Ekstraliga 2025

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

Re: Ekstraliga 2025

#926 Postautor: Łoptymista » 22 maja 2025, o 11:14

Saint pisze:Jeśli prawda jest co wróble ćwierkają to Dominik nie taki krystaliczny jak wszyscy myśleli i to nie tylko wobec Kuby ale wobec kolegi, którego publicznie nazywał przyjacielem.

chodzi o obrabianie czterech liter za plecami czy coś grubszego?
Nie mogę sie doczekać jak pieknie może wygladac teraz atmosfera w parku maszyn do konca sezonu

Haron90
Kadrowicz

#927 Postautor: Haron90 » 22 maja 2025, o 11:17

Łoptymista pisze:
Saint pisze:Jeśli prawda jest co wróble ćwierkają to Dominik nie taki krystaliczny jak wszyscy myśleli i to nie tylko wobec Kuby ale wobec kolegi, którego publicznie nazywał przyjacielem.

chodzi o obrabianie czterech liter za plecami czy coś grubszego?
Nie mogę sie doczekać jak pieknie może wygladac teraz atmosfera w parku maszyn do konca sezonu

Taaa, zwłaszcza Jack będzie załamany :D. Park maszyn myślę, że bez zmian. Bez jej, to profesjonaliści, a nie rodowici Lubelacy rodem z przełomu lat 80/90 jeżdżący za darmo w imię chwały Motoru.

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#928 Postautor: Łoptymista » 22 maja 2025, o 11:21

W profesjonalne podejscie do zarabiania i robienia wlasnych punktów nie watpie.
W chęć dzielenia się informacjami z ziomalem, do którego masz jakieś ale, już tak.

ezbeg
Trener

#929 Postautor: ezbeg » 22 maja 2025, o 11:25

W sezonie 2022 też atmosfera w parkingu miała paść (w związku z sytuacją z MM). Wprawdzie powinno na jednym meczu, z tego co przekazywał Dryła w studiu była dziwna atmosfera (domowy z Gorzowem, ostatni mecz zasadniczej) ale do końca sezonu dotrwali. To oby i tym razem podobnie.

Flagg
Trener

#930 Postautor: Flagg » 22 maja 2025, o 11:50

Gwarantuję, że żadnemu zawodnikowi nie zaoferowaliśmy i nigdy nie zaoferujemy nierynkowej stawki. Nikt mnie do tego nie namówi. Żużlowcy i tak zarabiają więcej niż astronauci, których wynagrodzenia również są odzwierciedleniem wielu czynników, w tym ryzyka, popularności oraz osobistych osiągnięć - mówi WP właściciel Falubazu Stanisław Bieńkowski.

Dlatego tym bardziej denerwują mnie komentarze, że to niby ja psuję rynek. Stelmet Falubaz Zielona Góra jest stabilnym klubem i przyciągamy zawodników innymi rzeczami, niż tylko finansami. Znam wartość pieniędzy, dlatego nie będę ich trwonił w bezsensowny sposób - zapewnia Bieńkowski

No więc, do oferującego absurdalne kontrakty i psującego rynek Motoru, nie chce iść żaden zawodnik z ligowego TOPu. Nie przekonuje ich właściwie nieposzlakowana opinia klubu, fakt, że kto tutaj nie przyjdzie, właściwie idzie w górę, fajni kibice i atmosfera na trybunach.

Wolą iść do Falubazu, który dopiero co wróćił do Elipy, a obecnie pałęta się po dolnych rejonach tabeli, za średnią krajową, wspaniałymi kibicami i Leonem Madsenem w parku maszyn. Co więcej, zawodnicy, którzy już w Motorze są na przecież gwiazdroskich kontraktach, wybierają obniżkę pensji, zeby tylko jeździć w Zielonej.

Czego nie rozumiecie?

Ciekawe czym kusza Cierniaka? Odległością od domu? Możliwością bycia liderem? Magią Falubazu? U-24, który po 1-2 złych biegach idzie pod prysznic? ;)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#931 Postautor: Łoptymista » 22 maja 2025, o 11:55

na pewno to musi byc zestaw filmow z myszka miki na dvd

ezbeg
Trener

#932 Postautor: ezbeg » 22 maja 2025, o 11:56

Najlepsi kibice w Polsce a nie jakieś pikniki

Flagg
Trener

#933 Postautor: Flagg » 22 maja 2025, o 12:00

A najśmieszniejsze, że jedynego gościa, który może mieć faktycznie emocjonalny stosunek do tego klubu, jakoś skusić tymi "innymi rzeczami" nie mogą :D
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#934 Postautor: tezetomaniak » 22 maja 2025, o 12:20

Dudek wyleczył sie z magii w momencie rozwalenia mu busa przez myszogłowych patusów :)

Awatar użytkownika
Lumpproletariacki
Szkółkowicz

#935 Postautor: Lumpproletariacki » 22 maja 2025, o 12:25

Flagg pisze: Gwarantuję, że żadnemu zawodnikowi nie zaoferowaliśmy i nigdy nie zaoferujemy nierynkowej stawki. Nikt mnie do tego nie namówi. Żużlowcy i tak zarabiają więcej niż astronauci, których wynagrodzenia również są odzwierciedleniem wielu czynników, w tym ryzyka, popularności oraz osobistych osiągnięć - mówi WP właściciel Falubazu Stanisław Bieńkowski.

Dlatego tym bardziej denerwują mnie komentarze, że to niby ja psuję rynek. Stelmet Falubaz Zielona Góra jest stabilnym klubem i przyciągamy zawodników innymi rzeczami, niż tylko finansami. Znam wartość pieniędzy, dlatego nie będę ich trwonił w bezsensowny sposób - zapewnia Bieńkowski

No więc, do oferującego absurdalne kontrakty i psującego rynek Motoru, nie chce iść żaden zawodnik z ligowego TOPu. Nie przekonuje ich właściwie nieposzlakowana opinia klubu, fakt, że kto tutaj nie przyjdzie, właściwie idzie w górę, fajni kibice i atmosfera na trybunach.

Wolą iść do Falubazu, który dopiero co wróćił do Elipy, a obecnie pałęta się po dolnych rejonach tabeli, za średnią krajową, wspaniałymi kibicami i Leonem Madsenem w parku maszyn. Co więcej, zawodnicy, którzy już w Motorze są na przecież gwiazdroskich kontraktach, wybierają obniżkę pensji, zeby tylko jeździć w Zielonej.

Wywiad z Bieńkowskim z 9 kwietnia '25:

– A czy ma pan takiego zawodnika, którego chciałby tutaj ściągnąć?
– Oczywiście. Jest takich dwóch.

– Zdradzi pan kogo ma na myśli?
– Oczywiście, że nie. Mowy nie ma.

– Będą jeździć w Falubazie?
– Będą. Może w kolejnym sezonie.

– Uczestniczył pan kiedyś w negocjacjach z zawodnikami?
– Raz uczestniczyłem, jak nastała pandemia i nie poszło to w dobrą stronę. Żądania były dalej takie same, a nie było wiadomo, w którą stronę to wszystko pójdzie. Czy będą ludzie na trybunach, czy nie. Uczestniczyłem, ale w minimalnym stopniu. Odpuściłem sobie. Teraz po prostu jestem pytany, czy możemy tyle wydać na zawodnika. Odbywa się to sporadycznie i w wyjątkowych sytuacjach. W obecnym rozdaniu raczej będę już uczestniczył.
– Co pan przez to rozumie?
– Chodzi o następny sezon, bo ten właściwie już się zaczyna.
– Baczniej będzie pan obserwował zawodników?
Muszę, bo będę musiał wykładać więcej pieniędzy.

(...)

