Apel Startu Gniezno
Apel Startu Gniezno
Start Gniezno wystosował apel do PZM i klubów żużlowych o zredukowanie liczby lig do 2 i o zakaz startów w polskiej lidze drużyn spoza kraju. Jakie jest wasze zdanie na temat apelu?
Więcej na stronach http://www.przegladzuzlowy.pl i http://www.sportowefakty.pl
Mnie osobiście utworzenie 2 lig teraz mało interesuje, szczególnie w przeddzień baraży. Ale uważam, że korzystniej dla polskiego żużla byłoby gdyby to przeszło. Co do zakazu startu drużyn zagranicznych, to się nie zgadzam. Rozumiem, że część klubów sobie może nie radzić z wyjazdami, ale wg mnie rozgrywki zyskały w pewnym stopniu na atrakcyjności dzięki występom drużyny ze Lwowa.
Więcej na stronach http://www.przegladzuzlowy.pl i http://www.sportowefakty.pl
Mnie osobiście utworzenie 2 lig teraz mało interesuje, szczególnie w przeddzień baraży. Ale uważam, że korzystniej dla polskiego żużla byłoby gdyby to przeszło. Co do zakazu startu drużyn zagranicznych, to się nie zgadzam. Rozumiem, że część klubów sobie może nie radzić z wyjazdami, ale wg mnie rozgrywki zyskały w pewnym stopniu na atrakcyjności dzięki występom drużyny ze Lwowa.
-
Gość
mks_montex pisze:a kogo to obchodzi? c co czytaja portale na temat zuzla to widac golym okiem te wiesci, i nie ma sensu pisac o gniezniskim klubie na lubelskim forum!! co ma Lublin do Gniezna??? to jest tak samo , jak: "CO MA PIERNIK DO WIATRAKA" ????
Jak cie nie obchodzi to nie czytaj. Zamiescilem to w dziale "co słychać w innych klubach", który chyba właśnie po to istnieje. Jak tego nie rozumiesz, to już twój problem. A chodziło mi raczej o opinie nt startu drużyn zagranicznych w polskiej lidze, bo o tym raczej na forum niewiele się piszę. Co do ilości lig to się zgodzę. A skoro tu wszedłeś to chyba jednak cię jakoś obchodzi, skoro sam tytuł cię nie zniechęcił.
To tak samo: co ma mks montex do żużla?
-
Gość
tz fan pisze:Ja jestem za 2 ligami, bo wtedy Lublin juz napewno będzie jezdzil w e-lidze. A co do druzyn zagranicznych to niech jezdrza u nas.
Coś Kolega sie mało orientuje, ponieważ albo będą 2 ligi ,albo drużyny zagraniczne będą jeździły w polskiej lidze.
Ideałem by były trzy ligi po osiem polskich zespołów, tylko że niema tylu chętnych w naszym pięknym kraju. Stąd pomysł zagranicznych drużyn przy zachowaniu trzech lig.
pozdrawiam
-
Gość
sting ma racje, jakby tak kazdy klub mial robic, to co po u nas PZM??? skoro wystarczy zlozyc apel i od razu na zyecznie gniezna bybyly 2 ligi!! to lekka przesada!! bo jeden klub chce 2 ligi to od razu muszą one byc, a powiem szczerze ze takie kluby jak tz łódz czy wanda kraków lub polonia pila zbytnio by nie przyciagaly kibiców na stadion, przynajmniej w lubline!!
- WojtekF
- Szkółkowicz
Tylko wtedy w Lublinie nie jeździłyby takie kluby jak "Wanda" czy "TŻ". Zielona Góra z Lublinem miałyby zapewnioną ekstraligę a zbliżający się dwumecz można byłoby potraktować jako sparing, a 10-tą drużyną ekstraligi byłby ktoś z pary Rybnik-Rzeszów(może baraż między tymi klubami). Pozostałe kluby jeździłyby w drugiej lidze. Mam pomysł na jeszcze jeden wariant chyba niekorzystny dla obecnych 1-ligowców. Niech będzie 8-zespołowa ekstraliga oraz 2 grupy pierwszej ligi(wschodnia i zachodnia) składające się z około 7 zespołów. Co wy na to? Pozdrawiam
sting126 pisze:WojtekF pisze:Tylko wtedy w Lublinie nie jeździłyby takie kluby jak "Wanda" czy "TŻ". Zielona Góra z Lublinem miałyby zapewnioną ekstraligę a zbliżający się dwumecz można byłoby potraktować jako sparing, a 10-tą drużyną ekstraligi byłby ktoś z pary Rybnik-Rzeszów(może baraż między tymi klubami). Pozostałe kluby jeździłyby w drugiej lidze. Mam pomysł na jeszcze jeden wariant chyba niekorzystny dla obecnych 1-ligowców. Niech będzie 8-zespołowa ekstraliga oraz 2 grupy pierwszej ligi(wschodnia i zachodnia) składające się z około 7 zespołów. Co wy na to? Pozdrawiam
Ekstraligi nie powieksza w nastepnym sezonie na pewno (nawet jakby byly 2 ligi) - bo o tym juz mowili "wlodarze" polskiego zuzal...
