Szkółka

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Cooper
Trener

Re: Szkółka

#1101 Postautor: Cooper » 6 października 2014, o 09:45

istred pisze:1. Jaki cel miałby KM Cross żeby prowadzić szkółkę innego klubu, w innej dyscyplinie?
Zarobic kase? Zagospodarowac talenty ze szkolki krosowoej (na krosie raczej nie "wyzyja")?
2. "Jeśli uda się dojść do porozumienia z władzami miasta i znaleźć sponsorów (...)". Ta...
Pisalem o tym jakis czas temu - polaczenie sil z KM Cross odnosnie szkolenia juniorow w Lublinie to mzoe byc przelomowy i jedyny mozliwy krok do rozwoju zuzla
3. 10 wychowanków w rok? Chyba jeśli swoich sił będą próbowali obecni zawodnicy krosowi :)
Niech probuja, oby z takim skutkiem jak byli zawodnicy krosowi tacy jak np. Tomasz gollob, czy nawet Paweł Przedpełski
4. Pomysł jest absurdalny i nie ma co kombinować. Szkoleniem żużlowców powinien się zająć klub żużlowy. Jeśli Zając chce z 1 mln-owym budżetem nastawiać się na awans to może niech przeznaczy z tego miliona 100 czy 200 tys. zł na szkółkę, a skład buduje za 800 tys.
Co w tym absurdalnego?
5. Więckowski głupi nie jest. Jeśli nie widział by w tym interesu (finansowego) to by się za to nie zabierał. Bezinteresownej współpracy z KMŻ bym się nie spodziewał.
A co jest zlego w widzeniu interesu? Ja sie bardzo ciesze, ze ktos w koncu widzi interes w szkoelniu mlodziezy, a nie w sciaganiu wynalazkow z calego swiata.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#1102 Postautor: sting126 » 6 października 2014, o 10:05

Mam dokładnie takie samo zdanie.

Zresztą - przy oczekiwaniach większości kibiców w Lublinie (teraz - szybki powrót do I ligi, wcześniej - walka o awans do ekstra, a przynajmniej dobra postawa w spotkaniach u siebie) i związanymi z tym kosztami - pierwsza drużyna zawsze będzie priorytetem, a przy wiecznym deficycie gotówki w lubelskim żużlu na szkółkę klubowi zawsze zabraknie środków. Co więcej, załóżmy taki scenariusz: w przyszłym roku faktycznie włączymy się do walki o awans do I ligi i finanse są "na styk", co robi Zarząd ? Odpuszcza walkę żeby nie ucierpiała szkółka czy wstrzymuje szkolenie żeby ten awans wywalczyć ? Pytanie z kategorii retorycznych, dlatego uważam, że w takim mieście jak Lublin szkolenie młodzieży przez klub zawsze będzie trochę z boku. Sensowna współpraca w tym zakresie z KM Cross to, w mojej ocenie, duża szansa - zwłaszcza, że jakby nie patrzeć to crossowców wychowują bardzo dobrych.
Czas na zmiany :]

K.
Kontakt:

#1103 Postautor: K. » 6 października 2014, o 10:07

Talmai pisze:Klub MŻ nie jest właścicielem stadionu żużlowego.

Właścicielem stadionu jest MOSiR Bystrzyca.
Tylko Perła liczy się

Awatar użytkownika
istred
Trener

#1104 Postautor: istred » 6 października 2014, o 10:17

Co w tym absurdalnego?
Absurdalna jest sytuacja, w której zawodników żużlowych szkoli klub krosowy. Nie spotkałem się jeszcze żeby szkoleniem zawodników w jakiejś dyscyplinie zajmował się klub sportowy z innej dyscypliny. Coś jakby koszykarzy szkolił Motor, albo siatkarzy klub pływacki.
Ciekaw jestem czy taka sytuacja ma gdziekolwiek miejsce?
A co jest zlego w widzeniu interesu? Ja sie bardzo ciesze, ze ktos w koncu widzi interes w szkoelniu mlodziezy, a nie w sciaganiu wynalazkow z calego swiata.
Złego absolutnie nic.
Tylko, jak powszechnie wiadomo, szkolenie nie jest żyłą złota i zwykle nie robi się tego bezpośrednio żeby zarobić.
Zatem, jeśli Więckowski widzi w tym interes (a bezinteresowną miłość do żużla nie wierzę), to ktoś musi mu płacić.
Albo miasto, albo KMŻ. Miasto ciężaru finansowania szkolenia na swoje barki nie weźmie, a KMŻ na takiej współpracy będzie stratny.

