Stadion

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
pav
Junior

Re: Stadion

#3226 Postautor: pav » 4 sierpnia 2010, o 12:48

Cz@rek pisze:Dodam jeszcze jako ciekawostę ze pod stadionem Startu już można parkować bez problemów,ja zaparkowałem nawet wczesnie na wysokości budynku klubowego (nieopodal radiowozu 8) ) i tam juz się nie czepiali.
Może klub powinie oficjalnie wystapić w tej sprawie do U.M.? Na zawody przychodzi viceprezyden Żuk,może on by pomógł?

Żadna ciekawostka bo kilkanaście metrów za bramą wjazdową na stadion startu pojawia się tabliczka "nie dotyczy chodnika"

go!
Trener

#3227 Postautor: go! » 4 sierpnia 2010, o 12:49

Gelo pisze:można i na strażackiej, narutowicza - tylko po co utrudniać życie ludziom jak pod samym stadionem jest idealne miejsce, ktore nie wiedziec czemu na dwoch meczach bylo wyłaczone dla samochodow.

To fakt, na czas meczu zakaz nie powinien obowiazywac. Tym bardziej ze chodniki w tych miejscach sa b. szerokie, ale nie mozna do cholery miec pretensji do wlasciciela parkingu, ze bierze pieniadze za umoliwienie zostawienia samochodu na swoim terenie. Przymusu nie ma!
PS. A to w POlszy sa przepisy, ze organizator imprezy ma obowiazek zapewnienia darmowego parkowania w bezposrednim sasiedztwie swojego obiektu wszystkim ktorzy kupia bilet ? :shock: :shock:

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#3228 Postautor: Gelo » 4 sierpnia 2010, o 12:59

zapewne przepisów takich nie ma - to zwyczajne zdroworozsądkowe rozwiązanie, ktore przez wiele lat się sprawdzalo. Nie wiem czy to policyjna inicjatywa zeby to zmienic.

go!
Trener

#3229 Postautor: go! » 4 sierpnia 2010, o 13:31

Gelo pisze:zapewne przepisów takich nie ma - to zwyczajne zdroworozsądkowe rozwiązanie, ktore przez wiele lat się sprawdzalo.

zdroworozsadkowe to moze i ono jest, tylko ze sprawa nie jest prosta juz przy 5 tys kibicow, kompletnie niewykonywalna przy 10 tys, a 20 tys to juz cyfra urojona, wiec domyslam sie ze zwyczajnie jezdzenie na mecze samochodem jest obrzydzane... i jesli mamy byc potega zuzlowa w przyszlosci to zdaje sie byc jedyne.
Jeszcze ze swojego podworka powiem, ze w Dublinie, 3 min "walking distance" od scislego centrum jest znany, wielki stadion Croke Park na 80 tys ludzi i nikomu nie przyjdzie do glowy zeby wymagac tam w poblizu miejsc parkingowych, a do tego za darmo. Ludzie z calej Irlandii zjezdzaja sie na mecze swoich druzyn i jak fartownie zaparkuja w odleglosci 2km od stadionu na prywatnym parkingu to sie bardzo ciesza. A jesli wspomne ze np. ceny paliwa sa takie same a parking kosztuje 4 razy tyle co u nas to chyba nie powinnismy zbytnio narzekac.
PS. U nas okoliczne autokomisy (Bulwarowa) zapewne tez sie czasowo beda coraz czesciej zmieniac w parkingi strzezone (!) na czas meczu.
Ostatnio zmieniony 4 sierpnia 2010, o 14:13 przez go!, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#3230 Postautor: Gelo » 4 sierpnia 2010, o 13:47

parkuję od kilkunastu lat przy stadionie, nikomu nie przeszkadzam. Nigdy też nie mialem problemów z miejscem, bo jest bardzo szeroko ze mozna spokojnie stawać w trzech rzedach. O frekwencji na poziomie 8-9 tysiecy na razie nie ma co myslec, bo taka to chyba w ekstralidze nie bedzie u nas mozliwa. Nie wiem po jaką cholore odgradzac tasmą 200 metrów placu, który wyłaczony nikomu ani niczemu nie słuzy - ani nie poprawia to bezpieczenstwa ani nie podnosi komfortu. po prostu nie mam pojęcia po co zmienaic to, co jest dobre.

go!
Trener

#3231 Postautor: go! » 4 sierpnia 2010, o 14:24

Gelo pisze:parkuję od kilkunastu lat przy stadionie, nikomu nie przeszkadzam. Nigdy też nie mialem problemów z miejscem, bo jest bardzo szeroko ze mozna spokojnie stawać w trzech rzedach.

