Połączenie lig?

żużel w Lublinie

Czy jesteś za połączeniem I i II ligi?

Tak, tylko to może uratować żużel w Lublinie
22
22%
Nie, utrzymanie przy stole, takie utrzymanie to ja pier****
36
37%
Nie wiem, po dzisiejszym meczu obraziłem się na żużel ;)
7
7%
To nas nie dotyczy, w rewanżu wygramy 70:20 8)
33
34%

Liczba głosów: 98

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
papi
Trener

Re: Połączenie lig?

#26 Postautor: papi » 11 października 2007, o 08:39

janek pisze:Jeżeli udałoby się zatrzymać dotychczasową ekipę (Bez Śledzia, który już zapowiedział że w II lidze nie będzie jechać),
dozbroić jednym, dwoma solidnymi ligowcami mamy wielką szansę na awans do I ligii w przyszłym sezonie.

kogo chcesz zatrzymać w 2 lidze, 4-ego zawodnika Polski, czy może Stachyrę, który pewnie znowu dostanie ciekawą propozycje z Rzeszowa? A może tym solidnym ligowcem będzie Staszek, który odczuwa wielki sentyment do macierzystego klubu? Jeśli w ogóle wystartujemy za rok to albo z najemnikami w składzie (tylko skąd na nich brać pieniądze), albo będziemy kolejną Wandą Kraków...

Snys
Zawodowiec

#27 Postautor: Snys » 11 października 2007, o 10:53

janek pisze:dozbroić jednym, dwoma solidnymi ligowcami mamy wielką szansę na awans do I ligii w przyszłym sezonie.

Wydaje mi się , że Dzikie Karty wprowadzą od 2009 roku, a w związku z tym nastapi połączenie 1 i 2 ligi. Wiec moze się okazać ze w najbliższym sezonie cała 2 liga jezdzie o "pietruszkę".

Awatar użytkownika
papi
Trener

#28 Postautor: papi » 11 października 2007, o 15:33

chyba żadnych "dzikich kart" nie będzie. W dzisiejszym przeglądzie sportowym napisali, że aż 3 drużyny z 1 ligi awansują bezpośrednio, 4 w barażach z 7 zespołem extraligi. Także szykuje się duża rotacja, a czy doprowadzi to do połączenia 1 i 2 ligi? Ciężko powiedzieć, na pewno na chwilę obecną jest za dużo ośrodków żużlowych w porównaniu do liczby wartościowych zawodników. Może jakby wzorem angielskim zawodnicy mieliby możliwość jazdy np. w 1-szej i 2-giej lidze nabrałoby to innych kształtów. Niestety obecnie niektóre drużyny działają bez większego sensu (jak do niedawna Wanda czy Śląsk), bo ani nie mają zysków, ani kibiców, ani wygranych meczów. Połączenie prawdopodobnie doprowadziłoby do ich upadku, tylko czy o to chodzi? Żużel mimo największych sukcesów nie jest w Polsce tak popularny jak gry zespołowe, więc zabijanie ośrodków nie jest niczym dobrym.
Wydaje mi się, że najlepszym sposobem jest pozwolenie zawodnikom na starty w 2 różnych ligach, oraz wprowadzenie zarówno maksymalnego jak i minimalnego KSM. I wtedy 2 ligi miałyby jakiś sens...

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#29 Postautor: Cooper » 11 października 2007, o 15:43

papi pisze:Wydaje mi się, że najlepszym sposobem jest pozwolenie zawodnikom na starty w 2 różnych ligach,

Taa, a jako nastepny krok proponuje by po prostu 16 zuzlowcow odjezdzalo cala lige, startujac co kolejke w innym klubie 8) To byloby dopiero megaciekawe.

