Inne sporty

Wiadomość
Autor
blajar
Trener

Re: Inne sporty

#26 Postautor: blajar » 8 czerwca 2024, o 16:24

"Gówniara z paletkom" pisze historię. Od R2 i wyciągnięcia przegranego meczu z Osaką szła jak walec kończąc z czwartym tytułem RG. Niesamowita jest na mączce.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#27 Postautor: RadeKas » 8 czerwca 2024, o 16:25

Niesamowita jest ogólnie. Na mączce jest po prostu nie do pokonania.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Flagg
Trener

#28 Postautor: Flagg » 9 czerwca 2024, o 11:46

Narzekamy na komentarz w żużlu, ale jeśli ktoś lubi i interesuje się Lekkoatletyka i ogląda trwające ME w TVP Sport to doceni żużlowy komentarz. To co wyprawia Jarosław Idzi komentujący poranne sesje to jest jakaś kpina z kibica.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Flagg
Trener

#29 Postautor: Flagg » 10 czerwca 2024, o 21:47

To ja jeszcze raz o LA.

Niesamowite, jaka potęgą w ostatnich latach w tej dyscyplinie stały się Włochy. Do niedawna jeszcze to przecież Polska uważana była w Europie za potęgę, a obecnie nie mamy nawet podjazdu do Włochów. Oni praktycznie w każdej konkurencji mają kogoś na topowym europejskim poziomie.

A my niestety ewidentny zjazd. Iogrzyska w Tokio i lata przed, to był absolutny peak, ale teraz nie tylko świat, ale i Europa nam ucieka.

EDIT: Ale Natalia przynajmniej rozwaliła system :)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#30 Postautor: RadeKas » 10 czerwca 2024, o 22:24

Tymczasem Holandia radośnie 4-0 z Islandią. Szykują się piękne Euro.

edit: 3-0 bo VAR, wiadomo.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#31 Postautor: Kargolo » 10 czerwca 2024, o 22:38

Chyba pierwszy raz od dawna wobec tej kadry nie ma żadnych górnolotnych oczekiwań. Większość chce tylko żeby grali odważnie do przodu, czyli mniej więcej tak jak dzisiaj i z Ukrainą i żeby nie obsrali zbroi jak w grupowych meczach w Katarze. Tylko tyle. Probierz obudził ich w ataku, każe im rozgrywać od bramki zamiast wybijać jak najdalej przy najmniejszym pressingu jak ostatni frajerzy. Szkoda, że obrona taka dziurawa, nie ma tam szefa, jakim przez lata był Glik.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#32 Postautor: RadeKas » 10 czerwca 2024, o 22:41

Holandia jednak 4-0.

Oglądałem naszych od 60 minuty i generalnie 90% czasu była obrona Włókniarza Częstochowy. Ale kilka akcji z kontry wyszło nie najgorzej. Niestety z takimi rywalami jakich mamy w grupie to nie będzie wystarczyło.
Richie Faulkner:

Flagg
Trener

#33 Postautor: Flagg » 11 czerwca 2024, o 08:33

W sumie przed tymi towarzyskimi była fajna sytuacja. Zero balonika, wiekszość narodu miała oczekiwania na poziomie podłogi. Chłopaki pojechaliby na te mistrzostwa bez spiny, dostali 3 razy po dupie i nikt nawet specjalnie by nie zauwazył. A tak zaczyna się pompowanie i juz pojawiają się głosy "Holandio! Bój się!". I w niedzielę będzie wielkie zdziwienie, że jednak w palnik 0-2/3.

Raczejj
Szkółkowicz

#34 Postautor: Raczejj » 11 czerwca 2024, o 10:04

Flagg pisze:W sumie przed tymi towarzyskimi była fajna sytuacja. Zero balonika, wiekszość narodu miała oczekiwania na poziomie podłogi. Chłopaki pojechaliby na te mistrzostwa bez spiny, dostali 3 razy po dupie i nikt nawet specjalnie by nie zauwazył. A tak zaczyna się pompowanie i juz pojawiają się głosy "Holandio! Bój się!". I w niedzielę będzie wielkie zdziwienie, że jednak w palnik 0-2/3.

A mnie jakoś takie głosy omijają i nie widzę nawet takich pojedynczych. Być może mam jakiś filtr na taki optymizm.

blajar
Trener

#35 Postautor: blajar » 11 czerwca 2024, o 10:33

Ja mam dalej oczekiwania na poziomie podłogi, a nawet zszedłem z nimi do piwnicy :)
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#36 Postautor: Kargolo » 11 czerwca 2024, o 10:44

Jakoś nie zauważyłem pompowania. Raczej umiarkowany optymizm, na zasadzie, że zaczęło się dziać coś pozytywnego i może nie będzie wielkiego wstydu, ale wielkich nadziei na wyjście z grupy dalej nie ma.

Obrona dziurawa straszliwie. Obawiam się, że Holendrzy i Francuzi straszliwie nas skrzywdzą, chyba że Szczęsny zagra turniej życia.
Fajnie by było chociaż pokazać coś ciekawego z przodu, jakiś pozytywny akcent, w końcu są w tej kadrze chłopaki, którzy chcą i potrafią coś skleić.

Flagg
Trener

#37 Postautor: Flagg » 14 czerwca 2024, o 22:23

EURO 2024 się zaczęło.

Toni Kroos do przerwy ze Szkocja (zapożyczone od kogoś z TT)

- 56 kontaktów z piłką (więcej niż razem cały środek Szkocji)
- 55/55 celnych podań (100%),
- 5/5 celnych długich piłek (100%),
- 0 strat.

Ja rozumiem, ze nie kazdy jest fanem Realu, niektorzy tego klubu wręcz nienawidzą, ale chłop to jeden z ostatnich prawdziwych generałów środka pola. Wielka szkoda, ze to jest ostatnie mecze w karierze.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#38 Postautor: Kargolo » 15 czerwca 2024, o 07:49

Jest nieprawdopodobny. Jak dobrze zaprogramowany robot.

blajar
Trener

#39 Postautor: blajar » 15 czerwca 2024, o 09:10

Flagg pisze:EURO 2024 się zaczęło.

Toni Kroos do przerwy ze Szkocja (zapożyczone od kogoś z TT)

- 56 kontaktów z piłką (więcej niż razem cały środek Szkocji)
- 55/55 celnych podań (100%),
- 5/5 celnych długich piłek (100%),
- 0 strat.

Ja rozumiem, ze nie kazdy jest fanem Realu, niektorzy tego klubu wręcz nienawidzą, ale chłop to jeden z ostatnich prawdziwych generałów środka pola. Wielka szkoda, ze to jest ostatnie mecze w karierze.

No i niestety. Widziałem grafikę, że skończył na 99%. Drugie połowy do poprawki :cool:
Edit: znalazłem: 101 celnych na 102 podania :)
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#40 Postautor: kibicLBN » 16 czerwca 2024, o 16:58

Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#41 Postautor: Perez » 16 czerwca 2024, o 17:01

Dobra, wstydu nie ma. Dawno nie widziałem aby nasi tak dobry mecz zagrali. W piątek powinien byc mecz o awans z 3 miejsca. Oby tylko Francja jutro wygrała.
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#42 Postautor: kibicLBN » 16 czerwca 2024, o 17:09

No przyznam szczerze, że po tych meczach kompromitujących z Mołdawią itp. nie oglądałem reprezentacji. Turnieje zawsze oglądam, więc tym bardziej mecze z udziałem Polaków. Probierzowi trzeba oddać, że ulepił z tego drużynę, mimo że do niedawna pozostawały zgliszcza. Były dobre momenty, ilość błędów jakoś nie przerażała i naprawdę mogliśmy to wygrać, a co najmniej zremisować. Niestety obawiam że skończy się tak jak to z reguły bywało. Obym się mylił. Jednak do poziomu kadry Nawałki z lat 2016-18 to trochę brakuje. Mam na myśli czas do eliminacji mundialu 2018, później wszyscy pamiętamy jak było.

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#43 Postautor: Perez » 16 czerwca 2024, o 17:37

Wtedy był Piszczek, Błaszczykowski, Grosicki, Glik, Pazdan w napadzie Lewy i Milik wszyscy w formie. Wiadomo byli też inni ale mieliśmy lepsza pakę ogólnie.

Flagg
Trener

#44 Postautor: Flagg » 16 czerwca 2024, o 17:48

Ja wiem, że z nazwy nie brzmi, ale Austria obecnie to jest zespół być bo może nawet mocniejszy od Holandii :)

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#45 Postautor: kibicLBN » 16 czerwca 2024, o 17:54

Doprawdy nie wiem po czym wnosisz? Przecież to zespół ultraśredniaków. Za każdym razem jak ktoś wieszczył że pokażą coś więcej to dostawali oklep od mocniejszych i do domu. Ich wartość rynkowa piłkarzy to ten sam poziom co Polacy (3 razy mniej od Holendrów), 2 miejsce w eliminacjach, no i w tym mało miarodajnym, ale jednak rankingu FIFA są o 3 pozycje przed nami, a 18 za Holandią.
Kiedy ta Austria coś ciekawego pokazała? Poza skokami narciarskimi i alpejczyka mi. Wiadomka Kraft, Schlierenzauer - to legendy :cool:

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#46 Postautor: Perez » 16 czerwca 2024, o 18:05

I z tego co mówił Stanowski Austria jest mocno kontuzjowana.
https://youtu.be/-VmV_1NcMBU?feature=shared

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#47 Postautor: Kargolo » 16 czerwca 2024, o 18:14

Probierzowi trzeba oddać, że oczyścił atmosferę, pozbył się smrodu gówna premiowego i katarowo-michniewiczowej lagi. Wynik jest oczywiście najważniejszy i kończymy mecz bez punktu, ale jestem bardziej dumny z chłopaków niż po szambianym remisie z Meksykiem w Katarze, po którym zostaliśmy światowym pośmiewiskiem.
Jest jakiś pomysł na tę kadrę, chłopaki chcą grać. Widać kilka elementów niewidzianych od dawna. Na Holandię jeszcze nie wystarczyło, ale dajmy Probierzowi pracować. Oby w piątek do przodu i może coś się z tego urodzi. A nawet jeśli się nie uda to nie żegnajmy selekcjonera po jednym przegranym turnieju, zaufajmy.

Ja jestem dobrej myśli, Polska GOLA!

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#48 Postautor: kibicLBN » 16 czerwca 2024, o 18:54

Piszesz, że nie wystarczyło, to prawda ale przebieg meczu pokazał, że nie byliśmy bez szans i wcale nas nie zdeklasowali, a byłem o tym święcie przekonany przed meczem.
Jak dla mnie najlepiej wyglądał Zalewski, naprawdę kawał zawodnika.

Flagg
Trener

#49 Postautor: Flagg » 16 czerwca 2024, o 19:13

Przede wszystkim Austria, od kiedy przejął ją Rangnick, zrobiła ogromny postęp. Świetnie grają piłką, są poukładani, grają piłkę bardzo ofensywną, opartą o dużą liczbę podań, sporo zagrań prostopadłych, czyli coś, czego my bardzo u przeciwników nie lubimy. W Eliminacjach stracili punkty jedynie z Belgią, grając w obu meczach jak równy z równym, a w paradoksalnie przegranym meczu, potrafili Belgów nawet zdominować. W ostatnim roku w meczach towarzyskich ograli Włochów, Niemców czy Turków (6-1!). Nie twierdzę, że jesteśmy bez szans, ale IMO na pewno nie będziemy w tym meczu faworytem.

A co do naszego meczu. To można go ocenić dwojako. W zależności od tego, gdzie wieszamy poprzeczkę. Jeśli wziąć pod uwagę ostatnie 2 lata i rządy Santosa z Michniewiczem, to był to mecz wręcz znakomity. Zdecydowanie najlepszy w ostatnim czasie. Natomiast jeśli ocenimy go przez pryzmat tego, jakich mamy zawodników, w jakich klubach grają i czego możemy mniej więcej oczekiwać od nich pod względem ich potencjały, to był to występ bardzo solidny. Dokładnie tak, wyobrażałbym sobie starcie Polski z Holandią. Holandia będzie grać piłką, będzie miała przewagę, więcej sytuacji strzeleckich, ale i Polska będzie potrafiła od czasu do czasu się odgryźć i przeprowadzić kilka groźnych akcji. I tak ten mecz wyglądał. Trudno mieć do naszych pretensję, że przegrali z zespołem po prostu piłkarsko lepszym, mającym lepszych piłkarzy i więcej jakości. Starali się, walczyli, rywal po prostu okazał się lepszy i skuteczniejszy. Niby może trochę boleć, że w obu bramkach dla Holedrów trochę roli odegrał przypadek (rykoszet przy pierwszym golu, a przy drugim piłka zahaczyła o nogę Bednarka zmieniając kierunek i spadając wprost pod nadbiegającego Weghorsta), ale z drugiej strony kilka razy nasi rywale ręcz haniebnie spudłowali. U Holendrów widać było po prostu dużo większą jakość gry, również indywidualnej. Przy bezpańskich piłkach nasi walili je trochę na oślep, byle tylko wygrać pojedynek z Holendrem. Ci z kolei, przeważnie wygrane bezpańskie piłki grali kierunkowo, tam gdzie stali ich koledzy. Znamienna była tez nasza pierwsza sytuacja w meczu, gdy Buksa dostał świetną piłkę prostopadłą. Nasi wyszli 2 na 1, tylko Buksa po przyjęciu piłki zapomniał...spojrzeć w lewo. Gdyby to zrobił, to dojrzałby Urbańskiego, który dostałby piłkę sam na sam z bramkarzem. No i to są właśnie te detale, które dzisiaj też decydowały.

Sam nie byłem zwolennikiem wyboru Probierza. Był to wybór jeden z najgorszych możliwych. I o ile wciąż uważam, że na jakaś generalną ocenę tej kadry trzeba poczekać dłużej, np. do końca eliminacji MS 2026, to trzeba Probierzowi oddać, ma pomysł na zarzadzanie tym zespołem, a przede wszystkim, ma pomysł na to, jak wykorzystać potencjał zawodników, których ma do dyspozycji. Kadra to nie klub, tutaj nie możesz sobie dobrać zawodników do taktyki, tylko rzeźbisz z tego, co masz najlepsze. Tak robił Nawałka, który wiedział, że ma dwóch kocurów na skrzydłach i 2 kotów w ataku i na tym opierał grę kadry. Michniewicz natomiast uparł się na Polską myśl szkoleniową, czyli 40 podań na swojej połowie, podanie do boku i wrzutka, albo laga na Robercika. Przez to tacy piłkarze jak Zielinski, Zalewski, Szymański czy Swiderski, a nawet Lewy, po prostu ginęli w takim systemie, bo niwelował on wszystkie ich atuty. A Probierz pozwala im grać. Jak zobaczyłem dzisiaj skład z sześcioma ofensywnymi graczami, to prawie z krzesła spadłem. Bo to się mogło skończyć 0-3 po 20 minutach i zamawianiem biletów do domu. Ale się nie skończyło. Oczywiście ten system gry tak naprawdę dopiero u Probierza raczkuje, ale mam nadzieję, że będzie iść w tym kierunku i pod presją wyniku nie wróci do "Laga na napastnika + pierdyliard dośrodkowań". Na plus jeszcze oczywiście stałe fragmenty gry i wprowadzenie do kadry Urbańskiego. Ja cały czas twierdzę, że mając w drużynie takich zawodników jak Kiwior (naprawdę umie grać z piłką), Zieliński, Szymański, Urbański, Zalewski czy Moder, to możemy grać fajną i skuteczną piłkę. Oczywiście nie z każdym rywalem.

A no i na koniec propsy dla Probierza za strój na dzisiejszym meczu. Nie uważam, że trenerzy powinni być ubrani w trakcie spotkań na galowo, ale Probierz dzisiaj wyglądał Like a Boss :)

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#50 Postautor: Kargolo » 16 czerwca 2024, o 19:24

Zgoda Flagg. Właściwie to nie mam nic do dodania. Nie będziemy Hiszpanią, Niemcami czy Francją, żeby móc wybierać z 90 zawodników z lig Top5. Tutaj cały czas trzeba rzeźbić i rozglądać się za młodymi, którzy dadzą jakość. Oby dalej byli to zawodnicy bez kompleksów i z fantazją jak Urbański i obyśmy szli w kierunku grania kombinacyjnie i krótkimi piłkami a nie wspomnianymi zniesławionymi lagami.

Są pozytywy. Ta kadra jest ciągle w budowie, ale widać punkt zaczepienia, także jedziemy dalej.