Stadion

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

Re: Stadion

#9201 Postautor: niespokojny » 4 lutego 2026, o 13:25

A co, za mało twoich idoli na Węgrzech przebywa? :lol:
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#9202 Postautor: kdsz » 4 lutego 2026, o 13:28

Cooper pisze:Daliśmy się ponieść marzeniom nowego stadionu podczas gdy od początku jedyną realną - i to rodzoną w bólach opcją - była modernizacja.

Mam wrażenie, że w wizję nowego stadionu uwierzyli wyłącznie nieliczni (ale fanatyczni) i być może władze ekstraligi.
BTW, ciekawe jak Stępniewski & Co. podchodzą do ostatnich doniesień znad Bystrzycy. Jak myślicie, kiedy skończy się cierpliwość i Motor nie dostanie licencji na starty przy Z5?
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
istred
Trener

#9203 Postautor: istred » 4 lutego 2026, o 13:30

Otóż to. To, że normalny stadion żużlowy jest w Lublinie potrzebny powinno być oczywiste dla wszystkich (i wydaje się, że jest). To, że nie ma sensu budowanie ultranowoczesnej stadiono-hali (albo nawet samego stadionu), dla (trzeba sobie to uczciwie przyznać) niszowego sportu, który generuje kilkanaście "domowych" wydarzeń w roku również powinno być dla wszystkich oczywiste (i zdaje się, że dla miasta jest/dla kibiców niekoniecznie).
I tu zaczynają się schody. Bo miasto powinno od samego początku (2018 r.? bo wydawanie nawet kilkunastu milionów złotych na sport, którego za rok mogłoby w Lublinie nie być, byłoby sprawą dla prokuratora) postawić na sensowną modernizację stadionu przy al. Zygmuntowskich. Sensowną czyli, nieprzeskalowaną, pozwalającą w przyzwoitych warunkach obejrzeć zawody, z miejscem (być może pod trybunami?) na zaplecze gastronomiczne i sanitarne. Gdyby miasto od razu poszło tą drogą to dzisiaj byśmy być może już byli dawno po tej inwestycji, a tak - moim zdaniem - jest ona dokładnie w tym samym miejscu, w którym mogła być 8 lat temu (pamiętam tez dyskusje z forumowiczem "Raf"(?), który bronił zaciekle miasta, że oczywiście że 300 mln zł - taka wówczas kwota leżała na stole - miasto znajdzie bez problemu i za kilka lat stadion będzie stał...).
Teraz zamiast moim zdaniem miasto dalej wciska kit, że lada moment będzie w Lublinie piękny stadion, co dla mnie jest jedynie dowodem, że w ratuszu dalej jest oczekiwanie, że Kępa w końcu straci zainteresowanie żużlem i sprawa sama się w końcu rozwiąże.

Co do polityki, to ją samą w sobie się brzydzę i bez względu, która ekipa by rządziła w Polsce czy w Lublinie to problem byłby dokładnie taki sam.
Zresztą, ci drudzy już też się popisali w kampanii wyborczej zapowiadając, że ta idiotyczna stadiono-hala, będzie jeszcze bunkrem i zostanie inwestycją strategiczną w skali kraju, a pieniądze na nią wezmą z funduszy na obronę cywilną kraju czym pokazali, że są jeszcze większymi bałwanami, niż ci obecni.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#9204 Postautor: Gelo » 4 lutego 2026, o 13:31

niespokojny pisze:A co, za mało twoich idoli na Węgrzech przebywa? :lol:

Dziwnym trafem nikt nie siedzi - a tacy złodzieje.
Zresztą, ci drudzy już też się popisali w kampanii wyborczej zapowiadając, że ta idiotyczna stadiono-hala, będzie jeszcze bunkrem i zostanie inwestycją strategiczną w skali kraju, a pieniądze na nią wezmą z funduszy na obronę cywilną kraju czym pokazali, że są jeszcze większymi bałwanami, niż ci obecni.
Wiesz, że gdzieś dzwonią - ale nie wiesz, w którym kościele. Deficyt schronów w Polsce jest faktem powszechnie znanym. Jeżeli był to sposób na realizację (nie do sprawdzenia dzisiaj) - to każdy sposób był dobry. Warunek był jeden - PiS musiał wygrać wybory i rządzić. A jako, że jest to jedyna partia, która stara się dowozić obietnice - była na to zdecydowanie większa szansa niż po tym jak premierem został tusk. Dla średnio ogarniętego 10-latka było jasne, że wszystko co na wchód od Wisły będzie omijane szerokim łukiem, co zresztą kilka dni po objęciu ministra potwierdził Nitras. Może i masz pisowców za bałwanów w kwestii schronów - ale jak zatem skomentować wypowiedź Pani Sobolak z platformy, że mamy schrony w naszym moskiewskim metrze?
Ostatnio zmieniony 4 lutego 2026, o 13:44 przez Gelo, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#9205 Postautor: Cooper » 4 lutego 2026, o 13:34

