Stadion
Re: Stadion
Ja bym dał lepsze nagłośnienie, żeby cała Polska słyszała trzask pękających zachodnich dup jak Motor zamiast upaść znowu będzie w finale z pierwszego miejsca po RZ.
Ge(L)o pisze:A co jest nie tak z oświetleniem aktualnym ?
Jest zdecydowanie za słabe w stosunku do wymagań Elipy, zarówno na torze, jak i w parku maszyn
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
kdsz pisze:Nie rozumiem marudzenia. Od dawna ratusz zapowiadał, że pierwszy etap to będzie oświetlenie, kible i trybuna gości. Pomarudzić można wyłącznie na sam komunikat miasta, nie prezentujący niczego nowego.
Mozesz powiedziec po jakiego ch**a nam tymczasowe, nowoczesne kible na zime?
Chyba, ze dla budowlancow, to na wiosne nie bedzie juz z nich co zbierac.
Dla mnie jedyna pocieszajaca wiadomosc, to skrocenie toru, bo bez likwidacji tego boiska chyba sie nie da, chyba ze prostokatny zrobia.
go! pisze:Mozesz powiedziec po jakiego ch**a nam tymczasowe, nowoczesne kible na zime?
Nie mogę bo nie chcę.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
kdsz pisze:go! pisze:Mozesz powiedziec po jakiego ch**a nam tymczasowe, nowoczesne kible na zime?
Nie mogę bo nie chcę.
No to walcz z tym, przelamuj swoje awersje, bo jak widac, wpedzaja cie w niemoc.
Dzięki za sugestię, ale chyba pozostanę przy zasadzie nie odpowiadania na debilne pytania. Szczególnie, że pytanie powinno być skierowane raczej do ratusza, a nie randomowego forumowicza.
kdsz pisze:Dzięki za sugestię, ale chyba pozostanę przy zasadzie nie odpowiadania na debilne pytania. Szczególnie, że pytanie powinno być skierowane raczej do ratusza, a nie randomowego forumowicza.
Ale to TY nie rozumiesz marudzenia. A pytanie jest proste, a debilne pytania nie istnieja.
A Ty akurat na nie odpowiedziales tyle, ze w debilny sposob.
Niech Żuk sobie wsadzi w dupę ten remont.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
W kwietniu ocenimy :)
go! pisze:Ale to TY nie rozumiesz marudzenia.
Zakres międzysezonowej przebudowy znamy od dawna. Dlatego dziwię się zaskoczonym głosom. Jednocześnie ja tego zakresu nie chwalę, to sobie sam dopowiedziałeś.
No remont ma być etapowy i zdziwienie że po pierwszym etapie nie będzie na wiosnę nowego stadionu na 15 tys ;)
Przypominam że jeszcze jest kwestia finansowania.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Cooper pisze:No remont ma być etapowy i zdziwienie że po pierwszym etapie nie będzie na wiosnę nowego stadionu na 15 tys ;)
Wiem, ze jest etapowy. Ja jestem tylko zdziwiony ze zaczynaja od tego, co powinno powtac na koncu, chyba ze chodzi o to finansowanie i zaczynaja od tego co najtansze.
Mamy przed soba prawie pol roku na ciezkie prace, ktore pewnie trudno bedzie wykonac podczas trwania sezonu. A oni zaczynaja od kibla i krzeselek. Niech jeszcze przykryja dachem i kladke na Bystrzycy zrobia.
Wtedy bedzie wszystko po kolei.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Ja się nie znam, ale stawiam, że zaczynają od tego, do czego Ekstraliga ma największe zastrzeżenia.
Kładkę można robić, co to przeszkadza :)
Żeby robić grubszą przebudowę już teraz to chyba trzeba projekt jakiś, jak już tak idziemy co powinno być po kolei.
Żeby robić grubszą przebudowę już teraz to chyba trzeba projekt jakiś, jak już tak idziemy co powinno być po kolei.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)
Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]
Bo tych najważniejszych i najcięższych prac prawdopodobnie nie da się wykonać bez konkretnych planów i projektów. To raz.
Dwa, mogą one mieć potencjalnie wpływ na tymczasowa pojemność stadionu, a co za tym idzie - wpływy klubu do budżetu, pojemność trybun itp.
Nie można też wykluczyć, że jednak na jeden sezon trzeba będzie się z Z5 wynieść. Nie mówię, że tak będzie, ale nie można tego wykluczyć. To też trzeba zaplanować odpowiednio wcześniej.
Pamiętajmy, że tego typu remonty robi się trudniej i paradoksalnie dłużej niż budowanie od zera. Tu masz ograniczenia w postaci obecnej infrastruktury, której nie możesz ruszyć, a która utrudnia pracę.
Dlatego na początek wzięli się za to, co w teorii jest najmniej inwazyjne. Bo raz, że muszą pokazać jakikolwiek postęp prac. Dwa, potrzebują czasu, zeby zaplanować te najtrudniejsze prace. A podejrzewam, że przebudowa toru i trybun będzie najbardziej problematyczna.
Dwa, mogą one mieć potencjalnie wpływ na tymczasowa pojemność stadionu, a co za tym idzie - wpływy klubu do budżetu, pojemność trybun itp.
Nie można też wykluczyć, że jednak na jeden sezon trzeba będzie się z Z5 wynieść. Nie mówię, że tak będzie, ale nie można tego wykluczyć. To też trzeba zaplanować odpowiednio wcześniej.