Ja tez jestem za tym, ze chodnik ba, nawet trawnik powinien na czas meczu byc parkingiem dla samochodow, tyle ze ja nie mialem tyle szczescia co ty i juz przy 2-3 tys widzow mialem zawsze problem ze znalezieniem miejsca (moze za pozno sie wybieralem na stadion) ;)

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#3232 Postautor: mikas » 4 sierpnia 2010, o 15:53

go! pisze: A jesli wspomne ze np. ceny paliwa sa takie same a parking kosztuje 4 razy tyle co u nas to chyba nie powinnismy zbytnio narzekac.

Zapomniales wspomniec o porownaniu zarobkow...
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#3233 Postautor: sadychor » 4 sierpnia 2010, o 16:15

100000:0 dla mikasa :D Jakos duzo osob zgrabnie w tych porownaniach omija relacje ceny-zarobki w omawianych krajach :)
Obrazek
Lublin miastem specjalistów teoretyków pozostających w wiecznej opozycji

go!
Trener

#3234 Postautor: go! » 4 sierpnia 2010, o 16:21

sadychor pisze:100000:0 dla mikasa :D Jakos duzo osob zgrabnie w tych porownaniach omija relacje ceny-zarobki w omawianych krajach :)

Mylisz sie.. celowo pominalem porownanie zarobkow, jako ze dla mnie to cena paliwa w Polsce jest chorobliwie wysoka, a nie parkingu w Irlandii taka niska :)
No ale elektorat PO musi jakos samemu sobie i innym wytlumaczyc, ze wciaz ma racje.
PS. Jesli chcesz relacji, to powiem ci ze ja za oplate parkingowa moge zatankowac 4 litry paliwa, a ty tylko jeden, wiec kto ma tansze parkingi ?
Ostatnio zmieniony 4 sierpnia 2010, o 16:27 przez go!, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Speedway
Trener

#3235 Postautor: Speedway » 4 sierpnia 2010, o 16:22

Paweł pisze:5 zł od Was dziasza parkingowy krzyczał? To niezły burdel muszą miec, ja wjechałem pierwszym wjazdem przy Orlenie, usłyszałem od parkingowego, żebym jechał na 2 koniec parkingu bo "może u tamtych są wolne miejsca", pojechałem gdzie kazał i krzyknął sobie ode mnie nie 5, a 2 złote, po czym stwierdził, żebym jechał, bo nie ma czasu teraz mi szukac reszty i robie mu korek. :?

Widzisz, ja zrobiłem ów korek i ode mnie sciagnal piatke ;d A stanalem przeciez tam gdzie Ty, czyli na koncu swiata
Obrazek

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#3236 Postautor: sadychor » 4 sierpnia 2010, o 16:53

go! pisze:
sadychor pisze:100000:0 dla mikasa :D Jakos duzo osob zgrabnie w tych porownaniach omija relacje ceny-zarobki w omawianych krajach :)

Mylisz sie.. celowo pominalem porownanie zarobkow, jako ze dla mnie to cena paliwa w Polsce jest chorobliwie wysoka, a nie parkingu w Irlandii taka niska :)
No ale elektorat PO musi jakos samemu sobie i innym wytlumaczyc, ze wciaz ma racje.
PS. Jesli chcesz relacji, to powiem ci ze ja za oplate parkingowa moge zatankowac 4 litry paliwa, a ty tylko jeden, wiec kto ma tansze parkingi ?

Widzialem mapke z cenami paliwa w Unii - mamy najnizsza, tylko zarobki wlasnie ciut inne.
A z tym elektoratem to chyba nie do mnie :?: Bo pomyliles sie i to gruuubo :)
4 litry paliwa za postoj calodniowy, czy godzinny :?: Bo jesli calodniowy, to tez sie minales z prawda 8)
Obrazek

Awatar użytkownika
Saint
Zawodowiec

#3237 Postautor: Saint » 4 sierpnia 2010, o 18:00

sadychor pisze:Widzialem mapke z cenami paliwa w Unii - mamy najnizsza, tylko zarobki wlasnie ciut inne.

