Motor Lublin - Apator Toruń (26.05.2019, 16:30)
Re: Motor Lublin - Apator Toruń (26.05.2019, 16:30)
Miesiąc do pary tylko z Dawidem. Dawid ma świetne starty, a Pawła jak zamkną przy kredzie, to już nic nie zrobi. Natomiast z zewnetrznych zawsze moze przyciąć i się napędzić jak to już w tym sezonie robił. Z drugiej storny to nas skazuje na jazdę Dawid+junior. Ale z Toruniem będzie to przeciwko Doyle+junior, wiec 3-3 powinni zrobić.
Czy Grisza czy MM do juniora? Trudny wybór na chwilę obecną. Ale jak ktoś wspomniał, Grisza w lidze nie jeździł od 2 lat. Turnieje towarzyskie to jedno, jakieś kwalifikacje, gdzie połowa stawki to "żużlowi beduini" to drugie, a liga jednak rządzi się swoimi prawami. Szkoda, ze nic w Szwecji nie podpisał, miałby jakieś poważniejsze sprawdziany za sobą. No i mam nadzieję, że Panterę ustawią na IKS-a, a nie Bogdanowicza.
Czy Grisza czy MM do juniora? Trudny wybór na chwilę obecną. Ale jak ktoś wspomniał, Grisza w lidze nie jeździł od 2 lat. Turnieje towarzyskie to jedno, jakieś kwalifikacje, gdzie połowa stawki to "żużlowi beduini" to drugie, a liga jednak rządzi się swoimi prawami. Szkoda, ze nic w Szwecji nie podpisał, miałby jakieś poważniejsze sprawdziany za sobą. No i mam nadzieję, że Panterę ustawią na IKS-a, a nie Bogdanowicza.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
kibicLBN pisze:Nie uważasz za nieco ryzykowne ustawianie pod 13 gościa, który nie pojechał jak dotąd w lidze żadnego biegu. Wiadomo, że jest jakieś minimum, którego możemy oczekiwać, ale czy można z marszu oczekiwać od niego więcej niż od Michelsena na naszym torze? Było nie było, to do meczu w Zielonej Michelsen legitymował się średnią 2,05. Nie wiem czy warto mącić w tej materii.
Nie mam żadnych obaw o Łagutę.
Nie odjechał żadnego biegu? :) Odjechał więcej biegów w Ekstralidze niż wszyscy (poza Jonssonem) nasi zawodnicy razem wzięci.
Domyślam się, że chodzi Ci pewnie o ten sezon. W tym sezonie widziałem go na żywo. Prezentował się o klasę lub nawet dwie lepiej niż każdy z pozostałych naszych zawodników. To jest Łaguta w formie sprzed dwóch lat.
Warto też zauważyć, że żużel to nie piłka nożna czy koszykówka, że po nawet kilkumiesięcznej przerwie powoli buduje się formę. Niejeden zawodnik teoretycznie gorszy niż Łaguta (Szombierski, Fierlej, ostatnio Hlib, kiedyś Śledź) udowadniał, że w żużlu można powrócić i od razu robić wyniki dwucyfrowe.
Flagg pisze:No i mam nadzieję, że Panterę ustawią na IKS-a, a nie Bogdanowicza.
Jeśli to Jacek Ziółkowski ustala skład to na 90% walnie babola i zrobi wszystko na odwrót
istred pisze:Nie mam żadnych obaw o Łagutę.
Nie odjechał żadnego biegu? :) Odjechał więcej biegów w Ekstralidze niż wszyscy (poza Jonssonem) nasi zawodnicy razem wzięci.
Domyślam się, że chodzi Ci pewnie o ten sezon. W tym sezonie widziałem go na żywo. Prezentował się o klasę lub nawet dwie lepiej niż każdy z pozostałych naszych zawodników. To jest Łaguta w formie sprzed dwóch lat.
Warto też zauważyć, że żużel to nie piłka nożna czy koszykówka, że po nawet kilkumiesięcznej przerwie powoli buduje się formę. Niejeden zawodnik teoretycznie gorszy niż Łaguta (Szombierski, Fierlej, ostatnio Hlib, kiedyś Śledź) udowadniał, że w żużlu można powrócić i od razu robić wyniki dwucyfrowe.
Zgadzam się w pełni. Dodałbym jeszcze do przykładów zawodników, którzy wracali po przerwie i od razu byli w czołówce światowej: Darcy Ward i Patryk Dudek.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Nie ma najmniejszych przesłanek, żeby drżeć o Łagutę. Trochę już w tym roku pojeździł, wszędzie dobrze. Z pewnością stać go na dwucyfrowkę.
istred pisze:9. Michelsen
10. Jonsson
11. D. Lampart
12. Miesiąc
13. Laguta
14. W. Lampart
15. Trofimow
16. Lambert
To jest najrozsądniejszy skład, natomiast zastawiam się czy dobrym wyborem nie byłoby ustawienie Jonssona pod 9-ką w parze z Miesiącem. Następnie Lamparta z Griszą pod 12-ką, i Michelsen z juniorami. Nie wiem jak u Was chodzą pola w początkowej fazie zawodów ale widzę w takim ustawieniu światełko w tunelu dla Jonssona. Ryzyko na pewno jest duże, choć na wyjazd optowałbym za takim ustawieniem par.
W takim wypadku przy słabej formie Jonssona Lambert jedzie w parze z Miesiącem. Mam nadzieję, że nikt nie wpadnie na tak idiotyczny pomysł 
Plus, biorąc pod uwagę słabsze pierwsze biegi MM, prawdopodobne 1:5 na dzień dobry. Faktycznie najlepsze ustawienie...
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
Czytał Łukasz Benz
Jak Kościuch albo Jack Holder zrobi punkty na Mikkelu to możemy się pakować 
Kargolo pisze:W takim wypadku przy słabej formie Jonssona Lambert jedzie w parze z Miesiącem. Mam nadzieję, że nikt nie wpadnie na tak idiotyczny pomysł
No sorry, wasz skład nie ma superpewniaków, a o formę Miesiąca to raczej nie ma się co martwić.
blajar pisze:Plus, biorąc pod uwagę słabsze pierwsze biegi MM, prawdopodobne 1:5 na dzień dobry. Faktycznie najlepsze ustawienie...
Z takim podejściem to para Michelsen - Jonsson też jest bez sensu.
Kurier lubelski pisze:
W ostatnim czasie pojawiły się nawet głosy, że w ostatniej chwili ofertę Motoru przebiją działacze z… Torunia i Grigorij Łaguta 26 maja będzie ścigał się w Lublinie, ale w ekipie Get Well.
- Także słyszałem takie plotki. Ale zachowywaliśmy spokój – twierdzi Jakub Kępa, prezes lubelskiego klubu.
W ostatnim czasie pojawiły się nawet głosy, że w ostatniej chwili ofertę Motoru przebiją działacze z… Torunia i Grigorij Łaguta 26 maja będzie ścigał się w Lublinie, ale w ekipie Get Well.
- Także słyszałem takie plotki. Ale zachowywaliśmy spokój – twierdzi Jakub Kępa, prezes lubelskiego klubu.
Zachowali spokój, bo mieli w sejfie podpisaną przez Łagutę umowę z datą 15 maja 2019 r. Innego uzasadnienia nie widzę.
sacreble9 pisze:Kargolo pisze:W takim wypadku przy słabej formie Jonssona Lambert jedzie w parze z Miesiącem. Mam nadzieję, że nikt nie wpadnie na tak idiotyczny pomysł
No sorry, wasz skład nie ma superpewniaków, a o formę Miesiąca to raczej nie ma się co martwić.
Nie chodzi o formę Miesiąca tylko o jego współpracę na torze z Lambertem. W poprzednich sezonach za każdym razem jak jechali razem w biegu pachniało gipsem. Patrząc na suche punkty miałoby to sens, ale mając w pamięci mecze z 2017 i 2018 uważam, że zestawienie tych dwóch panów w jednej parze to proszenie się o kłopoty.
Torsen pisze:Zachowali spokój, bo mieli w sejfie podpisaną przez Łagutę umowę z datą 15 maja 2019 r. Innego uzasadnienia nie widzę.
