Inne sporty
Re: Inne sporty
"Gówniara z paletkom" pisze historię. Od R2 i wyciągnięcia przegranego meczu z Osaką szła jak walec kończąc z czwartym tytułem RG. Niesamowita jest na mączce.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz

Czytał Łukasz Benz
Niesamowita jest ogólnie. Na mączce jest po prostu nie do pokonania.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.
Narzekamy na komentarz w żużlu, ale jeśli ktoś lubi i interesuje się Lekkoatletyka i ogląda trwające ME w TVP Sport to doceni żużlowy komentarz. To co wyprawia Jarosław Idzi komentujący poranne sesje to jest jakaś kpina z kibica.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
To ja jeszcze raz o LA.
Niesamowite, jaka potęgą w ostatnich latach w tej dyscyplinie stały się Włochy. Do niedawna jeszcze to przecież Polska uważana była w Europie za potęgę, a obecnie nie mamy nawet podjazdu do Włochów. Oni praktycznie w każdej konkurencji mają kogoś na topowym europejskim poziomie.
A my niestety ewidentny zjazd. Iogrzyska w Tokio i lata przed, to był absolutny peak, ale teraz nie tylko świat, ale i Europa nam ucieka.
EDIT: Ale Natalia przynajmniej rozwaliła system :)
Niesamowite, jaka potęgą w ostatnich latach w tej dyscyplinie stały się Włochy. Do niedawna jeszcze to przecież Polska uważana była w Europie za potęgę, a obecnie nie mamy nawet podjazdu do Włochów. Oni praktycznie w każdej konkurencji mają kogoś na topowym europejskim poziomie.
A my niestety ewidentny zjazd. Iogrzyska w Tokio i lata przed, to był absolutny peak, ale teraz nie tylko świat, ale i Europa nam ucieka.
EDIT: Ale Natalia przynajmniej rozwaliła system :)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Tymczasem Holandia radośnie 4-0 z Islandią. Szykują się piękne Euro.
edit: 3-0 bo VAR, wiadomo.
edit: 3-0 bo VAR, wiadomo.
Richie Faulkner:
Chyba pierwszy raz od dawna wobec tej kadry nie ma żadnych górnolotnych oczekiwań. Większość chce tylko żeby grali odważnie do przodu, czyli mniej więcej tak jak dzisiaj i z Ukrainą i żeby nie obsrali zbroi jak w grupowych meczach w Katarze. Tylko tyle. Probierz obudził ich w ataku, każe im rozgrywać od bramki zamiast wybijać jak najdalej przy najmniejszym pressingu jak ostatni frajerzy. Szkoda, że obrona taka dziurawa, nie ma tam szefa, jakim przez lata był Glik.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Holandia jednak 4-0.
Oglądałem naszych od 60 minuty i generalnie 90% czasu była obrona Włókniarza Częstochowy. Ale kilka akcji z kontry wyszło nie najgorzej. Niestety z takimi rywalami jakich mamy w grupie to nie będzie wystarczyło.
Oglądałem naszych od 60 minuty i generalnie 90% czasu była obrona Włókniarza Częstochowy. Ale kilka akcji z kontry wyszło nie najgorzej. Niestety z takimi rywalami jakich mamy w grupie to nie będzie wystarczyło.
Richie Faulkner:
W sumie przed tymi towarzyskimi była fajna sytuacja. Zero balonika, wiekszość narodu miała oczekiwania na poziomie podłogi. Chłopaki pojechaliby na te mistrzostwa bez spiny, dostali 3 razy po dupie i nikt nawet specjalnie by nie zauwazył. A tak zaczyna się pompowanie i juz pojawiają się głosy "Holandio! Bój się!". I w niedzielę będzie wielkie zdziwienie, że jednak w palnik 0-2/3.
Flagg pisze:W sumie przed tymi towarzyskimi była fajna sytuacja. Zero balonika, wiekszość narodu miała oczekiwania na poziomie podłogi. Chłopaki pojechaliby na te mistrzostwa bez spiny, dostali 3 razy po dupie i nikt nawet specjalnie by nie zauwazył. A tak zaczyna się pompowanie i juz pojawiają się głosy "Holandio! Bój się!". I w niedzielę będzie wielkie zdziwienie, że jednak w palnik 0-2/3.
