Nasi rywale - 2024

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
ezbeg
Trener

Re: Nasi rywale - 2024

#951 Postautor: ezbeg » 23 października 2024, o 21:02

Oj chyba na starym Śląskim tor żużlowy miał charakter stały. Wprawdzie nie był przez lata w użytku, ale był. W przypadku Gorzowa byłby przypadek GP na torze który był regularnie używany w lidze, a teraz bez ligi. Póki co nic takiego jeszcze się nie wydarzyło.

Flagg pisze:Tylko mi Stal przypomina trochę Polonię po odejściu Golloba?

No tak nie do końca. Wprawdzie od sezonu 2004 był tam inny podmiot, to jednak w latach 2005-2006 zdobyli medale. Ale już za Golloba było tam kiepsko finansowo. Sponsorzy z Torunia opłacali przyjazd zawodników zagranicznych na derby (Loram i Wiltshire). Chyba ich wtedy pogrążył kontrakt na GP, a jako klub organizowali dwie rundy - Bydgoszcz i Chorzów. Zresztą też nie wiem czy polityka ich nie pogrążyła. Koło Polonii kręciły się osoby związane z SLD, a to były czasy tych afer Rywina itp. W Gorzowie za Zmarzlika były problemy finansowe, ale nie było aż takiego szukania oszczędności (składy krajowe). Z drugiej strony po 2022 w lidze medali brak.

Flagg
Trener

#952 Postautor: Flagg » 23 października 2024, o 21:16

No to nie jest sytuacja jeden do jednego ale schemat podobny. Zaczynają się problemy z hajsem, odchodzi mega- gwiazda wychowanek, potem 2-3 lata jeszcze na topowym poziomie i spadek.

Stal idzie tym samym schematem. Od czasów Zmory są niejasności finansowe, w końcu Zmarzlik odchodzi, Stal jeszcze ciągnie 2 lata i jest w czubie ( rok temu spokojnie ogarneliby medal gdyby nie kontuzje) aż w końcu jebudu.

Ja najbardziej jestem zaskoczony Sadowskim. Naprawdę myślałem, że to ogarnięty gość, który wyprowadza Stal na prostą po Muchomorku, a tu się okazuje,.że gość przez 2 lata pudrowal trupa i z uśmiechem na ustach mówil wszystkim ze to Miss Polonia.

Ciekawe, czy do tych gorzowskich baranków dotrze teraz dlaczego Zmarzlik jeździ w Lublinie czy dalej będą żyć ciemnogrodzie i twierdzić, że uciekł z mlekiem i miodem płynącej Stali dla Orlenowskich srebrników.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Haron90
Kadrowicz

#953 Postautor: Haron90 » 23 października 2024, o 21:19

Flagg pisze:No to nie jest sytuacja jeden do jednego ale schemat podobny. Zaczynają się problemy z hajsem, odchodzi mega- gwiazda wychowanek, potem 2-3 lata jeszcze na topowym poziomie i spadek.

Stal idzie tym samym schematem. Od czasów Zmory są niejasności finansowe, w końcu Zmarzlik odchodzi, Stal jeszcze ciągnie 2 lata i jest w czubie ( rok temu spokojnie ogarneliby medal gdyby nie kontuzje) aż w końcu jebudu.

Ja najbardziej jestem zaskoczony Sadowskim. Naprawdę myślałem, że to ogarnięty gość, który wyprowadza Stal na prostą po Muchomorku, a tu się okazuje,.że gość przez 2 lata pudrowal trupa i z uśmiechem na ustach mówil wszystkim ze to Miss Polonia.

Ciekawe, czy do tych gorzowskich baranków dotrze teraz dlaczego Zmarzlik jeździ w Lublinie czy dalej będą żyć ciemnogrodzie i twierdzić, że uciekł z mlekiem i miodem płynącej Stali dla Orlenowskich srebrników.

