Sledzio pisze:Co jak co ale na krochmalnej już się coś dziejekładą normalnie asfalt
A potem jak ruszy budowa stadionu wjedzie ciężki sprzęt i nowiutki, wyśmigany asfalt szlag trafi. Normalka
Sledzio pisze:Co jak co ale na krochmalnej już się coś dziejekładą normalnie asfalt
Moran pisze:Wie ktoś czy w Rzeszowie budują ten stadion co pierwotnie planowali czy to jakaś prowizorka ?
- Nie rezygnujemy z przebudowy. Dlatego właśnie zaplanowano na stadionie miejskim trybunę składającą się z segmentów, które można dostawiać. I tak będzie przebudowywany rzeszowski stadion. Na razie budujemy dziewięć segmentów bo na tyle mamy pieniądze, ale w przyszłości będziemy rozbudowywać obiekt dostawiając kolejne elementy aż dookoła boiska i toru żużlowego - zapewnia rzecznik prezydenta Rzeszowa.
Żużlowcy robią swoje, więc teraz muszą postarać się władze Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Lublinie. Starty w I lidze wymagają na stadionie sztucznego oświetlenia. Klub od jakiegoś czasu nękał MOSiR, zwracając uwagę na ten fakt. Ale przez długi czas nic się w tej sprawie nie działo. Teraz wreszcie coś drgnęło.
– Przygotowujemy się do rozpoczęcia prac związanych z budową oświetlenia na stadionie – potwierdza Mariusz Szmit, prezes MOSiR w Lublinie. – Jesteśmy na etapie gromadzenia dokumentacji potrzebnej do przeprowadzenie inwestycji – dodaje.
Na razie niewiadomo jeszcze, jaką moc będą miały światła. Wiadomo jedynie, że zostaną zamocowane na masztach. MOSiR nie wyliczył też jeszcze ile będzie kosztowała ich budowa. Szacunkowo mówi się o kilkuset tysiącach złotych.

Hela pisze:Jakiś kosztorys prac już masz, że tak piszesz?
harry pisze:A mi się bardzo podobało oświetlenie w Ostrowie. Niby przed kibicami ale jakoś tak, niezauważalne a na prostej startowej zamocowane do dachu.
Z tego też względu, nasz klub konsultował kwestię sztucznego oświetlenia z dwiema stacjami telewizyjnymi [...]. W konsultacjach uczestniczył również Pan Tomasz Lorek. Wszystkie uwagi, które uzyskaliśmy w czasie konsultacji zostały uwzględnione przy opracowywaniu koncepcji montażu oświetlenia na stadionie przy Al. Zygmuntowskich.
Koncepcja ta, przewiduje montaż oświetlenia na kilkunastu masztach wokół toru. Takie rozwiązanie zostało zastosowane m.in. na stadionie w Częstochowie. Przy czym w przypadku prostej startowej oświetlenie byłoby podwieszone pod dachem.
Koper pisze:Hela pisze:Jakiś kosztorys prac już masz, że tak piszesz?
To że rozwiązanie z 4 masztami jest droższe opieram się na wyliczeniach z Częstochowy, gdzie było analizowane zarówno oświetlenie na 4 masztach jak i to które zostało ostatecznie wybrane. Im z porównania wyszło że zarówno budowa jak i późniejsze użytkowanie jest znacznie tańsze w przypadku rozwiązania, które wybrali.harry pisze:A mi się bardzo podobało oświetlenie w Ostrowie. Niby przed kibicami ale jakoś tak, niezauważalne a na prostej startowej zamocowane do dachu.
Też zwróciłem na to uwagę, ale w sumie chyba jednak bardziej podoba mi się to z Częstochowy.
Hela pisze:Ja myślę, że warto, aby oświetlony był cały stadion. Po co ograniczać się jedynie do toru. Jeśli założy się oświetlenie na całość będzie możliwość rozgrywania meczów piłkarskich przy świetle (wiem wiem, piłkarze mają się wynieść na nowy stadion. Ale pamiętajmy o innych zespołach czy to młodzieżowych, czy mieszkańcach czy kimkolwiek innym). Nawet biorąc pod uwagę, że stadion będzie tylko żużlowy to również warto doświetlić obecną murawę. Może kiedys powstanie tam minitor? Będą mogli wtedy jeździć przy świetle itp itd.