Ekstraliga 2025

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

Re: Ekstraliga 2025

#701 Postautor: dannie » 7 listopada 2024, o 10:55

Aaa... faktycznie :)

Hmm... ciekawa sprawa z tą roczną karencją. Ale to na jakiej podstawie "następca" wstępuje w miejsce poprzednika? Chyba licencje i prawo staruje w elidze uzyskuje konkretna spółka akcyjna? Na jakiej podstawie nowa spółka miałaby startować od razu z poziomu eligi? Czy masz na myśli start od 2 ligi?
Obrazek

rumburaquee
Zawodowiec

#702 Postautor: rumburaquee » 7 listopada 2024, o 11:23

dannie pisze:Aaa... faktycznie :)

Hmm... ciekawa sprawa z tą roczną karencją. Ale to na jakiej podstawie "następca" wstępuje w miejsce poprzednika? Chyba licencje i prawo staruje w elidze uzyskuje konkretna spółka akcyjna? Na jakiej podstawie nowa spółka miałaby startować od razu z poziomu eligi? Czy masz na myśli start od 2 ligi?

A myśmy jak zaczynali nowe rozdanie? Pomyśl.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#703 Postautor: papi » 7 listopada 2024, o 11:26

Nie wskakuje w miejsce poprzednika, to nowy podmiot i zaczyna od najniższej ligi. Takie cuda że klub wskakiwał w miejsce starego bankruta miały miejsce chyba na przełomie wieków, ale zostało to ucięte.

Natomiast nowy podmiot nigdy nie musi spłacać długów poprzedniego, to nie ma żadnej podstawy prawnej. Żużlowe władze po prostu nie wydają licencji ośrodkowi, który w danym roku "zbankrutował", po to żeby przerwać ciągłość i zapewne zniechęcić dotychczasowe kierownictwo do natychmiastowego zakładania nowego klubu. To pewnie bardziej pytanie do Torsena i Istreda, czy takie zapisy są zgodne z prawem ;) O ile w ogóle jest to wpisane w jakiś regulamin, a nie "tak się przyjęło"

ezbeg
Trener

#704 Postautor: ezbeg » 7 listopada 2024, o 11:46

Oczywiście miałem na myśli start od 2 ligi. Tak jak my, Ostrów i Gniezno w 2017 r. Częstochowa tezę zaczynała od dołu w 2016 r.

papi pisze:Nie wskakuje w miejsce poprzednika, to nowy podmiot i zaczyna od najniższej ligi. Takie cuda że klub wskakiwał w miejsce starego bankruta miały miejsce chyba na przełomie wieków, ale zostało to ucięte.

Natomiast nowy podmiot nigdy nie musi spłacać długów poprzedniego, to nie ma żadnej podstawy prawnej. Żużlowe władze po prostu nie wydają licencji ośrodkowi, który w danym roku "zbankrutował", po to żeby przerwać ciągłość i zapewne zniechęcić dotychczasowe kierownictwo do natychmiastowego zakładania nowego klubu. To pewnie bardziej pytanie do Torsena i Istreda, czy takie zapisy są zgodne z prawem ;) O ile w ogóle jest to wpisane w jakiś regulamin, a nie "tak się przyjęło"

A byłem przekonany, że kiedyś gdzieś czytałem w jakimś artykule iż klub który wskakuje od razu to musi spłacić poprzednika. Teraz szukam i nie widzę. To chyba się nazywa "Efekt Mandeli". Na pewno po rocznej przerwie płacić nie trzeba. Inny podmiot, brak związków kapitałowych, osobowych - coś jak u nas. Poza frustratami typu Synowiec i kasa za Śwista nikt nie żąda od spłaty długów z czasów TŻ czy KMŻ.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#705 Postautor: Torsen » 7 listopada 2024, o 11:48

Wygląda karkołomnie. Jak nowy podmiot, to nowy podmiot - ma czyste konto. Dlaczego więc ma czekać? I jak Ekstraliga stwierdza tożsamość "ośrodków" - przez tożsamość miejscowości? Czy to znaczy, że w jednym mieście nie może być np. jednocześnie dwóch klubów żużlowych?
Tak wiele pytań, a tak mało odpowiedzi ;)
Podejrzewam, że karencja dotyczy podmiotu, który nie uzyskał licencji - o nową może się starać w kolejnym roku i jest to logiczne, bo proces licencyjny musi w końcu zostać zamknięty, a skład wszystkich lig ustalony. Oczywiście, nowa licencja nie będzie licencją na starty w Ekstralidze, chyba że jest się Częstochową.
Trzeba by zajrzeć do regulaminu.

ezbeg
Trener

#706 Postautor: ezbeg » 7 listopada 2024, o 12:27

Wiem, 2015 i Ostafiński autorem jednego z nich ale wtedy to tak wyglądało.

https://przegladsportowy.onet.pl/zuzel/nastepcy-zadluzonych-klubow-musza-splacic-dlugi/3c1dbn9

https://www.zuzelend.com/20872,co-slychac-w-czestochowie

https://przegladsportowy.onet.pl/zuzel/piotr-szymanski-przewodniczacy-gksz-o-sytuacji-wlokniarza-i-wybrzeza/j248hye

Stowarzyszenie Włókniarz musiałoby spłacić długi spółki z sezonu 2014, aby móc jechać w rozgrywkach. Czyli coś dobrze mi zaskoczyło w głowie. To samo dotyczyłoby Opola gdzie byłby zupełnie inny podmiot niż Kolejarz.