Gelo pisze:Nie to, żebym bronił Pruszkowskiego, bo nie jest to bohater mojej bajki - ale wsamraśność wynikała z tego, że miało to być zadaszone lodowisko. A hala wyszła trochę przy okazji. I cała zgroza tej sytuacji polega na tym, że stolica polskiego sportu bazuje na infrastrukturze z przypadku. A platforma rządzi w Lublinie od 20 lat.

Mamy Arene Lublin, nie zapominajmy, na tle piłkarskich obiektów w kraju bardzo spoko (choć trcohę mały) obiekt.

O Globusie to szkoda gadać, ale prawda jest taka, że ani Pruszon ani Wasilewski nie widzieli problemu, ani nie patrzyli kilka lat do przodu.

Jak myślicie, kiedy skończy się cierpliwość i Motor nie dostanie licencji na starty przy Z5?

Szczerze? Myślę, że poza jakimiś medialnymi ustawkami mającymi wywierać presje na władze samorządowe to zupełnie nic nam nie grozi w tym obszarze.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#9206 Postautor: tezetomaniak » 4 lutego 2026, o 13:45

istred pisze:Manipulacja albo niewiedza.

Ironia ;)

Awatar użytkownika
istred
Trener

#9207 Postautor: istred » 4 lutego 2026, o 13:47

Bo mają azyl polityczny. No Gelu, nie ośmieszaj się przynajmniej...

Nie to, żebym bronił Pruszkowskiego, bo nie jest to bohater mojej bajki - ale wsamraśność wynikała z tego, że miało to być zadaszone lodowisko. A hala wyszła trochę przy okazji. I cała zgroza tej sytuacji polega na tym, że stolica polskiego sportu bazuje na infrastrukturze z przypadku. A platforma rządzi w Lublinie od 20 lat.

Zgodzę się z Cooperem. To, że powstała "wsamraśna" hala, budowana jako zadaszone lodowisko doskonale pokazuje zarządzanie miastem przez Pruszkowskiego, a Żuka. Byłem w tym roku kilka razy na IceManii i jestem dumny z Lublina, bo Warszawa może o takim lodowisku jedynie pomarzyć. Podobnie stadion Motoru. Zagadka ile jest lat różnicy pomiędzy wybudowaniem hali Globus a stadionu Motoru? 8. Jedynie 8 lat, a różnica kolosalna.
Podobnie całe Aqua Lublin - przykład naprawdę sensownie przeprowadzonej inwestycji. Inwestycji, która łączy i kryte lodowisko i siłownię i aquapark ze strefą spa i basen pływacki, na którym można zarówno pływać rekreacyjnie, trenować zawodniczo i przeprowadzić imprezę rangi mistrzostw Europy. Lublin nie może mieć w tej kwestii żadnych kompleksów w skali kraju, a pewnie i Europy.
Gdyby Globus został tak samo z głową wybudowany jak Aqua Lublin to dzisiaj albo nie mielibyśmy problemu z halą sportową. No ale, kto inny był u władzy...
Ostatnio zmieniony 4 lutego 2026, o 13:52 przez istred, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#9208 Postautor: istred » 4 lutego 2026, o 13:51

Jeżeli był to sposób na realizację (nie do sprawdzenia dzisiaj) - to każdy sposób był dobry.
Nie! Nie każdy sposób jest dobry. Stadion (jakikolwiek) to fanaberia. Może być, a może go nie być. Schron to inwestycja, która ma zapewnić bezpieczeństwo ludzi. Zachachmęcenie pieniędzy na bezpieczeństwo i przeznaczenie ich na igrzyska, które pozwolą zbić kapitał polityczny jest zarówno nieodpowiedzialne jak bardzo niebezpieczne.
To ja już wolę Żuka udającego, że coś buduje niż szkodników kradnących pieniądze mające umożliwić ludziom przeżycie w czasie wojny dla własnych celów politycznych.

