Lubelski klub w sezonie 2010

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
mustafa
Zawodowiec

Re: Lubelski klub w sezonie 2010

#1351 Postautor: mustafa » 24 grudnia 2009, o 12:06

Ale przecież nie chodzi o to żeby dziadować 10 lat w drugiej lidze, tylko awansować wtedy kiedy są na to realne możliwości. Jeżeli my nie możemy teraz skompletować składu na drugą ligę, to wyobrażasz sobie Gelu co byśmy teraz robili w pierwszej? Sorry, ale pomimo zapewnień naszych działaczy, ja nie wierzę że nagle pojawiłoby się 10 sponsorów. Pobylibyśmy rok w pierwszej lidze, tak jak Rawicz, narobilibyśmy wstydu, kibiców byłoby 500 na każdym meczu i tak samo jak Rawicz spadlibyśmy z hukiem na samo dno.
A poza tym rok temu, super składem wygraliśmy tylko jeden mecz wyjazdowy. Takie nędzne Opole i tak podobnie jak my prawie wszystko wygrywało u siebie. Więc po co przepłacać jak nie widać różnicy. Bo chyba każdy już dał sobie spokój z tym magicznym słowem "awans" - przynajmniej w tym sezonie, aby budować drużynę odstającą i dwie klasy wyższą od całej ligi. Zresztą teraz już nawet nie ma za bardzo z czego.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#1352 Postautor: Cooper » 24 grudnia 2009, o 12:10

Moze sie myle, ale Gelo chyba nie ma nic przeciwko dlugofalowej strategii, ale jako pierwszy jej punkt stawia awans do I ligi, tak zeby jak najszybciej wyrwac sie (za wszelka cene) z II ligowego dziadostwa. I trzeba przyznac, ze jest w tym sens. Bo jechac "pare sezonow" to mozna sobie w I lidze, ale odbebnianie kolejnych sezonow w II lidze niczego nie wnosi, a raczej utrwala marazm.

Inna kwestia jest to czy mamy jakiekolwiek widoki kadrowe i organizacyjne (przede wszystkim organizacyjne!), zeby sie z tej drugiej ligi wyrwac. I tu juz z Gelem co do podejscia do kwestii raczej sie nie zgadzamy.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

meesha
Trener
Kontakt:

#1353 Postautor: meesha » 24 grudnia 2009, o 12:14

No ja nawet wiem z czego wynika ten dysonans. Gela nie interesuja kwestie finansowe. Ma wspaniala teorie, tylko niestety oderwana od rzeczywistosci. Ot co :)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1354 Postautor: Gelo » 24 grudnia 2009, o 12:14

Ale przecież nie chodzi o to żeby dziadować 10 lat w drugiej lidze, tylko awansować wtedy kiedy są na to realne możliwości. Jeżeli my nie możemy teraz skompletować składu na drugą ligę, to wyobrażasz sobie Gelu co byśmy teraz robili w pierwszej? Sorry, ale pomimo zapewnień naszych działaczy, ja nie wierzę że nagle pojawiłoby się 10 sponsorów. Pobylibyśmy rok w pierwszej lidze, tak jak Rawicz, narobilibyśmy wstydu, kibiców byłoby 500 na każdym meczu i tak samo jak Rawicz spadlibyśmy z hukiem na samo dno.

Ja nie wiem co by było gdyby. Niestety, w najblizszym czasie nie dane nam będzie sie o tym przekonać. Mam przekonanie ze jakbyśmy awansowali to żużel miałby się dobrze - ale to tylko przekonanie bez racjonalnego wytłumaczenia..
A poza tym rok temu, super składem wygraliśmy tylko jeden mecz wyjazdowy. Takie nędzne Opole i tak podobnie jak my prawie wszystko wygrywało u siebie.

Rok temu? To chyba u nas nie było żużla w ogóle.
Więc po co przepłacać jak nie widać różnicy.
Owszem widać - to my przegralismy w połfinalach z dzisiejszym pierwszoligowcem a nie Opole. Dlaczego i przez kogo odpadliśmy - wiemy. Skład był jak najbardziej na awans - nawet bez wygranego meczu na wyjeździe.

meesha - jest dokladnie tak jak napisales. mnie bawienie się w księgową i ekonomistę na forum nie interesuje. po pierwsze dzentelmeni o pieniadzach nie rozmawiają. Dzentelmeni je mają. A po drugie jak nas nie stać na zabawe w zuzel to sie po prostu nie bawimy.
Ostatnio zmieniony 24 grudnia 2009, o 12:18 przez Gelo, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika
mustafa
Zawodowiec

#1355 Postautor: mustafa » 24 grudnia 2009, o 12:16

Cooper pisze:Inna kwestia jest to czy mamy jakiekolwiek widoki kadrowe i organizacyjne (przede wszystkim organizacyjne!), zeby sie z tej drugiej ligi wyrwac. I tu juz z Gelem co do podejscia do kwestii raczej sie nie zgadzamy.

