Logo KMŻ 2013

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
BR
Senior

Re: Logo KMŻ 2013

#76 Postautor: BR » 8 listopada 2012, o 13:04

Obrazek
tak dla porównania z obecnym

Awatar użytkownika
istred
Trener

#77 Postautor: istred » 8 listopada 2012, o 13:05

Tak, zajmujemy jedynie grafiką i nie jesteśmy prawdziwą agencją... ech, ignorantów nie brakuje wszędzie. Polecam przejrzeć najpierw jakąś książkę o marketingu albo o identyfikacji wizualnej, a potem zarzucać brak kompetencji.

1. W którym miejscu zarzuciłem wam brak kompetencji?
Folder zrobiliście bardzo fajny i profesjonalny, co napisałem już w pierwszym poście w tym temacie.
2. Nie będę przeglądał książek do marketingu bo ani nie mam na to czasu, ani ochoty.
Mam kilka dość bliskich osób, które zajmują się marketingiem, samemu mi zdarza się współpracować z działami marketingu i agencjami. Wydaje mi się, że zajmują się one trochę czymś innym niż Ty napisałeś.
Zresztą, marketing to dość szerokie pojęcie - można to przeczytać choćby tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Marketing
Wy natomiast zajmujecie się jego wycinkiem dotyczącym kwestii graficznych (mi to się bardziej kojarzy z grafiką komputerową niż z marketingiem, ale to tylko moje zdanie) i nie jest to zarzut - bo i nie widzę w tym nic złego - tylko stwierdzam fakt.
Dlatego właśnie napisałem, że żałuję, że klub nie nawiązał współpracy z prawdziwą agencją marketingową (w sensie - taką, która działa kompleksowo, przygotowałaby strategię marketingową klubu i sukcesywnie ją realizowała na różnych płaszczyznach).
3. Nie odpowiedziałeś na konkretne pytanie, które zadałem w poprzednim poście:
W jaki sposób "odświeżenie loga", samo w sobie (bez innych działań), miałoby doprowadzić do zwiększenia frekwencji?

4. Ja się na marketingu nie znam. Prezentuje jedynie swoje zdanie na całą tą sprawę i nie mam zamiaru nikomu tego zdania narzucać.

5. Patrząc na te loga w poprzednim poście, nie mam pojęcia jak można dojść do wniosku, że ten obecny koziołek jest mało agresywny i przypomina koziołka matołka :shock:

efeneJGH
Junior

#78 Postautor: efeneJGH » 8 listopada 2012, o 13:18

z tych trzech obecne logo najfajniej się prezentuje ...zastanawiam się co robi "MOTOR" w pierwszym logo...z tego co pamiętam żaden MOTOR LUBLIN w żadnej lidze żużlowej nie jeździ...

Awatar użytkownika
KosaRKS
Zawodowiec

#79 Postautor: KosaRKS » 8 listopada 2012, o 13:31

jasne, dowalcie gradienty w logo. napewno pięknie to wyjdzie na ubraniach ;] róbcie sobie plakaty, programy meczowe, jakieś ulotki, ale od loga won.

i przestań gadać, że robicie to za darmo. do kieszeni kasy może i nie bierzecie, ale robicie to w zamian za dobrą reklame, która swoje kosztuje ;]
Naczelny obrońca Karola Barana.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#80 Postautor: kibicLBN » 8 listopada 2012, o 13:37

Właśnie, pracować dla naszego klubu to zaszczyt i prestiż. I robienie dla niego reklamy jest największą reklamą 8)
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Koper
Trener
Kontakt:

#81 Postautor: Koper » 8 listopada 2012, o 14:02

BR pisze:Obrazek
tak dla porównania z obecnym

i jeszcze jedno porównanie:
Obrazek
Obrazek

efeneJGH pisze:z tych trzech obecne logo najfajniej się prezentuje ...zastanawiam się co robi "MOTOR" w pierwszym logo...z tego co pamiętam żaden MOTOR LUBLIN w żadnej lidze żużlowej nie jeździ...
A tak dużo inteligencji wymaga skojarzenie, że na trybunach kibice właśnie z tą nazwą identyfikują drużynę dlatego też powstała wersja loga która ten fakt uwzględnia chociażby w kontekście produkcji gadżetów dla kibiców?

speedwayowiec
Szkółkowicz

#82 Postautor: speedwayowiec » 8 listopada 2012, o 17:22

Mieszacie różnymi rodzajami loga, barwami (raz żółto-biało-niebieskie, a raz czarno-zielone) jakby to był jakiśtam "cool" obrazek i nic nie warte kolorki. I wy chcecie żeby was traktować poważnie?

