Dominik Kubera

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Torsen
Trener

Re: Dominik Kubera

#676 Postautor: Torsen » 16 maja 2025, o 09:13

Obrazek

Awatar użytkownika
dannie
Trener
Kontakt:

#677 Postautor: dannie » 16 maja 2025, o 09:13

Jak Polak to Artiom albo Emil :p

A Dudek w Toruniu podpisał na dłużej?
Obrazek

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#678 Postautor: Cooper » 16 maja 2025, o 09:14

Potrzebujemy nowego polskiego idola który pokocha Lublin i lubelskich kibiców :)

Jeszcze moment i okaże się za czasów Kępowych najwierniejszy będzie... Zmarzlik, który tutaj "tylko dla kasy" przyszedł :)
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
papi
Trener

#679 Postautor: papi » 16 maja 2025, o 09:15

Dudek ma kontrakt na 2026

https://ekstraliga.pl/se/dudek-na-dluzej-w-apatorze

Skończy na Piotrze Pawlickim i Vaculiku. To już dla mnie za dużo by było

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#680 Postautor: Cooper » 16 maja 2025, o 09:16

Piter byłby super, niezależnie od sytuacji z Kuberą.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#681 Postautor: Torsen » 16 maja 2025, o 09:18

Cooper pisze:Jeszcze moment i okaże się za czasów Kępowych najwierniejszy będzie... Zmarzlik

No jednak jeszcze trochę brakuje. Poza tym, to właśnie on jest powodem odejścia Kubery i pośrednio - moim zdaniem - Michelsena.

ezbeg
Trener

#682 Postautor: ezbeg » 16 maja 2025, o 09:20

Cooper pisze:Potrzebujemy nowego polskiego idola który pokocha Lublin i lubelskich kibiców :)

Janowski albo Woryna :lol:

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#683 Postautor: Gelo » 16 maja 2025, o 09:20

Cooper pisze:Vaculik jest za Holdera przypominam, za Dominika to my raczej potrzebujemy Polaka, wychodzi jakiś Janowski jak nic :)

To Fred nie w Falubazie?

Flagg
Trener

#684 Postautor: Flagg » 16 maja 2025, o 09:21

Zgadza się. Vaculik ma zastąpić Holdera.

W świetle odejścia Dominika kluczowym puzzlem w układance jest Przyjemski. Jego pozostanie w klubie może determinować koncepcje budowy składu nie tylko na 2026, ale i późniejsze lata.

Czysto teoretycznie potrzebujemy zastępstwa za Dominika tylko na rok. Bo w 2027 Mati przechodzi na seniorkę, a Przyjemski na U-24.

Dodatkowo, pozostanie Przyjemskiego w klubie, pozwala na dużo większe pole manewru w 2026. Raz, możemy sięgnąć po obco, bo nie trzeba będzie patrzeć w kierunku zagranicznego juniora. Dwa, można iść w kierunku nieoczywistym, bo będą 2 RZ Wiktora w odwodzie do wykorzystania.

Jeśli jednak i Przyjemski się ulotni, to sprawy się mocno komplikują. Albo zostajemy na juniorce z trójką Bańbor/Jaworski/Szmyd, albo idziemy po zagranicznego juniora, a wtedy trzeba Polaka za Dominika.

Może być tak, że jeśli stracimy też Przyjemskiego, to klub będzie musiał sie zatrzymać, wziąć oddech i przegrupować siły.

Cooper pisze:Jeszcze moment i okaże się za czasów Kępowych najwierniejszy będzie... Zmarzlik, który tutaj "tylko dla kasy" przyszedł :)

To samo przyszło mi do głowy. Tyle się mówiło o tym, ze Zmarzlik przyjdzie, wydoi z kasy i pójdzie dalej. A tymczasem bardzo realny jest scenariusz, że spędzi w naszym klubie wiecej sezonów niż Dominik :)

Torsen pisze:No jednak jeszcze trochę brakuje
No nie tak dużo. Domin był u nas 5 lat. Zmarzlika mamy przyklepanego na co najmniej 4.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#685 Postautor: kdsz » 16 maja 2025, o 09:27

Oby Mati został, żeby nie trzeba było identyfikować się z gośćmi pokroju Marcusa Birkemose. Jestem co prawda zahartowany, po tym jak jeździł dla nas dopingowicz łaguta.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#686 Postautor: Gelo » 16 maja 2025, o 09:33

Ostatecznie - nie ma obowiązku co roku być mistrzem Polski. Miałem nadzieje, że Motor jest materiałem na pobicie wszechrekordów i zamknie się pyski tym, którzy wróżyli Motorowi koniec ala Unia Tarnów. I tak - odejście Dominika to początek końca Motoru. Nawet gdy wymiana będzie pod względem sportowym 1 do 1 to jednak ciężko będzie kibicować Motorowi z Janosiem czy Piterem i w dodatku z duetem z Gorzowa, który to Gorzów szczerze nas nie cierpi.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#687 Postautor: Torsen » 16 maja 2025, o 09:54

Jednoczesne odejście Kubery, Przyjemskiego i Holdera raczej stawia nas w dramatycznej sytuacji, niż każe się zatrzymać, wziąć oddech i przegrupować siły.

Flagg
Trener

#688 Postautor: Flagg » 16 maja 2025, o 10:14

Ale ze co? Że bronimy się rozpaczliwie przed spadkiem? W klubie gaszą swiatło? Czy o co chodzi?

