek popełnił błąd kierując klubem za bardzo z perspektywy kibica. Może niepotrzebnie wszystkie pieniądze przeznaczał na kontrakty z zawodnikami i ich opłacenie. Może powinien kontraktowac w poprzednich latach gorszych zawodników a nie jakichs Karlssonów, Piszczów, komrników Stachyrów czy Knappów a przeznaczyć te pieniądze na specjalistów od znajdowania pieniędzy. Ciekawe gdzie teraz byłby nasz klub i jakie wyniki by osiągała nasza drużyna w poprzednich latach gdyby wybrał inna drogę.
I jeszcze jedno, jeśli by w klubie rozbudowac "administracje" i stworzyć kilka stanowisk gdzie każdy byłby odpowiedzialny za jakąs część a nie jedna osoba za wszystko jak to ma miejsce obecnie, to oczywiście że manager nie musi być zwiazany ze sportem, ale jeśli mamy model obecny gdy na wszystkim trzeba oszczędzać i za funkcjonowanie klubu odpowiada praktycznie tylko dyrektor to nie wyobrazam sobie żeby funkcje dyrektora pełnił ktos kto nigdy nie miał doczynienia z pracą w klubie sportowym i nie zna specyfiki tej pracy.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
boxing
Kadrowicz

#42 Postautor: boxing » 27 września 2005, o 00:08

Jezeli mamy zatrudnic menedzera z prawdziwego zdarzenia a nie ma na niego kasy, to moze rozwiazaniem jest kontrakt prowizyjny - powiedzmy 5 % z tego co pozyska dla klubu. Pozwoli to zminimalizowac ryzyko i uniknac sytuacji, ze trzeba zaplacic czlowiekowi, ktory pieknie mowil i wiele obiecal, a niewiele osiagnal. Pare procent z budzetu poziomu rzeszowskiego czy gorzowskiego to tez niezla suma, a ryzyko dla klubu mozna powiedziec zadne. Innego wyjscia za bardzo nie widze, bo po co zatrudniac drugiego Kolodzieja, ktory po pierwszym miesiacu pracy przyjdzie po wyplate nawet jezeli po stronie przychodow klubu bedzie zero.
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

Awatar użytkownika
Złoty
Kontakt:

#44 Postautor: ZÅ‚oty » 27 września 2005, o 09:34

pav pisze:– Trudno tu mówić o winie, raczej byÅ‚o kilka moich niedopatrzeÅ„ – komentuje Krzysztof KoÅ‚odziej, dyrektor TÅ» Sipma. – Tak to zwykle bywa z urzÄ™dnikami – jak siÄ™ nie chce dać pieniÄ™dzy, to czepia siÄ™ najmniejszych szczegółów. Tu nie ma kropki, tu nie ma pieczÄ…tki potwierdzajÄ…cej zgodność podpisu. Nam zakwestionowano nawet protokół, który byÅ‚ w jÄ™zyku angielskim. A że procedury przetargowe sÄ… zawiÅ‚e, piÄ™trzÄ… siÄ™ trudnoÅ›ci. RozmawiaÅ‚em z miastem i dostaÅ‚em zapewnienie, że pieniÄ…dze na żużel nie przepadnÄ…. Nie bÄ™dzie natomiast przetargu. Mamy wykonać zlecenie na rachunek.
.

no ja p......e to juz k...a kropki Kolodziej nie umie postawic?i pieczatki nie umie obsluzyc?Ledwo zaczal a juz s........Å‚. Takie sprawy zalatwia sie dokladnie to on nie wiedzial ze urzedasy sie czepiaja o byle gowno???
Obrazek

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#45 Postautor: Łoptymista » 27 września 2005, o 10:30

No i pokiego czorta ten protokół po angoielsku. Czyżby panu KK Lublin z Dublienm się pomylił??

Awatar użytkownika
Kyniak

#46 Postautor: Kyniak » 27 września 2005, o 15:09

Może w mieście kołodzieja nie lubią ?
Obrazek

Awatar użytkownika
DonKamizi
Senior
Kontakt:

#47 Postautor: DonKamizi » 27 września 2005, o 20:32

Kyniak a od kiedy tak pokochałeś Byłego dyrektora ?????

Zdaje mi się, że kiedyś należałeś do zdecydowanej opozycji...
GG 4113059

Awatar użytkownika
Kyniak

#48 Postautor: Kyniak » 27 września 2005, o 20:54

W opozycji do panujących dyrektorów , kolejnym jest kołodziej :D
PS. Może trooochę przejrzałem
Obrazek

Maciek_Lublin

#49 Postautor: Maciek_Lublin » 27 września 2005, o 21:14

Panowie poprostu z panem Kołodziejem ztoniemy na dno i za dwa lata pewnie bedzie 2 liga tak jak to zrobił ze startem wiec mozemy byc przygotowani na najgorsze ! A wy zamiast wrzucać na siebie to nie morzecie wrzucac na [ciach] który nie wie co to jest biznes i takie tam !mówicie że on sare przyciąga ale chyba dla siebie a nie dla klubu !:(

lucki73
Kontakt:

#50 Postautor: lucki73 » 27 września 2005, o 21:31

A ja mam pytanie do moderatorów: mam nadzieję, że nie będą akceptowane przez Was inwektywy, którymi obrzucany jest obecny Dyrektor? Skoro na J.Siwka nie wolno było powiedzieć złego słowa, mam nadzieję że pozostaniecie konsekwentni i z równym namaszczeniem będziecie udzielać ostrzeżeń tym, którzy pozwalają sobie na zbyt frywolne słowa w stosunku do obecnie panującego. Z góry dziękuję.

ukłoniki
lucki73

PS. Przepraszam za OT, ale zauważam z niepokojem pewien brak sprawiedliwośći.

edit: skargi na prace modow, a takze wnioski proponuje kierowac tutaj.

edit by lucki73: napisałem to w tym wątku, bo w tym wątku właśnie niektórzy sobie niewybrednie jeżdżą po miłościwie panującym i myślę, że gdyby dotyczyło to J.Siwka to zaczerwieniłoby się od ostrzeżeń, a nie wiem dlaczego nie czerwieni się gdy kpi się z K.Kołodzieja.

edit by mikas:
może dlatego że ostrzeżen już nie ma :wink: ale z tego co widze któryś z modów wycią "brzydkie wyrazy" czy cokolwiek tam sie znajdowało.
Ostatnio zmieniony 27 września 2005, o 22:26 przez lucki73, łącznie zmieniany 1 raz.
Motor Lublin AD 2006:

9. P.Karlsson

10. D.Jeleniewski

11. T.Piszcz

12. P.Staszek

13. D.Śledź/G.Knapp???

14. R.Klimek

15. K.Kępa