Kiedy "Motor" wróci do nazwy Klubu???
-
K.A.M.I.L.
- Zawodowiec
- Kontakt:
K.A.M.I.L. pisze:Więc wracam do tematu uwazam ze na meczach powinnismy dopingowac naszych zuzlowcow uzywajac nazwy MOTOR. Juz nawet nie chodzi o nazwe w klubie tylko o to zeby np. flagi byly z nazwa MOTOR piosenki i doping rowniez. Takie jest moje zdanie.
Nic nie stoi na przeszkodzie zebys tak wlasnie robil. Natomiast Ja uwazam ze nie ma co wprowadzac zamieszania. Nie ulega watpliwosci, iz wiekszosc kibicow kibicuje Tz Lublin. Wielu pamietam o Motorze, ale kibicuje sie Tz. Widac to na kazdym meczu. Takie sa flagi, szaliki, koszulki, okrzyki...
Skoro tak wybrali kibice po co to zmieniac?
Pamieta sie o sukcesach Motoru. Barwy, maskotka to wyrazne nawiazanie do tradycji Motoru. Ale nie ma sie co oszukiwac nowy jest klub. I to nawet nie jest bezposredni nastepca motoru.... Nowi sa kibice... Nie ma sie co oklamywac, na trybunach jest coraz wiecej ludzi ktorzy nie mieli przyjemnosci chodzic na mecze na poczatku lat 90tych. Dla nich liczy sie to co jest teraz. Ja sie im nie dziwie. Zreszta nazwy Tz i calej symboliki klubu nie musimy sie wstydzic. Wrecz przeciwnie mozemy byc dumni.
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
-
Anton Webern
ja nie rozumiem czemu w Lublinie komuś przeszkadza, że klub nazywa sie TŻ. W Zielonej jest ZKŻ a wszyscy krzyczą falubaz, we Wroclawiu jest WST a kibice mówia sprawta, w Gdansku Lotos i Wybrzeże itd itd. Czasy są takie jakie są i trzeba sie z tym pogodzić, a przywiązanie do nazwy i barw wiernych kibiców to inna sprawa. U nas z tym jest bieda, własnie dlatego załuje ze nie awansowalismy bo moze cos by z tym ruszyło, a tak pewnie dalej bedziemy wieszac reklame reala zamiast flagi.
-
Anton Webern
Shack pisze:ja nie rozumiem czemu w Lublinie komuś przeszkadza, że klub nazywa sie TŻ. W Zielonej jest ZKŻ a wszyscy krzyczą falubaz, we Wroclawiu jest WST a kibice mówia sprawta, w Gdansku Lotos i Wybrzeże itd itd. Czasy są takie jakie są i trzeba sie z tym pogodzić, a przywiązanie do nazwy i barw wiernych kibiców to inna sprawa. U nas z tym jest bieda, własnie dlatego załuje ze nie awansowalismy bo moze cos by z tym ruszyło, a tak pewnie dalej bedziemy wieszac reklame reala zamiast flagi.
Ja jednak uważam, że TŻ Sipma Motor Lublin (używające oficjalnie nazwy Sipma-Motor Lublin) nie byłoby szkodą dla klubu, a wręcz przeciwnie. Moim zdaniem problem nie w tym, że Motor ma dłgu iw PZMot, czy sponsorzy zrazili się do tej nazwy po kadencji prezesa Demczuka, czy przez zaległości w ZUS-ie (jeśli jeszcze są)... Problemem jest chyba to, że ludzie którzy obecnie kierują klubem, chcą tworzyć historię od nowa, nie chcą być utożsamiani z Motorem, jako któryś tam zarząd z kolei z czasów II ligi (realnie patrząc, nie na nazewnictwo), a jako zbawcy którzy prowadzą TŻ Lublin do jego pierwszych sukcesów, które i tak są niczym w porównaniu z sukcesami RKS Motor (MDMP, srebro DMP - nomen omen za Morawskim Z.Gora).
Ja przeżyję jeśli klub będzie nazywał się TŻ Sipma Lublin. Nie pokroję się. Choć cały czas mam świadomość, że kibicuję Motorowi... Mi nie przeszkadza nazwa TŻ. Mnie razi nieświadomość i brak szacunku wielu ludzi (zwłaszcza młodych) dla sukcesów, jakie osiągnął Motor. Może magia tej nazwy pomogłaby klubowi? Kto wie...
Swoją drogą, ciekawe byłoby zorganizowanie małego referendum na stadionie, by każdy kibic wchodzący wypowiedział się czy chciałby znow widzieć nazwę Motor w programach zawodów, czy nie... Komu by to zaszkodziło?