A mnie jakoś takie głosy omijają i nie widzę nawet takich pojedynczych. Być może mam jakiś filtr na taki optymizm.
Ja mam dalej oczekiwania na poziomie podłogi, a nawet zszedłem z nimi do piwnicy :)
Czytał Łukasz Benz

Czytał Łukasz Benz
Jakoś nie zauważyłem pompowania. Raczej umiarkowany optymizm, na zasadzie, że zaczęło się dziać coś pozytywnego i może nie będzie wielkiego wstydu, ale wielkich nadziei na wyjście z grupy dalej nie ma.
Obrona dziurawa straszliwie. Obawiam się, że Holendrzy i Francuzi straszliwie nas skrzywdzą, chyba że Szczęsny zagra turniej życia.
Fajnie by było chociaż pokazać coś ciekawego z przodu, jakiś pozytywny akcent, w końcu są w tej kadrze chłopaki, którzy chcą i potrafią coś skleić.
Obrona dziurawa straszliwie. Obawiam się, że Holendrzy i Francuzi straszliwie nas skrzywdzą, chyba że Szczęsny zagra turniej życia.
Fajnie by było chociaż pokazać coś ciekawego z przodu, jakiś pozytywny akcent, w końcu są w tej kadrze chłopaki, którzy chcą i potrafią coś skleić.
EURO 2024 się zaczęło.
Toni Kroos do przerwy ze Szkocja (zapożyczone od kogoś z TT)
- 56 kontaktów z piłką (więcej niż razem cały środek Szkocji)
- 55/55 celnych podań (100%),
- 5/5 celnych długich piłek (100%),
- 0 strat.
Ja rozumiem, ze nie kazdy jest fanem Realu, niektorzy tego klubu wręcz nienawidzą, ale chłop to jeden z ostatnich prawdziwych generałów środka pola. Wielka szkoda, ze to jest ostatnie mecze w karierze.
- 0 strat.
Ja rozumiem, ze nie kazdy jest fanem Realu, niektorzy tego klubu wręcz nienawidzą, ale chłop to jeden z ostatnich prawdziwych generałów środka pola. Wielka szkoda, ze to jest ostatnie mecze w karierze.
Jest nieprawdopodobny. Jak dobrze zaprogramowany robot.
Flagg pisze:EURO 2024 się zaczęło.
- 0 strat.
No i niestety. Widziałem grafikę, że skończył na 99%. Drugie połowy do poprawki

Edit: znalazłem: 101 celnych na 102 podania :)
Czytał Łukasz Benz

Czytał Łukasz Benz
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
Dobra, wstydu nie ma. Dawno nie widziałem aby nasi tak dobry mecz zagrali. W piątek powinien byc mecz o awans z 3 miejsca. Oby tylko Francja jutro wygrała.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!
No przyznam szczerze, że po tych meczach kompromitujących z Mołdawią itp. nie oglądałem reprezentacji. Turnieje zawsze oglądam, więc tym bardziej mecze z udziałem Polaków. Probierzowi trzeba oddać, że ulepił z tego drużynę, mimo że do niedawna pozostawały zgliszcza. Były dobre momenty, ilość błędów jakoś nie przerażała i naprawdę mogliśmy to wygrać, a co najmniej zremisować. Niestety obawiam że skończy się tak jak to z reguły bywało. Obym się mylił. Jednak do poziomu kadry Nawałki z lat 2016-18 to trochę brakuje. Mam na myśli czas do eliminacji mundialu 2018, później wszyscy pamiętamy jak było.
Wtedy był Piszczek, Błaszczykowski, Grosicki, Glik, Pazdan w napadzie Lewy i Milik wszyscy w formie. Wiadomo byli też inni ale mieliśmy lepsza pakę ogólnie.
Ja wiem, że z nazwy nie brzmi, ale Austria obecnie to jest zespół być bo może nawet mocniejszy od Holandii :)
Doprawdy nie wiem po czym wnosisz? Przecież to zespół ultraśredniaków. Za każdym razem jak ktoś wieszczył że pokażą coś więcej to dostawali oklep od mocniejszych i do domu. Ich wartość rynkowa piłkarzy to ten sam poziom co Polacy (3 razy mniej od Holendrów), 2 miejsce w eliminacjach, no i w tym mało miarodajnym, ale jednak rankingu FIFA są o 3 pozycje przed nami, a 18 za Holandią.
Kiedy ta Austria coś ciekawego pokazała? Poza skokami narciarskimi i alpejczyka mi. Wiadomka Kraft, Schlierenzauer - to legendy
Kiedy ta Austria coś ciekawego pokazała? Poza skokami narciarskimi i alpejczyka mi. Wiadomka Kraft, Schlierenzauer - to legendy

I z tego co mówił Stanowski Austria jest mocno kontuzjowana.
https://youtu.be/-VmV_1NcMBU?feature=shared
https://youtu.be/-VmV_1NcMBU?feature=shared
Probierzowi trzeba oddać, że oczyścił atmosferę, pozbył się smrodu gówna premiowego i katarowo-michniewiczowej lagi. Wynik jest oczywiście najważniejszy i kończymy mecz bez punktu, ale jestem bardziej dumny z chłopaków niż po szambianym remisie z Meksykiem w Katarze, po którym zostaliśmy światowym pośmiewiskiem.
Jest jakiś pomysł na tę kadrę, chłopaki chcą grać. Widać kilka elementów niewidzianych od dawna. Na Holandię jeszcze nie wystarczyło, ale dajmy Probierzowi pracować. Oby w piątek do przodu i może coś się z tego urodzi. A nawet jeśli się nie uda to nie żegnajmy selekcjonera po jednym przegranym turnieju, zaufajmy.
Ja jestem dobrej myśli, Polska GOLA!
Jest jakiś pomysł na tę kadrę, chłopaki chcą grać. Widać kilka elementów niewidzianych od dawna. Na Holandię jeszcze nie wystarczyło, ale dajmy Probierzowi pracować. Oby w piątek do przodu i może coś się z tego urodzi. A nawet jeśli się nie uda to nie żegnajmy selekcjonera po jednym przegranym turnieju, zaufajmy.
Ja jestem dobrej myśli, Polska GOLA!
Piszesz, że nie wystarczyło, to prawda ale przebieg meczu pokazał, że nie byliśmy bez szans i wcale nas nie zdeklasowali, a byłem o tym święcie przekonany przed meczem.
Jak dla mnie najlepiej wyglądał Zalewski, naprawdę kawał zawodnika.
Jak dla mnie najlepiej wyglądał Zalewski, naprawdę kawał zawodnika.
Przede wszystkim Austria, od kiedy przejął ją Rangnick, zrobiła ogromny postęp. Świetnie grają piłką, są poukładani, grają piłkę bardzo ofensywną, opartą o dużą liczbę podań, sporo zagrań prostopadłych, czyli coś, czego my bardzo u przeciwników nie lubimy. W Eliminacjach stracili punkty jedynie z Belgią, grając w obu meczach jak równy z równym, a w paradoksalnie przegranym meczu, potrafili Belgów nawet zdominować. W ostatnim roku w meczach towarzyskich ograli Włochów, Niemców czy Turków (6-1!). Nie twierdzę, że jesteśmy bez szans, ale IMO na pewno nie będziemy w tym meczu faworytem.
A co do naszego meczu. To można go ocenić dwojako. W zależności od tego, gdzie wieszamy poprzeczkę. Jeśli wziąć pod uwagę ostatnie 2 lata i rządy Santosa z Michniewiczem, to był to mecz wręcz znakomity. Zdecydowanie najlepszy w ostatnim czasie. Natomiast jeśli ocenimy go przez pryzmat tego, jakich mamy zawodników, w jakich klubach grają i czego możemy mniej więcej oczekiwać od nich pod względem ich potencjały, to był to występ bardzo solidny. Dokładnie tak, wyobrażałbym sobie starcie Polski z Holandią. Holandia będzie grać piłką, będzie miała przewagę, więcej sytuacji strzeleckich, ale i Polska będzie potrafiła od czasu do czasu się odgryźć i przeprowadzić kilka groźnych akcji. I tak ten mecz wyglądał. Trudno mieć do naszych pretensję, że przegrali z zespołem po prostu piłkarsko lepszym, mającym lepszych piłkarzy i więcej jakości. Starali się, walczyli, rywal po prostu okazał się lepszy i skuteczniejszy. Niby może trochę boleć, że w obu bramkach dla Holedrów trochę roli odegrał przypadek (rykoszet przy pierwszym golu, a przy drugim piłka zahaczyła o nogę Bednarka zmieniając kierunek i spadając wprost pod nadbiegającego Weghorsta), ale z drugiej strony kilka razy nasi rywale ręcz haniebnie spudłowali. U Holendrów widać było po prostu dużo większą jakość gry, również indywidualnej. Przy bezpańskich piłkach nasi walili je trochę na oślep, byle tylko wygrać pojedynek z Holendrem. Ci z kolei, przeważnie wygrane bezpańskie piłki grali kierunkowo, tam gdzie stali ich koledzy. Znamienna była tez nasza pierwsza sytuacja w meczu, gdy Buksa dostał świetną piłkę prostopadłą. Nasi wyszli 2 na 1, tylko Buksa po przyjęciu piłki zapomniał...spojrzeć w lewo. Gdyby to zrobił, to dojrzałby Urbańskiego, który dostałby piłkę sam na sam z bramkarzem. No i to są właśnie te detale, które dzisiaj też decydowały.
Sam nie byłem zwolennikiem wyboru Probierza. Był to wybór jeden z najgorszych możliwych. I o ile wciąż uważam, że na jakaś generalną ocenę tej kadry trzeba poczekać dłużej, np. do końca eliminacji MS 2026, to trzeba Probierzowi oddać, ma pomysł na zarzadzanie tym zespołem, a przede wszystkim, ma pomysł na to, jak wykorzystać potencjał zawodników, których ma do dyspozycji. Kadra to nie klub, tutaj nie możesz sobie dobrać zawodników do taktyki, tylko rzeźbisz z tego, co masz najlepsze. Tak robił Nawałka, który wiedział, że ma dwóch kocurów na skrzydłach i 2 kotów w ataku i na tym opierał grę kadry. Michniewicz natomiast uparł się na Polską myśl szkoleniową, czyli 40 podań na swojej połowie, podanie do boku i wrzutka, albo laga na Robercika. Przez to tacy piłkarze jak Zielinski, Zalewski, Szymański czy Swiderski, a nawet Lewy, po prostu ginęli w takim systemie, bo niwelował on wszystkie ich atuty. A Probierz pozwala im grać. Jak zobaczyłem dzisiaj skład z sześcioma ofensywnymi graczami, to prawie z krzesła spadłem. Bo to się mogło skończyć 0-3 po 20 minutach i zamawianiem biletów do domu. Ale się nie skończyło. Oczywiście ten system gry tak naprawdę dopiero u Probierza raczkuje, ale mam nadzieję, że będzie iść w tym kierunku i pod presją wyniku nie wróci do "Laga na napastnika + pierdyliard dośrodkowań". Na plus jeszcze oczywiście stałe fragmenty gry i wprowadzenie do kadry Urbańskiego. Ja cały czas twierdzę, że mając w drużynie takich zawodników jak Kiwior (naprawdę umie grać z piłką), Zieliński, Szymański, Urbański, Zalewski czy Moder, to możemy grać fajną i skuteczną piłkę. Oczywiście nie z każdym rywalem.
