Promocja meczów żużlowych

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
jataman21
Senior

Promocja meczów żużlowych

#1 Postautor: jataman21 » 19 marca 2007, o 18:05

Wg. mnie podstawowym błędem poprzedniego sezonu był BRAK REKLAMY.
Wielu moich znajomych często dowiadywało się odemnie w dniu meczu, że mecz jest dziś. Plakaty spotykane bardzo rzadko, innych form reklamy nie widziałem. Będzie reklama, będą kibice, oczywiście nie tylko od tego to zależy... ale w poprzednim sezonie uważam to za błąd numer 1. Jest też wiele innych możliwości... np. samochód reklamowy z reklamą meczu i megafonem.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 19 marca 2007, o 18:10 przez jataman21, łącznie zmieniany 1 raz.
ObrazekObrazek

janek
Kadrowicz

#2 Postautor: janek » 19 marca 2007, o 18:06

Dokładnie pierwsze mecze są kluczowe.
Jak wygramy mecz wyjazdowy, a następnie z Poznaniem u siebie,
będziemy mieć comeback kibiców na Zygmuntowskie.
Jeśli w Grudziądzu sromotnie dostaniemy baty to "niedzielnych kibiców" na meczu z Poznaniem będzie garstka

Ge(L)o
Trener

#3 Postautor: Ge(L)o » 19 marca 2007, o 19:07

Dziwnych macie tych znajomych. Wiadomo, że żużel jest w niedzielę (ewentualnie w lany poniedziałek). Wystarczy w piątek czy w sobotę spytać kogoś, zajrzeć do netu, do telegazety, do prasy czy jedziemy u siebie czy na wyjeździe. U siebie ? OK to uderzamy na Zygmuntowskie - i cała filozofia.

Awatar użytkownika
marcin_lub
Junior

#4 Postautor: marcin_lub » 19 marca 2007, o 19:21

jataman21 pisze:Wg. mnie podstawowym błędem poprzedniego sezonu był BRAK REKLAMY.
Wielu moich znajomych często dowiadywało się odemnie w dniu meczu, że mecz jest dziś. Plakaty spotykane bardzo rzadko, innych form reklamy nie widziałem. Będzie reklama, będą kibice, oczywiście nie tylko od tego to zależy... ale w poprzednim sezonie uważam to za błąd numer 1. Jest też wiele innych możliwości... np. samochód reklamowy z reklamą meczu i megafonem.
Pozdrawiam

i tutaj się zgodzę z Tobą w 100%. Jak to się mówi: REKLAMA DŹWIGNIĄ HANDLU, a w Lublinie reklamy brak. Jakby w radiu zapowiadali tak jak to robi SPR to uważam że znacznie więcej kibiców by się zjawiło na stadionie.

Osobiście nie zgodzę się z tym co mówi Ge(L)o, że wystarczy spojrzeć do netu czy dowiedzieć się w piątek lub spodziewać sie bo niedziela. Ta wersja tyczy się kibiców którzy kochają żużel. A ile jest ludzi którzy nie mają co z sobą zrobić w niedziele, i kombinują nie wpadając na pomysł żużla. Uważam że reklama nie odnosi się do kibiców, którzy codziennie zaglądają na stronę żużlową, czytają forum żeby się tylko czegoś dowiedzieć, lecz właśnie odwrotnie, do ludzi którzy wiedzą że coś takiego jak Tż istnieje, ale co, gdzie i jak to już bliżej nie wiadomo. Myślę że można by zaryzykować i zrobić coś chociaż przed jednym meczem (radio, plakaty, duża reklama w gazecie, może wkładka do gazety typu kurier czy dziennik, może jakaś zapowiedz w TVP3, może ulotki w MPK). Zaraz pewne we mnie uderzy fala krytyki że klub nie ma pieniędzy. Zdaje sobie z tego sprawę lecz myślę że warto zaryzykować bo może a nóż widelec reklama zwróci się z jakimś naddatkiem... Jak to się mówi kto nie ryzykuję ten nie wygrywa
pozdrawiam

auganoff
Szkółkowicz
Kontakt:

#5 Postautor: auganoff » 19 marca 2007, o 19:27

Ge(L)o pisze:Dziwnych macie tych znajomych. Wiadomo, że żużel jest w niedzielę (ewentualnie w lany poniedziałek). Wystarczy w piątek czy w sobotę spytać kogoś, zajrzeć do netu, do telegazety, do prasy czy jedziemy u siebie czy na wyjeździe. U siebie ? OK to uderzamy na Zygmuntowskie - i cała filozofia.