Pozdrawiam!
RKS MOTOR LUBLIN PANY!!!
a ja Cie moge zapewnić, ze nawet jak klub zmieni nazwe na TŻ Motor to co drugi kibic nie kupi sobie szalika, czapki itp i nie będzie to wyglądało tak jak w Gdańsku czy Zielonej. Tradycje to sie wpaja latami a nie zmianą nazwy. Tam nikomu nie przeszkadza jak sie klub nazywa, mają swoj ukochany GKS czy Falubaz a czy to bedzie Lotos, Quick Mix czy inne to juz nikogo nie interesuje. U nas przez te dlugie lata w dole tabeli tradycje zuzlowe zanikły.
-
K.A.M.I.L.
- Zawodowiec
- Kontakt:
roser1 pisze:Ja chciał bym zwrócic uwage na klub piłkarski !!! LKP Motor Lublin i tez nie ma dużo wspulnego z RKS Motor Lublin a i tak w nazwie jest Motor czy tak samo nie może być z TŻ - TŻ Motor Lublin ???
No i chyba wlasnie dlatego nie moze byc TÅ» MOTOR Lublin, bo juz jest LKP i z tego co wiem to nazwa przy rejestracji miala byc TÅ» Motor, ale sie sad nie zgodzil na to
- Lublin_Fan
- Zawodowiec
Shack pisze:a ja Cie moge zapewnić, ze nawet jak klub zmieni nazwe na TŻ Motor to co drugi kibic nie kupi sobie szalika, czapki itp
Natomiast jest pewna grupa, która z wielką chęcią będzie na żużel przynosić białe szaliki z napisem "Real, ul Chodźki". Wystarczy dać im 5 serpentyn i sprawa załatwiona.
Pozdr.
-
K.A.M.I.L.
- Zawodowiec
- Kontakt:
K.A.M.I.L. pisze:Moim zdaniem trzeba powrocic do tradycji zacznijmy kibicowac zuzlowcom jako MOTOR
Dziwi mnie opór niektórych wobec nazwy Motor - przecież nasze największe żużlowe sukcesy wiążą się z nią. Ośmieszacie się.
Gdyby uzależnić awans od kibicowania Motorowi ta banda oportunistów nawet na ulicy skandowała by "MOOTOOR!!!", ale uznanie dla tradycji już ich nie obchodzi.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.
istred pisze:To się zorientowaliście na koniec sezonu... teraz będziecie mogli pokrzyczeć na zawodach amatorów. Dlaczego na meczach w Lublinie nikt nie krzyczał Motor ?
ps. TÅ» MOTOR LUBLIN ? Jestem za.
Były takie próby na sektorze fanklubu, ale niewiele osób je podchwyciło. Niestety większość osób, które dopingują nie pamieta sukcesów Motoru, a czasy Nielsena zna z opowieści. To dobrze, że dzieci kibicują naszej druzynie, ale powinny uszanować tradycję dzięki której żuzel w Lublinie istnieje.
-
K.A.M.I.L.
- Zawodowiec
- Kontakt:
To się zorientowaliście na koniec sezonu... teraz będziecie mogli pokrzyczeć na zawodach amatorów. Dlaczego na meczach w Lublinie nikt nie krzyczał Motor ?
ps. TÅ» MOTOR LUBLIN ? Jestem za.
Mozna by cos w tej sprawie zrobic na przyszly sezon. Uwazam ze bylo by lepiej kibicowac zuzlowcom jako MOTOR a i piosenek by sie pare znalazlo
MOTOR LUBLIN
Muszę wam z przykrością powiedzieć, że jesteście ewenementem w kibicowaniu swojej drużyny w extra i 1 lidze . Wszyscy kibice czy to z Wrocławia, Torunia, Gorzowa, Gdańska, Tarnowa, Rzeszowa, Rybnika itd. skandują swoje święte nazwy bez względu na to jak ich klub obecnie się nazywa i jakiego mają sponsora. Będąc u was na meczu szczerze się zdziwiłem, że nikt nie skanduje Motor. W zasadzie jest to wyłącznie wasza sprawa jak kibicujecie ale naprawdę jesteście jedynymi kibicami wśród extra i 1-ligowców(2 ligi nie biorę pod uwagę bo to obciach), którzy nie hołdują swojej świętej ( z ogromnymi żużlowymi tradycjami) nazwie .
