Wydarzenia w Polsce i na swiecie

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

Re: Wydarzenia w Polsce i na swiecie

#1001 Postautor: kibicLBN » 7 sierpnia 2026, o 23:12

2 i 3 nie jesteś w stanie obiektywnie odpowiedzieć. Jednoznacznie nie określimy wpływu cywilizacji na sam klimat. Ale środowisko mamy jedno. Czy doprawdy chcesz nasrać i zaśmiecić ten świat?z natury trzeba czerpać ale z głową.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#1002 Postautor: tezetomaniak » 8 sierpnia 2026, o 02:00

W przechodzeniu na "zieloną" energię nie chodzi o ratowanie klimatu, ale o redukcję uciążliwości tutaj, lokalnie. Wystarczy porównać centrum miasta gdzie np stare Ikarusy i Jelcze (z całą sympatią i sentymentem) syfiły i zatruwały ludziom życie. Potem można sobie odpalić film z chińskiego miasta, w którym jeździ zdecydowana większość elektryków. Inna cywilizacja. Transport miejski powinien zostać zelektryfikowany po prostu dla wygody życia tu i teraz, a nie przyszłych pokoleń, które nikogo normalnego nie obchodzą :)

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#1003 Postautor: Kargolo » 8 sierpnia 2026, o 06:27

niespokojny pisze:W Polsce 40 stopni, płoną lasy na południu Francji i Hiszpanii. @Ge(L)o nie napisze, że „planeta płonie ehehe”? Przy -2 w zimie by napisał.

W Polsce 21 stopni. Planeta jednak zamarza. Będziemy musieli wyprowadzić się do Afryki, tam chyba już nie ma speedwaya :(
Kiedyś w RPA coś pyrkali.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
Boobi
Senior

#1004 Postautor: Boobi » 8 sierpnia 2026, o 14:59

go! pisze:Dopiero wczoraj w radio 357 slyszalem eksperta, ktory twierdzi, ze Europie w blizej nieokreslonej przyszlosci grozi zlodowacenie i ludzie beda emigrowac do Afryki.
No czemu nie, ja i moi potomni moge budowac od zera Afryke. Tylko kto mnie zapewni, ze wtedy zmarznieci murzyni nie przyjda tez z Europy znowy rujnowac to co bialy czlowiek zbuduje?

Oczywiście ze tak. Wystarczy spojrzeć na diagramy pogodowe jak kształtowały się temperatury przed zlodowaceniem Wisly(ostatnim zlodowaceniem na naszych terenach)-interlgacjale eemskim. Historycznie w skali życia planety teraz bliżej nam do kolejnego zlodowacenia niż pożaru planety.
"Życie to jazda"

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#1005 Postautor: niespokojny » 8 sierpnia 2026, o 20:19

A jakie to badania Ge(l)u przeprowadziłeś, że z pełnym przekonaniem twierdzisz że zwiększenie ilości CO2 w powietrzu nie ma wpływu na ocieplenie? Na grupie fejsbókowej dla płaskoziemców? Setki badań nie przekonają bo pewnie powstały na zamówienie skorumpowanych polityków i organizacji, ale jak jakiś janusz67 wrzuci pościk, podrasowany AI z dopiskiem planeta płonie to bierzesz to za pewnik i najbardziej wartościowy dowód w sprawie. Ja pamiętam, że chodziłem na sanki w zimie, lepiłem bałwany, a siarczysty mróz -20 był normą. Nie przez przypadek za granicą kojarzą nas z zimnem, a co głupsi z niedzwiedziami polarnymi. Tymczasem dopiero podczas ostatniej zimy, kilkuletnie dziecko mogło skorzystać z tych aktywności. I to przez 2 tygodnie a nie 3 miesiące. Inteligentny człowiek by się zastanowił co tu jest grane, że taka zmiana nastąpiła podczas jednego pokolenia. Ci głupsi wolą pędzić bezrefleksyjnie przed siebie, z klapkami na oczach jak koń pociągowy. Prawicowi politycy mają poinstalowane panele słoneczne na swoich willach, ale Gelowi trują, że trzeba fedrować. Bo ciemny lud to kupi.

Totalnym debilizmem jest dopłacać wąskiej grupie społecznej blisko 10 mld zł rocznie a węgiel importować z zagranicy. Choroby układu oddechowego główną przyczyną śmierci w Polsce. Uniezależnienie się od surowców naturalnych zwiększa bezpieczeństwo Polski. Ja widzę więcej pozytywów ze zmian, szczególnie jeśli chodzi o energetyke. Atom, wiatraki, panele i elektrownie wodne są przyszłością. Być może dojdzie do tego wodór. A konserwom mordercze nakretki tak uprzykrzają życie, że nie są w stanie racjonalnie podejść do tematu. W dodatku, które akurat z misją CO2 nie mają nic wspólnego.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#1006 Postautor: kdsz » 8 sierpnia 2026, o 20:50

Zaraz zaraz. Przecież Ge(L)o nie kwestionuje zmian klimatu...

Ale o co chodzi z "tzw. przestrzenią kosmiczną"? Nie ma czegoś takiego? To skąd to UFO przylatuje żeby badać i czipować Amerykanów i Jana Wolskiego z Emilcina?
W. Komarnicki: "Nie chcę mówić o kulisach, bo się wstydzę, ale tak było"

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#1007 Postautor: tezetomaniak » 8 sierpnia 2026, o 20:58

niespokojny pisze:Prawicowi politycy mają poinstalowane panele słoneczne na swoich willach, ale Gelowi trują, że trzeba fedrować.

Tusk podniósł ceny prądu to musieli zainstalować, ale jak wrócą do władzy to ceny obniżą i zdejmą panele, róbcie screeny.