No właśnie... organizacja, doświadczenie i środowisko żużlowe - czyli kibice, sponsorzy, zaufanie zawodników do klubu i ogólny klimat. Myślę, że ekipa która zaczyna wszystko od nowa - mająca ponoć kibicowskie doświadczenie potrzebuje przynajmniej 2-3 sezony, a jak nie to zrobić miejsce komu innemu. Tylko komu ( co było już przerabiane nie raz ).

Awatar użytkownika
papi
Trener

#1356 Postautor: papi » 24 grudnia 2009, o 12:23

ja też nie jestem zwolennikiem egzystowania w 2 lidze. Na to znajdzie się moment nawet po rozwiązaniu klubu i 5-letniej przerwie. Wiadomo, że budowanie opinii jest ważnym elementem tej układanki, podobnie jak nawiązywanie współpracy z coraz szerszą grupą sponsorów. Tylko, że już o tym pisałem, po dziadostwie z przełomu wieków przyszły naprawdę fajne dla nas lata, byliśmy krok od ekstraligi i dziś mówienie o tym żeby odjechać od tak sezon w 2 lidze bez żadnych założeń nie będzie miał ogólnej aprobaty. I wg mnie to dobry objaw i też się do niego przychylam. Tegoroczna sytuacja jest już przespana, oczywiście są jeszcze zawodnicy na awans, ale to wszystko zaczęło się o 2 miesiące za późno. Mimo to trzeba podpisać najlepszych jakich będzie można, bo jakoś tych kibiców trzeba na mecz zaciągnąć. Trzeba zachęcić do czegoś potencjalnych sponsorów, by za rok już bez pięknych słów, a za to z mocnym składem i dobrą organizacją ten awans wywalczyć.

Czego z okazji świąt sobie i Wam życzę ;)

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#1357 Postautor: Lublin_Fan » 24 grudnia 2009, o 12:23

Jak siegam pamiecia to chyba w przeciagu ostatnich kilkunastu lat nigdy sie o Krosnie nie mowilo tak glosno jak obecnie, ze to solidny, wyplacalny, stabilny i profesjonalny klub.

Szanuje bardzo tamtych dzialaczy za ten zapal, ktory przez lata wkladali w podtrzymanie zuzla przy zyciu bo jednak atmosfera wokol krosnienskiego zuzla zawsze byla inna niz u nas (czasem lepsza, czasem gorsza, kwestia pojezdzic tam troche i kwestia gustu), ale ... bez przesady.
My w tym samym czasie jednak kilka ciekawych sezonow ujechalismy i mielismy w swoim skladzie kilkunastu klasowych zawodnikach, czego o Krosnie raczej powiedziec nie mozna. Rownamy sie chyba tylko czestotliwoscia upadana klubow a w konsekwencji przestawiania literek w nazwach. Natomiast obecnie wszyscy tu jecza, ze mamy z nich brac przyklad. Powtorze: bardzo ich szanuje i przyjemnoscia jezdze na mecze do Krosna, gdyz stadion i miasto jest bardzo fajne i warte czestego odwiedzania (no i ten czarny tor!). Szczegolnie wiosenno-wakacyjna pora, kiedy zuzel w Krosnie mozna polaczyc z wakacjami w Bieszczadach. Chyba nigdzie nie jezdzi mi sie na zuzel tak milo jak tam. Ale wzorow to my jednak szukajmy sobie gdzie indziej. Krosno zakonczylo sezon o jedno oczko wyzej od nas, tej jesieni nas zdeklasowalo w kontraktach, ale to nie oznacza, ze sa tak fantastyczni a my do dupy.
Ciekawa liste kilkunastu zawodnikow wykonal jeden z Was kilka postow wyzej. To teraz taka symulacja. Wezmy z tej listy 4 dowolnych seniorow i zastanowmy sie, czy dalej bedziemy tak daleko w tyle za Krosnem. Inna kwestia, ze ta lista jest niekompletna bo ciekawych riderow jest wiecej... A zdecydowana wiekszosc z nich musi wyladowac w drugiej lidze. Bo niby gdzie??
Sezon transferowy potrwa jeszcze dlugo. Nie tylko do konca styczna, ale wypozyczenia beda mozliwe jeszcze dluzej. Poczekajmy z ocenami az wszystkie kluby drugiej ligi skompletuja swoje kadry. Wtedy ocenimy. To nie jest wyscig kto pierwszy ten lepszy. Nie wiem czy finalnie bedziemy mocniejsi czy slabsi od Krosna, ale daleko mi do klaniania sie przed ich skladem. Tym bardziej, ze to druga liga i moze taka Pila, Krakow czy Ostrow w marcu wyskoczyc z takimi ekipami, ze i my i Krosno sie uciszymy.