A nie prawda, na wyspach kanaryjskich płaciłem w tym roku mniej niż 1€ ;)

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#3238 Postautor: sadychor » 4 sierpnia 2010, o 18:26

Mapka miala duza skale, a Kanary sa male :P
Obrazek

Kibice
Szkółkowicz

#3239 Postautor: Kibice » 4 sierpnia 2010, o 18:31

go! pisze:
Gelo pisze:zapewne przepisów takich nie ma - to zwyczajne zdroworozsądkowe rozwiązanie, ktore przez wiele lat się sprawdzalo.

zdroworozsadkowe to moze i ono jest, tylko ze sprawa nie jest prosta juz przy 5 tys kibicow, kompletnie niewykonywalna przy 10 tys, a 20 tys to juz cyfra urojona, wiec domyslam sie ze zwyczajnie jezdzenie na mecze samochodem jest obrzydzane... i jesli mamy byc potega zuzlowa w przyszlosci to zdaje sie byc jedyne.
Jeszcze ze swojego podworka powiem, ze w Dublinie, 3 min "walking distance" od scislego centrum jest znany, wielki stadion Croke Park na 80 tys ludzi i nikomu nie przyjdzie do glowy zeby wymagac tam w poblizu miejsc parkingowych, a do tego za darmo. Ludzie z calej Irlandii zjezdzaja sie na mecze swoich druzyn i jak fartownie zaparkuja w odleglosci 2km od stadionu na prywatnym parkingu to sie bardzo ciesza. A jesli wspomne ze np. ceny paliwa sa takie same a parking kosztuje 4 razy tyle co u nas to chyba nie powinnismy zbytnio narzekac.
PS. U nas okoliczne autokomisy (Bulwarowa) zapewne tez sie czasowo beda coraz czesciej zmieniac w parkingi strzezone (!) na czas meczu.

I to jest zdroworozsądkowe podejście. Przynajmniej ogranicza się ruch pojazdów. Większość narzeka na palaczy na stadionie, a ja pewnie bardziej się truję wychodząc ze stadionu i wdychając te wszystkie spaliny, niż gdybym wypalił całą paczkę fajek (choć nie palę).

A z tymi cenami parkingu w WB to wiem jak jest. Często żądają 4Ł za godzinę.Rzadko zdarzają się parkingi strzeżone. A nawet jak jakieś są to zwykle stróż wychodzi o określonej godzinie, np. o 20. Samochody zostają pozostawione na pastwę losu. Najczęściej dochodzi do drobnych incydentów, czyli wybicia szyb (powiedziałem teraz straszną rzecz, bo część z Was pewnie myślała, że na "pięknym zachodzie" nie ma przestępczości). Piszę na przykładzie Leeds, gdzie na dwóch różnych parkingach w ciągu trzech nocy dwukrotnie wybili szybę w samochodzie moich znajomych.

go!
Trener

#3240 Postautor: go! » 4 sierpnia 2010, o 18:56

sadychor pisze:Widzialem mapke z cenami paliwa w Unii - mamy najnizsza,

ale juz na szczescie nie potrwa to dlugo link , poza tym ja glosowalem przeciwko przylaczeniu POlski do UE wiec to zaden argument dla mnie (polecam sprawdzic ceny paliw poza Unia)
sadychor pisze:A z tym elektoratem to chyba nie do mnie :?:

Oczywiscie ze do Ciebie, ale nie o Tobie, raczej o mikasie bardziej (chociaz prawde powiedziawszy nie wiem na kogo glosowal)
sadychor pisze: 4 litry paliwa za postoj calodniowy, czy godzinny

za postoj calomeczowy

PS. Estonia, Luksemburg, Bulgaria to kraje unii gdzie paliwo jest tansze niz w PL
PS2. Sorry za OT

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#3241 Postautor: mikas » 5 sierpnia 2010, o 09:45

go! pisze:
sadychor pisze:A z tym elektoratem to chyba nie do mnie :?:

Oczywiscie ze do Ciebie, ale nie o Tobie, raczej o mikasie bardziej (chociaz prawde powiedziawszy nie wiem na kogo glosowal)

O matko, czy Ty w kazdej wypowiedzi musisz doszukiwac sie jakichs watkow politycznych?
Zwracajac Ci uwage na taki "maly szczegol", ktory pominales w swoim porownaniu nawet przez chwile nie przyszlo mi na mysl nic zwiazanego z polityka. Naprawde to polityke i podzialy na partie mam gleboko gdzies, bardziej obserwujac zycie polityczne skupiam sie na wszechobecnej glupocie i hipokryzji, ktora tam panuje i na podstawie tych obserwacji wyrabiam sobie poglady na kogo glosowac a na kogo nie. A jesli to Cie uspokoi to nie wierze zadnym politykom ani z PO ani z PiS ani z UPR ani z zadnej innej partii. Zawsze glosujac kieruje sie tym aby wybrac mniejsze zlo i aby nie zmarnowac glosu. Na codzien nie jestem zwolennikiem zadnej partii a decyzje na kogo glosowac podejmuje zawsze dopiero w czasie kampanii wyborczej a czesto nawet w dniu samych wyborow.