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#707 Postautor: dannie » 7 listopada 2024, o 12:44

rumburaquee pisze:

A myśmy jak zaczynali nowe rozdanie? Pomyśl.

Ja wiem, jak my zaczynaliśmy i jaka jest zasada, ale sądziłem, że ezbeg znalazł jeszcze jakąś furtkę, żeby jednak jechać "w miejsce upadłego".

ezbeg pisze:Wiem, 2015 i Ostafiński autorem jednego z nich ale wtedy to tak wyglądało.

https://przegladsportowy.onet.pl/zuzel/nastepcy-zadluzonych-klubow-musza-splacic-dlugi/3c1dbn9
[...]

Ok, czyli chodzi o tożsamość stadionu. To dobre ;)

Ciekawa konstrukcja. Coś czuje, że jakby ktoś to gdzieś wyżej zaczął skarżyć to okazałoby się, że to jednak przepisy do uchylenia.
Obrazek

Awatar użytkownika
papi
Trener

#708 Postautor: papi » 7 listopada 2024, o 12:47

W świetle obecnego zidiocenia świata może wystarczy oświadczenie klubu, że obecny stadion nie identyfikuje się z poprzednim stadionem, na którym rywalizował skompromitowany klub

ezbeg
Trener

#709 Postautor: ezbeg » 7 listopada 2024, o 14:03

dannie pisze:

Ja wiem, jak my zaczynaliśmy i jaka jest zasada, ale sądziłem, że ezbeg znalazł jeszcze jakąś furtkę, żeby jednak jechać "w miejsce upadłego".

Jedyne furtki to to co powołałem w artykułach z 2015 r. Spłacisz poprzedni klub to jedziesz bo masz ten sam stadion. Coś mi w głowie świtało i się zaświeciło jak poszukałem w google. Ale zapewne już się pozmieniało bo to logika na poziomie Synowca i kasy za Śwista.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#710 Postautor: tezetomaniak » 7 listopada 2024, o 14:05

Władek dobrze kombinuje ze zmianą nazwy stadionu na Arena PGE im. Edwarda Jancarza :-P

ezbeg
Trener

#711 Postautor: ezbeg » 7 listopada 2024, o 14:09

Muszą zmienić jeszcze patrona.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#712 Postautor: kdsz » 7 listopada 2024, o 14:14

tezetomaniak pisze:Władek dobrze kombinuje ze zmianą nazwy stadionu na Arena PGE im. Edwarda Jancarza :-P

O tym samym pomyślałem :) Nowy stadion w Gorzowie i cyk, nie ma długów, kiełbasy do góry i golimy frajerów. Zabieg godny topowych finansistów, w których gronie wybraniec narodu przecież się obraca.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Haron90
Kadrowicz

#713 Postautor: Haron90 » 7 listopada 2024, o 14:59

Z każdą kolejną aferą dochodzę coraz bliżej do wniosku, że cały żużel wymaga zaorania i postawienia od nowa przez zupełnie nowe osoby, co jest oczywiście nie możliwe. Bo to co teraz się dzieje, to pudrowanie trupa, który już zdechł, ale jeszcze o tym nie wie.

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#714 Postautor: dannie » 7 listopada 2024, o 16:46

Jakby co to miasto pomoże i zmieni nazwę ulicy, na której jest stadion :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#715 Postautor: Torsen » 7 listopada 2024, o 18:52

A u nas przeniesie się stadion o parę metrów na wschód, będzie można zbudować trybunę od strony stadionu LA i narobić długów, za które będzie odpowiadał stadion, którego już nie ma.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#716 Postautor: papi » 7 listopada 2024, o 19:08

znalazłem podstawę

Załącznik nr 1 do Regulaminu przyznawania, odmowy przyznania i pozbawiania licencji uprawniających do udziału we współzawodnictwie sportowym w sporcie żużlowym pisze:Kryterium P7:
Stadion żużlowy zgłoszony przez Wnioskodawcę we wniosku licencyjnym jako pozostający w jego dyspozycji, nie pozostawał w poprzednim Sezonie Licencyjnym w dyspozycji innego Klubu („Inny Klub”), który nie wystąpił o przyznanie Licencji na kolejny Sezon Licencyjny, utracił ją albo uzyskał decyzję odmowną, a posiada zadłużenie wobec:
1. zawodników krajowych i zagranicznych;
2. innych Klubów żużlowych;
3. FIM i FIM Europe oraz kontraktowych promotorów FIM i FIM Europe;
4. PZM;
5. EŻ;
6. osób urzędowych;
7. osób zatrudnionych przez Klub i współpracujących z Klubem, o których mowa w Załączniku nr 12 do Regulaminu.

https://pzm.pl/pliki/zg/prezydialny/202 ... _clean.pdf

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#717 Postautor: Cooper » 8 listopada 2024, o 09:25

ezbeg pisze:Kluby to Spółki Akcyjne. Nie ma odpowiedzialności zarządu za zobowiązania jak przy z o.o.

Dlatego pewnie tak dużo jest w PL sp. z o.o. z zakładowym 5 tys. zł :P
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

ezbeg
Trener

#718 Postautor: ezbeg » 8 listopada 2024, o 09:55

Ja tam się nie znam. Ale na tzw. chłopski rozum po prostu sp zoo jest "tańsze" niż SA, przy czym jest ryzyko 299 ksh. Wiem tyle co wiem, zostawmy resztę prawnikom :) koniec off top ;)

go!
Trener

#719 Postautor: go! » 8 listopada 2024, o 10:54

Flagg pisze:No więc Panie i Panowie okazuje się, ze te magiczne 4,5 miliona, które Stal znalazła na pokrycie długów licencyjnych to PRAWDOPODOBNIE były...pożyczki od sponsorów. Tak, pożyczki. Oznacza to, że klub, który ma kilka, jak nie kilkanaście milionów długów pozalicencyjnych, pożyczył kilka kolejnych milionów, żeby w 2025 narobić tych długów jeszcze więcej :)

Tam zdaje sie jakies wieksze jaja sie szykuja. Nie wiem jak oni zamierzaja z tego calo wyjsc?
Chca emitowac jakies akcje, nimi placic, a jak nie to reklamowac pozyczkodawcow w ramach splaty dlugu? No jakies karkolomne pomysly, byle ta licencje dostac.

Antonik

#720 Postautor: Antonik » 10 listopada 2024, o 22:52

go! pisze:
Flagg pisze:No więc Panie i Panowie okazuje się, ze te magiczne 4,5 miliona, które Stal znalazła na pokrycie długów licencyjnych to PRAWDOPODOBNIE były...pożyczki od sponsorów. Tak, pożyczki. Oznacza to, że klub, który ma kilka, jak nie kilkanaście milionów długów pozalicencyjnych, pożyczył kilka kolejnych milionów, żeby w 2025 narobić tych długów jeszcze więcej :)

Tam zdaje sie jakies wieksze jaja sie szykuja. Nie wiem jak oni zamierzaja z tego calo wyjsc?
Chca emitowac jakies akcje, nimi placic, a jak nie to reklamowac pozyczkodawcow w ramach splaty dlugu? No jakies karkolomne pomysly, byle ta licencje dostac.

Część pewnie pokryją pieniędzmi od miasta, a jak z resztą trudno powiedzieć. Nowy sezon to przecież też nowe wydatki. Niby tam mają rebegocjować kontrakty z Vaculikiem i Thomsenem, ale za darmo na pewno nie pojadą.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#721 Postautor: papi » 11 listopada 2024, o 09:06

z miłości do Stali pewnie nawet dopłacą :)

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#722 Postautor: kibicLBN » 30 listopada 2024, o 14:28

O Holderze
W INNPRO ROW nieoficjalnie miał otrzymać około 700 tysięcy złotych za podpis i 7 tysięcy złotych za punkt
Czytaj więcej na https://sport.interia.pl/zuzel/news-chc ... ign=chrome

Ależ ta Interia to jest patola. Podają stawki, które wg poprzednich ich doniesień wydają się być najniższe w elidze, a w nagłówku piszą że to szansa na fortunę :lol:
Swoją drogą jak widać - Mrozek nie szarżował na rynku.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Speedway
Trener

#723 Postautor: Speedway » 30 listopada 2024, o 17:11

- Można powiedzieć, że w przyszłym roku nie będziemy mieć tylko jednego pewniaka. Będą trzy drużyny, które - według mojej oceny - powalczą o pierwsze miejsce. To oczywiście między innymi Motor Lublin, który przed ostatnimi trzema sezonami był murowanym kandydatem do mistrzostwa Polski. Nikt nie miał wątpliwości w tej sprawie. Tym razem już nie wskazałbym tej drużyny na sto procent. Miałbym obawy - powiedział w rozmowie z WP SportoweFakty.

Janek Krzystyniak znowu nadaje!
Nie wiedzialem ze chocby ekipa z 2022 to byla taka potega. Pewnie sie nie znam
Obrazek

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#724 Postautor: kibicLBN » 1 grudnia 2024, o 18:52

Z tego co dobrze zrozumiałem Gorzów ma kolejny problem. Stal dostała od miasta dotacje na organizację SGP 2025 a nie opłacili jeszcze licencji Discovery...
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#725 Postautor: papi » 1 grudnia 2024, o 19:01

pewnie poszło na spłatę kontraktów :) to jeszcze ich miasto może ścignie za wykorzystanie dotacji niezgodnie z przeznaczeniem