#18559 Postautor: Flagg » 13 lutego 2024, o 08:37
Przeciez to nie są podatki. Nie ma obowiązku kupna. A skoro ludzie kupują, to znaczy, ze pomimo tych wszystkich niedogodności, towar jest porządany, wiec i cena idzie w górę. Normalna praktyka biznesowa. Za covida był gigantyczny problem z półprzewodnikami i mająca wtedy swoja premierę konsola PS5 była bardzo trudna do zdobycia. Co robiły sklepy? Nie mogłby sprzedawać samej konsoli po zawyżonej cenie, bo Sony się na to nie zgadzało, wiec robili tzw. bundle. Do samej konsoli dodawali jakieś pierdoły typu extra pad, 1-2 gry i inne akcesoria i sprzedawały to po 3-4 tysiące, gdzie wartość takie zestawu była o kilkaset złotych niższa. I ludzie to kupowali. Ba! Kupowali konsole z drugiej ręki za 4/5 tysiecy.
Podobna sytuacja z kartami graficznymi za czasów świetności kryptowalut. Ich ceny poszły do wręcz chorym rozmiarów. Przebitki w sklepach (jeśli w ogóle mogłeś jakąkolwiek dostać) szły wręcz w setki procent. I to schodziło na pniu. Co wiecej, ludzie kupowali gotowe zestawy komputerowe tylko i wyłącznie po to, żeby dostać karty graficzne, które były w nich montowane, srogo oczywiście przepłacając.
Analogicznie tutaj. Liczba dostępnego towaru jest ograniczona. Towar schodzi momentalnie. Wiec sprzedawca winduje ceny :) Tillinger dobrze wie, ze tak to działą
Ja sam z karnetu w tym roku zrezygnowałem, bo uznałem, że cena jest nieadekwatna do proponowanej usługi. Ale każdy sam liczy swoje pieniądze i jak widać wciąż jest masa ludzi w Lublinie, którzy są gotowi wydać takie kwoty na karnet. I dobrze dla nich. Ich pieniądze - ich decyzja. W momencie gdy ludzie uznają, że cena jest zbyt wysoka i odbije się to na wynikach sprzedaży, to klub bedzie zmuszony ją obniżyć.
Zresztą mam wrażenie, że nie będzie aż takiego problemu dostać sie na pojedyncze mecze rundy zasadniczej, jeśli ktoś będzie chciał. Już w zeszłym sezonie właściwie bez zadnego problemu mozna było z drugiej ręki kupić bilet/wejście na karnet na niemal każdy mecz RZ. Po necie latało tego cała masa. Po normalnych cenach. A z każdym sezonem dominacji będzie się to tylko pogłębiąc. Po prostu coraz mniej ludzi ma ochotę siedziec te kilka godzin na stadionie, żeby zobaczyć mecz, w którym wynik jest praktycznie znany juz przed jego rozpoczęciem. Część ludzi rezygnuje kompletnie z kupna karnetu, część kupuje go, żeby mięć, ot tak na wszelki wypadek. Będą chcieli pójść na mecz to pójdą, nie będą chcieli, to bez problemu odsprzedadzą wejście na pojedyncze spotkanie.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski