Stadion
Re: Stadion
Telenowela będzie trwać pewnie jeszcze kilka ładnych lat, aż się w końcu żużel w Lublinie opatrzy i nie będzie już żadnej potrzeby żeby jakikolwiek obiekt powstał, w to chyba nikt nie wątpi...
Lublin to potężny zaścianek, mentalności dramatyczna jeśli chodzi o inwestycje, naukę, rozrywkę itd. Jedyne co tu funkcjonuje na poziomie to patodeweloperka. To miasto nie ma absolutnie nic do zaoferowania i to się nie zmieni. Na chwilę obecną nie wierzę nawet w modernizację. Baaa prędzej uwierzę że działka pod stadionem została już sprzedana deweloperowi o tylko czekają aż sport upadnie aby mogli bez protestów zrównać stadion z ziemią.
Haron90 pisze:patodeweloperka
ale przynajmniej mamy tanie mieszkania w naszym kochanym Lublinku ;)
Wszystko fajnie, ale czerpanie wiedzy z bestspeedway to też jest patoresearch.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
A to inna sprawa :D Tam mają szklaną kulę z Temu.
Cooper pisze:Wszystko fajnie, ale czerpanie wiedzy z bestspeedway to też jest patoresearch.
Nie wiem do końca czy to uszczepliwość w moją stronę, ale aurat nie odnosiłem się do tego artykułu (którego rewelacje uważam za stek bzdur), a mój komentarz to raczej dotyczy ogólnego stanu naszego pięknego miasta.
Pięć lat w jaskółczym gnieździe

Ostatnio zmieniony 28 kwietnia 2026, o 14:32 przez kdsz, łącznie zmieniany 1 raz.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
-
rumburaquee
- Zawodowiec
Zaraz i sprawa stadionu przycichnie bo ludzi mniej już przychodzi na mecze.
Haron90 pisze:Lublin to potężny zaścianek, mentalności dramatyczna jeśli chodzi o inwestycje, naukę, rozrywkę itd. Jedyne co tu funkcjonuje na poziomie to patodeweloperka. To miasto nie ma absolutnie nic do zaoferowania i to się nie zmieni. Na chwilę obecną nie wierzę nawet w modernizację. Baaa prędzej uwierzę że działka pod stadionem została już sprzedana deweloperowi o tylko czekają aż sport upadnie aby mogli bez protestów zrównać stadion z ziemią.
Przejedź się po Polsce albo innych krajach, pomieszkaj tu i ówdzie, a przekonasz się, że Lublin to kapitalne miasto do życia.
Nie wiem jak się mają nowe osiedla, pewnie tak samo jak w reszcie Polski, ale Lublin to w większość dzielnice zbudowane w latach 60-80 - Czuby, LSM, Czechów. Obecnie nieoogrodzone, z przestrzenią, zielenią, dostępem do parków i usług społecznych. Trzeba to docenić.
A z tym sprzedaniem terenu deweloperowi to pojechałeś znacznie grubiej niż te 5 lat w Tarnowie...
istred pisze:Haron90 pisze:Lublin to potężny zaścianek, mentalności dramatyczna jeśli chodzi o inwestycje, naukę, rozrywkę itd. Jedyne co tu funkcjonuje na poziomie to patodeweloperka. To miasto nie ma absolutnie nic do zaoferowania i to się nie zmieni. Na chwilę obecną nie wierzę nawet w modernizację. Baaa prędzej uwierzę że działka pod stadionem została już sprzedana deweloperowi o tylko czekają aż sport upadnie aby mogli bez protestów zrównać stadion z ziemią.
Przejedź się po Polsce albo innych krajach, pomieszkaj tu i ówdzie, a przekonasz się, że Lublin to kapitalne miasto do życia.
Nie wiem jak się mają nowe osiedla, pewnie tak samo jak w reszcie Polski, ale Lublin to w większość dzielnice zbudowane w latach 60-80 - Czuby, LSM, Czechów. Obecnie nieoogrodzone, z przestrzenią, zielenią, dostępem do parków i usług społecznych. Trzeba to docenić.
A z tym sprzedaniem terenu deweloperowi to pojechałeś znacznie grubiej niż te 5 lat w Tarnowie...
Mieszkałem poza Lublinem, mieszkałem poza Polską. Owsze, wizualnie i komfortowo Lublin nie jest zły, a nawet całkiem spoko, ale mi o coś innego chodzi. O jakieś większe ambicje miasta, o inwestycje które sprawiłyby, że ludzie mieliby lepsze perspektywy na rozwój i dalsze życie - zarówno dorośli jak i dzieci. U nas NIC się nie dzieje. Ludzie opuszczają nasze miasto w poszukiwaniu tych rzeczy, a nie odwrotnie.
