Inne sporty

Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

Re: Inne sporty

#1101 Postautor: Kargolo » 14 lipca 2026, o 18:14

Cooper pisze:VAR jest dobry co do zasady, natomiast bez sensu jest sprawdzanie wszystkiego a zawodnicy wiedząc że jest VAR zaczęli systemowo kłaść się przy kontrach rożnych etc. licząc że sędzia wróci VARem do sytuacji w razie czego.

Zgadza się. Dodatkowo sędziowie boją się gwizdać/podnosić chorągiewkę z boiska i liczą, że ewentualnie VAR cofnie akcję. Albo mają takie wytyczne, a jeśli tak to pytanie po co komu sędziowie na boisku.
Podsumowując - dobry pomysł co do zasady, ale ogon kręci psem przy aktualnym kształcie.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#1102 Postautor: Kargolo » 20 lipca 2026, o 00:14

Jaki fart, że tym śmieciom argentyńskim nic nie wpadło w końcówce.

Sędzia na swoim, dobrze nam znanym, poziomie. Śmiech na sali, że taki partacz dostał finał do sędziowania.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#1103 Postautor: kdsz » 20 lipca 2026, o 07:35

Kargolo pisze:Śmiech na sali, że taki partacz dostał finał do sędziowania.

Nie marudź. Pani Melania pewnie się ucieszyła, że jej ziomek sędziował finał.

A skoro o sędziowaniu mowa – wiadomo w ogóle, dlaczego nie uznano gola Nico Williamsa? Spalony Ferrana też był mocno kontrowersyjny. O słuszności decyzji VAR-u miała nas przekonać grafika z wygenerowanymi postaciami i nieśmiertelną wirtualną pachą.

---

Z racji strefy czasowej za dużo nie pooglądałem tych mistrzostw, więc nie oceniam poziomu meczów. Sam turniej będzie mi się kojarzył z przepychaniem Argentyńczyków i amerykanizacją soccera w postaci "hydration break" i "halftime show". Kwadrans trwający 27 minut. Ciekawy jestem, jak daleko to pójdzie. Być może dożyję czasów, gdy zegar będzie zatrzymywany przy każdym gwizdku, co otworzy furtkę do kolejnych bloków reklamowych.
W. Komarnicki: "Nie chcę mówić o kulisach, bo się wstydzę, ale tak było"

Ge(L)o
Trener

#1104 Postautor: Ge(L)o » 20 lipca 2026, o 10:22

Pod względem sportowym ten turniej to kosmos. Wiadomo, że im dalej to taktyka brała górę.
Pod względem marketingowym za to piłka nożna została zabita. Sędziowanie blisko dna.
Za dzieciaka dałbym się pokroić za piłkarską reprezentację Argentyny. Wczorajszym zachowaniem odarli mnie z dziecięcej fascynacji albicelestes. Drwale, brutale i chamy.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#1105 Postautor: tezetomaniak » 20 lipca 2026, o 11:34

kdsz pisze:Sam turniej będzie mi się kojarzył z przepychaniem Argentyńczyków i amerykanizacją soccera w postaci "hydration break" i "halftime show".

Na podium zdecydowanie musi być anulowanie zawieszenia za czerwoną kartkę przez pomarańczowego.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#1106 Postautor: istred » 20 lipca 2026, o 12:48

kdsz pisze:
Kargolo pisze:Śmiech na sali, że taki partacz dostał finał do sędziowania.

Nie marudź. Pani Melania pewnie się ucieszyła, że jej ziomek sędziował finał.

A skoro o sędziowaniu mowa – wiadomo w ogóle, dlaczego nie uznano gola Nico Williamsa? Spalony Ferrana też był mocno kontrowersyjny. O słuszności decyzji VAR-u miała nas przekonać grafika z wygenerowanymi postaciami i nieśmiertelną wirtualną pachą.

---

Z racji strefy czasowej za dużo nie pooglądałem tych mistrzostw, więc nie oceniam poziomu meczów. Sam turniej będzie mi się kojarzył z przepychaniem Argentyńczyków i amerykanizacją soccera w postaci "hydration break" i "halftime show". Kwadrans trwający 27 minut. Ciekawy jestem, jak daleko to pójdzie. Być może dożyję czasów, gdy zegar będzie zatrzymywany przy każdym gwizdku, co otworzy furtkę do kolejnych bloków reklamowych.

Partacz? Chyba tylko taki, że miało być 3:0, a było 0:1 ;)
Sam nie ogarniam co kierowało tym gościem. Sędziowanie pod Argentynę było oczywiste. Wiadomo jakie było oczekiwanie nadprezydenta FIFA i wiadomo dlaczego dostał do gwizdania ten mecz. I do pewnego stopnia mu się to nawet udawało.
Hiszpanie zdominowali ten mecz całkowicie (po półfinałach można się było spodziewać), jednak mam duże wątpliwości czy nie skończyłoby się karnymi gdyby nie wywalił z boiska Argentyńczyka. Za co? Za machanie rękami po nieodgwizdanym faulu :))) Akurat za to, co mógł całkowicie zignorować i nikt by nie miał pretensji. Z kolei żeby dać czerwoną kartkę Paredesowi musiał zakończyć mecz, mimo że Argentyńczyk na czerwo zasłużył sobie w trakcie meczu kilka razy.
Spalonego nie kwestionuję. Czy spalony był? Trudno powiedzieć. Być może był. Jak ktoś szuka kontrowersji to ją tutaj znajdzie, ale też nie sposób zarzucić sędziemu oczywistego błędu w tej sytuacji.
Ale przy golu Williamsa? Powtórek czterdzieści i na żadnej nie widziałem nic co mogłoby chociaż teoretycznie przypominać faul. Byłem przekonany, że sędzia pobiegnie do monitora żeby móc odgwizdać gola, ale... widocznie nie ustalili przed meczem granicy bezczelności, bo w tej sytuacji na pewno by ją przekroczyli.
Całe szczęście Hiszpania to wymęczyła.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#1107 Postautor: kdsz » 20 lipca 2026, o 13:33

istred pisze:Ale przy golu Williamsa? Powtórek czterdzieści i na żadnej nie widziałem nic co mogłoby chociaż teoretycznie przypominać faul.

Sędzia nie zauważył tylu ewidentnych fauli, że może w ramach "rekompensaty" postanowił coś jednak odgwizdać... Biorę pod uwagę, że mógł być źle ustawiony, nie nadążył, lub po prostu nie widział. Ale arbitrzy VAR? Sytuacja nie była raczej szczegółowo przez nich sprawdzana, skoro grę wznowiono niemal natychmiast.

Nie był to mój finał marzeń i było mi w zasadzie wszystko jedno kto sięgnie po tytuł. Oczywiście do czasu. Gdyby Hiszpanie tego nie wygrali, to miałbym poczucie niesprawiedliwości.
W. Komarnicki: "Nie chcę mówić o kulisach, bo się wstydzę, ale tak było"

Awatar użytkownika
Yeste
Szkółkowicz

#1108 Postautor: Yeste » 20 lipca 2026, o 13:44

https://x.com/Veritas360News/status/207 ... 31538?s=20

Tu widać, że Merino "stempluje" Otamendiego. Czy Otamendi dodał coś od siebie? Oczywiście. Czy sędzia miał podstawy, żeby gwizdnąć faul? Według mnie tak. Czyli klasyczne i niejednokrotnie padające tu stwierdzenie "sędzia nie popełnił błędu, ale mógł podjąć inną decyzję". Przy czym uznanie bramki Williamsa byłoby według mnie dalece większą kontrowersją niż gwizdnięcie faulu. Sędziowanie było bardzo słabe, ale akurat z tej decyzji Vincic wybroni się.

meesha
Trener
Kontakt:

#1109 Postautor: meesha » 20 lipca 2026, o 13:54

Czy sie wybroni to zobaczymy jak trafi na dywanik do Panleszka :D
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#1110 Postautor: Kargolo » 20 lipca 2026, o 14:56

istred pisze:Partacz? Chyba tylko taki, że miało być 3:0, a było 0:1 ;)

Partacz.
Jeśli miał zapewnić Argentynie zwycięstwo to spartolił.
Jeśli próbował sędziować uczciwie to również spartolił.

Dużo fajnej piłki na tym mundialu. Szkoda, że kontrowersje były tak potężne, że w dużym stopniu przykryły sport.

Tym niemniej, wygrała zdecydowanie najlepsza drużyna turnieju i jest to jakaś pociecha.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#1111 Postautor: istred » 21 lipca 2026, o 09:55

Yeste pisze:https://x.com/Veritas360News/status/2078975797101031538?s=20

Tu widać, że Merino "stempluje" Otamendiego. Czy Otamendi dodał coś od siebie? Oczywiście. Czy sędzia miał podstawy, żeby gwizdnąć faul? Według mnie tak. Czyli klasyczne i niejednokrotnie padające tu stwierdzenie "sędzia nie popełnił błędu, ale mógł podjąć inną decyzję". Przy czym uznanie bramki Williamsa byłoby według mnie dalece większą kontrowersją niż gwizdnięcie faulu. Sędziowanie było bardzo słabe, ale akurat z tej decyzji Vincic wybroni się.

To w zasadzie wyjaśnia sytuację. Szkoda tylko, że realizator nie ogarniał co pokazywać na powtórkach. Nie pierwszy raz zresztą.