– Raczej jest to odbierane jako zapowiedź, że będzie się pan osobiście bardzo angażował w działalność klubu. Ile pieniędzy teraz pan wykłada?
– W tym sezonie wyłożyłem już „dwójkę” i to nie jest koniec. Częściowo też kupuję akcje, za które płacę z prywatnych pieniędzy.
– Kupuje pan akcje od miasta?
– Rozmowy są zakończone. Z tego, co mi wiadomo, idzie już wycena akcji ze strony miasta. Podstawowe warunki dogadaliśmy już w ubiegłym roku. Nie muszę ich kupić, ale kupię. Pewnie nie poszłyby na wolny rynek, bo nikt ich by nie kupił za takie pieniądze. Kwota jest wysoka.
– Jaka?
– Ponad 3 mln zł.

(...)

– Chciałbym, żeby w tym roku zdobyli medal, choć wiem, że będzie to bardzo trudne. Mamy Lublin, Toruń, Wrocław.
– I Zieloną Górę.
– I Zieloną Górę. I teraz jest pytanie, któremu zawodnikowi i z której drużyny coś się stanie.
– To pesymistycznie podejście.
– Ale to są wypadki losowe.
– Załóżmy, że wszyscy pojadą cało i zdrowo.
– Chciałbym trzecie miejsce.

(...)

– Co by pan zmienił w żużlu?
– Chciałbym, żeby zawodnicy dostawali pieniądze za zdobyte punkty na torze. Niech dostają więcej, ale tylko za punkty. Zawodowcy nie potrzebują pieniędzy na przygotowanie do sezonu, bo je mają. Zmieniłbym również to sterylne pilnowanie żużlowców przez kierowników startów. W Grand Prix podjeżdżają i po prostu startują. Pozwoliłbym też zawodnikom startować skąd chcą, nawet pół metra przed taśmą. Podobnie jak chore jest karanie kogoś za upadek, gdy trudno znaleźć winnego, a nie jest to na pierwszym łuku. Nie podoba mi się to, że płacimy za bonusy. To są rzeczy, które bym zmienił.

– Wróćmy do pieniędzy. Budżet klubu to 20 mln zł?
– Jakie 20?
– Więcej?
– Więcej.
– Czyli ile?
– Ja szacuję, że minimum 23 mln zł. To też zależy od tego, ile punktów zdobędą zawodnicy. Jak zdobędą więcej, będą w play-offach i walczymy dalej, a wtedy trzeba będzie wydać więcej.

– Czy trudno jest w Zielonej Górze znaleźć sponsora na sport zawodowy?
– Bardzo trudno. Ja na żużel dałem tyle pieniędzy, co wszyscy pozostali sponsorzy razem wzięci. Teraz będę wydawał jeszcze więcej. Dodam, że w tym roku w Falubazie nie ma jeszcze wykupionych wszystkich reklam. Jak znajdą się chętni, jestem gotów nawet odstąpić swoje miejsca.

– Jest pan zwolennikiem spółek skarbu państwa w sporcie zawodowym?
– Byłbym, gdyby finasowanie dzielono po równo. A teraz tak nie jest. Jeden klub dostaje bardzo dużo, drugi nic. A przecież są to częściowo nasze pieniądze, z naszych podatków. (debil - przyp. red.)

– Tegoroczny plan to brązowy medal. A kiedy będzie ten złoty medal?
– Może w następnym sezonie.

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#936 Postautor: Łoptymista » 22 maja 2025, o 12:31

"Ja na żużel dałem tyle pieniędzy, co wszyscy pozostali sponsorzy razem wzięci. Teraz będę wydawał jeszcze więcej. Dodam, że w tym roku w Falubazie nie ma jeszcze wykupionych wszystkich reklam. Jak znajdą się chętni, jestem gotów nawet odstąpić swoje miejsca."
A to nie fragment ze Skrzydlewskim? xd

A tak poważnie to bardzo ciekawy ten wywiad, szczególnie dzisiaj. Dobra robota. :)

Haron90
Kadrowicz

#937 Postautor: Haron90 » 22 maja 2025, o 12:38

Jeżeli czekacie, aż całe środowisko zwróci się przeciw Falubazowi, w taki sposób w jaki zwróciło się przeciwko Motorowi, to możecie się nie doczekać.

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#938 Postautor: Łoptymista » 22 maja 2025, o 12:40

Nie, nie czekam.

Poza tym i tak już w tym tygodniu widziałem tekst, z którego wynikało, że Falubaz płaci ile chce, bo ma milionera, a Motor, żeby rywalizować podnosi stawki i psuje rynek. Więc prędzej słońce nie wzejdzie niż pewne rzeczy się zmienią.

Karamba
Kadrowicz

#939 Postautor: Karamba » 22 maja 2025, o 12:41

ezbeg pisze:Vaculik też jest w kryzysie. Istnieje ryzyko średniej biegowej poniżej 2 pkt.

Vacul już wie, że ten sezon stracony w Stali i co lepsze jednostki czekają na następny ha ha .

Flagg
Trener

#940 Postautor: Flagg » 22 maja 2025, o 12:50

Haron90 pisze:Jeżeli czekacie, aż całe środowisko zwróci się przeciw Falubazowi, w taki sposób w jaki zwróciło się przeciwko Motorowi, to możecie się nie doczekać.

Falubaz to przez jakiś czas będzie ulubionym klubem w Polsce całego środowiska żużlowego :) Tak jak nagle wszyscy zaczęli lubić Spartę, bo jako jedyna była w stanie rywalizować w Motorem. Tak jak teraz wszyscy nagle ślą laurki pod adresem Apatora :)

Flagg
Trener

#941 Postautor: Flagg » 22 maja 2025, o 13:42

Jeszcze odnośnie Mateusza.

O ile mogę sie nie do końca zgadzać z argumentami przemawiającymi za odejściem Dominika (liderowanie, odległość od domu), to jestem w stanie je zrozumieć.

Natomiast w przypadku Cierniaka właściwie nie ma zadnego rozsądnego argumentu, poza hajsem, który mógłby go skłonić do przejścia do Zielonej. Pomińmy ten szajs z magia Falubazu i innymi tego typu bzdurami. To co moze dac my Falubaz, czego nie ma w Lublinie (ponownie, poza pieniedzmi)?

1. Liderowanie? No chyba jeszcze nie ten czas :) Poza tym Kubera ma być przecież liderem
2. Odległość? No chyba jednak nie ;)
3. Atmosfera? Nie wiem, patrząc na park maszyn Zielonej, to niespecjalnie jest czego zazdrościć :) Tutaj ma Zmarzlika, ma Freda, którzy preferuja podobny styl jazdy i od których moze się wciąż wiele nauczyć.

4. Rola w druzynie? No właśnie. Mateusz w Lublinie ma właściwie pewne 4 biegi. NIkt go nie zmienia, nikt nie wywiera presji. A przecież jest Przyjemski, który bardzo chętnie pojedzie 5 biegow. Tymczasem nie ważne, czy Mateusz robi 2 trójki, czy 2 zera, swoje 4 biegi pojedzie. Z Czestochową, a szczególnie ze Spartą wynik przecież wcale nie był przesądzony, Wiktor jechał świetnie (z Wrockiem), a Mateusz fatalnie. W obu meczach zdobył 1 punkt i w obu pojechał 4 biegi. W całym sezonie 2024, Mateusz nie został zmieniony ANI RAZU, a też miał lepsze i gorsze mecze. Pojechał WSZYSTKIE swoje programowe biegi. Wątpię, zeby w Zielonej ktoś był tak pobłazliwy, szczególnie, jeśli na juniorce będzie ktoś, ko bedzie robić punkty. Ktoś moze wyciagnać kwestie nominowanych, no ale sorry, przy tej pace co buduje ją Falubaz, to tam o te nominowane nie bedzie wcale łatwiej.

