Stadion
Re: Stadion
Tzn. chodziło mi o to że nie ma nic wspólnego z licencją, w kontekście tego, że względy bezpieczeństwa i higieny są określone i weryfikowane i bez licencji.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Tylko trochę mieszamy pojęcia. To czy obiekt jest bezpieczny i mogą się odbywać na nim zawody regulują nie przepisy żużlowe, a przepisy powszechnie obowiązujące m.in. prawa budowlanego, do kontroli, których właściwe są organy państwowe np. PINB czy Straż Pożarna. Każdy obiekt jest kontrolowany i może być niedopuszczony do użytkowania jeśli jego stan techniczny jest niewłaściwy.
Jeśli Stadion przy Zygmuntowskich jest dopuszczony do użytkowania, to znaczy że spełnia określone normy. Nawet jeśli kibice mają co do tego wątpliwości. I PZM nie ma podstaw do kwestionowania tego.
PZM licencjonuje obiekty żużlowe nie pod kątem, bezpieczeństwa czy zaplecza sanitarnego a infrastruktury do rozgrywania zawodów, wymagań TV, sponsorów itp. Np. liczby miejsc na stadionie, zaplecza dla zawodników, sędziego, okablowania, monitoringu, maszyny startowej itd.
Zatem stromość schodów nie mieści się w ogóle w zakresie wymogów licencyjnych i nie PZM nie ma prawa nie przyznać licencji z powodu tego, że uzna stadion za "niebezpieczny" dla kibiców, w sytuacji kiedy odpowiednie organy stadion dopuszczą do użytkowania.
Poza tym to trochę jałowa dyskusja. Stadion przy Zygmuntowskich będzie uzyskiwał kolejne licencje, bo ich nieprzyznanie nie jest w niczyim interesie, a szczególnie nie jest w interesie władz żużlowych. Cała szopka z licencjami ma na celu wyłącznie zmobilizowanie miasta do inwestycji.
PS. Powtarzam trochę Coopera, bo post pisałem ze 3 godziny ;)
Chodzi z grubsza o to samo.
KDSZ, przejrzałem wymogi licencyjne w zakresie stadionów i o kiblach nic nie widzę. W Częstochowie, na 500 lubelskich kibiców podstawili 2 czy 3 toi toie i nikt z tym nie miał problemów (może poza lubelskimi kibicami, szczególnie częścią damską).
Jeśli Stadion przy Zygmuntowskich jest dopuszczony do użytkowania, to znaczy że spełnia określone normy. Nawet jeśli kibice mają co do tego wątpliwości. I PZM nie ma podstaw do kwestionowania tego.
PZM licencjonuje obiekty żużlowe nie pod kątem, bezpieczeństwa czy zaplecza sanitarnego a infrastruktury do rozgrywania zawodów, wymagań TV, sponsorów itp. Np. liczby miejsc na stadionie, zaplecza dla zawodników, sędziego, okablowania, monitoringu, maszyny startowej itd.
Zatem stromość schodów nie mieści się w ogóle w zakresie wymogów licencyjnych i nie PZM nie ma prawa nie przyznać licencji z powodu tego, że uzna stadion za "niebezpieczny" dla kibiców, w sytuacji kiedy odpowiednie organy stadion dopuszczą do użytkowania.
Poza tym to trochę jałowa dyskusja. Stadion przy Zygmuntowskich będzie uzyskiwał kolejne licencje, bo ich nieprzyznanie nie jest w niczyim interesie, a szczególnie nie jest w interesie władz żużlowych. Cała szopka z licencjami ma na celu wyłącznie zmobilizowanie miasta do inwestycji.
PS. Powtarzam trochę Coopera, bo post pisałem ze 3 godziny ;)
Chodzi z grubsza o to samo.
KDSZ, przejrzałem wymogi licencyjne w zakresie stadionów i o kiblach nic nie widzę. W Częstochowie, na 500 lubelskich kibiców podstawili 2 czy 3 toi toie i nikt z tym nie miał problemów (może poza lubelskimi kibicami, szczególnie częścią damską).
istred pisze:KDSZ, przejrzałem wymogi licencyjne w zakresie stadionów i o kiblach nic nie widzę. W Częstochowie, na 500 lubelskich kibiców podstawili 2 czy 3 toi toie i nikt z tym nie miał problemów (może poza lubelskimi kibicami, szczególnie częścią damską).