Osobiście generalnie jestem jak najbardziej za tym żeby strony się dogadały i Lublin miał znakomitą szkółkę żużlową.
Jednak jakoś nie widzę tej współpracy, choć chciałbym się mylić.

PS. Właścicielem jest gmina Lublin, MOSiR może stadionem co najwyżej zarządzać.

Awatar użytkownika
sting126
Senior

#1105 Postautor: sting126 » 6 października 2014, o 11:26

MOSiR od niedawna jest Spółką prawa handlowego, której majątkiem są m.in. obiekty (zdaje się, że poza Areną Lublin). To co napisał K. to prawda - właścicielem Zygmuntowskich jest MOSiR Bystrzyca sp. z o.o. (a pośrednio oczywiście Gmina Lublin, posiadająca 100% udziałów tej Spółki).

Co do szkółki - oczywistym jest Istred, że jeśli z tych planów coś wyjdzie to KM Cross zatrudni trenera odpowiedzialnego tylko za szkolenie młodych żużlowców i będzie to trener żużla. Tu bym nie miał obaw, że klub crossowy będzie szkolił żużlowców.
Czas na zmiany :]

Awatar użytkownika
istred
Trener

#1106 Postautor: istred » 6 października 2014, o 11:59

Nie do końca mnie zrozumiałeś.
Chodzi mi o to, że działalność KM Cross jest nakierowana na motocross. Szkolą zawodników po to, żeby odnosili oni później sukcesy reprezentując KM Cross w tej dyscyplinie sportowej. Po prostu szkolą swoich zawodników.

Jeśli zatem mieliby zacząć szkolić zawodników dla innego klubu, to ja w tym wszystkim widzę wyłącznie interes finansowy, a uważam, że działalność taka dochodowa raczej nie jest, chyba że znajdzie się jeleń, który będzie płacił. Zakładam, że miasto nie da zrobić z siebie takiego jelenia. Pozostaje KMŻ.

Inną ciekawą sprawą jest to czy w ogóle uda im się to ogarnąć. Jeśli KM Cross jest stowarzyszeniem (a z tego co pamiętam jest) to nie sądzę, żeby w statucie mieli wpisane szkolenie zawodników żużla. Zatem z kasy KM Cross na ten cel nie mogłaby być wydatkowana nawet złotówka.
Czyli Więckowski musiałby stworzyć jakiś nowy twór zajmujący się wyłącznie szkoleniem...

...generalnie nie widzę powodu takiego kombinowania. Jeśli rzeczywiście chce się zaangażować w szkolenie żużlowców (nawet spośród obecnych zawodników motocrossowych) to niech dogada się z KMŻ, nawet niech wejdzie do zarządu i zajmie się szkoleniem w ramach klubu żużlowego. To jest najrozsądniejsze wyjście.

PS. Zresztą, temat szkolenia żużlowców przez Więckowskiego pada po raz kolejny. Jeszcze za czasów TŻtu o tym była mowa. Do tej pory nic z tego nie wyszło i obawiam się, że i tym razem nic z tego nie wyjdzie.
Szczególnie, że za miesiąc wybory, a Więckowski z polityką był (nie wiem czy jeszcze jest) dość blisko związany.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#1107 Postautor: Cooper » 6 października 2014, o 12:13

Wspolpraca klubu krosowego z zuzlowym to naturalny uklad - w przyszlosci moglby zaowocowac stworzeniem np. wspolnego osrodka sportow motorowych - polozony w calkowicie nowym miejscu tor krosowy polaczony ze stadionem zuzlowym - moim zdaniem olbrzymia szansa dla srodowiska zarowno zulowego jak i krosowego w Lublinie.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Koper
Trener
Kontakt: