Stadion

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Czarek
Trener

Re: Stadion

#7476 Postautor: Czarek » 14 maja 2021, o 19:03

kibicLBN pisze:Piłkarscy kibice wywalczyli sobie stadion demolując przystanki, śmietniki i inną infrastrukturę miejską, a miasto z takim ,,bydłem" jak my nie potrafi rozmawiać.

Miasto traktuje nas jak bydło.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
DrPaiHiWo
Senior

#7477 Postautor: DrPaiHiWo » 14 maja 2021, o 19:14

Mój dziadek miał trzy krowy i byka.
Nigdy jednak nie budował im parków, fontann ani lotnisk.
"Wprawdzie nikt nie jest zadowolony ze swojej fortuny, za to każdy ze swego rozumu. " -François de La Rochefoucauld

blajar
Trener

#7478 Postautor: blajar » 14 maja 2021, o 19:20

Ja w tym tekście widzę tylko jeden sensowny argument przeciwników, tj. hałas, gdzie miasto pokazuje przykład Friends Areny w Szwecji i informuje o zadaszeniu, nakazie zastosowania rozwiązań technicznych, które ograniczą emisję hałasu na sąsiednie tereny i 50-metrowym pasie zieleni izolacyjnej.

Pozostałe to jakieś pierdzielenie o żłobkach, domach kultury albo "a miało kiedyś być coś innego", itp.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Flagg
Trener

#7479 Postautor: Flagg » 14 maja 2021, o 19:30

Lubelski Ruch Miejski - i wszystko jasne :lol:
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

blajar
Trener

#7480 Postautor: blajar » 14 maja 2021, o 19:36

Lansują się politycznie na akcji przeciw żużlowi tak, jak Wcisło lansowała się na żużlu. Nic nowego, wolno im :)
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Raf
Zawodowiec

#7481 Postautor: Raf » 15 maja 2021, o 07:43

Nie rozumiem czemu bijecie pianę... Przed każdą inwestycją w tym kraju znajduje się ktoś, komu się to nie podoba. Po to są właśnie konsultacje społeczne, żeby każdy mógł się wypowiedzieć.

waha pisze:Ja gdzieś głęboko w sercu też chcę wierzyć. Ale rozum mówi że najwcześniejsza możliwa data na rozpoczęcie tej inwestycji to następna kampania wyborcza. Naprawdę nie wierzę w to że przed 2023 rokiem coś się ruszy w tej materii na poważnie. Więc realna data oddania do użytku to jakiś 2026 rok. Niestety Panowie zawsze przegramy z polityką.

To nie jest kwestia wyborów, tylko standardowe i bardzo sprawnie załatwione procedury tyle potrwają. W procesie inwestycyjnym sama budowa jest najkrótsza i na pewno nie potrwa 3 lata. Aczkolwiek inna sprawa, że Miasto, świadomie czy też nie, nie mnie oceniać, wybrało jedną z dłuższych ścieżek. Arena powstała na bazie przetargu ZIZ, a stadion żużlowy ma 2 oddzielne przetargi na koncepcję i projekt budowlany oraz na budowę. To dobrze i nie dobrze. ZIZ to zawsze loteria w przepadku takich obiektów. Z Areną się udało, bo przetarg wygrał Budimex, które nie oszczędzał na projekcie i zlecił to renomowanej pracowni architektonicznej Estudio Lamela (nie wiem, czy nie przekręciłem nazwy, to jednak 10 lat już), ale równie dobrze mogło się skończyć wygraną przetargu przez jakiś PRD Lubartów, zleceniu koncepcji firmie Januszex i jakąś lepianką bez elewacji, która stałaby i straszyła...

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#7482 Postautor: kibicLBN » 15 maja 2021, o 08:05

Flagg pisze:Lubelski Ruch Miejski - i wszystko jasne :lol:

Rozwija się już od lat pewna zaraza, Covid przy niej to pikuś. Ta zaraza to ,,aktywiści ". Co prawda liczba nosicieli od jakiegoś czasu już nie rośnie tak szybko, ale są bardzo rakotwórczy i niszczą wszystko co potrzebne, utrudniając życie innym - najchętniej kierowcom. Medycyna jest na chwilę obecną bezsilna i ten rak zabija większość pokrzywdzonych.

Ps. Na serio ktoś z was wierzy w budowę tego stadionu?
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#7483 Postautor: Kargolo » 15 maja 2021, o 08:50

kibicLBN pisze:Ps. Na serio ktoś z was wierzy w budowę tego stadionu?

Uśmiecham się przez łzy jak sobie przypomnę linczowanie m.in. mnie i Czarka na forum jak pisaliśmy, że stadion to zwykła kiełbaska wyborcza.
PS: To nie do Ciebie osobiście kibicLBN. Nie chce mi się odgrzebywać kto najgłośniej krzyczał, że mamy w ratuszu wybawcę i stadion powstanie na 100% KMO :)
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#7484 Postautor: kibicLBN » 15 maja 2021, o 09:09

Widzicie o co się rozchodzi?
Kibice piłkarscy, pomimo że od zawsze mniej liczni, że w tej dyscyplinie mniej osiągnięć itd, pomimo że naprawdę, oni w Polsce zwlaszcza 10 lat temu słynęli z huligaństwa, a nie z dopingowania drużyny, pomimo dewastacji miasta, obrazy władz, pomimo zachowań kryminogennych w kolejnych podmiotach sterujących klubem, ich miasto nie opuściło. Nie pozwoliło na brak kasy na licencję, zapewniło przez wiele lat milionowe dofinansowanie klubu w 4! Klasie rozgrywkowej! Od iluś lat stoi piękny monumentalny stadion, który zapełnia się w porywach nawet w 15% ... Oni to wszystko zdobyli terrorem. Do władz miasta przemawia tylko brutalna, nieokrzesana siła, przed którą czują obawę. Normalnego mieszkańca, który potrafi swoje argumenty przedstawić na 100 różnych sposobów, mają za nic, za bydło.

Speedway Fan
Senior

#7485 Postautor: Speedway Fan » 15 maja 2021, o 10:46

Łyknij sobie coś bo tego czytać się nie da.

Czarek
Trener

#7486 Postautor: Czarek » 15 maja 2021, o 11:02

Speedway Fan pisze:Łyknij sobie coś bo tego czytać się nie da.

W którym miejscu nie ma racji?
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#7487 Postautor: istred » 15 maja 2021, o 11:07

+1

Ratusz powoli, bo powoli, ale robi kolejne kroki w kierunku budowy tego stadionu. Jeśli ktoś liczył, że po kilku miesiącach wbita zostanie łopata a w 2022 albo nawet 2023 żużlowcy pojadą na nowym stadionie to najzwyczajniej kompletnie nie ma pojęcia o realiach procesu budowlanego.
Pisałem na początku ubiegłego roku, że jeśli wszystko przebiegało by w ekspresowym tempie to pierwsze zawody będą mogły się odbyć nie wcześniej niż w 2025 r. ...pozniej przyszła epidemia, a teraz ceny materiałów budowlanych lecą w górę jak szalone.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#7488 Postautor: kibicLBN » 15 maja 2021, o 13:03

istred pisze:

+1
[...]
...pozniej przyszła epidemia, a teraz ceny materiałów budowlanych lecą w górę jak szalone.

Ok, ceny stali o 40%, podobnie styropian, jednak istotnym czynnikiem kosztów jest tez robocizna, a tu stawki wyraźnie spadły i znam branżę od środka, więc wiem co mówię. Wybacz mi, ja póki nie zobaczę sprzętu, koparek, fundamentów chociażby, nie uwierzę bo mam ponad 30 lat, a o stadionie słyszę od podstawówki.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#7489 Postautor: istred » 15 maja 2021, o 16:20

Dawno temu dyskutowałem z człowiekiem, który nie wierzył, że obwodnica Lublina kiedykolwiek powstanie. A było to już po podpisaniu umowy z wykonawcą. Dziś pewnie każdy z nas przynajmniej kawałkiem tej drogi miał okazję się przejechać.

Jego wiara w to czy droga powstani czy nie noc nie zmieniła. Myślę, że podobnie ma to miejsce w przypadku stadionu.

I żeby nie było... Sam od początku jestem bardzo sceptycznie nastawiony do pomysłu budowy nowego stadionu żużlowego. Wręcz uważam, że miasta na taki wydatek nie stać. Jednak w ostatnim czasie nie wydarzyło się nic nowego co mogłoby podważyć wiarygodność zapowiedzi skladanych przez Żuka.

...a już teksty o tym jak to chuligani Motoru wywalczyli sobie stadion piłkarski to nie wiem czy prowokacja czy po prostu głupota.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#7490 Postautor: tezetomaniak » 15 maja 2021, o 21:49

Wyprawy dresiarstwa pod ratusz to już wyleciały z pamięci?

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#7491 Postautor: RadeKas » 19 maja 2021, o 08:15

https://www.dziennikwschodni.pl/lublin/ ... 89200.html

Taka akcja a tutaj ani słowa? Swoją drogą niefortunna godzina w kontekście sprzedaży biletów na Toruń.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

BR
Senior

#7492 Postautor: BR » 19 maja 2021, o 13:30

Jeśli miałbym wybór: nowy stadion czy szkoła/przedszkole, żeby dzieci nie wozić samochodem na inne osiedle to wybór jest prosty. Edukacja.

Od początku stawiałem na modernizację/przebudowę stadionu na Zygmuntowskich.
Gdyby zamiast bajdurzenia o nowym stadionie w celu zbicia kapitału politycznego Żuk pozwolił na realizację już dawno opracowanej koncepcji to już dawno cieszylibyśmy się żużlem w komfortowych warunkach.

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#7493 Postautor: RadeKas » 19 maja 2021, o 13:45

A gdzie jeździlibyśmy przez czas modernizacji?
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

BR
Senior

#7494 Postautor: BR » 19 maja 2021, o 13:56

Myślę, że jeden sezon gościnnie na innym torze (chyba najtańsza opcja) lub tor tymczasowy na Arenie (chociaż nie wiem czy to miało by sens).

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#7495 Postautor: Gelo » 19 maja 2021, o 14:14

BR pisze:Myślę, że jeden sezon gościnnie na innym torze (chyba najtańsza opcja) lub tor tymczasowy na Arenie (chociaż nie wiem czy to miało by sens).

Ja też mam sentyment do Z5 ale jak to zwykle bywa - zawsze jest za i przeciw. Powiększyć trybun nie ma jak - ani podwyższyć ani wkopać się niżej. Żeby domknąć pierścień od strony Startu - nie ma miejsca. Trzeba by było wszystko przenieść w kierunku Gali - ale to tak jakby budować nowy stadion. Nie wiem jak sprawa wygląda z chronioną panoramą miasta - ale jeżeli to ciągle obowiązuje - dach odpada. Do tego brak miejsc parkingowych. I co chyba najważniejsze - koszt. W którejś koncepcji Żuk wspominał, że wybudowanie nowego obiektu będzie tańsze niż wyburzenie obecnego i budowa od nowa (a tylko to ma sens). O tym, że syf jaki jest obecnie na terenach po LKJ to obciach dla miasta - nawet nie wspominam. Co do toru - jeździć na gościnne wojaże przy takim zainteresowaniu? Nierealne. Budowa tymczasowego na Arenie? Nierealna - trzeba wyburzyć kilka rzędów siedzeń żeby wpisać tor. A przez pięć lat nie można ingerować. Dlatego ja raczej bym się skłaniał jednak za nową lokalizacją. I w tym kontekście - to wszystko trwa zdecydowanie za długo. Za mało decyzji i działania, za dużo kiełby wyborczej. Covid to idealny pretekst do przedłużenia "konsultacji społecznych" o kolejne 10 lat. Na zasadzie - zagłosuj a potem spadaj frajerze.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#7496 Postautor: istred » 19 maja 2021, o 14:24

Problem w tym, że miasto obowiązują przepisy. Zmiana MPZP trwa, a konsultacje społeczne to wymóg prawa w takiej sytuacji. Później zachowanie procedury będzie sprawdzał wojewoda i jak stwierdzi, że nie wszystko odbyło się zgodnie z przepisami (np. pominięto albo nierzetelnie przeprowadzono jakiś etap np. konsultacji) wówczas wojewoda może stwierdzić nieważność takiej uchwały i procedurę trzeba zaczynać od nowa, co w sposób oczywisty wydłuża cały proces.
Dlatego niestety - to musi trwać. Warto zakodować sobie, że stadion nie powstanie przed 2024-25 rokiem, żeby później niepotrzebnie nie być zawiedzionym czymś o czym wiadomo już dzisiaj.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#7497 Postautor: Gelo » 19 maja 2021, o 14:30

Przepisy nie mają nic do tego. Trwa to zdecydowanie za długo. W Toruniu od decyzji do realizacji wyrobili się w trzy lata, w tym 10 miesięcy samej budowy. A u nas? Od kiedy słyszymy o nowym stadionie? 8 - 10 lat? Będzie coś koło tego. I dziwnie po każdych wyborach temat przycicha, znikają wizualizacje a temat jak stał tak stoi.

BR
Senior

#7498 Postautor: BR » 19 maja 2021, o 14:31

Pamiętam, że była wizualizacje stadionu na Zygmuntowskich (nawet kilka) i chyba nikt nie miał zastrzeżeń co do panoramy czy trybun. Pojemnościowo to na podobną liczbę kibiców co stadion w nowej lokalizacji. Co do miejsc parkingowych to ile zaplanowano na terenach LKJ? bo coś obiło mi się o uszy, że kibice mają maszerować spod Areny.
Czy modernizacja droższa? Nie wiem, a w to co Żuk mówi to nie wierzę.
Co do toru - jeździć na gościnne wojaże przy takim zainteresowaniu? Nierealne.

w Covidowym sezonie jakoś daliśmy radę przed TV.

Też mam sentyment do Zygmuntowskich.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#7499 Postautor: istred » 19 maja 2021, o 14:44

Przepisy mają do tego bardzo dużo, bo stawiają wymagania, które każdy inwestor w procesie inwestycyjnym musi spełnić, a to trwa. Nikt tego nie ominie bo nikt nie chce mieć porannej wizyty CBA czy prokuratora.

Pamiętam, że była wizualizacje stadionu na Zygmuntowskich (nawet kilka) i chyba nikt nie miał zastrzeżeń co do panoramy czy trybun.
A masz wiedzę żeby ta wizualizacja była z kimkolwiek konsultowana?
Generalnie wizualizację może sobie przygotować każdy i wszystkiego, nie ma to większego znaczenia. Tylko lud jest podekscytowany, bo myśli, że za rok-dwa właśnie tak będzie wyglądało prezentowane otoczenie :)

Zamiast się buntować na rzeczywistość jak małe dziecko warto mieć świadomość, że zmiana MPZP to nie jakiś kolejny świstek papieru, tylko dokument, który znacznie może przybliżyć do budowy stadionu. Dlaczego? Dlatego, że niejako "zarezerwuje" ten teren pod stadion żużlowy i wybudowanie na tej działce czegoś innego będzie znów wymagało przejścia przez ten cały żmudny proces zmiany MPZP.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#7500 Postautor: Gelo » 19 maja 2021, o 14:52

Rozumiem, że jak jest przepis wnoszenia poprawek do ustawy w senacie do 30 dni to musi to być właśnie 30 dni i ani dnia mniej :) To znamy. Ale nigdzie nie jest napisane, że plan zagospodarowania ma trwać 6 lat i trzy miesiące. To kwestia uchwały rady miasta. A ja od wielu już lat nie widzę żadnych postępów. Brak decyzyjności albo brak skuteczności tej decyzyjności - nic innego. A to wywołuje, że po drodze pojawiają się kolejne oszołomy-aktywiści.