Moim zdaniem wymóg dot. toalet jest zawarty w przepisach. Fakt, że bardzo ogólnie sformułowany:
Klub jest zobowiązany do zapewnienia na Stadionie odpowiedniej liczby toalet publicznych dla kibiców obojga płci.
Klub jest zobowiązany do stworzenia na Stadionie udogodnień dotyczących wejścia i przyjęcia kibiców drużyn gości oraz zapewnienia minimum 5% miejsc dla nich, z dostępem do toalet i możliwością zakupu jedzenia i napojów.
W Krośnie, Bydgoszczy i Częstochowie mogliby się z powyższym nie zgodzić ;)istred pisze:Stadion przy Zygmuntowskich będzie uzyskiwał kolejne licencje, bo ich nieprzyznanie nie jest w niczyim interesie
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
Czyli klub powyższe wymogi spełnia (nie wiem jak te 5%, ale to też jest proste do spełnienia, choć kosztem miejsc dla miejscowych). A jeśli jest problem z "odpowiednią" liczbą toalet to zawsze można dostawić kilka toi toiów.Klub jest zobowiązany do zapewnienia na Stadionie odpowiedniej liczby toalet publicznych dla kibiców obojga płci.
Klub jest zobowiązany do stworzenia na Stadionie udogodnień dotyczących wejścia i przyjęcia kibiców drużyn gości oraz zapewnienia minimum 5% miejsc dla nich, z dostępem do toalet i możliwością zakupu jedzenia i napojów.
Rozumiem w jakim kontekście piszesz, ale dalej - nie wydaje mi się. W Krośnie, Bydgoszczy czy Częstochowie też doskonale zdają sobie sprawę, że to nie jest w ich interesie, bo stworzyłoby niebezpieczny (także dla nich) precedens.W Krośnie, Bydgoszczy i Częstochowie mogliby się z powyższym nie zgodzić ;)
Jakkolwiek, prezesi nie decydują o licencjach, tylko żużlowe władze, a nieprzyznanie przez nich licencji takiemu Lublinowi byłoby strzałem w kolano i władze doskonale zdają sobie z tego sprawę. Tym bardziej, że powodów do nieprzyznania licencji z powodu infrastruktury w rzeczywistości nie ma.
Nie wiem cz to było, za dużo szczegółow nie ma - ale w skrócie: połowę mniejszy od Lublina Olsztyn wykłada 440mln na nowy stadion piłkarski.
https://przegladsportowy.onet.pl/pilka- ... gi/pg4h8ly
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!
12 lat po Lublinie ;)
boxing pisze:Nie wiem cz to było, za dużo szczegółow nie ma - ale w skrócie: połowę mniejszy od Lublina Olsztyn wykłada 440mln na nowy stadion piłkarski.
Skąd ta kwota?
W artykule jest mowa o dwóch inwestycjach. Pierwsza to kompleks boisk za ok. 40 mln, a druga to stadion "na ponad 10 tys.", którego koszt budowy miasto szacuje na 200 mln zł netto.
Sam czytam i oczom nie wierzę. Skąd kwota? Bo taki był tytuł - o wykładaniu przez miasto 440mln zł. W treści artykułu info o kwotach plus minus 40mln na ośrodek treningowy czyli wstęp do pełnej inwestycji. Artykuł wygląda jak przeredagowany. Dzisiaj tytuł "170-tysięczne polskie miasto będzie mieć nowy stadion. Wyłożą miliony". Wczoraj sprawdzałem ilu mieszkańców ma ten Olsztyn że stać ich na 440 mln a dziś liczba mieszkańców w tytule zamiast 440 mln. Pytanie do magików internetowych czy jakoś da się odnaleźć pierwotną wersję tej strony?
Niestety wayback machine, nie zarchiwizowało strony. Lecz w artykule na innym portalu branżowym, jest kwota 444 mln zł.
https://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna/1236402/sa-w-polskiej-iv-lidze-zbuduja-stadion-za-444-mln-zlotych
https://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna/1236402/sa-w-polskiej-iv-lidze-zbuduja-stadion-za-444-mln-zlotych
Dziękuję ezbeg. No te ponad 400mln nie wyssałem z palca, ale tak czy inaczej - słabe, że daję linka do czegoś, co autor może całkowicie przeredagować i ktoś kto dzień czy 2 później wejdzie na podlinkowaną stronę - to dziwi się, o co chodzi - bo treść czy tytuł może całkowicie odbiegać od pierwotnego.