Pamiętajmy, że tego typu remonty robi się trudniej i paradoksalnie dłużej niż budowanie od zera. Tu masz ograniczenia w postaci obecnej infrastruktury, której nie możesz ruszyć, a która utrudnia pracę.
Dlatego na początek wzięli się za to, co w teorii jest najmniej inwazyjne. Bo raz, że muszą pokazać jakikolwiek postęp prac. Dwa, potrzebują czasu, zeby zaplanować te najtrudniejsze prace. A podejrzewam, że przebudowa toru i trybun będzie najbardziej problematyczna.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Cooper pisze:Kładkę można robić, co to przeszkadza :)
Dokumentacja projektowa oraz prace budowlane mają być prowadzone równolegle, tak aby pierwsze roboty mogły ruszyć jeszcze w 2025 roku.
- mówił Fulara
Przyznam szczerze, ze nic z tego nie rozumiem. Jak dokumentacja projektowa i prace budowlane moga byc prowadzone rownolegle?
Podstawą wyjściową powinien być tor. Wreszcie wyrzucić piątoligowych kopaczy i domknąć stadion trybunami na których i tak nikt nie siądzie. Ale być powinny. Tor 350 metrów. Przesunąć w stronę Gali. Pojemność 15 tysięcy minimum.
A wiecie czemu teraz będą funkcjonalne, nowoczesne i stylowe, TYMCZASOWE toalety robione? Bo potem jak się przesunie pierwszy łuk to się zrobi jeszcze raz. Tym razem funkcjonalne, nowoczesne i stałe... Przetarg dobra rzecz. Z wolnej ręki bardzo dużo dobra... Oświetlenie też się potem jeszcze raz zrobi. Dużo dużo dobra.
-
rumburaquee
- Zawodowiec
No i robotniki muszą gdzieś defektować tzn defekować;)
go! pisze:Przyznam szczerze, ze nic z tego nie rozumiem. Jak dokumentacja projektowa i prace budowlane moga byc prowadzone rownolegle?
Miasto informowało, że posiada wszelkie pozwolenia potrzebne na pierwszy etap prac. Czyli oświetlenie i te słynne kible. Równolegle będzie opracowywany PFU - to jest zupełnie wstępny dokument, wytyczne do projektowania. Czyli precyzyjne zdefiniowanie co my właściwie chcemy zbudować. Tyle przekazał magistrat.
Od PFU do budowy wiedzie długa droga. Wykonawca dokumentacji musi uzyskać uzgodnienia i wszelkie decyzje administracyjne, w tym finalnie pozwolenie na budowę, które wydawane jest na podstawie projektu budowlanego. Wiadomo, że zakłada się etapowanie prac, co zapewne będzie miało swoje odzwierciedlenie w projekcie budowlanym i pozwoleniu na budowę. Etapowanie będzie pozwalało na wykonywaniu projektów technicznych i wykonawczych na kolejne fazy równolegle do realizowania na budowie wcześniejszych etapów. Myślę że o to chodzi w cytowanej wypowiedzi, ale to są oczywiście tylko moje zgadywanki.
Żeby troszkę ostudzić zapał, pozwolę sobie poniżej przytoczyć mój wcześniejszy wpis z tego wątku.
kdsz pisze:MotoArena to nie jest punkt odniesienia dla Z5. Obiekt w Toruniu kosztował znacznie więcej. Zbudowano go za 96 milionów, a kolejne miliony kosztowała rozbudowa dachu. A to było prawie 20 lat temu. Nie wiem ile droższa byłaby dzisiaj budowa takiego stadionu. Ale możemy sięgnąć do statystyk GUS dot. kosztów budowy 1 m2 powierzchni użytkowej budynku mieszkalnego. Od I kwartału 2007 r. (wtedy rozpoczęto budowę MotoAreny) do dziś koszt wzrósł prawie 2,7x. Dzisiaj MotoArena kosztowałaby pewnie koło 250 milionów złotych. W Lublinie miasto planuje (a przynajmniej twierdzi że planuje) przeznaczyć 80 milionów na przebudowę Z5. W trudniejszych warunkach gruntowo-wodnych (nad rzeką) i z etapowaniem prac, bo zawody mają się cały czas odbywać. To nie będzie nowoczesny obiekt. Raczej drugie Krosno, niż drugi Toruń.
Patrząc z jakim zapałem ruszył ten "remont" zaraz po zakończeniu sezonu to zapowiada się spektakularnie 
Zastępca prezydenta Lublina, Tomasz Fulara, krótko o remoncie stadionu:
https://www.youtube.com/live/cayMcQdSWe ... JWYy&t=430
W skrócie: nie zostanie kamień na kamieniu, planuje się budowę trybun od nowa, pojemności 15K+, wkrótce miasto zaprezentuje wizualizacje. Start pierwszych prac budowlanych planowany jest na przełomie października i listopada. Czyli nic nowego nie powiedział.
https://www.youtube.com/live/cayMcQdSWe ... JWYy&t=430
W skrócie: nie zostanie kamień na kamieniu, planuje się budowę trybun od nowa, pojemności 15K+, wkrótce miasto zaprezentuje wizualizacje. Start pierwszych prac budowlanych planowany jest na przełomie października i listopada. Czyli nic nowego nie powiedział.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Więckowski w 5:1 jeszcze mówił, że jakieś odwierty robili
A tymczasem w Krośnie:

Fotki sprzed tygodnia.

Fotki sprzed tygodnia.
bla bla bla bla bla
Wizualizacje sracje.
Śpiew ten sam, tylko melodia się zmieniła
Wizualizacje sracje.
Śpiew ten sam, tylko melodia się zmieniła
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!