Lubelski klub w sezonie 2013

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Czarek
Trener

Re: Lubelski klub w sezonie 2013

#626 Postautor: Czarek » 14 sierpnia 2013, o 13:56

jerry78 pisze:Mlody, na może wiesz ile taki Paweł Miesiąc z Kuciapą zarabiają za turniej na Ukrainie, na który się niebawem wybierają
http://www.espeedway.pl/news,pieciu_pol ... 5,233.html

Nie powiesz mi, że jakieś kokosy. I tam jakoś nie szkoda im sprzętu? Tam się opłaca jechać?

Gdyby na Ukrainie kontrakty były załatwiane przez media to by się wstydzili tam wystepować i odmówiliby jazdy.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Shack
Administrator

#627 Postautor: Shack » 14 sierpnia 2013, o 14:25

mundzio pisze:
Zadłużenie zostało spłacone w dużej mierze ze środków moich, mojej rodziny i wiceprezesa pana Andrzeja Zająca. Nie mamy ochoty i przede wszystkim możliwości brania kolejnych kredytów, a tak nam sugerowali niektórzy zawodnicy.

LOL

no wlasnie, to znaczy ze Dyzma z Panem Zajacem wylozyli pol bani i splacili zadluzenie z tamtego roku ? a przeciez do tej pory mowil ze splacil z umow sponsorskich tegorocznych.

mechanizator
Junior

#628 Postautor: mechanizator » 14 sierpnia 2013, o 14:35

http://sport.itvl.pl/news/pieniadze-zawsze-sa-problemem

2 tys kibiców czy 5 tys żadna różnica. Przecież 60 000 zł na drodze leży.

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#629 Postautor: Misionis » 14 sierpnia 2013, o 15:18

Lepiej zapłacić 150 000 zawodnikom (przyjmując 3000 za punkt i 50 punktów płatnych) i zebrać z biletów 100 000, czy zapłacić 45 000 zawodnikom (o 70% mnie) i zebrać z biletów 40 000?

mechanizator
Junior

#630 Postautor: mechanizator » 14 sierpnia 2013, o 15:31

Lepiej zapłacić zawodnikom 100 000 (przyjmując 2000 za punkt i 50 punktów płatnych) i zebrać 100 000 z bitetów (przy obniżce 33% ) i nie robić smrodu w gazetach na całą Polskę jak długa i szeroka. Szanować zawodników którzy przez rundę zasadniczą zostawiali zdrowie na torze, żeby ten klub utrzymać w lidze i szanować kibiców którzy zdzierają gardła żeby dopingować. Tylko trzeba chęci z obu stron żeby się dogadać (zawodnicy - zarząd)

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#631 Postautor: Łoptymista » 14 sierpnia 2013, o 15:39

Misionis pisze:Lepiej zapłacić 150 000 zawodnikom (przyjmując 3000 za punkt i 50 punktów płatnych) i zebrać z biletów 100 000, czy zapłacić 45 000 zawodnikom (o 70% mnie) i zebrać z biletów 40 000?

3000 za punkt? :shock: W Lublinie? Jestes pewien?

Awatar użytkownika
mustafa
Zawodowiec

#632 Postautor: mustafa » 14 sierpnia 2013, o 15:45

Nie ma co szarżować z tą frekwencją i wypisywać, że jakby jechał pierwszy skład to przyjdzie 5 tyś osób. Prawda jest taka, że jak drużyna jedzie o nic to nawet jak przyjedzie najlepsza ekipa to rekordów frekwencji nie będzie. przyjdzie max 3 tyś osób przy dobrych wiatrach i na tym się skończy. Nie ma co się nastawiać, że będzie taka frekwencja jak z Gdańskiem, czy na pierwszym meczu z Grudziądzem. Po prostu kibice tacy są, że tłumnie przychodzą jak zespół o coś walczy.

K.A.M.I.L.
Zawodowiec
Kontakt:

#633 Postautor: K.A.M.I.L. » 14 sierpnia 2013, o 15:50

jerry78 pisze:Żeby nie było, że za złe liczenie bronię prezesa, ale jak już ktoś tutaj pisał, jakby ostrożniej szacował wydatki to pewnie Trojanowski byłby liderem, mielibyśmy II ligę po sezonie i wielki bunt kibiców.

Jerry, jak to w końcu jest, to albo "prezes" szacuje rozsądnie przed sezonem i Trojanowski jest liderem, lecimy do 2 ligi. Albo podpisuje kontrakty przed tym sezonem (jak się okazuje wirtualne), zapowiada się walkę o czwórkę i mówi o podpisanych realnych kontraktach. Masz racje, kibice by się w**rwili, ale mówił i zrobiłby tak jak chciał. Teraz wychodzi na to, że zrobił to wszystko dla nas, kibiców, ale się przeliczył? To gdzie ten rozsądek?

Mustafa, to "prezes" te sprawy które teraz załatwia przez media, powinien załatwić w klubie, a w prasie przekazać informację, że walczymy do końca. Tak jak mówisz zespół przez nagłośnienie w prasie jechałby o coś i frekwencja byłaby na poziomie meczu z Gdańskiem.
MOTOR LUBLIN

Awatar użytkownika
mustafa
Zawodowiec

#634 Postautor: mustafa » 14 sierpnia 2013, o 16:47

no jakby nagłośnił, że walczymy o ekstraligę to może i ludzi by przyszło sporo tak jak w poprzednim sezonie. tylko kto teraz w to uwierzy... :)

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#635 Postautor: Łoptymista » 14 sierpnia 2013, o 16:48

Piekne kłamstaw mają swoją siłę.

Ja jak pojedziemy normalnym składem i usłyszę, że walczymy o awans jestem w stanie to uwierzyć 8)

Awatar użytkownika
Mars
Zawodowiec

#636 Postautor: Mars » 14 sierpnia 2013, o 17:14

Awans nam nie grozi, więc Prezes rozsądnie to rozegrał , zawodnik pojedzie tam gdzie dadzą więcej, na co zadłużać klub skoro jedziemy o nic , a że nie udało się zająć 5msc to istny pech.

P.S Nadszedł już chyba czas, aby Jozefów wrócił do siebie i męczył Marte. :lol: :lol:
LUBELSKI WĘGIEL za 2 mln złotych :lol: :lol:

Talmai
Junior

#637 Postautor: Talmai » 15 sierpnia 2013, o 01:17

Zakontraktowali po prostu za mocny skład.
Już po pierwszych wyjazdach pisałem, że szykuje się za duża punktówka w tym roku i nie będzie to żaden sezon stabilizacji.
Faktem jest że w tym roku ciężko było utrafić tak żeby utrzymać się bezpiecznie, ale ktoś sprawuje stanowisko po to żeby o tym myśleć.
Pewnie biorąc skład pokroju czegoś w 3/4 drogi między Ostrowem a Rawiczem, by się utrzymali bez długów i renegocjacji znając lubelski fart i ostrowskie fatum (nie mogłem się powstrzymać, przypomniał mi się ten zawsze smutny dziennikarz proartu).
Jestem zdania że tegoroczna lubelska piątka seniorska w tej formie, tych realiach finansowych (zwłaszcza konkurentów),
z porządnym trenerem jadąc na maksa zmobilizowana, profesjonalnie pasująca się przed meczem także pod twardszy tor
powinna wygrać ligę nawet wystawiając na juniorach lubelską taktykę.
Po prostu nie było luki, każdy jechał i to bardzo solidnie i każdy zarabiał.
Nie to obiecywano,miał być sezon spokoju. :)
Cooper pisze:Jerry, wszystko fajnie, duzo racji. Ale dlaczego DS przy podpisywaniu kontraktow nie wspomnial, ze runda finalowa jest platna 30% stawki?

może należy takie umowy w Lublinie oferować w zimie, skoro walka o najwyższe cele jest niepożądana a czwórki się wymaga.
jerry78 pisze:Tylko po co było to rozgrywać w mediach? Tym narobił dymu.

Każdy pracuje nad swoim wizerunkiem. Sprawka tak jak Witold, każdy duperel musi skomentować trzy razy na SF, w przypadku ważniejszych decyzji to już elaborat. Różnica jest taka że jeden kreuje się za człowieka rozsądku który chce naprawiać żużel, drugi na skandalistę który chce walczyć z układami i wadami żużla. Ważne że są w mediach. Sprawka może nawet nie przemyślał tego dymu, ale ja się nie zdziwię jak kiedyś go wezmą do GKSŻ.

simona
Szkółkowicz

#638 Postautor: simona » 15 sierpnia 2013, o 09:24

jerry78 pisze:Tylko po co było to rozgrywać w mediach? Tym narobił dymu.