a co do dwoch grup I ligi - pomysl nie glupi w sumie... Tyle, ze brak byloby ciekawych meczy (przynajmniej w Lublinie). Scigalibysmy sie z Krakowem, Lodzia, Krosnem, Rzeszowem i Opolem pewnie... Wiekszosc lepszych druzyn zostalaby zapewne na zachodzie... Ale z kolei latwiej byloby awansowac
Ja uważam to za bardzo dobry pomysł. I myślę, że nie byłoby tak źle, bo np. można by było po odjechaniu rundy zasadniczej w obu grupach utworzyć grupę lepszą (z zespołów, któe zajęły by miejsca 1-4 w swoich grupach)i gorszą(wiadomo) i tam dalej walczyć o awans.To by chyba rozwiązało w pewien sposób problem istnienia 2 lig, tylko problem w tym, że te drużyny z gorszej części 2 ligi o nic by nie walczyły.
Jednak uważam, że da się to jakoś uatrakcyjnić, żeby każda drużyna w Polsce(i na Ukrainie
Najweselsze jest to, że jak na razie druga liga może byc najliczniejszą ligą w Polsce. Policzmy:
Akces zgÅ‚osiÅ‚y już: Start Gniezno, Kolejarz Rawicz, Polonia PiÅ‚a, TÅ» Åódź i Wanda Kraków z Polski, SKA Lwów i Trofimow Równo z Ukrainy oraz BNSN (Bliżej Nie Sprecyzowana Nazwa) Dyneburg z Åotwy. To już 8.
Zaintersowanie startem wyrażają: Śląsk Świętochłowice oraz rezerwy Unii Tarnów i drużyna ACCR z Czech (reprezentacja ligi). Jak dobrze by poszło to już 11 zespołów.
Akces zgÅ‚osiÅ‚y już: Start Gniezno, Kolejarz Rawicz, Polonia PiÅ‚a, TÅ» Åódź i Wanda Kraków z Polski, SKA Lwów i Trofimow Równo z Ukrainy oraz BNSN (Bliżej Nie Sprecyzowana Nazwa) Dyneburg z Åotwy. To już 8.
Zaintersowanie startem wyrażają: Śląsk Świętochłowice oraz rezerwy Unii Tarnów i drużyna ACCR z Czech (reprezentacja ligi). Jak dobrze by poszło to już 11 zespołów.
Istnienie 3 ligi ma sens. Trzeba tylko być konsekwentym. Jak GKSŻ robiło reformę rozgrywek, to w 3 lidze miały jeździć zespoły, które są w złej sytuacji finansowej. Zespoły miały szkolić przede wszystkim młodzież i jeździć wychowankami. Dlaczego nikt się do tego nie stosuje ? Po co drużyny, które ledwo wiążą koniec z koncem kontraktują obcokrajowców ? Trzecia liga powinna istnieć na jasno określonych zasadach - zero obcokrajowców, większa ilość juniorów itp.
Jak już jest 11 zespołów to bardzo dobrze ! Powinno się teraz wymagać dokumentów na podstawie, które będą świadczyć o tym, ze drużyna jest w stanie wytrzymać finansowo do końca rozgrywek. Ewentualnie można przyznać dziką kartę na start w wyższej klasie rozgrywkowej jeśli drużyna spełnia pewne warunki... głównie finansowe.
Ogólnie, myślę że istnienie 3 ligi ma sens tylko trzeba ją kompletnie zreorganizować, co w przypadku naszej kochanej centrali chyba nie jest możliwe.
Jak już jest 11 zespołów to bardzo dobrze ! Powinno się teraz wymagać dokumentów na podstawie, które będą świadczyć o tym, ze drużyna jest w stanie wytrzymać finansowo do końca rozgrywek. Ewentualnie można przyznać dziką kartę na start w wyższej klasie rozgrywkowej jeśli drużyna spełnia pewne warunki... głównie finansowe.
Ogólnie, myślę że istnienie 3 ligi ma sens tylko trzeba ją kompletnie zreorganizować, co w przypadku naszej kochanej centrali chyba nie jest możliwe.