Wesolych Swiat dla lubelakow i krosniakow rowniez :)

Awatar użytkownika
MikeMistrz
Senior

#1358 Postautor: MikeMistrz » 24 grudnia 2009, o 12:33

tezetomaniak pisze:dzieki takim pajacom jak gelo nie tylko nasz klub wyglada smiesznie, ale rowniez kibice maja coraz lepsza opinie ;) W tamtym sezonie poszlo w Polske jak to sie w Lublinie napinaja a potem dostaja u siebie baty, a teraz klub nawet nie ma skladu, a jezdza po innych druzynach. Brawo. :)

Mnie osobiscie opinie Gela w wiekszosci irytuja, ale jezeli ktos jest pajacem na tym forum, to Ty. Ty sie najbardziej napinasz, z tym ze napinke kierujesz do innych forumowiczow, a nie do innych druzyn ;).

meesha
Trener
Kontakt:

#1359 Postautor: meesha » 24 grudnia 2009, o 12:34

Lublin Fan pisze:Ale wzorow to my jednak szukajmy sobie gdzie indziej. Krosno zakonczylo sezon o jedno oczko wyzej od nas, tej jesieni nas zdeklasowalo w kontraktach, ale to nie oznacza, ze sa tak fantastyczni a my do dupy.

Ale ja nie mowie, zeby "rownac do Krosna" tylko, ze czasem metoda malych kroczkow moze byc skuteczna. Chcesz lepszy przyklad - prosze bardzo: Falubaz :P Od kilku lat budowanie skladu w oparciu o tych samych zawodnikow + dokladanie co roku po jednym lepszym niz najslabsze ogniwo z poprzedniego sezonu. Do tego marketing i pijar na skale dotad w zuzlu niespotykana. I efekt jest, choc nie od razu. Aha, jakby ktos zapomnial - to z nimi przegralismy te baraze w 2004, ktore tu niemal wszyscy z takim rozrzewnieniem wspominaja. Oni od tamtej pory pomalu zaczeli budowac mistrzowska druzyne, my zaczelismy sie konczyc, az do ostatecznego krachu (montowanie skladu na zasadzie "co rok to prorok", "huzia na józia", "napinka na awans, no bo Rempala, Swist, pozniej Sledz itd". I co? I g***o. Brak dlugofalowej strategii no i wyladowalimy, w czarnej zopie :roll:
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
papi
Trener

#1360 Postautor: papi » 24 grudnia 2009, o 12:40

Zielona rok później i tak spadła i to właściwie wtedy dopiero zmieniło się na lepsze

meesha
Trener
Kontakt:

#1361 Postautor: meesha » 24 grudnia 2009, o 12:42

"Czasem trzeba zrobic krok w tyl, zeby pozniej zrobic dwa kroki w przod"

Przyslowia madroscia narodu :D

Ge(L)o
Trener

#1362 Postautor: Ge(L)o » 24 grudnia 2009, o 12:45

Lublin_Fan pisze: Ciekawa liste kilkunastu zawodnikow wykonal jeden z Was kilka postow wyzej. To teraz taka symulacja. Wezmy z tej listy 4 dowolnych seniorow i zastanowmy sie, czy dalej bedziemy tak daleko w tyle za Krosnem.