5. Przyszły sezon to dla Mateusza ostatni rok na U-24. To bedzie rok decydujący, czy zostanie w Ekstralidze, a jesli tak, to na jakich warunkach. Zmiana klubu w takiej sytuacji jest cholernie ryzykowna. Szcególnie, ze w Lublinie ma wszystko, czego mu trzeba. Spokojną głowę, znane środowisko, stabilny klub, stabilne miejsce w składzie, brak przesadnej presji, robi ciągły progres, również w zawodach indywidualnych. Po co ryzykować to wszystko przed tak waznym sezonem i iść w nieznane? Z tego co się słyszy, to Motor ma dla Mateusza miejsce na seniorce w 2027. Czy miałby takie w Falubazie? Wątpię, trochę słabszy sezon czu nawet przyzwoity i pozegnają się z nim bez żalu. Juz nie będzie potrzebny. Na jego miejsce Bienkowski bedzie mieć 5 innych gwiazd. Zostanie mu do wyboru jakiś beniaminek albo 1 liga. Ktoś moze powiedziec, że pasuje mu zielonogórski tor. No spoko, ale na lubelskim też radzi sobie nienajgorzej ;)

Wiec doprawdy nie wiem, co mogłoby skłonić Mateusza, żeby przed tak waznym dla siebie sezonem wywrócić wszystko do góry nogami. No tylko i wyłącznie hajs. Pytanie tylko czy w dłuższej perspektywie również finansowo bedzie to opłacalne.

Karamba
Kadrowicz

#942 Postautor: Karamba » 22 maja 2025, o 14:21

Flagg pisze:
Haron90 pisze:Jeżeli czekacie, aż całe środowisko zwróci się przeciw Falubazowi, w taki sposób w jaki zwróciło się przeciwko Motorowi, to możecie się nie doczekać.

Falubaz to przez jakiś czas będzie ulubionym klubem w Polsce całego środowiska żużlowego :) Tak jak nagle wszyscy zaczęli lubić Spartę, bo jako jedyna była w stanie rywalizować w Motorem. Tak jak teraz wszyscy nagle ślą laurki pod adresem Apatora :)

Akurat z Apatorem mają rację był przez tydzień Mistrzem Polski ha ha .

L(o)katy
Szkółkowicz

#943 Postautor: L(o)katy » 22 maja 2025, o 14:54

Flagg pisze:(...)

O ile mogę sie nie do końca zgadzać z argumentami przemawiającymi za odejściem Dominika (liderowanie, odległość od domu), to jestem w stanie je zrozumieć.

Jak pierwszy raz usłyszałem chlapnięcie Kościechy o Kuberze to tak samo sobie myślałem że zmiana środowiska, liderowanie i tak dalej i że to już 5 lat więc trzeba się liczyć z odejściem. Po kilku tygodniach wydaje mi się twardo coś zupełnie innego. Jak dostajesz ofertę wyższą nie o jakieś ogonki ale o 30, 40 czy więcej % to ideologię do tego jakąś się zawsze dorobi.
I nie jest to jakiś negatywny przytyk do zawodnika który zachowuje się dokładnie tak jak wszyscy inni. A wywiad sprzed kilku tygodni tylko potwierdza że tak długo jesteś przywiązany do atmosfery w klubie jak długo oferuje ci on wystarczające zarobki. Po przejściach z Michelsenem żałoba po Kuberze u mnie już krótka :)
Obrazek

KrzyczącyK1b1c
Trener

#944 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 22 maja 2025, o 15:08

U Kubery też jakimś czynnikiem mogło być małe dziecko. Jednak lepiej wracać do dzieciaka, który rozwija się półtorej godziny, a nie ponad 5 godzin.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#945 Postautor: kibicLBN » 22 maja 2025, o 15:14

Ktoś kto bywał w rejonach Leszna i Zielonej, wie że to jest naprawdę rzut kamieniem, 1.5h jazdy. Poza 9 meczami domowymi są treningi, imprezy klubowe. Jeśli trening jest w dniu przedmeczowym to dochodzi dla każdego jeden dzień noclegowy i doba poza domem. A zawodnik to część teamu - ma ludzi którym trzeba opłacić cały dzień pracy na drugim końcu Polski. Jeśli trening wypada 2 dni przed meczem to jesteś uziemiony na ponad 2 doby, albo rezygnujesz, albo jeździsz 1000km bez sensu. To wszystko wywołuje większe zmęczenie, koszty i obciążenie psychiczne. Serio. Ktoś powie o Szwecji - racja, tylko do maja Szwecja nie jeździ i jedynym twoim problemem jest liga polska, a po drugie to po co tracić dni jazdy do Szwecji i do Lublina - wychodzi że niewiele tych dni zostaje.
Więc jeśli są argumenty finansowe, motywacyjne (rola w zespole) i logistyczne, to ta odległość jest bezcenna.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#946 Postautor: tezetomaniak » 22 maja 2025, o 15:21

I tak oto Motor traci polskiego kozaka przez dziecko :)
Całe szczęście żona Zmarzlika nie ma takiego przebicia jak Orlen i Kępa.