Może i masz pisowców za bałwanów w kwestii schronów - ale jak zatem skomentować wypowiedź Pani Sobolak z platformy, że mamy schrony w naszym moskiewskim metrze?
Nie mam pojęcia kto to "Pani Sobolak".

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#9209 Postautor: Gelo » 4 lutego 2026, o 13:55

Serio porównujesz jeżdżenie na łyżwach do gier zespołowych o mistrzostwo Polski i pomijasz 20-letnią indolencję Platformy Obywatelskiej, bo Pruszkowski? Serio? Ile razy przez 8 lat poprzedniego rządzenia Tusk jako premier odwiedził Lublin? Nie rób sobie żartów. I nie wypisuj bredni, że brzydzisz się polityką, bo Twoje preferencje aż biją po oczach.
Nie mam pojęcia kto to "Pani Sobolak"
To się doucz i potem dyskutuj.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#9210 Postautor: istred » 4 lutego 2026, o 14:04

A co mi z tego, że jakiś polityk przyjeżdża do Lublina? Z tej czy tamtej opcji? Jakie to w ogóle ma znaczenie? To nie PRL i czas "wizyt gospodarskich". Na szczęście.
Takie wizyty mają na celu chyba tylko połechtanie ego ludzi totalnie zakompleksionych, bo jakaś znana osoba odwiedzi ich miasteczko... całe szczęście takich ludzi jest w Lublinie coraz mniej.

Nie porównuję jeżdżenia na łyżwach. Porównuje obiekty sportowe i sposób ich powstania. Trochę się dziwię (a trochę jednak nie...), że nie wyczytałeś tego z tego co napisałem. Statystyka jest prosta. Za Pruszkowskiego powstał Globus, za Żuka Aqua Lublin i Arena. Wnioski każdy może wyciągnąć sam.

Porównując jeszcze "łyżwy do walki o mistrzostwo Polski" to jestem dziwnie przekonany, że samo lodowisko (nie pisząc już nawet o basenach czy siłowni, a jest to przecież łączna inwestycja) odwiedziło w ubiegłym roku więcej ludzi niż wszystkie zawody żużlowe w Lublinie ;)
pomijasz 20-letnią indolencję Platformy Obywatelskiej, bo Pruszkowski?
Jeśli jeszcze nie zauważyłeś moich ocen odnośnie budowy stadionu żużlowego to zerknij wyżej. Stadionu żużlowego nie ma mimo wielokrotnych zapowiedzi i moim zdaniem nic nie wskazuje na to żeby miał powstać, co jest ogromną porażką Żuka (i Pruszkowski nie ma tu nic do tego). Natomiast powstał stadion piłkarski i Aqua Lublin i obie inwestycje oceniam bardzo pozytywnie. Pruszkowski natomiast może się pochwalić jedną inwestycją sportową. Krytym lodowiskiem, który został halą, która jest obecnie sporym problemem dla miasta. No, trudno to uznać sukces. Jakby miał wybudować taki stadion żużlowy, to ja jednak podziękuję.
Ostatnio zmieniony 4 lutego 2026, o 14:08 przez istred, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#9211 Postautor: Cooper » 4 lutego 2026, o 14:06

bo Pruszkowski? Serio?

Trzeba było tego Pruszkowskiego nie wyciągać ... :) Bo jednak Żuk ma o wiele większe sukcesy, nawet w kwestii infrastruktury sportowej ;]

Niezmiennie bawi mnie że najważniejsze jest to kto jakie ma poglądy polityczne, tak jakby to było jakieś kryterium do dyskusji o stadionie.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#9212 Postautor: istred » 4 lutego 2026, o 14:07

Gelo pisze:
Nie mam pojęcia kto to "Pani Sobolak"
To się doucz i potem dyskutuj.

Wybacz Gelu, ale mam wrażenie, że ta wiedza nie jest mi do niczego potrzebna :lol:

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#9213 Postautor: Gelo » 4 lutego 2026, o 14:15

Może nie jest - ale to nie zwalnia Cię jak widać od komentowania pisowców. To jeszcze raz - Lublin od kilku lat buduje swoją rozpoznawalność przez sport drużynowy. W żadnym innym mieście nie ma tylu dyscyplin, w których drużyny walczyłyby o mistrzostwo Polski. Największe miasto po prawej stronie Wisły. Stadion piłkarski, hala sportowa i stadion żużlowy dla "niszowego" ale jednak narodowego i drugiego po piłce sportu w Polsce to powinien być absolutny priorytet i standard. Nie żadne marzenia. Lodowisko i baseny dla ludności - z całym szacunkiem - fajnie ale jednak nie ta hierarchia priorytetów.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#9214 Postautor: Cooper » 4 lutego 2026, o 14:20

Ja to nawet uważam, że brak fajnej hali jest większym problemem i "wstydem" niż brak stadionu żużlowego :) No ale już ustaliliśmy czyja to wina :)

Awatar użytkownika
istred
Trener

#9215 Postautor: istred » 4 lutego 2026, o 14:26

I tu możemy się różnić.
Ja nie określam sukcesu miasta, a tym bardziej mieszkańców tego miasta, przez pryzmat sukcesów drużyn sportowych z tego miasta. Nie uważam, żeby infrastruktura dla sportu zawodowego, tym bardziej kosztująca setki milionów, była absolutnym priorytetem. Priorytetem są moim zdaniem szkoły, przedszkola, bezpieczeństwo, drogi, komunikacja miejska, baseny czy nawet lodowisko - czyli infrastruktura, która realnie wpływa na komfort życia mieszkańców miasta.
Stadion żużlowy to igrzyska. Może być, a może go nie być.
Zresztą, jak widać, obecny stadion nie uniemożliwił Motorowi seryjnego zdobywania medali DMP w ostatnich latach ;)

Żeby ktoś źle nie zrozumiał. Uważam, że stadion żużlowy jest potrzebny. Nowoczesny, skrojony na miarę. Ale absolutnie nie to powinno być priorytetem inwestycyjnym miasta.

Z tego też może wynikają różnice w podejściu do polityki?
Ale wolno nam się różnić? Wolno.

Ja to nawet uważam, że brak fajnej hali jest większym problemem i "wstydem" niż brak stadionu żużlowego :) No ale już ustaliliśmy czyja to wina :)
Zdecydowanie się zgadzam, choć pewnie jest to mało popularne stwierdzenie akurat na tym forum.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#9216 Postautor: istred » 4 lutego 2026, o 14:39

A żeby Ci Gelu pokazać na twardych liczbach jak ważne jest posiadanie nowoczesnego stadionu żużlowego w mieście, przyjrzyjmy się Łodzi.
Łódź posiada nowoczesny stadion żużlowy, a także dwa nowoczesne stadiony piłkarskie dla Widzewa i ŁKS, a także świetną halę sportową Atlas Arena.
A teraz zagadka - z jakiego miasta w Polsce ucieka najwięcej mieszkańców (co jest absolutnym dramatem dla miasta)? Zgadłeś - z Łodzi.
No, ale będą mieli GP... hurra!

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#9217 Postautor: Gelo » 4 lutego 2026, o 14:44

Możesz też napisać, że najważniejsza jest piekarnia za rogiem i przedszkole nie dalej niż 100 metrów od klatki schodowej. Tylko tą drogą dojdziemy do absurdu. Nikt by nie psioczył, żeby to było - ale tego nie ma. Żużlowy Motor to marka wykraczająca poza granice Polski. O wysięgnikach mówili nawet w CNN. Jeździ tu najlepszy facet w historii tej dyscypliny sportu. To jakby w piłkarskim Motorze grał Maradona. Mieliśmy w zeszłym roku być może najlepszą drużynę klubową w historii. Wymieniać argumenty za stadionem żużlowym można bardzo długo. I nawet fanom kosza, siatki czy ręcznej ciężko z tym polemizować - bo oni mają to co mają - ale mają. A kibice żużlowi nie mają nic. To co jest urąga godności ludzkiej.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#9218 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 4 lutego 2026, o 15:19

Gelo pisze:Żużlowy Motor to marka wykraczająca poza granice Polski.

Muszę Cię zmartwić Gelu, ale żużlowy Motor to marka znana jedynie w maksymalnie kilkunastu miastach w Polsce, a za granicą niestety anonimowa. Myślę, że nawet w brytyjskich czy szwedzkich ośrodkach nie znają polskiego klubu Zmarzlika.