A no i na koniec propsy dla Probierza za strój na dzisiejszym meczu. Nie uważam, że trenerzy powinni być ubrani w trakcie spotkań na galowo, ale Probierz dzisiaj wyglądał Like a Boss :)
A co do naszego meczu. To można go ocenić dwojako. W zależności od tego, gdzie wieszamy poprzeczkę. Jeśli wziąć pod uwagę ostatnie 2 lata i rządy Santosa z Michniewiczem, to był to mecz wręcz znakomity. Zdecydowanie najlepszy w ostatnim czasie. Natomiast jeśli ocenimy go przez pryzmat tego, jakich mamy zawodników, w jakich klubach grają i czego możemy mniej więcej oczekiwać od nich pod względem ich potencjały, to był to występ bardzo solidny. Dokładnie tak, wyobrażałbym sobie starcie Polski z Holandią. Holandia będzie grać piłką, będzie miała przewagę, więcej sytuacji strzeleckich, ale i Polska będzie potrafiła od czasu do czasu się odgryźć i przeprowadzić kilka groźnych akcji. I tak ten mecz wyglądał. Trudno mieć do naszych pretensję, że przegrali z zespołem po prostu piłkarsko lepszym, mającym lepszych piłkarzy i więcej jakości. Starali się, walczyli, rywal po prostu okazał się lepszy i skuteczniejszy. Niby może trochę boleć, że w obu bramkach dla Holedrów trochę roli odegrał przypadek (rykoszet przy pierwszym golu, a przy drugim piłka zahaczyła o nogę Bednarka zmieniając kierunek i spadając wprost pod nadbiegającego Weghorsta), ale z drugiej strony kilka razy nasi rywale ręcz haniebnie spudłowali. U Holendrów widać było po prostu dużo większą jakość gry, również indywidualnej. Przy bezpańskich piłkach nasi walili je trochę na oślep, byle tylko wygrać pojedynek z Holendrem. Ci z kolei, przeważnie wygrane bezpańskie piłki grali kierunkowo, tam gdzie stali ich koledzy. Znamienna była tez nasza pierwsza sytuacja w meczu, gdy Buksa dostał świetną piłkę prostopadłą. Nasi wyszli 2 na 1, tylko Buksa po przyjęciu piłki zapomniał...spojrzeć w lewo. Gdyby to zrobił, to dojrzałby Urbańskiego, który dostałby piłkę sam na sam z bramkarzem. No i to są właśnie te detale, które dzisiaj też decydowały.
Sam nie byłem zwolennikiem wyboru Probierza. Był to wybór jeden z najgorszych możliwych. I o ile wciąż uważam, że na jakaś generalną ocenę tej kadry trzeba poczekać dłużej, np. do końca eliminacji MS 2026, to trzeba Probierzowi oddać, ma pomysł na zarzadzanie tym zespołem, a przede wszystkim, ma pomysł na to, jak wykorzystać potencjał zawodników, których ma do dyspozycji. Kadra to nie klub, tutaj nie możesz sobie dobrać zawodników do taktyki, tylko rzeźbisz z tego, co masz najlepsze. Tak robił Nawałka, który wiedział, że ma dwóch kocurów na skrzydłach i 2 kotów w ataku i na tym opierał grę kadry. Michniewicz natomiast uparł się na Polską myśl szkoleniową, czyli 40 podań na swojej połowie, podanie do boku i wrzutka, albo laga na Robercika. Przez to tacy piłkarze jak Zielinski, Zalewski, Szymański czy Swiderski, a nawet Lewy, po prostu ginęli w takim systemie, bo niwelował on wszystkie ich atuty. A Probierz pozwala im grać. Jak zobaczyłem dzisiaj skład z sześcioma ofensywnymi graczami, to prawie z krzesła spadłem. Bo to się mogło skończyć 0-3 po 20 minutach i zamawianiem biletów do domu. Ale się nie skończyło. Oczywiście ten system gry tak naprawdę dopiero u Probierza raczkuje, ale mam nadzieję, że będzie iść w tym kierunku i pod presją wyniku nie wróci do "Laga na napastnika + pierdyliard dośrodkowań". Na plus jeszcze oczywiście stałe fragmenty gry i wprowadzenie do kadry Urbańskiego. Ja cały czas twierdzę, że mając w drużynie takich zawodników jak Kiwior (naprawdę umie grać z piłką), Zieliński, Szymański, Urbański, Zalewski czy Moder, to możemy grać fajną i skuteczną piłkę. Oczywiście nie z każdym rywalem.
A no i na koniec propsy dla Probierza za strój na dzisiejszym meczu. Nie uważam, że trenerzy powinni być ubrani w trakcie spotkań na galowo, ale Probierz dzisiaj wyglądał Like a Boss :)
Zgoda Flagg. Właściwie to nie mam nic do dodania. Nie będziemy Hiszpanią, Niemcami czy Francją, żeby móc wybierać z 90 zawodników z lig Top5. Tutaj cały czas trzeba rzeźbić i rozglądać się za młodymi, którzy dadzą jakość. Oby dalej byli to zawodnicy bez kompleksów i z fantazją jak Urbański i obyśmy szli w kierunku grania kombinacyjnie i krótkimi piłkami a nie wspomnianymi zniesławionymi lagami.
Są pozytywy. Ta kadra jest ciągle w budowie, ale widać punkt zaczepienia, także jedziemy dalej.
Są pozytywy. Ta kadra jest ciągle w budowie, ale widać punkt zaczepienia, także jedziemy dalej.