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#83 Postautor: Hela » 8 listopada 2012, o 18:00

Cholera. Z tego porównania logotypow najbardziej podoba mi się obecne. A to prezentowane przez mustanga jakoś dziwnie przypomina mi to ktore zrobił sobie przed tym sezonem start koszykarski.
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

Awatar użytkownika
Piocze
Senior

#84 Postautor: Piocze » 8 listopada 2012, o 18:05

Hela pisze:Cholera. Z tego porównania logotypow najbardziej podoba mi się obecne. A to prezentowane przez mustanga jakoś dziwnie przypomina mi to ktore zrobił sobie przed tym sezonem start koszykarski.

Też mi się właśnie skojarzyło. Nota bene, tamto również miało sporo przeciwników.
" Miasto zamiast dać nam pieniądze, wydaje je na ludzi przebranych za marchewki."

Koper
Trener
Kontakt:

#85 Postautor: Koper » 8 listopada 2012, o 18:10

speedwayowiec pisze:Mieszacie różnymi rodzajami loga, barwami (raz żółto-biało-niebieskie, a raz czarno-zielone) jakby to był jakiśtam "cool" obrazek i nic nie warte kolorki. I wy chcecie żeby was traktować poważnie?
A ja poważnie Cię zapytam w którym poście i kto miesza barwami ? Nie ma nic bardziej oczywistego, że barwami klubu są żółto-biało-niebieskie, a barwami głównego sponsora są czarno-zielone i nikt chyba nie ma wątpliwości na tym forum co do tej kwestii, chyba że Ty czytasz jakieś inne forum niż ja.

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#86 Postautor: RadeKas » 8 listopada 2012, o 18:13

Piocze pisze:Też mi się właśnie skojarzyło. Nota bene, tamto również miało sporo przeciwników.

Zmiany zawsze maja mnostwo przeciwnikow. Tak juz ludzka natura, ze najczesciej woli stare, juz poznane, niz nowe.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

kapsel

#87 Postautor: kapsel » 8 listopada 2012, o 20:47

Kurcze tak czytam te posty i patrzę na plastrony z przeszłości i w sumie ten nasz koziołek jest oki w porównaniu z np. cudownym okresem nasego klubu czyli początkiem lat 90. bo wtedy bardziej liczył się sponsor niż nasz kozioł.

efeneJGH
Junior

#88 Postautor: efeneJGH » 8 listopada 2012, o 21:09

Kiedyś na plastronie był CPN to niech teraz będzie orzełek z Orlenu...za odpowiednią kwotę oczywiście... :D

meesha
Trener
Kontakt:

#89 Postautor: meesha » 8 listopada 2012, o 21:10

Kozioł na plastronach był zawsze mniej lub bardziej luźną interpretacją kozła z herbu Motoru (sam herb chyba nigdy na plastronach sie nie pojawiał). I wtedy nikt nie słyszał o czymś takim jak "logo" klubu :D
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

miedziany
Senior

#90 Postautor: miedziany » 8 listopada 2012, o 21:19

efeneJGH pisze:zastanawiam się co robi "MOTOR" w pierwszym logo...z tego co pamiętam żaden MOTOR LUBLIN w żadnej lidze żużlowej nie jeździ...

prawdziwy kibic....

efeneJGH
Junior

#91 Postautor: efeneJGH » 8 listopada 2012, o 21:44

hehehehehe...zabawne...więc według ciebie klub nazywa się MOTOR i tak powinno być w logo? :lol:

speedwayowiec
Szkółkowicz

#92 Postautor: speedwayowiec » 8 listopada 2012, o 22:54

Koper pisze:
speedwayowiec pisze:Mieszacie różnymi rodzajami loga, barwami (raz żółto-biało-niebieskie, a raz czarno-zielone) jakby to był jakiśtam "cool" obrazek i nic nie warte kolorki. I wy chcecie żeby was traktować poważnie?
A ja poważnie Cię zapytam w którym poście i kto miesza barwami ? Nie ma nic bardziej oczywistego, że barwami klubu są żółto-biało-niebieskie, a barwami głównego sponsora są czarno-zielone i nikt chyba nie ma wątpliwości na tym forum co do tej kwestii, chyba że Ty czytasz jakieś inne forum niż ja.