Oczywiście że dalej będą twierdzić, że to wszystko wina Lbn. Im się teraz cały świat żużlowy sypie, a dalej można wyczytać wpisy o Lbn i jego spółkach. Tam już nawet największy psychiatra nie pomoże.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#954 Postautor: Gelo » 23 października 2024, o 21:57

Ciekawi mnie na ile Zmarzlik był zorientowany w sytuacji i na ile przewidujący w momencie gdy zdecydował się odejść. Zakładam, że ktoś mu mógł podsunąć ten pomysł ale tym bardziej chwała temu komuś. Stal staje się klubem memem. "Biedny" Bartek. Nie ma do czego wracać

Flagg
Trener

#955 Postautor: Flagg » 23 października 2024, o 22:10

Na 99,9% był zorientowany. O ile pewnie względem niego Stał była zawsze na czysto na koniec sezonu, to nie wierzę, że będąc drugim po Bogu w klubie, inni zawodnicy nie dzielili się z nim swoimi "problemami". Możliwe też, że względem Bartka były zaległości, które zawsze były spłacane w pierwszej kolejności. Więc niby hajs się zgadzał, ale trzeba było czekać. A piekarnie mówią, że Zmarzlik wcale nie miał jakiegoś kosmicznego kontraktu. W Gorzowie nie miał nawet najwyższego kontraktu w lidze. Zresztą ponoć w Lubinie też nie ma. On zgarnia mnóstwo pieniędzy od Orlenu i prywatnych sponsorów. Do tego z kontraktów reklamowych też coś wpada.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

KDS
Junior

#956 Postautor: KDS » 23 października 2024, o 22:39

Flagg pisze:Ciekawe, czy do tych gorzowskich baranków dotrze teraz dlaczego Zmarzlik jeździ w Lublinie czy dalej będą żyć ciemnogrodzie i twierdzić, że uciekł z mlekiem i miodem płynącej Stali dla Orlenowskich srebrników.

A w życiu. Zepsuliśmy rynek pisowskimi pieniędzmi, przez co oni musieli przepłacać zawodników ponad stan. Upadek Stali to wina Motoru i Sasina.

ezbeg
Trener

#957 Postautor: ezbeg » 23 października 2024, o 22:43

Bo patologia to takie sztuczne kluby jak Motor. A to że nie płacą inni to po prostu się zdarza.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#958 Postautor: Gelo » 23 października 2024, o 22:45

Oczywiście. Rozdzielnia, lewe faktury, walizki wylatujące z okien w hotelu w Hiszpanii, prezes w pierdlu, długi, żona legendy. Ale to Motor jest klubem bez tradycji. Dobrze - ja za taką tradycję podziękuję.

Flagg
Trener

#959 Postautor: Flagg » 23 października 2024, o 22:57

ezbeg pisze:A to że nie płacą inni to po prostu się zdarza.

Ale za co mają płacić? Przecież w takim Gorzowie czy Toruniu zawodnicy jeżdżą z friko albo jakieś grosze, z miłości do klubu i tradycji

Awatar użytkownika
papi
Trener

#960 Postautor: papi » 23 października 2024, o 23:02

Flagg pisze:Ja najbardziej jestem zaskoczony Sadowskim. Naprawdę myślałem, że to ogarnięty gość, który wyprowadza Stal na prostą po Muchomorku, a tu się okazuje,.że gość przez 2 lata pudrowal trupa i z uśmiechem na ustach mówil wszystkim ze to Miss Polonia.

jak też jestem zaskoczony, Komarnicki komuch co potrafił tylko zaciągać kredyty, Zmora oszołom, Grzyb kryminalista, do tego Synowiec, który jako były prezes, a później radny głosował przeciwko pieniądzom na GP, chyba żeby jak obecnie Witek w Łodzi - dokopać klubowi i pokazać, że inny prezes nie poradzi sobie lepiej od niego. Sadowski do wywalenia Chomskiego i Woźniaka sprawiał wrażenie przynajmniej sensownego i kulturalnego gościa. To co stało się w ciągu ostatniego miesiąca zupełnie zmienia jego ocenę. Oczywiście długi pojawiły się za Sekretarza PZPR i pewnie ta śnieżna kula rosła, ale mimo wszystko Sadowski wszedł do klubu i nie rzucił tego w cholerę tylko udawał, że wszystko jest ok. A finalnie, bez względu jak to się nie skończy - to on będzie twarzą doprowadzenia klubu do ruiny

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#961 Postautor: Gelo » 23 października 2024, o 23:07

A ja nie nie jestem zaskoczony. Maskowanie indolencji

Awatar użytkownika
boxing
Kadrowicz

#962 Postautor: boxing » 23 października 2024, o 23:26

KDS pisze:
Flagg pisze:Ciekawe, czy do tych gorzowskich baranków dotrze teraz dlaczego Zmarzlik jeździ w Lublinie czy dalej będą żyć ciemnogrodzie i twierdzić, że uciekł z mlekiem i miodem płynącej Stali dla Orlenowskich srebrników.

A w życiu. Zepsuliśmy rynek pisowskimi pieniędzmi, przez co oni musieli przepłacać zawodników ponad stan. Upadek Stali to wina Motoru i Sasina.

I Kościechy. Kamień z serca że nie my jedyni winni.
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

rumburaquee
Senior

#963 Postautor: rumburaquee » 24 października 2024, o 00:36

Toż Władek mówił że są tacy co przyjdą i kasę wyciągną z klubu. Mówił to jakieś z tydzień temu i co mamy przyszli i w tydzień wynieśli całą kasę z klubu. Nie dobre te gorzowski, swój klub wydoić:)

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#964 Postautor: kibicLBN » 24 października 2024, o 07:04

Flagg pisze:Na 99,9% był zorientowany. O ile pewnie względem niego Stał była zawsze na czysto na koniec sezonu, to nie wierzę, że będąc drugim po Bogu w klubie, inni zawodnicy nie dzielili się z nim swoimi "problemami". Możliwe też, że względem Bartka były zaległości, które zawsze były spłacane w pierwszej kolejności. Więc niby hajs się zgadzał, ale trzeba było czekać. A piekarnie mówią, że Zmarzlik wcale nie miał jakiegoś kosmicznego kontraktu. W Gorzowie nie miał nawet najwyższego kontraktu w lidze. Zresztą ponoć w Lubinie też nie ma. On zgarnia mnóstwo pieniędzy od Orlenu i prywatnych sponsorów. Do tego z kontraktów reklamowych też coś wpada.

Sporo w tym prawdy. Ilość zarabianych pieniędzy i różnica nad pozostałymi brała się też z ilości zdobytych punktów, było ich tak dużo, że przy wysokiej stawce wychodziła różnica w setkach tysięcy złotych.
Z tą ruiną to moim zdaniem przesada., bo jednego tylko pojąć nie mogę - Stal Gorzów ma 4mln długi czyli ok. 20-25% rocznego budżetu, funkcjonując bardzo skromnie mogą ten dług spłacić w 4 lata. Zachodnie kluby piłkarskie miały długi w setkach milionów euro, nawet do miliarda ich nikt ich nie zakopywał. Nie kumam.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#965 Postautor: Gelo » 24 października 2024, o 07:33

A jak mają 10-12 mln długów?

Awatar użytkownika
papi
Trener

#966 Postautor: papi » 24 października 2024, o 07:44

kibicLBN pisze:Z tą ruiną to moim zdaniem przesada., bo jednego tylko pojąć nie mogę - Stal Gorzów ma 4mln długi czyli ok. 20-25% rocznego budżetu, funkcjonując bardzo skromnie mogą ten dług spłacić w 4 lata. Zachodnie kluby piłkarskie miały długi w setkach milionów euro, nawet do miliarda ich nikt ich nie zakopywał. Nie kumam.