Jeśli chodzi o lubelskie kluby, to bardziej popularne w Polsce są Motor piłkarski oraz LKPS siatkarski. Poza granicami kraju z pewnością top 1 jest LKPS.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#9219 Postautor: istred » 4 lutego 2026, o 15:39

Zagadywałem kiedyś Brytyjczyków o żużel. Nie mieli pojęcia co to jest.
Oczywiście nie ma co generalizować, bo na pewno wielu Brytyjczyków zna ten sport, ale nawet na Wyspach jest on totalnie niszowy. A w innych krajach...? :)

Wiadomo przecież nie od dziś, że Gelo żyje w świecie takim jakim chciałby żeby on był, a nie taki jaki jest.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#9220 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 4 lutego 2026, o 15:41

Dla porównania - do siatkarskiego LKPS po tym sezonie przyjdzie japoński przyjmujący, który ma więcej followersów na Instagramie (to jakiś wyznacznik popularności) niż... Iga Świątek. Jakikolwiek żużlowiec mógłby o tym pomarzyć. Także tyle, jeśli chodzi o medialność dyscypliny.

Haron90
Kadrowicz

#9221 Postautor: Haron90 » 4 lutego 2026, o 15:56

istred pisze:Zagadywałem kiedyś Brytyjczyków o żużel. Nie mieli pojęcia co to jest.
Oczywiście nie ma co generalizować, bo na pewno wielu Brytyjczyków zna ten sport, ale nawet na Wyspach jest on totalnie niszowy. A w innych krajach...? :)

Wiadomo przecież nie od dziś, że Gelo żyje w świecie takim jakim chciałby żeby on był, a nie taki jaki jest.

Pracowałem na projekcie z gościem, który urodził się i wychował w Ipswich. Gdy go zapytałem o żużel, stwierdził, że jakiś szutr faktycznie w mieście jest ale co tam się dzieje, to nie ma pojęcia :-).

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#9222 Postautor: kdsz » 4 lutego 2026, o 16:09

KrzyczącyK1b1c pisze: Myślę, że nawet w brytyjskich czy szwedzkich ośrodkach nie znają polskiego klubu Zmarzlika.

Ale też nie popadajmy w skrajność. Kibice żużla z UK i Skandynawii na bank kojarzą nasze miasto, większość wyłącznie dzięki żużlowi.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

KrzyczącyK1b1c
Trener

#9223 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 4 lutego 2026, o 16:15

Garstka tych bardziej zakręconych tak. Ale myślę, że to jest niewielka liczba.

ezbeg
Trener

#9224 Postautor: ezbeg » 4 lutego 2026, o 16:26

Myślę, że spokojnie znalazłyby się w Polsce osoby które nawet nie wiedziałyby jaki sport uprawia Zmarzlik. Nie mówiąc nawet o tym by wymienić 5 zespołów ligowych. I nie mam na myśli wsi na głębokim Podlasiu czy Warmii.

Żużel w Anglii mimo całej dumnej historii jest obecnie dość niszowy. W Szwecji podobnie. Świadczą o tym też ich stadiony, a także to że zamykają się kolejne ośrodki. A z brytyjskimi czy szwedzkimi kibicami, myślę że część by wiedziała gdzie w Polsce jeździ Zmarzlik a część nie. Takie 50/50 ale nie zdziwiłbym się jakby były proporcje 30/70 na rzecz niewiedzy.
Zresztą jakby mnie zapytać gdzie jeździ dany Polak w Szwecji to też bym nie wiedział (poza Lejonen to bardzo tamtejszych składów nie kojarzę, a i wiem że Janowski występuje w Dackarnie Malilla). Nie te czasy fanatyzmu żużlowego :)

KrzyczącyK1b1c
Trener

#9225 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 4 lutego 2026, o 16:31

Zużel nie ma międzynarodowych pucharów drużynowych (z wiadomych względów) i to jest IMO główna przeszkoda do rozpoznawalności drużyn poza ich krajami. Gdyby do Szwecji, Anglii czy Danii przyjeżdżał Motor, to wtedy można by było mówić o międzynarodowej rozpoznawalności. My jesteśmy w bańce. Tak samo jak pewnie amerykańscy kibice futbolu amerykańskiego czy baseballa, którzy pewnie myślą, że ich ulubieńcy są ogromnymi światowymi gwiazdami, a tak naprawdę są anonimowymi sportowcami w Europie.