Pozdro i zycze abys w dyskusjach nie tylko ze mna skupial sie bardziej na tym co kto pisze i odnosil sie do meritum a nie na tym jakie kto ma poglady polityczne.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

go!
Trener

#3242 Postautor: go! » 5 sierpnia 2010, o 11:50

mikas pisze: decyzje na kogo glosowac podejmuje zawsze dopiero w czasie kampanii wyborczej a czesto nawet w dniu samych wyborow.

To smutne :(
mikas pisze:Pozdro i zycze abys w dyskusjach nie tylko ze mna skupial sie bardziej na tym co kto pisze i odnosil sie do meritum a nie na tym jakie kto ma poglady polityczne.

W zwiazku z Twoim wyznaniem - OBIECUJE

Odnoszac sie do meritum:
Jesli kogos stac placic na codzien 4,60 za litr paliwa, to nie powinien robic problemu z 5 zl za parking w czasie meczu zuzlowego raz na 2 tygodnie.

Awatar użytkownika
GIGI
Trener

#3243 Postautor: GIGI » 5 sierpnia 2010, o 11:54

...to wszystko się do Kuriera nadaje...

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#3244 Postautor: dannie » 5 sierpnia 2010, o 12:23

Tak, bo Kurier pomaga czytelnikom znaleźć nowe miejsca parkingowe w Śródmieściu :shock: :lol:

Bardzo dobry post go!. Pewnych zachowań trzeba się uczyć powoli i etapowo. To, że teraz mamy na meczu 3 tys. ludzi to dobry moment, żeby ludzie zaczęli się pewnych zachowań uczyć. Gdy na stadion zacznie przychodzić 10 tys. na naukę będzie za późno.

Jeżeli ktoś ma na stadion 15-20 min piechotą to może śmiało ruszyć tyłek i przejść się spacerkiem a nie wozić się samochodem, ktoś, kto może wsiąść w autobus i przejechać 3-4 przystanki w 15 min powinien to uczynić zamiast tłuc się samochodem etc. Nie będę tu rozpisywał się na temat wszystkich badań i danych przemawiających za wyższością zbiorkomu nad samochodem, bo meesha zrobiłby pewnie to lepiej ode mnie a poza tym to nie miejsce na to.

Moim zdaniem klub raczej powinien wyjść na przeciw osób, które dojeżdżają spoza Lublina na mecze. Oni z dojazdem nie mają tak łatwo. Np. jakaś strefa parkingowa tylko dla nich. Ale to melodia przyszłości raczej, gdy klub będzie zarządcą stadionu i będzie sobie negocjował z miastem np. wykorzystanie miejsc parkingowych przy Hali MOSIR.
Obrazek

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#3245 Postautor: mikas » 5 sierpnia 2010, o 14:06

go! pisze:
mikas pisze: decyzje na kogo glosowac podejmuje zawsze dopiero w czasie kampanii wyborczej a czesto nawet w dniu samych wyborow.

To smutne :(

Masz racje wyglada ta moja wypowiedz smutno ;) Nie do konca to co w niej zawarlem oddaje jak jest w rzeczywistosci, bo zbyt uproscilem i jeszcze dodatkowo moze sie wydawac, ze wierze w to co obiecuja w kampanii ;)
W kazdym razie nie zmienia to faktu, ze na codzien nie interesuje mnie kto z politykow co mowi w tv i w moich wypowiedziach nie kieruje sie nigdy sympatiami politycznymi tym bardziej jesli dyskusja nie jest stricte polityczna.
Zwrocilem tylko uwage na pominiecie przez Ciebie istotnej kwestii przy porównaniu ktorego dokonales i dlatego tez argumenty ktorych uzyles odpowiadajac, dodatkowo bedace argumentami ad personam, uznalem za nietrafne.