Nasz high-techowy stadion ma kosztować 83 mln, a w pięćdziesięciotysięcznym Piasecznie za kwotę 147 mln zaplanowano budowę nowego ratusza z centrum kultury i salą widowiskową. Ciekawe proporcje.
Tyle cudów naobiecywali i nic z tego nie wyszło, teraz kolejne problemy czyli nie ma pieniędzy i potrzebny kredyt na modernizację. Ale jak cud się jednak wydarzy i kredyt podpiszą - to "Stałe zadaszenie trybun i płyty stadionu"? Jak trybuny i płyta to i tor po drodze - czyli jednak w pełni zadaszona hala? Czy inaczej to rozumieć? Od zawsze był problem z konserwatorem i brak zgody na ciągnięcie w górę bo zasłania panoramę miasta turystom podziwiającym miasto z perspektywy Orlenu na Zygmuntowskich. Konserwator się zmienił czy dach będzie przezroczysty?
boxing pisze:Tyle cudów naobiecywali i nic z tego nie wyszło, teraz kolejne problemy czyli nie ma pieniędzy i potrzebny kredyt na modernizację. Ale jak cud się jednak wydarzy i kredyt podpiszą - to "Stałe zadaszenie trybun i płyty stadionu"? Jak trybuny i płyta to i tor po drodze - czyli jednak w pełni zadaszona hala? Czy inaczej to rozumieć?
Jak tylko skoncza dokumentacje, to bedzie sie mozna brac za kompletowanie.... dokumentacji. Potem jak juz to zrobia, to beda tworzyc dokumentacje przetargowa, a potem organizowac wszystkie 7 przetargow. W miedzyczasie moze dostana akceptacje kredytu. Paranoja, dachem bym sie naprawde nie przejmowal...
Moze jakas baterie przeciwlotnicza postawic na srodku murawy, to SAFE nam sfinansuje ten stadion?
Za chwilę ten wyśmiewany pomysł schronostadionu okaże się jednym z bardziej trafnych i łatwych do sfinansowania :)
boxing pisze:Tyle cudów naobiecywali i nic z tego nie wyszło, teraz kolejne problemy czyli nie ma pieniędzy i potrzebny kredyt na modernizację. Ale jak cud się jednak wydarzy i kredyt podpiszą - to "Stałe zadaszenie trybun i płyty stadionu"? Jak trybuny i płyta to i tor po drodze - czyli jednak w pełni zadaszona hala? Czy inaczej to rozumieć? Od zawsze był problem z konserwatorem i brak zgody na ciągnięcie w górę bo zasłania panoramę miasta turystom podziwiającym miasto z perspektywy Orlenu na Zygmuntowskich. Konserwator się zmienił czy dach będzie przezroczysty?
Dach będzie szklany. Zresztą od początku ten cały "stadion" to po prostu "szklany dom".
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Ja jak zwykle w kontrze ;)
Po wcześniejszych moich wpisać - trudno być zaskoczonym.
Natomiast etapowanie /choćby w takich etapach jak to napisano/ wydaje się być w końcu drogą do celu. To pierwszy krok.
Drugi to szukanie finansowania. Nie znam się na tym, ale skoro nie ma innego źródła finansowania (a zdaje się nie ma) to kredyt bankowy pozostaje najdroższą, ale równocześnie chyba jedyną realną opcją finansowania. I zakładam, że ten kredyt miałby sfinansować jeden, może kilka pierwszych etapów.
Dach - słusznie pozostawiony jako ostatni etap - w mojej ocenie nigdy nie zostanie zrealizowany, choć sensowne jest pozostawienie sobie takiej opcji. Czyli mówiąc wprost, założenie takiego etapu już podczas projektowania.
Stadion nie powstanie szybko. Nie liczyłbym na to, że jakiekolwiek prace zaczną się przed sezonem 2027 a nawet w jego trakcie.
Jak się już to przyjmie do wiadomości to można zacząć doceniać małe kroki, które pozwolą doprowadzić inwestycję do celu ;)
Po wcześniejszych moich wpisać - trudno być zaskoczonym.
Natomiast etapowanie /choćby w takich etapach jak to napisano/ wydaje się być w końcu drogą do celu. To pierwszy krok.
Drugi to szukanie finansowania. Nie znam się na tym, ale skoro nie ma innego źródła finansowania (a zdaje się nie ma) to kredyt bankowy pozostaje najdroższą, ale równocześnie chyba jedyną realną opcją finansowania. I zakładam, że ten kredyt miałby sfinansować jeden, może kilka pierwszych etapów.