Pomijajac juz aspekty logistyczne (I liga musialaby jezdzic w inny dzien niz ekstra), to co np. z taka sytuacja gdy I-ligowa i ekstraligowa druyzna w ktorej jezdzi tych samych kilku zawodnikow spotkaja sie w barazu? 8)
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Speedway Fan
Senior

#30 Postautor: Speedway Fan » 11 października 2007, o 15:52

Pomijajac juz aspekty logistyczne (I liga musialaby jezdzic w inny dzien niz ekstra), to co np. z taka sytuacja gdy I-ligowa i ekstraligowa druyzna w ktorej jezdzi tych samych kilku zawodnikow spotkaja sie w barazu?
będą jeździć na zmiane ;) jeden bieg w jednej druzynie i jeden bieg w drugiej i tak aż po 5 biegow przejada w obydwu druzynach :lol:

Awatar użytkownika
papi
Trener

#31 Postautor: papi » 11 października 2007, o 16:01

a czy baraże są konieczne?

Cooper rozumiem, że nie wszyscy to akceptują, sam uważam, że tak być nie powinno, ale spójrz na sytuację naszych klubów. Nie ma obecnie możliwości, żeby każdy klub pozyskiwał wartościowych zawodników. W lidze nie ma Wandy, Śląska, Gwardii, czy do niedawna zgłaszającej chęć stworzenia sekcji żużlowej - Pogoni Szczecin. Jak te kluby mają się odrodzić skoro zespoły extra- i 1-ligi wybierają wszystkich najlepszych zawodników. Kluby które chciałyby się reaktywować muszą czymś przyciągnąć widza. Udało się to zespołowi z Poznania, ale obawiam się, że to miły wyjątek, bo nawet przykład Gwardii pokazuje, że same chęci pojedynczych osób to za mało. A szkoda, że tak duże i wpływowe ośrodki jak Warszawa, Kraków, Szczecin czy choćby Katowice nie promują żużla...

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#32 Postautor: Cooper » 11 października 2007, o 16:03

No coz, moze rozwiazaniem bylyby jakies ograniczenia w ilosci podpisywanych kontraktow? Przynajmniej jesli chodzi o zagranicznych? Bo teraz rzeczywiscie jest bez sensu jezeli klub ktory ma kupe kasy podpisuje przed seoznem 15-20 kontraktow, robi rotacje w skladzie, zamykajac niektorym zawodnikom po jednym meczu szanse nawet na wypozycznie.

go!
Trener

#33 Postautor: go! » 11 października 2007, o 16:05

Cooper pisze:Taa, a jako nastepny krok proponuje by po prostu 16 zuzlowcow odjezdzalo cala lige, startujac co kolejke w innym klubie 8)

Mnie juz wkurza to ze jezdza w pieciu klubach.. To wszystko sie rozmydla..
Gdzie konczy sie pasja, duch druzyny, wspolzawodnictwo, kibice, sport (po prostu) a zaczyna robota, kooperacja, kontrakty, prawo pracy i oklepane rzemioslo???
Nigdy nie moglem pojac jak mozna z jednakowym przekonaniem i wola walki jechac dzis z X w druzynie przeciwko Y a jutro z Y przeciwko X. Czlowiek jest tylko czlowiekiem i powinien ulegac sympatiom i antypatiom nawet jesli nie zna jasnych powodow jednych i drugich. Inaczej zuzel skonczy w cyrku jako pokazy jazdy na motorze w beczce... niewazne dla kogo, z kim, gdzie.. :(
Dzis tu.. jutro tam

wojteko
Senior

#34 Postautor: wojteko » 11 października 2007, o 21:31

za sportowefakty.pl:
....Połączenie I i II ligi uzależnialiśmy od wprowadzenia "dzikich kart" w ekstralidze - tłumaczy dla Sportowych Faktów przewodniczący Głównej Komisji Sportu Żużlowego Piotr Szymański. - W związku z tym, że większość klubów ekstraligowych była temu przeciwna, jednocześnie upadł pomysł powrotu do koncepcji dwóch lig. Szymański dodał również, że w przyszłym sezonie w regulaminach rozgrywek I i II ligi możemy spodziewać się tylko kosmetycznych zmian ....

nie wiem jak to sobie tlumaczyc? ale dopuszczenie zagranicznych zespolow do Naszych rozgrywek I Ligi to raczej kosmetyka nie jest/nie bedzie :? :shock:

Koper
Trener
Kontakt:

#35 Postautor: Koper » 11 października 2007, o 21:36

wojteko pisze:nie wiem jak to sobie tlumaczyc? ale dopuszczenie zagranicznych zespolow do Naszych rozgrywek I Ligi to raczej kosmetyka nie jest/nie bedzie :? :shock:
Chyba jednak kosmetyczna bo o ile sie nie myle z zalozenia zespoly zagraniczne zostaly dopuszczone do rozgrywek II ligi ze bede mogly awansowac do I ligi ale juz nie moga do extraligi i widac ze tutaj tez nic sie nie zmieni.

Sledzio
Trener
Kontakt:

#36 Postautor: Sledzio » 12 października 2007, o 00:07

Lepiej było w tym sezonie już zacząć od 2 ligi tak jak chcieli tego sponsorzy jak dobrze pamiętam i może by lepiej było ? ehhh...:(
A pomyśleć że nie tak dawno jechało się do Zielonej Góry na baraże a teraz ?? mecze gówniane będą że hej :(
A miało być tak pięknie.
A miało być 7 tłustych lat jak to w 2002 roku po awansie z 2 do 1 ligi ks.kiełbasa mówił, a były TYLKO dwa:( i to nie do końca. :( :(

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#37 Postautor: Cooper » 12 października 2007, o 00:11

Koper pisze: zespoly zagraniczne zostaly dopuszczone do rozgrywek II ligi ze bede mogly awansowac do I ligi ale juz nie moga do extraligi i widac ze tutaj tez nic sie nie zmieni.

To ja sie tak spytam po kiego grzyba bedzie to Daugavpils w tej I lidze jezdzic?

Koper
Trener
Kontakt:

#38 Postautor: Koper » 12 października 2007, o 00:23

Cooper pisze:
Koper pisze: zespoly zagraniczne zostaly dopuszczone do rozgrywek II ligi ze bede mogly awansowac do I ligi ale juz nie moga do extraligi i widac ze tutaj tez nic sie nie zmieni.

To ja sie tak spytam po kiego grzyba bedzie to Daugavpils w tej I lidze jezdzic?

Jak wygra lige to bedzie Mistrzem I ligi, to jest ich maksymalny pułap sportowy tak jak druzyn polskich jest nim Mistrzostwo Polski. Trudno aby narzekali skoro nie maja alterantywy w postaci mistrzostw Łotwy, a alternatywa jest udział w lidze rosyjskiej.

Awatar użytkownika
Talib
Zawodowiec

#39 Postautor: Talib » 12 października 2007, o 09:46

A możesz dać jakiegoś linka, albo cytat na temat "zakazu" awansu zespołów zagranicznych do e-ligi? Pytam, bo jak po raz pierwszy w polskiej II lidze jeździł Lwów, w 2004 roku to wydawało mi się, że wówczas nie mogli awansować nawet do I ligii, ale nie jestem pewien, czy coś mi się nie pomyliło. Ciekaw jestem jak to od strony formalnej wygląda obecnie.

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#40 Postautor: boxing » 12 października 2007, o 12:45

Powiem szczerze, ze dalbym mozliwosc awansu zagranicznym zespolom nawet do e-ligi. Jezeli sa na tyle mocni organizacyjnie i sportowo - to niech jezdza i awansuja. Kazdy kolejny osrodek zuzlowy powinien cieszyc a nie martwic. Jak u nas jest tak biednie, ze nic nowego nie powstaje - to niech dolaczaja do nas ekipy zagraniczne - bedzie ciekawiej. Nasi narzekali na wyjazd na Lotwe czy na Wegry. A Lotysze KAZDY wyjazd mieli BARDZO DALEKI. I nie narzekali. Napisalbym jeszcze pol zartem pol serio, ze daja prace "naszym" - zuzlowym niespelnionym talentom i upadlym gwiazdom, ale po pierwszym wyjazdowym meczu nawet nie wypada tak pisac :?
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!