Flagg
Trener

#947 Postautor: Flagg » 22 maja 2025, o 19:18

kibicLBN pisze:Ktoś kto bywał w rejonach Leszna i Zielonej, wie że to jest naprawdę rzut kamieniem, 1.5h jazdy. Poza 9 meczami domowymi są treningi, imprezy klubowe. Jeśli trening jest w dniu przedmeczowym to dochodzi dla każdego jeden dzień noclegowy i doba poza domem. A zawodnik to część teamu - ma ludzi którym trzeba opłacić cały dzień pracy na drugim końcu Polski. Jeśli trening wypada 2 dni przed meczem to jesteś uziemiony na ponad 2 doby, albo rezygnujesz, albo jeździsz 1000km bez sensu. To wszystko wywołuje większe zmęczenie, koszty i obciążenie psychiczne. Serio. Ktoś powie o Szwecji - racja, tylko do maja Szwecja nie jeździ i jedynym twoim problemem jest liga polska, a po drugie to po co tracić dni jazdy do Szwecji i do Lublina - wychodzi że niewiele tych dni zostaje.
Więc jeśli są argumenty finansowe, motywacyjne (rola w zespole) i logistyczne, to ta odległość jest bezcenna.

Mozemy spekulowac. Natomiast fakty jakie znamy, to wywiad Dominika z połowy kwietnia, ze nie rozważa zmiany klubu. Niecałe trzy tygodnie później podpisuje kwitek w innym klubie. Przez te kilkanaście dni zdał sobie sprawę, że chce być liderem i że dojazdy są zbyt uciążliwe? :) W tym samym wywiadzie mówi, ze co roku dostaje oferty i to z miejsc, które są dużo bliżej Leszna niż Zielona.

Opcje są dwie. Albo Dominik kłamał w wywiadzie, albo na stół trafiła taka oferta, że możliwość bycia rzekomym liderem i oszczędzenie czasu na podróżach to tylko miłe bonusy.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#948 Postautor: kibicLBN » 22 maja 2025, o 19:26

Pracowałeś kiedyś w delegacji regularnie?
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Flagg
Trener

#949 Postautor: Flagg » 22 maja 2025, o 19:31

W tym samym wywiadzie mówi, że nie wie co musiałoby się stać, zeby zmienił Motor na inny klub. Jak ktoś wypowiada takie słowa, to raczej można zakładać, że nawet jeśli te dojazdy są uciążliwe, to nie na tyle, żeby skłaniać go do zmiany pracy.

I nagle po 5 latach wstał któregoś ranka i powiedział sobie: "Dobra, dość, nie chce mi się już jeździć do Lublina". Idę szukać klubu bliżej.

Widzisz, ja akurat myślę (przy czym to tylko moje zdanie), że Dominik w tamtym wywiadzie po prostu skłamał. A decyzja o odejściu z Lublina nie zrodziła się w nim z dnia na dzień, tylko wiedział o tym już wcześniej.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#950 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 22 maja 2025, o 19:33

I zakładając, że skłamał, niestety troszkę moja opinia o Dominiku ulega zmianie. Uważałem go za na tyle ogarniętego człowieka, że nie będzie kłamał w taki sposób przede wszystkim kibiców Motoru - bo to oni są odbiorcami tej deklaracji (a mówiąc bardziej pragmatycznie, również jego sponsorami np. kupując indywidualny merch). Mógł powiedzieć milion rzeczy na temat Motoru, a wybrał najgorszą - zakładając, że już wtedy znał swoją przyszłość.