Dach - słusznie pozostawiony jako ostatni etap - w mojej ocenie nigdy nie zostanie zrealizowany, choć sensowne jest pozostawienie sobie takiej opcji. Czyli mówiąc wprost, założenie takiego etapu już podczas projektowania.
Stadion nie powstanie szybko. Nie liczyłbym na to, że jakiekolwiek prace zaczną się przed sezonem 2027 a nawet w jego trakcie.
Jak się już to przyjmie do wiadomości to można zacząć doceniać małe kroki, które pozwolą doprowadzić inwestycję do celu ;)
Cooper pisze:Za chwilę ten wyśmiewany pomysł schronostadionu okaże się jednym z bardziej trafnych i łatwych do sfinansowania :)
Kto wyśmiewał ten wyśmiewał. Niestety dla rządzących ktoś na to wpadł pierwszy - jak zwykle.
Zburzenie kibla - "To jest mały krok dla człowieka, ale wielki skok dla ludzkości"
Bez znaczenia, bo potencjalne środki na budowę tego schronostadionu zostaną i tak zawetowane :) A tylko z kasy UE takie wałki by przeszły przecież ;]
Gelo pisze:Jak się już to przyjmie do wiadomości to można zacząć doceniać małe kroki, które pozwolą doprowadzić inwestycję do celu ;)
Zburzenie kibla - "To jest mały krok dla człowieka, ale wielki skok dla ludzkości"
,,A jeśli Polska - to właśnie ta ojszczana klapa"
Na dużych budowach są etapy zaawansowania i to się niekiedy kamieniami milowymi nazywa. Ten kibel chyba nim był.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.
istred pisze:Jak się już to przyjmie do wiadomości to można zacząć doceniać małe kroki, które pozwolą doprowadzić inwestycję do celu ;)
Możesz wymienić małe kroki, które powinniśmy docenić? Nie mam tu na myśli deklaracji "przygotowywujemy", "prowadzimy rozmowy", "jesteśmy na etapie" itd.
Mały krok to w końcu pójście po rozum do głowy i etapowanie prac oraz szukanie źródeł finansowania.
Oczywiście napisałem to w trochę żartobliwej formie, bo w zasadzie nic się jeszcze nie zadziało. Ale przynajmniej zdaje się, że ratusz zszedł na ziemię i przestał mówić o zadaszonej hali czy innym stadionoschronie. Moim zdaniem to jest pierwszy krok do tego, żeby ta inwestycja w ogóle powstała.
Ja widząc wielkie wizualizacje i zapowiedzi bez kompletnie żadnego pokrycia byłem tylko zażenowany, bo od razu przypuszczałem, że to nie ma prawa powstać. I niestety miałem rację, a miasto straciło tylko dobrych kilka lat.
Teraz wydaje się, że zaczyna iść dobrą drogą i jak z niej nie zboczy to całkiem możliwe, że w jakiejś perspektywie Lublin się tego stadionu doczeka.
Oczywiście napisałem to w trochę żartobliwej formie, bo w zasadzie nic się jeszcze nie zadziało. Ale przynajmniej zdaje się, że ratusz zszedł na ziemię i przestał mówić o zadaszonej hali czy innym stadionoschronie. Moim zdaniem to jest pierwszy krok do tego, żeby ta inwestycja w ogóle powstała.
Ja widząc wielkie wizualizacje i zapowiedzi bez kompletnie żadnego pokrycia byłem tylko zażenowany, bo od razu przypuszczałem, że to nie ma prawa powstać. I niestety miałem rację, a miasto straciło tylko dobrych kilka lat.
Teraz wydaje się, że zaczyna iść dobrą drogą i jak z niej nie zboczy to całkiem możliwe, że w jakiejś perspektywie Lublin się tego stadionu doczeka.
istred pisze:w zasadzie nic się jeszcze nie zadziało
Lepiej bym tego nie ujął.
istred pisze:Mały krok to w końcu pójście po rozum do głowy i etapowanie prac oraz szukanie źródeł finansowania.
Że masz zdrowie pieprzyć te farmazony.
Gelo pisze:istred pisze:Mały krok to w końcu pójście po rozum do głowy i etapowanie prac oraz szukanie źródeł finansowania.
Że masz zdrowie pieprzyć te farmazony.