Tylko zachodnie kluby pilkarskie mają olbrzymie przychody i poprzez transfery są w stanie szybko zbudować dobre wyniki. Do tego mają z reguły stabilnych sponsorów, a nie Zdzichów, którzy płacą po kilkaset tysięcy i to wystarczy żeby wejść w nazwę, z której po roku znikną. No i finalnie, mogą przyciąć kadry, bo składy mimo wszystko są względnie stabilne i szerokie. Jak w żużlu przydziadujesz, to jak Unia Leszno lecisz z ligi i tracisz grube miliony od TV, więc gdyby Unia miała problemy finansowe, to po spadku zostałyby zgliszcza.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#967 Postautor: kibicLBN » 24 października 2024, o 07:47

Gelo pisze:A jak mają 10-12 mln długów?

Kto tyle ma?
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Haron90
Kadrowicz

#968 Postautor: Haron90 » 24 października 2024, o 09:43

kibicLBN pisze:
Gelo pisze:A jak mają 10-12 mln długów?

Kto tyle ma?

Gorzów. Wielkość długu jaka pada w internetach jest o wiele większa niż to 4mln.

Btw gorzowiacy znaleźli już winnego całej sytuacji - Bartka Zmarzlika xD. Bo wiedział jak jest, a nie powiedział. To są dopiero dzbany.

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#969 Postautor: Kshyhu » 24 października 2024, o 09:57

kibicLBN pisze:Kto tyle ma?

A kto wie, co tam jeszcze za trupy w szafie poupychali... To dopiero wyjdzie...
Ostatnio zmieniony 24 października 2024, o 09:58 przez Kshyhu, łącznie zmieniany 1 raz.
Motor mocnyj!

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#970 Postautor: Gelo » 24 października 2024, o 09:57

Jestem przekonany, że nigdy nie dowiemy się ile tego zadłużenia jest naprawdę. Zrobią wszystko żeby to nie wyciekło - nawet między sobą. Sądzę, że tam musi być na grubo.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#971 Postautor: kdsz » 24 października 2024, o 10:02

Wg poniższego artykułu wspomniane 4,5 mln to tylko część zadłużenia. Jest to kwota należna zawodnikom i jej uregulowanie umożliwi klubowi uzyskanie licencji.
https://po-bandzie.com.pl/zuzel-kto-ura ... spotkaniu/
W. Komarnicki: "Przez pięć lat merytorycznie współpracowałem z Tomaszem Gollobem"

Awatar użytkownika
Saeyl
Kadrowicz

#972 Postautor: Saeyl » 24 października 2024, o 10:30

Jak dla mnie to zadłużenie powinno zostać spłacone w całości, aby otrzymać licencję. Bo co z tego, że zapłacą 50% długu, a co z resztą? To tylko pudrowanie trupa.

go!
Trener

#973 Postautor: go! » 24 października 2024, o 11:12

Saeyl pisze:Jak dla mnie to zadłużenie powinno zostać spłacone w całości, aby otrzymać licencję. Bo co z tego, że zapłacą 50% długu, a co z resztą? To tylko pudrowanie trupa.
Oni sami przede wszystkim powinni tego chciec, bo chyba nie trudno przewidziec przyszlosc? Licencja nadzorowana, napinka miasta do granic wytrzymalosci gumki w majtkach, odwrot sponsorow itd. Juz wczoraj sie tak natezyli, ze w sumie milion zadeklarowali (!). Jeszcze nie dostali zlotowki. To nie ma sensu

ezbeg
Trener

#974 Postautor: ezbeg » 24 października 2024, o 11:18

Brakuje tylko apeli do całego środowiska żużlowego o pomoc finansową dla zasłużonego klubu.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#975 Postautor: papi » 24 października 2024, o 11:25

Niech zrobią taka zrzutkę że będą ponosić opłaty eksploatacyjne od każdej wpłaty, parę groszy (dosłownie) chętnie przekaże ;)