Ale jak wezmy ? Przeciez rozbija sie wszystko o pieniadze i reputacje. Kasa z nieba nie spadnie, a nikt za obietnice po ostatnim sezonie tu nie przyjdzie. Skoro nie chcieli nawet zawodnicy z lubelska przeszloscia (Knapp, Staszek) czy taki ogorek jak Szostek.
Oczywiscie, ze fajnie, ze to my przez lata moglismy ogladac na naszym torze na kredyt fajnych i lepszych zawodnikow czesto na swiatowym poziomie. Ale teraz to Krosno (skoro juz tak porownujemy) ma przez swoja rzetelnosc ku temu lepsze perspektywy.

DJPEPE
Junior

#1363 Postautor: DJPEPE » 24 grudnia 2009, o 12:50

Zarząd ma się dobrze..
http://www.kmzlublin.pl/index.php?optio ... &Itemid=54
czego wszystkim forumowiczom i sympatykom speedwaya na tym światowym i lubelskim poziomie - życzę.
Aby wszystkie dni w przyszłym roku były tak piękne i szczęśliwe, jak ten jeden wigilijny wieczór. Aby Wasze twarze zawsze opromieniał uśmiech, a Gwiazdka Betlejemska prowadziła Was ku ...dobremu.
Szczęśliwego Nowego Roku !
p.s.Wygramy, wygramy,wygramy, Krosno pokonamy !!!

Ge(L)o
Trener

#1364 Postautor: Ge(L)o » 24 grudnia 2009, o 12:52

E tam Krosno. Wszystkich pokonamy !

meesha
Trener
Kontakt:

#1365 Postautor: meesha » 24 grudnia 2009, o 12:53

Zarząd ma się dobrze..
http://www.kmzlublin.pl/index.php?optio ... &Itemid=54

Na pierwszym od gory zdjeciu (miniaturka) wyraznie widac, ze prezes apeluje. Znaczy sie bedzie dobrze :D

Awatar użytkownika
Lublin_Fan
Zawodowiec

#1366 Postautor: Lublin_Fan » 24 grudnia 2009, o 13:09

Ge(L)o pisze:Ale jak wezmy ? Przeciez rozbija sie wszystko o pieniadze i reputacje. Kasa z nieba nie spadnie, a nikt za obietnice po ostatnim sezonie tu nie przyjdzie. Skoro nie chcieli nawet zawodnicy z lubelska przeszloscia (Knapp, Staszek) czy taki ogorek jak Szostek.

I wlasnie to jest podstawowa choroba tego forum. Wiekszosc z was zdziadziala i marudzi jak stare baby. Szczerze - podchodzi mi pod gardlo jak czytam od 2 miesiecy posty takie jak ten. Co gorsza - ciezko o inny ton.

Jesli nie podpisujesz kontraktow i nie wykladasz kasy to zostaw to dzialaczom. Ocenimy jak sklady beda skompletowane.

Oczywiscie, ze fajnie, ze to my przez lata moglismy ogladac na naszym torze na kredyt fajnych i lepszych zawodnikow czesto na swiatowym poziomie. Ale teraz to Krosno (skoro juz tak porownujemy) ma przez swoja rzetelnosc ku temu lepsze perspektywy.

Od 1990 (uznam to poczatek "zachodniego" zuzla w Polsce) wszyscy byli na kredyt? Rozwiniesz, wiesz cos?

janek
Kadrowicz

#1367 Postautor: janek » 24 grudnia 2009, o 13:10

Dyrektor Sprawka się poprawił! Na spotkaniu Wigilijnym był w garniturze, Brawo, tak trzymać!!.
A co do małych żużlowych Życzeń, chciałbym aby Tomasz Rempała w święta przekonał Marcina do wspólnych występów w KMŻ. A dla Was Forumowicze z okazji świąt Bożego Narodzenia :spełnienia Waszych małych żużlowych Życzeń oraz zapomnienia forumowych waśni

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#1368 Postautor: Cooper » 24 grudnia 2009, o 13:16

W garniturze to byl Prezes Zbyszek, ale na pewno nie Dyrektor Darek;]

Awatar użytkownika
istred
Trener

#1369 Postautor: istred » 24 grudnia 2009, o 13:42

Mam wrażenie, że są dwie opcje - albo idziemy drogą Krosna i małymi, ale bardzo małymi krokami idziemy do przodu, albo bierzemy kredyt, robimy pakę na awans i liczymy na cud.
Drugie wyjście jest oczywistą głupotą, a pierwsze jest w porządku, ale w przypadku Krosna, które jako małe miasto, położone w biednym regionie nie ma najlepszych perspektyw.