To powinno być oczywiste dla wszystkich. Dodatkowo przypuszczam, że mogli być zabezpieczeni sporą karą umowną na okoliczność niepodpisania kontraktu z lubelskim klubem w jakiejś umowie sponsorskiej.
sacreble9 pisze:Z takim podejściem to para Michelsen - Jonsson też jest bez sensu.
Wystarczy puścić Griszę z 9, zostawić Mikkela pod 13. Pod 1 w większości dużyn jedzie jeden z liderów, w Toruniu Doyle. Niech z nim, a nie Iversenem na dzień dobry walczy Łaguta.
Czytał Łukasz Benz
Czytał Łukasz Benz
Kargolo pisze:Nie chodzi o formę Miesiąca tylko o jego współpracę na torze z Lambertem.
Tylko, że mój skład podyktowany był próbą odbudowania się Jonssona. Są zawodnicy, dla których nr startowy jest bardzo ważny, są też tacy, dla których nie ma to większego znaczenia. W takim razie Jonsson pod dychę, dwa zewnętrzne pola, dwa słabsze występy i do szatni. A chyba nie o to lubelskim kibicom chodzi.
Zgadzam się też z tym, że Lambert z Miesiącem mogliby się pozabijać ale zwróć uwagę, że w Ekstralidze, prawie wszyscy tak jeżdżą. Nawet w Lamparta wstąpiły jakieś demony :). W Grudziądzu też mamy dwóch wariatów w jednej parze.
Chyba nie za bardzo obserwowałeś nasze mecze z dwóch poprzednich lat.
Problem w tym, że niewielu chyba wierzy w odbudowanie Jonssona. Andreas miał 4 mecze na odbudowanie. Czy Motor może pozwolić sobie na dawanie więcej szans? Lubelscy kibice doświadczeni są historią Mastersa z ubiegłego roku. Dostawał on wiele szans, nie wykorzystał żadnej.
Z założenia to nie jest głupi pomysł żeby dać parę Jonsson-Miesiąc, tylko że cholernie ryzykowny. Moim zdaniem nie możemy sobie pozwolić na takie ryzyko z Toruniem. Może z Lesznem na wyjeździe...
Zresztą to też zagadka - czy odbudowywać Jonssona czy Lamberta. Na to pytanie musi sobie odpowiedzieć sztab szkoleniowy... i tu pojawia się kolejny problem.
Z założenia to nie jest głupi pomysł żeby dać parę Jonsson-Miesiąc, tylko że cholernie ryzykowny. Moim zdaniem nie możemy sobie pozwolić na takie ryzyko z Toruniem. Może z Lesznem na wyjeździe...
Zresztą to też zagadka - czy odbudowywać Jonssona czy Lamberta. Na to pytanie musi sobie odpowiedzieć sztab szkoleniowy... i tu pojawia się kolejny problem.
Kargolo pisze:Chyba nie za bardzo obserwowałeś nasze mecze z dwóch poprzednich lat.
Dobra, nie ma tematu. Moja propozycja była alternatywą, i jakbyś nie zauważył, nie uwzględniałem w swoim składzie Lamberta. A nawet jeśli, w przypadku dwóch śliwek Jonssona, to Anglik tylko raz by jechał z Pawłem w parze. Koniec tych bezsensownych dywagacji z mojej strony.
istred pisze:Z założenia to nie jest głupi pomysł żeby dać parę Jonsson-Miesiąc, tylko że cholernie ryzykowny. Moim zdaniem nie możemy sobie pozwolić na takie ryzyko z Toruniem. Może z Lesznem na wyjeździe...
Dokładnie o to mi chodzi.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2019, o 11:12 przez sacreble9, łącznie zmieniany 1 raz.
AJ pod 10 przy Łagucie pod 9 i Michelsenie pod 13 to 3 razy para GŁ-AJ i raz para AJ-MM, a więc moim zdaniem rozwiązanie optymalne biorąc pod uwagę, że za AJ może jechać RL. Ryzyka porażek w takich biegach przy słabej formie obu panów bardziej zminimalizować się nie da.
Co do odbudowywania AJ. Miał ku temu kilka szans i przy całym szacunku i wdzięczności to mecz z Toruniem nie jest miejscem na to. Nie muszę mówić jaka jest waga tego spotkania.
