TheDex pisze: zobaczcie jak wygląda park maszyn . nie wspominając o gastronomii i szaletach . nawet na pierwszą ligę wiocha na całego .
bez przesady, szalety są ok, a po wyjściu z kibelka można sobie popcorn i napój orzeźwiający kupić
TheDex pisze: zobaczcie jak wygląda park maszyn . nie wspominając o gastronomii i szaletach . nawet na pierwszą ligę wiocha na całego .
Misionis pisze:Koper, wydaje mi się, że postawienie większej ilości masztów za trybunami to jest podobny koszt zarówno instalacji, jak i eksploatacji jak w przypadku 4 dużych słupów.
W przypadku masztów do tak wielkiego obiektu jak Stadion Miejski przy Olsztyńskiej, wokół stadionu musiałyby powstać jedne z najwyższych masztów w Polsce - 2 po ok. 60 metrów oraz 2 po 63 metry. Aby mogły stanąć na tym terenie, należałoby postawić fundamenty na 8 metrowych palach, na nich kilkumetrowa podstawa z betonu. Taki wykop naruszyłby skarpy. Projektanci na świecie odchodzą od tego typu rozwiązań, bowiem przy 4 masztach nie będzie możliwe dalsze zadaszenie trybun. Tymczasem umożliwia to rozwiązanie zastosowane w Częstochowie: 26 masztów po kilkanaście metrów. W przypadku budowy dalszego zadaszenia zdejmujemy oświetlenie z masztów na koronie i instalujemy na krawędzi dachu. Oświetlenie zaprojektowane daje natężenie 1700 luksów, średnie natężenie 1000 luksów.Na torze od 100 do 1400 luksów. Jeśli będzie potrzeba, można na istniejących słupach zamontować silniejsze.
Tymczasem regulamin GKSŻ nakazuje stosować dla potrzeb transmisji oświetlenie tylko o natężeniu 900 luksów mówiła projektantka przebudowy częstochowskiego stadionu, Anna Kasprzyk podczas prezentacji projektu - Na murawie będzie można organizować imprezy masowe, bowiem natężenie oświetlenia będzie tam wynosiło ponad 220 luksów to jest więcej niż teraz na tej oświetlonej sali sesyjnej: można organizować imprezy, koncerty, wystawy.
Projektowane są kilkakrotnie tańsze od 4 masztów są też znacznie tańsze w obsłudze. Oświetlenie przy zaprojektowanej wysokości (kilkanaście metrów) można by konserwować dzięki zwykłej zwyżce.
Hela pisze:Ważne, żeby spełnić wymóg regulaminu i oświetlić tor oraz murawę.
Koper pisze:Hela pisze:Ważne, żeby spełnić wymóg regulaminu i oświetlić tor oraz murawę.
Jeśli jesteś taką minimalistką, że aby tylko spełnić wymóg regulaminu to oświetlenie murawy absolutnie do niczego nie jest potrzebne.
Hela pisze:Jak sam widzisz, stoi tam jak wół i. Czyli koniunkcja. Zatem ja jestem za spełnieniem regulaminu i oświetleniu tego co się da. Te dwie rzeczy w zupełności mnie zadowolą.
Torsen pisze:Koper, zapomniałeś dodać, że Twoim zdaniem cztery duże słupy nie wchodzą w grę i o tradycyjnej nazwie Motor
Łoptymista pisze:brakuje tylko fotek z Rybnika;)

Torsen pisze:Jak bydło się wyniesie z Zygmuntowskich - niestety nie tam, gdzie jego miejsce, ale przynajmniej już go tu nie będzie - osobiście oczekuję demontażu krat i niczym nie zakłóconego widoku sportowej rywalizacji, za który płacę. Co mi z tego, że słupy są co 20 m, jeśli przyjdzie mi siedzieć akurat naprzeciw jednego z nich?
Nie wiem, kto takie rzeczy wymyśla.
BTW, czy na Krochmalnej będą kraty? A jeśli nie, to dlaczego? I dlaczego z tej możliwości nie można skorzystać już dziś?
W I lidze stadion wymaga oświetlenia. Miasto zbuduje je na czas?
- Rozmawiałem o tym z prezydentem Krzysztofem Żukiem na sobotnich derbach piłkarskich Motoru z Wisłą. Zapewnił mnie żebym się nie martwił. Powiedział: „Zróbcie swoje, a my też zrobimy swoje”. Pozostaje oczywiście jeszcze kwestia dogrania szczegółów, choćby tego, czy oświetlać cały stadion, czy tylko sam tor. Będziemy o tym dyskutować, bo może nie ma sensu narażać się na koszty związane z oświetleniem boiska, skoro wkrótce piłkarze i tak będą grać na nowym stadionie przy Krochmalnej.
Masi pisze:Tak? A po awansie zuzlowców piłkarski Motor postanowił się rozwiązać, czy grac mecze w Poniatowej?
Masi pisze:Wejdą na stadion o wiele lepiej monitorowany i o wiele wyższym poziomie bezpieczeństwa niz Zygmuntowskie.