To jest filozofia kibica, a to, że nie każdy aż tak interesuje się żużlem, nie oznacza od razu, że jest dziwny. Jeśli ktoś go powiadomi, a jeszcze lepiej zachęci, to przyjdzie, jak nie to nie. To klubowi powinno zależeć na jego obecności. Lepszy marketing to większa frekwencja, budowanie mody na żużel, silniejsza pozycja przetargowa w rozmowach ze sponsorami.

Volt

#6 Postautor: Volt » 19 marca 2007, o 19:55

Może zbyt daleko wybiegam w przyszłośc ale można zainteresowac się firmą Ströer jako sponsorem głównym naszego klubu. Należy do niej ok. 60% banerów reklamowych w polsce więc z reklamą niebyłoby problemu :wink: o ile się nie myle nie sponosruje żadnego klubu w żadnej dysycplinie więc może.... :P

http://www.stroer.pl

Awatar użytkownika
jataman21
Senior

#7 Postautor: jataman21 » 19 marca 2007, o 20:45

Dziwnych macie tych znajomych. Wiadomo, że żużel jest w niedzielę (ewentualnie w lany poniedziałek). Wystarczy w piątek czy w sobotę spytać kogoś, zajrzeć do netu, do telegazety, do prasy czy jedziemy u siebie czy na wyjeździe. U siebie ? OK to uderzamy na Zygmuntowskie - i cała filozofia.

Weź pod uwagę, że nie każdy jest zapalonym kibicem jak większośc Nas tutaj. Mętalność ludzka ma to do tego, że jesli "nie podłożysz pod nos, to sam nie poszuka" jeśli nie interesuje go to w dużym stopniu. Jednak uważam, że nie jeden ojciec widząc plakat z jakimś orginalnym hasłem weźmie syna bądz rodzinę na mecz, nie jeden chłopak namówi dziewczynę, bo nie będzie miał pomysłu na np. randke :wink:
Przypadków jest wiele.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
jataman21
Senior

#9 Postautor: jataman21 » 19 marca 2007, o 21:47

Wiadomo, wiadomo ale nie trzeba zatrudniac profesjonalistów, mamy FanKlub, napewno znajdą się chętni do pomocy, sam się zdeklaruję i napewno nie będę w tej kwestii osamotniony.
Mi się bardzo podoba reklama typu samochód z megafonem, jak swojego czasu p. Wojciechowski kandydując na prezydenta, nie trzeba przecież wynajmować ekipy czy taksiarza, chętni się znajdą.
To takie moje małe sugestie 8)
Pozdrawiam
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Hans
Trener

#10 Postautor: Hans » 20 marca 2007, o 22:15

Zauważyłem, że na budynku LZPN ( na przeciwko Zus) na dachu rozstawiono telebim, na którym Mosir Bystrzyca wyświetla swe ogłoszenia.
Czy nie można przed każdym meczem TŻ, np. 5 dni wyświetlić tam informacje o meczu i jakiś krótki filmik ?
Zawsze lepiej pokazać jakąś reklamę niż w kółko urywek spotkania Uniao Leiria- Porto jak to teraz leci :)

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#11 Postautor: Łoptymista » 20 marca 2007, o 23:17

jataman21 pisze:Wiadomo, wiadomo ale nie trzeba zatrudniac profesjonalistów...

Jest wrecz przeciwnie. Amatorka to mozna zuzel amatorski wspomagac.

Koper
Trener
Kontakt:

#12 Postautor: Koper » 20 marca 2007, o 23:37

Hans pisze:Zauważyłem, że na budynku LZPN ( na przeciwko Zus) na dachu rozstawiono telebim, na którym Mosir Bystrzyca wyświetla swe ogłoszenia.
Czy nie można przed każdym meczem TŻ, np. 5 dni wyświetlić tam informacje o meczu i jakiś krótki filmik ?
Zawsze lepiej pokazać jakąś reklamę niż w kółko urywek spotkania Uniao Leiria- Porto jak to teraz leci :)

Tutaj fotki tego cuda:
http://images20.fotosik.pl/130/442d693ee14a64cf.jpg
http://images20.fotosik.pl/130/3a59bd3512545cd2.jpg

Awatar użytkownika
jataman21
Senior

#13 Postautor: jataman21 » 20 marca 2007, o 23:38

Jeśli uważasz, że są profesjonaliści potrzebni do rozwieszania plakatów i jazdy samochodem po Lublinie z reklamą to gratujacje.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#14 Postautor: Cooper » 21 marca 2007, o 00:04

Jezeli budowanie wizerunku ("mody" na zuzel) kojarzy Ci sie tylko z roznoszeniem ulotek to gratulacje.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Koper
Trener
Kontakt:

#15 Postautor: Koper » 21 marca 2007, o 01:26

Gawrzyk pisze:Dorzucając grosik do dyskusji - Pomysłów jest od groma, a sprawa rozbija się wiadomo o co...

Ciekawy pomysł zaproszenia na mecze zuzlowe pojawil sie w Gdansku, teraz pozostaje rozpropagowac jak filmik z Kononowiczem i pelne trybuny gwarantowane ;)

http://www.youtube.com/watch?v=HtGNnkQ_1zs

Awatar użytkownika
jataman21
Senior

#16 Postautor: jataman21 » 21 marca 2007, o 09:13

Cooper znowu się wtrącasz nie mając pojęcia o co chodzi w dyskusji 8)
Nie mam pojęcia o jakich ulotkach mówisz, bo pierwsze słysze.
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#17 Postautor: ravajas » 21 marca 2007, o 20:14

jataman21 pisze:Cooper znowu się wtrącasz nie mając pojęcia o co chodzi w dyskusji 8)
Nie mam pojęcia o jakich ulotkach mówisz, bo pierwsze słysze.

jata, ale w rozwieszaniu plakatów tez trzeba być profesjonalistą. podam przykład znajomego, który zleca roznoszenie reklam: któregoś dnia idzie na rejonie obok bloku i patrzy - lezy zwitek gazetek. idzie dalej, pod drugą klatką leży torba z rsztą gazetek i marynarka. idzie dalej i patrzy: leży roznosiciel. pijany jak stodoła. No i weź mi wytłumacz, że do rozwieszania plakatów nie trzeba być profesjonalistą? Nie można robić takiej partyzantki na zasadzie: ej, mały chcesz dostać wejściówkę na mecz? to rozwieś kilka plakatów u siebie na podwórku czy osiedlu. i mały weźmie plakaty, wyrzuci je do kosza za rogiem a na mecz przyjdzie za darmo. Przypomina mi się jeszcze inna sytuacja z partyzantami. kiedyś szedłem przez miasteczko akademickie i widzę gościa który przyczepia takerem (sic!) plakat do drzewa. Mówię mu: zdejmij ten plakat z drzewa bo nie zdązysz wrócić do siedziby zleceniodawcy a już będzie telefon z ochrony przyrody i mandat. On na to: oj tam, to nie moje plakaty przecież. I teraz Drogi Pawel: czy wyobrażasz sobie, ze amatorzy mogliby w podobny sposób narazić na szwank nie tylko wizerunek klubu (vide: pijany kolporter plakatów) ale nawet jego budżet (vide: mandat od konserwatora przyrody)? Tak więc lepiej zatrudnić ludzi i zapłacić im, ale zastrzec, że ponoszą odpowiedzialność za wykonanie zlecenia. Do tego jednak potrzeba profesjonalistów. pozdrawiam Cię
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Awatar użytkownika
Dj_Korgi
Senior
Kontakt:

#18 Postautor: Dj_Korgi » 21 marca 2007, o 20:56

co do plakatów . Uważam , że powinno się podzielić miasto na takie jakby rejony i wyznaczyć najlepsze miejsca do przyklejania plakatów ( żeby nie było , że na drzewach etc. ) Do każdego rejonu powinni na początku sezonu być wyznaczeni ( jak nie społeczni to za kase ) ludzie i w określoych miejscach rozwieszać te plakaty . Pozatym plakaty powinny być dostępne na tydzień no przynajmniej 5 dni przed meczem . Czego ? Gdy dostajemy plakaty w piątek ( o ile się nie myle ) nie ma szans porozwieszać ich w szkołach bo kto do szkoły w sobote chodzi . A z własnego doświadczenia wiem , że w szkołach jest dużo ludzi którzy nie mają pojęcia co to jest speedway i z czystej ciekawości przyjdą na mecz . Tyle z mojej strony . Proponuje założyć nowy temat o reklamie meczu

Awatar użytkownika
jataman21
Senior

#19 Postautor: jataman21 » 21 marca 2007, o 21:02

Rafał... ale nie o to mi chodziło, żeby dać jakimuś dziecku czy pijakowi plakaty... mamy FK, wiernych kibiców którzy zrobią to z miłości do żużla a nie za jakąś "głupią" wejściówkę czy pare groszy.
Rozumiem Twoje przykłady, ale myślę, że jeśli wezmie to osoba będaca pare dobrych lat przy speedwayu to nie rzuci tego w kąt czy do śmietnika jeśli się zobowiąże rozwiesić plakaty na swoim osiedlu.
Ja kase mam więc niczego nie oczekuję od klubu, a bardzo chętnie pomogę chociażby rozwieszając plakaty na osiedlu konopnicka na LSMach.
2 sprawa, że też myślę, iż ludzie za darmo kochający żużel zrobią to bardziej profesjonalnie niżeli wynajęci, którzy rozwieszą byle pierwszy słup (5 plakatów na jednym słupie) żeby szybciej poszło a 1/3 i tak gdzieś ... bo kto ich sprawdzi co do jednego.
Może się mylę, ale powiem tak: mając 15,16,17 lat też biegałem z ulotkami za pieniądze i powiem Ci szczerze, że jak już mi się nie chciało to gdzieś je poprostu wyrzucałem, bo chodziło o kase. Natomiast jeśli w tamtym sezonie kompletnie za darmo dostałem z 50 plakatów to rozwiesiłem wszystkie, do tego dla kazdego szukałem dogodnego miejsca.

Pozdrawiam
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

#20 Postautor: luCas » 21 marca 2007, o 21:04

Jakis czas temu napisalem na forum swoja koncepcje dotyczaca wynajecia jednego lub kilku billboardow w centrum miasta i umieszczania na nich informacji o biezacych spotkaniach i jakas zachete dla przyszlych kibicow. Zastanawiam sie na ile to jest realne, ale majac w pamieci reklamy billboardowe SGP to wydaje mi sie, ze da sie to zrobic.
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski

Awatar użytkownika
Dj_Korgi
Senior
Kontakt:

#21 Postautor: Dj_Korgi » 21 marca 2007, o 21:06

jataman21 pisze:Natomiast jeśli w tamtym sezonie kompletnie za darmo dostałem z 50 plakatów to rozwiesiłem wszystkie, do tego dla kazdego szukałem dogodnego miejsca.

SkÄ…d ja to znam ...
Ostatnio zmieniony 21 marca 2007, o 21:16 przez Dj_Korgi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jataman21
Senior

#22 Postautor: jataman21 » 21 marca 2007, o 21:10

SkÄ…t

Sorry korgi ale nie mogłem się powstrzymać :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Dj_Korgi
Senior
Kontakt:

#23 Postautor: Dj_Korgi » 21 marca 2007, o 21:13

ale wtopa . O szlaq :oops: proponuje wykasować mój poprzedni i bieżący post

Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

#24 Postautor: luCas » 21 marca 2007, o 21:31

Post ze strony wczesniej.
jataman21 napisał:
Weź pod uwagę, że nie każdy jest zapalonym kibicem jak większośc Nas tutaj. Mętalność ludzka ma to do tego, że jesli "nie podłożysz pod nos, to sam nie poszuka" jeśli nie interesuje go to w dużym stopniu. Jednak uważam, że nie jeden ojciec w.....

Sorry ale nie moglem sie powstrzymac, MENTALNOSC kolego. Zlote dziecko jak widac tez wali byki.
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski

Awatar użytkownika
Hans
Trener

#25 Postautor: Hans » 21 marca 2007, o 22:01

W poprzednim sezonie i ja także rozwieszałem plakaty, np. u mnie w szkole 5 dni przed meczem ręcznej można zobaczyć plakat SPR, więc nie widzę problemu :)
I podobnie w tym sezonie mogę porozwieszać to i owo :)
Przecież jak każdy porządny kibic weźmie po treningu np. w czwartek 5-10 plakatów i je rozwiesi na swojej dzielnicy czy osiedlu to mu korona z głowy nie spadnie, a wręcz przeciwnie :) będzie mógł sie szczycić, że dzięki niemu przyszło więcej osób na żużel 8)

Pozdro :)

Temat Plakaty