Sprzedanie terenu to był sarkazm.
Ludzie opuszczają miasto dla lepszych zarobków w stolicy albo żeby zamieszkać w nowym domu w Jakubowicach Konińskich, a nie z braku spektakularnych inwestycji.
Dokładnie tak jak pisze Cooper. Znam sporo osób, które wyjechały z Lublina - wszystkie za pracą.
Znam też sporo osób, które do Lublina wróciły - bo tu się lepiej żyje niż w Warszawie.
Lublin to miasto na 350 tys. mieszkańców. Jest lotnisko, jest nowy stadion, obwodnica, drogi ekspresowe w zasadzie w każdym kierunku (część jest jeszcze budowanych) są bardzo fajne wydarzenia kulturalne i sportowe. Jakich inwestycji byś chciał? Metro? :D
Znam też sporo osób, które do Lublina wróciły - bo tu się lepiej żyje niż w Warszawie.
Lublin to miasto na 350 tys. mieszkańców. Jest lotnisko, jest nowy stadion, obwodnica, drogi ekspresowe w zasadzie w każdym kierunku (część jest jeszcze budowanych) są bardzo fajne wydarzenia kulturalne i sportowe. Jakich inwestycji byś chciał? Metro? :D
To ja się wtrącę. Poproszę remont Głębokiej, Zana i Witosa. Tak w I kolejności. Chociaż jestem świadomy, że w większych miastach też są problemy z drogami. Chociaż tutaj mówimy o dość ważnych ulicach
Zana to chyba w jakiejś bliskiej perspektywie ma być przebudowana...
-
rumburaquee
- Zawodowiec
istred pisze:Zana to chyba w jakiejś bliskiej perspektywie ma być przebudowana...
Tak jak stadion.......;)
Inwestycja ma finansowanie w wysokości 85 % kosztów z UE z perspektywą chyba do 2027 r., co oznacza, że do tego czasu co do zasady musi być zakończona (przynajmniej kiedyś tak było). Samo to powoduje, że zaawansowanie tej inwestycji jest o lata świetlne przed stadionem.
Nowy stadion na którym nic się nie dzieje? Kiedy ostatnio był na nim zorganizowany jakiś event na który warto byłoby pójść? Jakiś koncert? Nawet piłkarze mają z tego co wiem problem z nawierzchnią. Taki to stadion mamy.
Wydarzenia kulturalne? Sportowe? Hali z prawdziwego zdarzenia nie ma i nie będzie. CSK potencjału imo nie wykorzystuje.
Drogi? Okey, a czy w związku z tym planowane są budowy nowych zakładów, fabryk, cokolwiek? Jakieś centra naukowe? Coś co by sprawiło, że ludzie zaczęliby przyjeżdżać tymi drogami za pracą, a nie odwrotnie? Jakieś ośrodki dla dzieci gdzie mogłyby rozwijać różne pasje? Spędzać jakoś konstruktywnie czas chociażby w wakacje lub ferie zimowe?
Urodziłem się i wychowałem w tym mieście i w pewnym sensie je kocham. Ale też kurwa jestem nim zmęczony. Jestem też zmęczony tematem stadionu bo wiem, że nic z tego nie będzie. Za kilka lat chciałbym syna zabrać na mecz, który moglibyśmy zobaczyć w cywilizowanych warunkach bez patrzenia na pijana, kopcącą patologie, bez kilometrowych kolejek do kibla, bez kłótni i walki o miejsce siedzące. I wiem, że gówno z tego będzie a szkoda, bo w żużlu można się zakochać tylko na stadionie. Którego nie będzie. Jak i wielu innych rzeczy w naszym kochanym zaściankowym mieście.
Wydarzenia kulturalne? Sportowe? Hali z prawdziwego zdarzenia nie ma i nie będzie. CSK potencjału imo nie wykorzystuje.
Drogi? Okey, a czy w związku z tym planowane są budowy nowych zakładów, fabryk, cokolwiek? Jakieś centra naukowe? Coś co by sprawiło, że ludzie zaczęliby przyjeżdżać tymi drogami za pracą, a nie odwrotnie? Jakieś ośrodki dla dzieci gdzie mogłyby rozwijać różne pasje? Spędzać jakoś konstruktywnie czas chociażby w wakacje lub ferie zimowe?