Każdy pracuje nad swoim wizerunkiem. Sprawka tak jak Witold, każdy duperel musi skomentować trzy razy na SF, w przypadku ważniejszych decyzji to już elaborat. Różnica jest taka że jeden kreuje się za człowieka rozsądku który chce naprawiać żużel, drugi na skandalistę który chce walczyć z układami i wadami żużla. Ważne że są w mediach. Sprawka może nawet nie przemyślał tego dymu, ale ja się nie zdziwię jak kiedyś go wezmą do GKSŻ.[/quote]

daj Boże , daj Boże :) i to jak najszybciej :)

Awatar użytkownika
Monter_77

#639 Postautor: Monter_77 » 15 sierpnia 2013, o 12:59

jerry78 pisze:
Cooper pisze:Jerry, wszystko fajnie, duzo racji. Ale dlaczego DS przy podpisywaniu kontraktow nie wspomnial, ze runda finalowa jest platna 30% stawki?

Wytłumaczenia są 2: albo liczył na 5 miejsce, albo liczył, że nie będziemy tak dobrze jeździć na wyjazdach i minimalnie przegrywać. Punktów w tabeli nie było a było dużo do wypłaty. Najgorszy nasz wynik to 39 punktów w Grudziądzu (44 płatne) zrobiony przez zawodników, którzy niemiłosiernie kaleczyli wyjazdy w tamtym roku. To ja tak sobie tłumaczę.

Jeśli w lidze jeździ 7 drużyn a "bezpieczne" miejsce jest tylko jedno to liczenie przed sezonem, że coś takiego się uda to tylko przy założeniu, że trzeba będzie kombinować, odpuszczać lub nawet kupować jakiś mecz.
W 2013 było dużo do wypłaty z meczów wyjazdowych, za to w 2012 bardzo dużo z meczów u siebie - w każdym meczu 50+ (w 2013 aż 4 mecze poniżej 50 pkt).
Globalnie: Sezon 2012 - 484pkt (bez bonusów) w 10 meczach, średnia 48,4 pkt.
Sezon 2013 - 571 pkt (bez bonusów) w 12 meczach, średnia 47,6 pkt
W mojej ocenia różnica żadna, przyjmując, że stawki za pkt były zbliżone w obu sezonach. A nawet niższe bo podobno kontrakty były realne i zapobiegające powtórce z 2012 roku czyli zadłużeniu się klubu.
Nie pojdziemy dzis do kina, nie pojdziemy do kosciola, nie pojdziemy do burdelu, serce nas na Montex wola...
Obrazek

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#640 Postautor: Misionis » 18 sierpnia 2013, o 00:18

Dzisiaj był dzień w którym zmieniłem trochę zdanie na temat pewnych rzeczy. Pomogły mi w tym 2 osoby z mojego najbliższego otoczenia, które lubią żużel, ale nie są fanatykami jak ja, czy Wy. Obie te osoby były bardzo zdziwione, że klub tak łatwo poddał się w walce o ekstraligę. Nie mogły też uwierzyć, kiedy im wytłumaczyłem, że klub wcale nie chce do EL. Wówczas mnie olśniło:) Warto czasami spojrzeć takim świeżym spojrzeniem. Zrozumiałem, że oboje mięli 100% racji. Po co właściwie klub istnieje, skoro nie chce awansu?

Moje wnioski z dzisiejszych przemyśleń są smutne. Sprawka osiągnął granicę swoich możliwości. Drugi raz z rzędu osiągnął to samo miejsce w lidze, przy czy teraz robi krok w tył. Nie ma również ŻADNYCH perspektyw na to, że w kolejnych latach coś zmieni się na lepsze. Życie jasno pokazuje, że nie da się osiągnąć lepszych wyników robiąc to samo. Nowi sponsorzy nie spadną z nieba, zresztą ze wszystkimi firmami klub już gadał. Wniosek - ze Sprawką klub nigdy nie awansuje do ekstraligi. Przyczyną tego jest też jego strach przed awansem, który właśnie pokazuje. Ale przecież żaden pierwszoligowy klub nie jest przygotowany na starty w EL. Dopiero awans otwiera nowe drzwi, ale my ze Sprawką się tego nie dowiemy.