-
Siwek Patataj
Zygfryd pisze:a i jeszcze jedno, byłem na kilku waszych meczach wyjazdowych i widziałem gromkie śmiechy kibiców przeciwnej druzyny jak skandowaliście TŻ. W świecie kibiców i kibicowania drodzy Lublinianie panują pewne niezłomne zasady.
Pozdrawiam
Podaj sipis to sie zapoznamy.
A tak na serio...
To dla mnie granice smiesznosci przekrazczaja teksty kibicow z miast wszelakich ktorzy owszem chca kase od sponsorow wydoic ale oburzaja sie na wchodzenie sponsorow do nazw. Cos za cos panowie... Za darmo mozna w morde dostac...
Kibicuje sie Tz bo tak sie "ulozylo" na trybunach. Ja naprtawde wolal bym nazwe motor, i uwazam ze powrot do tej nazwy jest pomyslem dobrym.
W Rybniku, Gdansku, Wroclawiu czy Gdansku jak wiemy zmiana nazwy byla mniej "bolesna". Byl klub A, mial sukcesy, troche mu sie zbiednialo to doszlo do zmieny nazwy. W Lublinie Tz to klub nowy. Powstal po latach kiedy zuzel praktycznie tylko wegetowal w Lublinie. Nowy klub, nowi zawodnicy, w duzej czesci nowi kibice. Dlatego na trybunach kroluje TZ. Bo 90% kibicow utozsamia sie z obecnymi sukcesami a nie z tym co bylo.
Nie ma sie z czego smiac. Trzeba szansowac innych kibicow. Tu nie ma mowy o zmienianiu pogladow w zaleznosci od pory roku ect. Dla wiekszosci tych kibciow Tz to pierwszy klub jakiemu kibicuja. Nie pamietaja Motoru glownie z racji wieku.
A ja kibicuje Tztowi. Czemu? Bo lepiej sie czuje wspierajac tych chlopakow co tez to krzycza na trybunach niz czulbym sie wprowadzajac zamet i podzialy. A w sercu zawsze bedzie Motor.
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
-
K.A.M.I.L.
- Zawodowiec
- Kontakt:
A w sercu zawsze bedzie Motor.
Zapewne wielu kibicow ma w sercu MOTOR. Ja proponowalbym od przyszlego sezonu zrobic jakies spotkanie w zwiazku z kibicowaniem jako MOTOR azeby powrocic do naszej wspanialej nazwy. Znalazlo by sie wielu chetnych zeby wlasnie w taki sposob kibicowac a czym wiecej takich ludzi bedzie to i inni ludzie tez zaczna tak dopingowac naszych zuzlowcow.
MOTOR LUBLIN
Bimmer pisze:Burza w szklance wody. Dobrze napisał Jablo - chodzi po prostu o miejscową drużynę i tyle.
Co zaś do Motoru, to kojarzy się ona nie tylko z sukcesami, ale również z kompletnym bałaganem organizacyjnym, brakiem profesjonalizmu, uciekaniem od długów oraz dyktaturą proletariatu.
A mnie TŻ nie kojarzy się z wieloma sukcesami, a z brakiem profesjonalizmu niektórych zawodników (szczególnie jednego), samobójcza smiercią innego i beznadziejnym stadionem.
Prawda jest taka, że o mankamentach MOTORU mało kto pamięta, na papierze oraz w głowach kibiców pozostały wspaniałe chwile i sukcesy na torze.
A jak komuś się nazwa MOTOR pozytywnie nie kojarzy, to niech sobie pójdzie do biblioteki, weźmie stary Kurier czy Przegląd Sportowy i poczyta o MOTORZE.
Do Bimmera:
Przypominam, że piłkarze Motoru mieli mistrzostwo Polski juniorów w 1970 r., a także króla strzelców ekstrakla (Iwanicki), reprezentantów Polski, więc niewiele mniej od żuzlowców.
Należysz chyba do osób, które kibicowały by każdej nazwie byle obok niej był Lublin. Masz coś wspólnego z tymi od banera Realu? Pewnie gdyby klub zwał się Real Lublin, to na stadionie krzyczałbyś "Real".
Przypominam, że piłkarze Motoru mieli mistrzostwo Polski juniorów w 1970 r., a także króla strzelców ekstrakla (Iwanicki), reprezentantów Polski, więc niewiele mniej od żuzlowców.
Należysz chyba do osób, które kibicowały by każdej nazwie byle obok niej był Lublin. Masz coś wspólnego z tymi od banera Realu? Pewnie gdyby klub zwał się Real Lublin, to na stadionie krzyczałbyś "Real".