#1403 Postautor: Koper » 20 czerwca 2007, o 05:17
Za Kurierem Lubelskim:
Komisarz dla TÅ» Sipma
PO 28 CZERWCA KTOŚ BĘDZIE MUSIAŠRZĄDZIĆ ZAMIAST PREZESA
Towarzystwo Żużlowe Sipma wyznaczyło na 28 czerwca walne zebranie członków. Jeżeli w jego trakcie nie zostanie wybrany nowy prezes klubu, wówczas nazajutrz przewodniczący komisji rewizyjnej zawiadomi o tym fakcie prezydenta Lublina. Obowiązkiem Adama Wasilewskiego będzie powołanie zarządu komisarycznego i wszczęcie procedury likwidacyjnej.
W ciągu jednego dnia czy tygodnia klubu zlikwidować się nie da, zwłaszcza że trwają rozgrywki I-ligowe. Tak więc kibice mogą być świadkami niecodziennej sytuacji, że miasto, które od lat stara się umywać ręce od wszystkiego co sportowe, będzie teraz musiało zająć się prowadzeniem klubu i organizacją zawodów.
Oznacza to ni mniej, ni więcej, tylko: przekonanie żużlowców TŻ Sipma, aby wsiedli na motocykle, przygotowanie toru, obsadę osób funkcyjnych z licencjami, druk biletów i plakatów, obsadę kas i bileterów, wynajęcie i opłacenie ochrony, zapewnienie opieki medycznej, zagwarantowanie pieniędzy zawodnikom na wypłaty po meczu. A to tylko niektóre obowiązki.
Obserwując dotychczasowe dokonania urzędników i ich kompetencje oraz zaangażowanie w sport, nie tylko zresztą żużlowy, można być pewnym skandalu na miarę 690-lecia Lublina. Z cudem graniczyć będzie uniknięcie walkoweru (25 tysięcy złotych) i rozegranie choćby jednego meczu. Chyba że władza wykorzysta sprawdzoną metodę działania i bez mrugnięcia okiem wycofa klub z rozgrywek.
Poproszony o skomentowanie zaprezentowanego powyżej scenariusza pełniący obowiązki prezesa klubu Jarosław Siwek mówi:
– Żaden z członków obecnego zarządu nie zgodzi się kierować klubem. To pewne. Ja również po siedmiu latach żebrania o pieniądze na żużel mam tego dość. Znajomi śmieją się ze mnie, nazywając mnie „wyręczaczem†władzy. Szkoda mi kibiców, a zwłaszcza zawodników, którzy ostatnio zaczęli się ścigać coraz skuteczniej i jestem pewien, że w niedzielę pokonają lidera rozgrywek. Jeśli za tydzień nie wybierzemy nowego prezesa, to rano 29 czerwca w sekretariacie prezydenta wraz z przewodniczącym komisji rewizyjnej pozostawimy pisemny wniosek o wszczęcie procedury likwidacyjnej Towarzystwa Żużlowego Sipma. Możliwości naszego działania się wyczerpały.