Ale żeby nie było aż tak smutno, mam tez pozytywne wnioski. Moim zdaniem można zmienić prezesa, ale nie ujadaniem na forum, a zaplanowanym działaniem. Po pierwsze TRZEBA ZNALEŹĆ OSOBĘ ODPOWIEDNIĄ NA TO STANOWISKO, KTÓRA WYRAZI NIM ZAINTERESOWANIE. Mi przychodzi do głowy tylko jeden sensowny kandydat, czyli Pan Marek Kępa. Facet ma wszystko co potrzebne - wiedzę o żużlu, doświadczenie w biznesie i co najważniejsze - jest legendą, ma kontakty, a jego nazwisko otwiera wiele drzwi. Niestety nie sądzę, żeby chciał się tak poświęcić dla klubu.

Jeśli jednak udałoby się go przekonać (lub inna odpowiednią osobę), wówczas ogarnięci przedstawiciele Speedway Euforii powinni umówić się na spotkanie z prezydentem, przedstawić swój punkt widzenia i plan, w którym znajduje się konkretne nazwisko. Powinno wystarczyć. Właśnie teraz jest chyba najlepszy klimat dla takiej zmiany.

go!
Trener

#641 Postautor: go! » 18 sierpnia 2013, o 00:30

Wreszcie Misionis powiedziales cos sensownego
Ja tylko dodam: Dariusz Sprawka <klap, klap> :)

mema
Senior

#642 Postautor: mema » 18 sierpnia 2013, o 00:33

I pomyslec ze za Siwka z mniejszym budzetem(wiem inne czasy mniejsze koszty)z Sipma a nie z Bogdanka jechalismy baraz z Myszami o ekstralige.

go!
Trener

#643 Postautor: go! » 18 sierpnia 2013, o 00:54

Siwek sie przynajmniej ne bal awansu, pewnie nawet go pragnal.
Pamietam baraz, jak w Sebastiana lecialy butelki, a Piszcz prawie plakal po meczu w ZG...
Pewnie gdybysmy wtedy jechali z kim innym dalibysmy rade, ale Falubazy spiete mialy posladki jak malo kto.
Dzis to juz inne sciganie, Sprawka sie sciga z pieniedzmi, tlumiki same ze soba, a my kibice mozemy sie tylko z daleka przygladac, bo juz nawet nasze pieniadze i doping nie sa nikomu potrzebne... :(

klops
Junior

#644 Postautor: klops » 18 sierpnia 2013, o 00:55

Misionis pisze:Jeśli jednak udałoby się go przekonać (lub inna odpowiednią osobę), wówczas ogarnięci przedstawiciele Speedway Euforii powinni umówić się na spotkanie z prezydentem, przedstawić swój punkt widzenia i plan, w którym znajduje się konkretne nazwisko. Powinno wystarczyć. Właśnie teraz jest chyba najlepszy klimat dla takiej zmiany.

Wow. Wczoraj gadaliśmy i miałeś zupełnie inne stanowisko w tej sprawie :D

Wszystko pięknie, KMŻ ze Sprawką nie awansuje do Ekstraligi - masz w 100% rację. Pewnie zawsze będziemy w tym miejscu w którym jesteśmy lub krok w przód, ewentualnie dwa kroki w tył. Ale wytłumacz mi jedno: Jak chcesz odwołać Prezesa zupełnie prywatnego stowarzyszenia, który został wybrany przez jego członków? Jak chcesz powołać na sternika klubu żużlowego (czyt. minę :D ) osobę, która do tej pory nie miała nic do czynienia z owym stowarzyszeniem wzajemnej adoracji? I skąd wiesz, że Pan Marek Kępą w ogóle chciałby wejść w takie stowarzyszenie gdzie byłby marionetką w rękach zarządu?

Pamiętaj też, że klub choćby z racji jego założyciela, jest dość mocno nacechowany politycznie. Nie każdy chce się w tym babrać.

ps.
Nie zgadzam się, że w tym roku Sprawka nie robi postępów. Zobacz -po sezonie 2012 już wie, że trzeba oszczędzać :D Jeszcze ma kilka sprawek do poprawy i za jakieś 15 lat powiemy o nim - prezes kompletny :D
Ostatnio zmieniony 18 sierpnia 2013, o 01:06 przez klops, łącznie zmieniany 2 razy.
a czego wypociny wytłumacz mi czego.

