Żużlowe różności

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

Re: Żużlowe różności

#9451 Postautor: sadychor » 7 marca 2012, o 16:19

truskawa pisze:(...)Swoją droga widziałem tam na żywo panią dyrektor z Grudziądza. Zwaaala z nóg

Obrazek
Obrazek
Lublin miastem specjalistów teoretyków pozostających w wiecznej opozycji

Awatar użytkownika
kilar
Trener

#9452 Postautor: kilar » 7 marca 2012, o 16:29

hahahaha animacja roku :]

Awatar użytkownika
truskawa
Zawodowiec

#9453 Postautor: truskawa » 7 marca 2012, o 16:36

wiadomka, zimno w hali, ręce w kieszeni, okoliczności sprzyające
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN

pulkownik
Junior

#9454 Postautor: pulkownik » 8 marca 2012, o 15:13

pulkownik
Junior

#9455 Postautor: pulkownik » 12 marca 2012, o 14:11

http://beta.sportowefakty.pl/pilka-nozn ... psz-poznan
chyba uda im sie wystartowac w 2 lidze. oby bo bedzie marnie

Awatar użytkownika
poli
Senior
Kontakt:

#9456 Postautor: poli » 12 marca 2012, o 20:40

Lubelski Węgiel KMŻ: Tor przy Zygmuntowskich prawie gotowy
http://www.kurierlubelski.pl/artykul/52 ... ,id,t.html

Awatar użytkownika
Realista

#9457 Postautor: Realista » 13 marca 2012, o 12:22

http://www.youtube.com/watch?v=InnFghjx ... re=related

Dla głodnych żużla,mecz z tamtego sezonu.

Awatar użytkownika
lombard
Senior

#9458 Postautor: lombard » 14 marca 2012, o 07:26

Grochem o ścianę ale powiem co myślę, a myślę tak: Błędem jednak było powiększanie extraligi. Teraz po zmniejszeniu liczby zespołów i cyrkach w takich ośrodkach jak Poznań, Rybnik, Piła czy może nawet Ostrów (ps. i po jasną pogodę im ten Karlsson?) to zaczyna się to robić po prostu śmieszne. Okazuje się, że te wszystkie przepisy, władze i pomysły stoją na nogach z waty. Przy takim podejściu to zamiast wspaniałego widowiska będziemy oglądać upadek żużla. Jakbym miał kupiony karnet to chyba bym się wkurzył...a tak pięknie miało być. I nie mam tu pretensji do mojego miasta bo zrobiło co należy. Mam pretensje do Centrali (gdzieś jest system nieszczelny) żeby taka Piła zatrudniała Pawlickich żeby awansować, żeby za rok klepać bidę i w ogóle nie wystartować. Ja rozumiem, że był sponsor i nagle go nie ma i zmienia się obraz klubu i zespołu, ale w takiej sytuacji to może klub powinien jakieś wadium w stosownym czasie wpłacać na wypadek takiej draki? Nie stać cię na wadium, to nie pchaj się na awans! Po tym wszystkim już chyba bardziej Opole z mniejszym budżetem zasłużyło na awans do I ligi jak ci potentaci na wacianych nogach :?

harry
Trener

#9459 Postautor: harry » 14 marca 2012, o 09:27

lombard, nie wiem z jakiego miasta jesteś, ale nie zauważyłeś, że gdyby nie poszerzenie ekstraligi MY dalej siedzielibyśmy w II LIDZE !!! :wink: 8)
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#9460 Postautor: radonis » 14 marca 2012, o 09:51

Raczej Zerovia by siedziała

harry
Trener

#9461 Postautor: harry » 14 marca 2012, o 10:08

Zerovia jak najbardziej TEż.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#9462 Postautor: niespokojny » 14 marca 2012, o 12:33

Bylaby I liga po Rybol i Poznan padly i jeszcze Pila po drodze. Nie powiekszanie ekstraligi nic by w ich przypadku nie zmienilo.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

meesha
Trener
Kontakt:

#9463 Postautor: meesha » 14 marca 2012, o 12:48

Niektórzy po prostu w jakiś dziwny sposób próbują łączyć te sprawy (powiększenie Eligi i padanie klubów). Jakby GKSŻ przykręciła śrubę z licencjami dwa czy trzy lata temu to tak samo dużo klubów miałoby problemy z wystartowaniem w lidze, a jakoś nic wtedy nie poszerzano. Teraz po prostu jedno z drugim zbiegło się w czasie.
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
istred
Trener

#9464 Postautor: istred » 14 marca 2012, o 13:09

Z tym, że akurat nas nie bardzo interesuje upadek klubów w Rybniku i Poznaniu - one i tak zaczynają od II ligi (nie wiem jak sytuacja wygląda w przypadku Poznania, ale tutaj problem leży gdzieś indziej) co jest tak jakby 'naturalne' (niech niektórzy nadinterpretatorzy nie próbują czytać "normalne"). Problemem jest teraz Piła, Ostrów i generalnie kształt I ligi w tym roku. A tutaj związek z poszerzeniem eligi jest aż za bardzo widoczny. Zwiększono na siłę liczbę drużyn w elidze kosztem wszystkich pozostałych lig i w konsekwencji kosztem całej dyscypliny. To jest chyba oczywiste.

Wystarczy wyobrazić sobie jakby wyglądała I liga gdyby nie doszło do poszerzenia eligi.
Mielibyśmy w grudniu taki skład:
1. Częstochowa
2. Gdańsk
3. Gniezno
4. Grudziądz
5. Dźwińsk
6. Orzeł
7. Piła
8. Lublin

Wyglądałoby to zupełnie inaczej, nawet jakby odpadła Piła, a Ostrów nie zdecydował by się wskoczyć w jej miejsce.

meesha
Trener
Kontakt:

#9465 Postautor: meesha » 14 marca 2012, o 13:17

Zwiększono na siłę liczbę drużyn w elidze kosztem wszystkich pozostałych lig i w konsekwencji kosztem całej dyscypliny. To jest chyba oczywiste.

Ale wpływ na upadek żużla w Rybniku, Poznaniu, Pile czy Ostrowie(?) ma to powiększenie e-ligi taki sam jak ja na cenę baryłki ropy na giełdzie w NY... Nie ma tu ciągu przyczynowo-skutkowego, a jedynie koincydencja.
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Awatar użytkownika
radonis
Zawodowiec

#9466 Postautor: radonis » 14 marca 2012, o 13:34

Sorry meesha ale nie bardzo mogę w poprzednich wypowiedziach znaleźć implikacje czy nawet sugestie o których mówisz.
Jest to jasne że kłopoty finansowe klubów I i II ligowych nie wzięły się z poszerzenia ekstraligi.

meesha
Trener
Kontakt:

#9467 Postautor: meesha » 14 marca 2012, o 13:39

Opieram te swoje wywody nie tylko na wcześniejszych postach (w nich owszem nikt wprost nie napisał tego), ale na wielu opiniach przeczytanych tu i ówdzie ;) A czy błędem było poszerzanie Eligi w kontekście "całości" polskiego żużla to będzie można oceniać za kilka lat, a nie w tej chwili. Bo nic poza czystym przypadkiem nie wpłynęło na to, że się kilka klubów posypało w tym samym momencie kiedy nastąpiła reorganizacja lig. To tylko próbuję powiedzieć.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#9468 Postautor: istred » 14 marca 2012, o 14:21

Nie do końca.
Jeśli skutki widzimy już teraz to dlaczego po kilku latach dopiero mamy oceniać?
Pewne, pozostałe skutki możemy przewidzieć i ciężko przypuszczać, że rozszerzenie eligi wpłynie na odrodzenie żużla w kilku ośrodkach, gdzie go obecnie nie ma, a chyba tylko to pomogłoby wypełnić lukę, która powstała po ucieczce dwóch klubów to eligi.

Bo nic poza czystym przypadkiem nie wpłynęło na to, że się kilka klubów posypało w tym samym momencie kiedy nastąpiła reorganizacja lig. To tylko próbuję powiedzieć.
Moim zdaniem ustaliłeś sobie opinię i starasz się pewnych rzeczy nie zauważać, bo podważają tą opinię.
Ja uważam, że rozszerzenie eligi spowodowało to, że do I ligi trafiły zespoły, których na jazdę w tej klasie rozgrywkowej po prostu nie stać - Piła i Ostrów.
Te zespoły doskonale poradziłyby sobie w II lidze i tam jest - przynajmniej w tym momencie - ich miejsce. Awansując "dostały" niedźwiedzią przysługę budowania budżetu ponad możliwości co może wpłynąć na pogłębianie się ich kłopotów.