Tak, jak ktoś napisał - strategie buduje się na kilka lat do przodu.
Teraz jesteśmy praktycznie w tym samym miejscu jak w zeszłym roku. Ja uważam, że zeszły rok był zmarnowany i niczemu nie służył.
Trzeba stawiać sobie jakieś cele. I najlepszym wyjściem jest rzeczywiście metoda "małych kroków", ale do czegoś zmierzająca.
Sensowne jest według mnie postawienie sobie celu organizacyjnego na ten rok - wypracowanie jakichś zasad działania, nawiązanie kontaktów ze sponsorami, uporządkowanie klubu tak, żeby po prostu sprawnie działał i nie było jakich zaskoczeń.
Z drugiej strony postawienie sobie celu sportowego - zakontraktowanie zawodników młodych, którzy chcą coś osiągnąć i mogą stworzyć dobre widowisko przynajmniej u siebie (takich jak Zieliński, kilka lat temu Miesiąc).
Wtedy zrobi się krok do przodu i można myśleć o awansie w perspektywie dwóch-trzech lat. I to awansie, po którym można myśleć o dalszym rozwoju, a nie katastrofie takiej jak miał Rawicz, czy kiedyś Rybnik w ekstralidze.

A zimować można w I lidze?
Z I ligi można spaść i nawet przy dużych nakładach finansowych może być ciepło - tak jak w tym roku Ostrów. A wtedy katastrofa, włącznie z końcem żużla w mieście.

KSM

#1370 Postautor: KSM » 24 grudnia 2009, o 14:15

Jak już tak gadacie o Krośnie, to brakuje tu tylko życzeń wesołych i pięknych świąt od Krośnianina. No to je macie! ;] - tutaj szczególne pozdrowienia dla kolegi, który zauważył "diffErance". +10
A i o nasze dziadostwo nie masz co się martwić, Gelu, jak już ktoś wspomniał, nasza metoda małych kroczków przyniesie rezultaty dopieroz a 2-3 sezony.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#1371 Postautor: tezetomaniak » 24 grudnia 2009, o 14:19

MikeMistrz, nazywam rzeczy po imieniu, ktos musi. Irytujące to moglo byc na poczatku, ale jak ktos co pare postow powtarza ze same pierdoły to nie mozna tego zostawic bez komentarza. Szczegolnie ze potem opinia "lubelskiego kibica napinacza" nie wali tylko w Gela, ale we wszyskich, Ciebie też. Amen.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1372 Postautor: Gelo » 24 grudnia 2009, o 14:54

przepraszam - ale ja pajacuję na własny rachunek i do tego pajacowania nikogo nie zapraszam.

Awatar użytkownika
halu_uche
Kontakt:

#1373 Postautor: halu_uche » 24 grudnia 2009, o 15:02

http://www.hynek-racing.com/pl/index.ph ... all&no=136 - pierwszy nowy zawodnik Wandy Kraków!?

Wesołych Świąt i wielu kontraktów przed nowym rokiem :)

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#1374 Postautor: Cooper » 24 grudnia 2009, o 15:16

Ja to sie obawiam jednego. Ze jeszcze ze dwa tygodnie i nasi dzialacze wpadna w panike i zaczna placic zqwodnikom pokroju Knappa 50% wiecej niz mogli zaplacic w listopadzie.

Mam nadzieje, ze starczy im cierpliwosci, bo z kolei pod koniec stycznia zawodnicy powinni troche zaczac schodzic na ziemie. Szczegolnie Ci, ktorzy beda chcieli jezdzic, a nie pomieszcza sie w I lidze.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#1375 Postautor: Gelo » 24 grudnia 2009, o 15:30

Gawrzyk pisze:To Wanda niezle sie zbroi? Mowi sie tu i owdzie ze w Wandzie bedzie i Wlasow i Denis S. Do tego Strozyk i Pawlaszczyk. I Hynek tez? Szkoda by bylo...

oo i news dzisiejszy wspomina o Rusku wiec cos moze byc na rzeczy...
http://espeedway.pl/news,wanda_krakow_k ... 33,12.html

Dzialacze KMZ dalej utrzymuja ze w Lublinie bedzie Hynek na 100%. Ale w sumie to pare dni temu mowili ze Stacho bedzie na 110% a Szostek na 200%....

jak w ten sam sposób wypuszczą Karola to sie autentycznie zdenerwuję.