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#645 Postautor: Misionis » 18 sierpnia 2013, o 00:59

Gdyby tak stowarzyszenie SE zechciało się zająć tym tematem, to całą obecną porażkę można przekuć w wielki sukces. Klub na 0, nowy prezes, który ma czystą kartkę (również u zawodników) i w przyszłym roku walka o awans (z pozdrowieniami dla Ermena:)). Ciekawe jak by to skomentował Pan Marek...

go!
Trener

#646 Postautor: go! » 18 sierpnia 2013, o 01:08

Zapomnijcie o Kepie, temat byl walokowany, bodaj ze dwa razy..
Nie ma raczej szans, chyba ze Pan Marek sie starzeje i mu sie zmienilo.. Ale bo to nie ma on w co wlasnych pieniedzy pchac?
Chcialo by sie prezesa z wiedza, fachowoscia, wlasnymi pieniedzmi i pasja... a mamy... Sprawke, ktory wszystko co moze, to nie pojsc siedziec za ten caly KMZ

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#647 Postautor: Misionis » 18 sierpnia 2013, o 01:13

klops pisze:
Wow. Wczoraj gadaliśmy i miałeś zupełnie inne stanowisko w tej sprawie :D

Tylko krowa nie zmienia poglądów:) Poza tym powtórzę jeszcze raz, że czasem warto spojrzeć na życie z dystansem, bo z takiej perspektywy rzeczy wyglądają zupełnie inaczej, tak jak na przykład brak walki o awans wygląda niedorzecznie. Sprawka jest dostatecznym prezesem, nie jest zły, ale dostateczny nie wystarczy do awansu.

klops pisze:Jak chcesz odwołać Prezesa zupełnie prywatnego stowarzyszenia, który został wybrany przez jego członków? Jak chcesz powołać na sternika klubu żużlowego (czyt. minę :D ) osobę, która do tej pory nie miała nic do czynienia z owym stowarzyszeniem wzajemnej adoracji? I skąd wiesz, że Pan Marek Kępą w ogóle chciałby wejść w takie stowarzyszenie gdzie byłby marionetką w rękach zarządu?

Nie oszukujmy się, Sprawka bez Prezydenta nie istnieje, bo nie miałby nawet kasy, żeby wystartować w 2 lidze. Myślisz, że trzymałby się kurczowo stołka, gdyby Prezydent odciął kranik miasta i Bogdanki? Druga sprawa - wymiana na stanowisku prezesa otwiera drzwi do zmiany formy działalności na S.A.. A co do Marka Kępy, to prawdopodobnie nie zgodziłby się na objęcie takiego stanowiska, ale marzenia często przekuwają się w sukces, szczególnie jeśli się je ubierze w jakiś sensowny plan działania. SE powinna się spotkać z Panem Markiem i pogadać w ramach pierwszego kroku. Akurat jutro nie mają nic do roboty:)

go!
Trener

#648 Postautor: go! » 18 sierpnia 2013, o 01:24

Cos trzeba zrobic, tak czy siak.
Stagnacja na przelomie lig 2/1 nie jest chyba niczyim (procz prezesa Dariusza) marzeniem. Problem jest tylko w tym, ze gdyby ten czlowiek mial sam ustapic, to zrobilby to tydzien po objeciu tego stolka, a moze swiadom wlasnych kwalifikacji nigdy by go nie objął.. No ale..

PS. I tak juz na marginesie, do wszystkich, ktorzy twierdza zebym sam zasiadl w fotelu prezesa i zalatwil wszystko odpowiem: z takim poparciem, chetnych bedzie mnóstwo. Na takie stanowiska sie organizuje ogolnopolskie konkursy (please, nie przypominajcie Kasinskiego), gdzie Sprawka by odpadl w przedbiegach.

klops
Junior

#649 Postautor: klops » 18 sierpnia 2013, o 01:34

Misionis pisze: Tylko krowa nie zmienia poglądów:)

Ale żeby tak o 180 stopni? :shock: :D

Misionis pisze:Nie oszukujmy się, Sprawka bez Prezydenta nie istnieje, bo nie miałby nawet kasy, żeby wystartować w 2 lidze.

Nie Sprawka tylko klub. I obyśmy nie musieli się w najbliższej przyszłości o tym przekonać. Umowa z Bogdanką się chyba kończy, do tego miasto kończy budować stadion, który Żuk po prostu musi jakoś zapewnić przed wyborami. Niefajnie to wszystko wygląda. Nie wiem czy to jest najlepszy moment na budowę klubu w zasadzie od nowa.
a czego wypociny wytłumacz mi czego.

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#650 Postautor: Misionis » 18 sierpnia 2013, o 01:47

Myślisz, że Bogdanka, czy miasto wycofałyby się z klubu po awansie do EL?