Co do odbudowywania AJ. Miał ku temu kilka szans i przy całym szacunku i wdzięczności to mecz z Toruniem nie jest miejscem na to. Nie muszę mówić jaka jest waga tego spotkania.
Czytał Łukasz Benz
Czytał Łukasz Benz
istred pisze:Torsen pisze:Zachowali spokój, bo mieli w sejfie podpisaną przez Łagutę umowę z datą 15 maja 2019 r. Innego uzasadnienia nie widzę.
To powinno być oczywiste dla wszystkich. Dodatkowo przypuszczam, że mogli być zabezpieczeni sporą karą umowną na okoliczność niepodpisania kontraktu z lubelskim klubem w jakiejś umowie sponsorskiej.
Przecież Łaguta miał podpisaną umowę z TBV i wziął od nich kasę na przygotowanie do sezonu. Nasi w przeciwieństwie do Mrozka mieli papierek, którym mozna było blokować Griszę :)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Przecież prezes Mrozek "miał kwity" na Łagutę, nie słyszałeś? ;)
Kargolo pisze:Jak Kościuch albo Jack Holder zrobi punkty na Mikkelu to możemy się pakować
Kościuch ma szanse walnąć MM .
Max Fricke jechał mpkiem 14 w stronę zygmuntowskich.
- MikeMistrz
- Senior
Kościuch to kawał zawodnika, tylko dopadł go toruński syndrom. Widzę że w opinii ludzi na tym forum ktokolwiek ze średnią poniżej 2.0 w e-lidze, nie ma prawa wygrywać z naszymi asami. ;)
-
Zaratustra
- Kadrowicz
Ja bym zaczął od tego, by Łaguty nie puszczać z W.Lampartem dwa razy. Młody ma całkiem dobre starty (wcale nie musi mieć ich gorszych od Griszy), ale wchodzi dziwnie w łuk, a Grisza zazwyczaj orbituje. Czym to grozi nie muszę chyba pisać. Już bardziej na Trofimowa dwa razy, który lepiej będzie się trzymał kredy.
Ja bym chyba dał Łagutę pod 9 na niepewnych: Jonssona/Lamberta. Jonsson drugi raz tak głupiego błędu, jak w pierwszym meczu nie zrobi, z kolei Lambert (przynajmniej w pierwszej fazie zawodów) będzie jechał "równo z kredą" i raczej Rosjaninowi nie powinien przeszkadzać.
Co do meczu to wiadomo jakie są warunki, by ich pchnąć piątką z przodu. Juniorzy z przewagą punktową "około 8:1" nad ich rówieśnikami z Torunia i doskonała forma Łaguty, Michelsena i Miesiąca, żeby nie przegrywać "taktycznych Torunia". A te w teorii mogą się pojawić już około 3 biegu, jeśli Grisza pojedzie pod "dziewiątką".
Ja bym chyba dał Łagutę pod 9 na niepewnych: Jonssona/Lamberta. Jonsson drugi raz tak głupiego błędu, jak w pierwszym meczu nie zrobi, z kolei Lambert (przynajmniej w pierwszej fazie zawodów) będzie jechał "równo z kredą" i raczej Rosjaninowi nie powinien przeszkadzać.
Co do meczu to wiadomo jakie są warunki, by ich pchnąć piątką z przodu. Juniorzy z przewagą punktową "około 8:1" nad ich rówieśnikami z Torunia i doskonała forma Łaguty, Michelsena i Miesiąca, żeby nie przegrywać "taktycznych Torunia". A te w teorii mogą się pojawić już około 3 biegu, jeśli Grisza pojedzie pod "dziewiątką".
MikeMistrz pisze:Kościuch to kawał zawodnika, tylko dopadł go toruński syndrom. Widzę że w opinii ludzi na tym forum ktokolwiek ze średnią poniżej 2.0 w e-lidze, nie ma prawa wygrywać z naszymi asami. ;)
Jeśli Stasio Burza mógł pyknąć Hancocka, to i Kościuch może objechać Łagutę czy MM. Ale nie w tym rzecz. Patrząc na dotychczasową formę tych zawodników i atut własnego toru, taka rzecz nie powinna się po prostu przydarzyć.