Urodziłem się i wychowałem w tym mieście i w pewnym sensie je kocham. Ale też kurwa jestem nim zmęczony. Jestem też zmęczony tematem stadionu bo wiem, że nic z tego nie będzie. Za kilka lat chciałbym syna zabrać na mecz, który moglibyśmy zobaczyć w cywilizowanych warunkach bez patrzenia na pijana, kopcącą patologie, bez kilometrowych kolejek do kibla, bez kłótni i walki o miejsce siedzące. I wiem, że gówno z tego będzie a szkoda, bo w żużlu można się zakochać tylko na stadionie. Którego nie będzie. Jak i wielu innych rzeczy w naszym kochanym zaściankowym mieście.
A w Szczecinie, Bydgoszczy czy Białymstoku jest jakoś znacząco lepiej niż w Lublinie? Wymieniam akurat te trzy, bo to są polskie miasta najbardziej zbliżone wielkością do Lublina i to do nich powinniśmy się porównywać, a nie do wielokrotnie większych Warszawy czy Krakowa.
Nikt tak wspaniale nie narzeka na Lublin jak jego mieszkańcy. Tymczasem w ciągu ostatnich kilku lat organizowałem przyjazd do Lublina grup ludzi z całej Polski, w tym z Krakowa, Wrocławia, Gdańska i wszyscy byli absolutnie zachwyceni naszym miastem.
Oczywiście jak tu mieszkasz to widzisz mankamenty, ale mankamenty są w każdym jednym mieście w Polsce, a w Europie pewnie jeszcze bardziej. Dlatego polecam doceniać to co jest.
Oczywiście jak tu mieszkasz to widzisz mankamenty, ale mankamenty są w każdym jednym mieście w Polsce, a w Europie pewnie jeszcze bardziej. Dlatego polecam doceniać to co jest.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Nie mówimy o walorach turystycznych bo tutaj Lublin prezentuje się naprawdę dobrze. Mowa o czymś innym. I tak, należy równać do większych miast, nie mniejszych. Inaczej gdzie rozwój?
-
piotrgroch
Jeżdzę po Polsce. Dużo. 10 lat temu patrzyłem z zazdrością na Kielce i Rzeszów. To minęło pod każdym względem. Sportowym szczególnie.
Haron90 pisze:CSK potencjału imo nie wykorzystuje.
Bywam kilka razy w roku. Rzadko zdarzają się wolne miejsca.
CSK wykorzystuje potencjał w pełni. Raczej czepiłbym się, że potencjał mógłby być większy.
Haron90 pisze:
Drogi? Okey, a czy w związku z tym planowane są budowy nowych zakładów, fabryk, cokolwiek?
Kiedy byłeś ostatnio w Lublinie? W 2004? Felin Europark coś mówi?
Swoją drogą to rzeczywiście tego co nam najbardziej w nowoczesnym mieście potrzeba do rozowju to fabryk ;] Może jeszcze kopalnie.
Coś co by sprawiło, że ludzie zaczęliby przyjeżdżać tymi drogami za pracą, a nie odwrotnie?
Większość zatrudnienia w centrach handlowych i gastronomii przyjechało "tymi drogami".
To miasto ma wiele wad, a jak wjeżdżam w nowe osiedla i patrzę jak bezpowrotnie marnowana jest szansa na fajne zaprojektowanie przestrzeni (albo chociaż odpowiedniej liczby miejsc parkingowych), to mnie coś strzela. Ale trzeba być ignorantem, żeby nie dostrzegać potężnych zmian. Choćby tych komunikacyjnych. Mam wrażenie, że nieudana sparwa stadionu przesłania trochę rzeczywistość i rzutuje na Twoją opinię. Z którą w tej części się zgadzam nawet
mecz, który moglibyśmy zobaczyć w cywilizowanych warunkach bez patrzenia na pijana, kopcącą patologie, bez kilometrowych kolejek do kibla, bez kłótni i walki o miejsce siedzące.
Ale nazywanie Lublina zaściankowym? Hmm, jednak trochę nie fair.
piotrgroch pisze:Jeżdzę po Polsce. Dużo. 10 lat temu patrzyłem z zazdrością na Kielce i Rzeszów. To minęło pod każdym względem. Sportowym szczególnie.
nie no, szanujmy sie z tymi Kielcami :D
METHANOL ADVENTURE TEAM
-
rumburaquee
- Zawodowiec
grzesieck pisze:piotrgroch pisze:Jeżdzę po Polsce. Dużo. 10 lat temu patrzyłem z zazdrością na Kielce i Rzeszów. To minęło pod każdym względem. Sportowym szczególnie.
nie no, szanujmy sie z tymi Kielcami :D
Zapomnieliście o Radomiu:)