Chodzi mi o post Expendable z linkiem do "Propozycji rebrandingu dla Lubelski Węgiel KMŻ Lublin" Mustang Marketing. Mam nadzieję, że nikt nie ma ww. wątpliwości, aczkolwiek widząc co się dzieje nie jestem tego taki pewny. Po raz kolejny zaznaczam, że moje posty nie są kierowane do tych szanujących tradycje klubu, tylko do "kibiców"/działaczy chcących zmieniać czy to "logo" czy barwy na jakieś sponsorskie czy h*j wie jakie. Takich osób poważnie traktował nie będę.

efeneJGH
Junior

#93 Postautor: efeneJGH » 8 listopada 2012, o 23:32

Koper pisze:A tak dużo inteligencji wymaga skojarzenie, że na trybunach kibice właśnie z tą nazwą identyfikują drużynę dlatego też powstała wersja loga która ten fakt uwzględnia chociażby w kontekście produkcji gadżetów dla kibiców?

co nie zmienia faktu że taki klub nie istnieje...nie wiem też skąd czerpiesz wiedzę że kibice na trybunach z tą nazwą się identyfikują najbardziej, mówisz o swoich 3-4 kolegach siedzących obok czy wypowiadasz się za cały stadion?

jerry78
Trener

#94 Postautor: jerry78 » 8 listopada 2012, o 23:38

efene, zachowujesz się jakbyś nigdy w życiu nie był na stadionie przy Zygmuntowskich.
Zgadnij co kibice wykrzykują podczas "szkocji": Motor, Motor, tylko Motor, czy KMŻ, KMŻ, tylko KMŻ?
i nie są to tylko 3 czy 4 osoby.

efeneJGH
Junior

#95 Postautor: efeneJGH » 8 listopada 2012, o 23:40

wiem o czym mówisz, tez wolę nazwę MOTOR ale klub się tak nie nazywa i ciężko byłoby umieścić ją w oficjalnym logo...niestety... ja piszę o kwestiach formalnych a nie uczuciach... :D

Koper
Trener
Kontakt:

#96 Postautor: Koper » 8 listopada 2012, o 23:50

Właśnie że nie wiesz o czym mówimy, bo gdybyś wiedział to nie pytałbyś o moich 3-4 kolegów.

efeneJGH
Junior

#97 Postautor: efeneJGH » 8 listopada 2012, o 23:54

Niestety tak już jest że to nie kibice (może byc ich i 5 tysięcy) decydują jak nazywa się klub...górnolotnie można napisać że MOTOR w naszych (w moim też) sercach ale na papierze KMŻ Lubelski Wungiel więc nie wiem jak wyobrażasz sobie MOTOR w oficjalnym logo klubu...tyle.

meesha
Trener
Kontakt:

#98 Postautor: meesha » 9 listopada 2012, o 00:12

No patrz, a prezes jakoś sobie wyobraża i to z każdym rokiem coraz bardziej :D
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Koper
Trener
Kontakt:

#99 Postautor: Koper » 9 listopada 2012, o 00:25

Pełna zgoda, że nazwa MOTOR w OFICJALNYM logo może pojawić się w zasadzie tylko wtedy kiedy zapadłaby decyzja o zgłoszeniu drużyny do rozgrywek pod taką nazwą, tak jak miało to miejsce we Wrocławiu, chociaż historia żużla w Lubinie zna taki przypadek że drużyna zgłoszona do rozgrywek jako TŻ Lublin występowała w takich plastronach:
http://zuzel.lublin.pl/plugins/content/ ... ny.tz1.jpg

Natomiast jeśli dobrze zrozumiałem zamiary Mustanga to ta wersja logo z nazwą Motor powstała na potrzeby produkcji gadżetów dla kibiców, tak jak obecnie są dostępne chociażby czapki zimowe na których jest połączenie nazwy Motor Lublin z aktualnym logo klubu. Wiem że klub absolutnie nie wyklucza produkcji gadżetów z nazwą Motor i w barwach żółto-biało-niebieskich, nawet gdyby drużyna byłaby zgłaszana pod inną nazwą.

A kto wie, może kiedyś władze klubu zdecydują się pójść o kolejny krok dalej, tak jak w tym sezonie zapadła słuszna decyzja o rezygnacji z zielono-czarnych kevlarów (de facto w barwach ROW Rybnik) na rzecz kevlarów w naszych barwach. Co więcej, chyba nie muszę robić z tego tajemnicy że już w tym roku miała pojawić się nazwa Motor na kevlarach, analogicznie do plastronów z sezonu 2000. Jednym słowem temat dojrzewa i osobiście nie wykluczam że doczekamy się oficjalnego logo z nazwą Motor i drużyny zgłoszonej do rozgrywek pod tą nazwą.

efeneJGH
Junior

#100 Postautor: efeneJGH » 9 listopada 2012, o 00:47

meesha pisze:No patrz, a prezes jakoś sobie wyobraża i to z każdym rokiem coraz bardziej :D

jakieś dowody?
a poza tym Dariusz dziś jest, jutro go nie ma...itd...przyjedzie Stopa i rzuci 2 banieczki mówiąc: od dziś klub nazywa się Eko Klinkier...i co wtedy?