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#9469 Postautor: sadychor » 14 marca 2012, o 14:43

meesha pisze:(...)Ale wpływ na upadek żużla w Rybniku, Poznaniu, Pile czy Ostrowie(?) ma to powiększenie e-ligi taki sam jak ja na cenę baryłki ropy na giełdzie w NY(...)

Czyli kuzwa znowu paliwo w gore :(
Obrazek

pulkownik
Junior

#9470 Postautor: pulkownik » 14 marca 2012, o 16:45

Awatar użytkownika
smerf_997
Junior

#9471 Postautor: smerf_997 » 14 marca 2012, o 16:52

No to jestem bardzo ciekaw jak się będzie prezentować sytuacja z karnetami... Niby 7 zrywek, więc teoretycznie powinny obowiązywać na prawie cały sezon, bez jednego meczu :)
Obrazek

Awatar użytkownika
istred
Trener

#9472 Postautor: istred » 14 marca 2012, o 17:17

Do ligi przystąpi sześć drużyn. Po rundzie zasadniczej liczącej dziesięć kolejek, dla czterech najlepszych zespołów zostanie zorganizowana runda finałowa (czyli dodatkowe 6 kolejek). Piąta ekipa już wtedy zakończy sezon, a szósta zmierzy się w barażu o utrzymanie z drugą drużyną drugiej ligi.

W tej chwili trwają obrady prezesów klubów drugiej ligi.
Bombowo. Czyli jedna z drużyn zakończy sezon w lipcu - rekord? :)
Druga pewnie będzie miała dwa-trzy miesiące przerwy.

A w przyszłym roku...
W sezonie 2013 w rozgrywkach pierwszej ligi startować będzie siedem zespołów.
Z góry zakładają, że jedna z drużyn nie uzyska licencji? :)

eliga - 10 zespołów
I liga - 6 zespołów
II liga - 5 zespołów

Czy jest jeszcze ktoś, kto nie widzi skutków poszerzenia eligi? :?

I pytanie do 'historyków'. Czy kiedykolwiek w polskich ligach startowało mniej zespołów? Czy może idziemy na kolejny rekord? :)

Awatar użytkownika
truskawa
Zawodowiec

#9473 Postautor: truskawa » 14 marca 2012, o 17:31

W tym roku z II ligi bezpośrednio awansuje jedna drużyna, nikt bezpośrednio nie spada. 6+1 = 7
SPEEDWAY MOTOR LUBLIN

meesha
Trener
Kontakt:

#9474 Postautor: meesha » 14 marca 2012, o 17:45

Skutkiem poszerzenia Eligi jest to, że w I lidze powinno wystartować 8 drużyn, a w II lidze 6. To, że startuje ich mniej niż przewidywano NIE JEST skutkiem powiększenia Eligi...

Ja uważam, że rozszerzenie eligi spowodowało to, że do I ligi trafiły zespoły, których na jazdę w tej klasie rozgrywkowej po prostu nie stać - Piła i Ostrów.
Te zespoły doskonale poradziłyby sobie w II lidze i tam jest - przynajmniej w tym momencie - ich miejsce. Awansując "dostały" niedźwiedzią przysługę budowania budżetu ponad możliwości co może wpłynąć na pogłębianie się ich kłopotów.

Coś przegapiłem? Jest jakiś przepis nakazujący awans do wyższej ligi drużynie, która PRAWO awansu wywalczyła? Jakieś sankcje ze rezygnację z pójścia ligę wyżej???
Czemu w tym kraju nikt nie potrafi mierzyć zamiarów podług sił? Sami k**** romantycy...
Jakoś w Anglii czy Szwecji nie jest rzadkością, że drużyna, która wygrywa Premier League czy Allsvenskan mówi "dziękujemy bardzo, ale nie stac nas na jazdę wyżej". Czemu w Polsce nie można???

Awatar użytkownika
sadychor
Kadrowicz

#9475 Postautor: sadychor » 14 marca 2012, o 17:52

Co k*** :?: , ja nie wystartuje :?:
Obrazek