Sorki za ta lacine, ale ostatnio duzo jej wkolo mnie i przesiakam ;)

@Dannie
Ja moze i bym sie skusil na jazde autobusem na mecze (kiedys nawet jezdzilem i sie czasami w autobusie spotykalismy), gdybym tylko byl pewien, ze on przyjedzie na czas albo przynajmniej byl pewien, ze w ogole przyjedzie (kilka razy w przeszlosci zdarzalo mi sie brac taksowke zeby zdazyc na mecz), gdyby ten autobus jezdzil w niedziele czesciej niz co godzine i nie musialbym na niego wychodzic z duzym wyprzedzeniem i przez to tracic czasu, gdybym mógl kupic bilet w niedziele w kiosku, gdybym nie musial u kierowcy kupowac w pakiecie biletow ktore do niczego poza jednokrotnym przejazdem nie sa mi potrzebne (podobno teraz tak jest), gdyby komfort jazdy mnie zadowalal, ludzie sie myli ;) itd.*

* To tylko tak z perspektywy przecietnego lublinianina argumenty przeciw ;) Ja od jakiegos czasu i tak mam na stadion blisko, wiec jesli przed lub po meczu nie wybieram sie nigdzie indziej to chodze piechota, ale zapewne inni argumentami ktore przedstawilem wyzej by sie posluzyli, aby odpowiedziec na Twoj apel :)
P.S. Co do taksowek, to szczera prawda ;)
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
GIGI
Trener

#3246 Postautor: GIGI » 5 sierpnia 2010, o 14:44

Smiesznie troche to wszystko wygląda. W Lesznie niema problemu, w Bydgoszczy również a i w Cardiff było całkiem łatwo. Wszędzie jakos sobie z tym radzą, tylko nie w Lublinie. Tu dużo od władz miasta zależy, tzn moim zdaniem przedstawiciele klubu powinni sie zwórcić do miasta o umożliwienie parkowania samochodów na czas meczu pod stadionem( na pasach zieleni).Kto tam blisko klubu jest mógłby pogadać z Wojciechowskim o tym. A co do tych parkinków za 5 zł. to zgoda tylko najgorsze w tym wszystkim jest to że wpuszczają dużo więcej samochodów niż jest miejsc.

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#3247 Postautor: sadychor » 5 sierpnia 2010, o 15:56

go! pisze:(...)Odnoszac sie do meritum:
Jesli kogos stac placic na codzien 4,60 za litr paliwa, to nie powinien robic problemu z 5 zl za parking w czasie meczu zuzlowego raz na 2 tygodnie.

No i zgoda. Zarabiajac 10 000 pln/miesiac nie powinno byc dla nikogo problemem zaplacenie stosownego podatku, skladki zdrowoetnej i emerytalnej. A jednak rzeczywisotosc jest inna.
A tutaj trzeba uscislic, ze kwestia oplat jest mocno podejrzana i zalatuje pomyslem na latwy biznes.
Obrazek

Awatar użytkownika
istred
Trener

#3248 Postautor: istred » 5 sierpnia 2010, o 16:07

A tutaj trzeba uscislic, ze kwestia oplat jest mocno podejrzana i zalatuje pomyslem na latwy biznes.
A za takie pomysły czeka 15 lat łagrów i chłosta dla całej rodziny.
A jednak rzeczywisotosc jest inna.
Rzeczywistość jest taka, że nie każdy musi jeździć samochodem.

Na koszt używania samochodu składa się wiele opłat - zakup auta, paliwo, ubezpieczenie, winiety jak ktoś jeździ po autostradach oraz właśnie opłaty za miejsca parkingowe.
...ale w Lublinie jak zwykle musi być inaczej i miejsce parkingowe powinien mieć każdy za darmo, choćby chciał sobie podjechać 200 metrów pod kościół w niedzielę z rodziną (bo i takich znam).

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#3249 Postautor: sadychor » 5 sierpnia 2010, o 16:28

Moze nie lagry ale solidny kop w d...e powinien. Z tego co czytamy stoi jeden dziadziunio, kroi ludzi albo ich przegania. Wzialby sie pomyslodawca za jakosc uslugi bo jak na razie ma tylko PLNy w oczach.

Druga czesc posta nasmarowales aby sie przyczepic. Wyciales z mojego posta fragment i przykleiles do swoich madrosci nt. uzytkowania samochodu. Jak ktos ma fure to i tak musi spelniac wszystkie wymogi, ponosi oplaty wiec o co walczysz :?:
Obrazek

Awatar użytkownika
GIGI
Trener

#3250 Postautor: GIGI » 5 sierpnia 2010, o 16:28

z tym kościołem to nie do końca tak ;) 2 lata temu w Bydgoszczy parkowałem na najdroższym parkingu w Polsce. Gdzie?? naprzeciwko stadionu Polonii jest kościół a wokół niego wielki parking( trawnik, w murach kościła) i kosztuje bagatela 30 zł!!!. Nieźle nie?? Widać i tu Kościól potrafi zarobić ;)