Zmarzlik
Vaculik
Lindgren
?
Cierniak
Bańbor
Jaworski

Nie wiem, dla mnie to jak dramatyczna sytuacja nie wygląda. Ja wiem, że teraz juz patrzy się na Motor jak na drużynę, która musi walczyć tylko i wyłącznie o złoto, a najlepiej jakby była murowanym faworytem i miała dream team. A jak nie, to olaboga i koniec wszystkiego. No ale jednak chyba nie.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#689 Postautor: Gelo » 16 maja 2025, o 10:20

To co Magic czy Piter? ;)

Awatar użytkownika
istred
Trener

#690 Postautor: istred » 16 maja 2025, o 10:21

Torsen pisze:Jednoczesne odejście Kubery, Przyjemskiego i Holdera raczej stawia nas w dramatycznej sytuacji, niż każe się zatrzymać, wziąć oddech i przegrupować siły.

Bez przesady, nie popadajmy w skrajności.
Po pierwsze, jednoczesne odejście trójki zawodników jest mało prawdopodobne, gdyż odejście jednego czy dwóch ww. zawodników powoduje, że Motor ma dodatkowe środki na zatrzymanie innych zawodników i do odejścia 3 raczej nie dopuści.
Po drugie, jednoczesne odejście tych trzech zawodników to dobre kilka milionów złotych, za które można kupić 3 innych bardzo dobrych zawodników.
Po trzecie, nawet przy odejściu tych 3 zawodników wciąż mamy Zmarzlika, Lindgrena i Cierniaka. Znając casus Gorzowa, uważam, nawet tym zestawem plus juniorzy i reszta pokroju Hampela/Woźniaka/Zengoty/Buczkowskiego czy Bekera i spokojnie możemy powalczyć o play off, a spadek nam nie grozi. ...co i tak jest scenariuszem całkowicie nieprawdopodobnym.

O ile Kubera to sympatyczny zawodnik to uważam, że sportowo nie będzie jakoś bardzo trudno go zastąpić.

I słusznie Gelo zauważył. Nie ma obowiązku rok w rok zdobywać złotego medalu.

Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

#691 Postautor: luCas » 16 maja 2025, o 10:22

Gelo pisze:To co Magic czy Piter? ;)

Woryniorz XD
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#692 Postautor: Gelo » 16 maja 2025, o 10:27

ble

Awatar użytkownika
istred
Trener

#693 Postautor: istred » 16 maja 2025, o 10:30

...w ogóle nie przeceniałbym wartości Kubery dla drużyny. Powtórze - sympatyczny chłopak i obecnie 2. Polak po Zmarzliku, ale póki co bliżej Kubery jest grupa pościgowa niż Kubera bliżej Zmarzlika.

Ale do rzeczy - moim zdaniem zawodnicy, którzy robią różnicę dla Motoru to Zmarzlik i Przyjemski, a nie Kubera. I to Zmarzlika i Przyjemskiego byłoby bardzo trudno zastąpić. Lukę po Kuberze, bez utraty poziomu sportowego, może zastąpić cały szereg zawodników. Niestety, tylko kilku Polaków, co może trochę ograniczyć pole manewru.

ezbeg
Trener

#694 Postautor: ezbeg » 16 maja 2025, o 10:30

Każdy z trzech z grupy Pawlicki, Janowski i Woryna "da się lubić".

Awatar użytkownika
istred
Trener

#695 Postautor: istred » 16 maja 2025, o 10:31

...choć to lubienie wymaga od kibica trochę wysiłku ;)

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#696 Postautor: Torsen » 16 maja 2025, o 10:31

Zobaczymy. Lindgren już miał jedną drużynę ciągnąć, ale latami robił po 6 punktów. Vaculik jest niewiele twardszy od Thomsena i też "lubi" się połamać, przy czym, jak się nie mylę, za dwa razy zrobił to... w Lublinie. Cierniak miewa mecze bez punktu, Bańbor nie robi żadnych postępów.
Kazus Gorzowa pokazuje, że przeznaczenie zaoszczędzonych zarobków gwiazdy na trzech pozostałych jest korzystne wyłącznie dla tych trzech pozostałych.
Tak, ja popadam w skrajność. Bo odhaczanie kolejnych pewnych zwycięstw coraz szybciej zaczynało mnie nużyć, ale widmo walki o utrzymanie ku uciesze całego żużlowego środowiska będzie upokorzeniem dla klubu.
A winę za to poniesie Dominik, który bez żadnego racjonalnego powodu postanowił szukać miodu w dupie.
Mam tylko nadzieję, że ustalenia zapadły wystarczająco wcześnie, by Kępa zdążył zareagować i uzgodnić warunki z kimś, kto będzie woził punkty.

ezbeg
Trener

#697 Postautor: ezbeg » 16 maja 2025, o 10:32

Oj wiele wiele. Nie wiem czy udźwignalbym taki wysiłek. Chociaż jak się Barana przetrwało. Złapie któryś zajawkę i pojedzie sezon życia.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#698 Postautor: istred » 16 maja 2025, o 10:37

Zobaczymy. Lindgren już miał jedną drużynę ciągnąć, ale latami robił po 6 punktów. Vaculik jest niewiele twardszy od Thomsena i też "lubi" się połamać, przy czym, jak się nie mylę, za dwa razy zrobił to... w Lublinie. Cierniak miewa mecze bez punktu, Bańbor nie robi żadnych postępów.
Cóż, no to mistrza nie będzie.
Kazus Gorzowa pokazuje, że przeznaczenie zaoszczędzonych zarobków gwiazdy na trzech pozostałych jest korzystne wyłącznie dla tych trzech pozostałych.
I dla klubu, który mając de facto 3-4 zawodników zdobywał medale DMP, ani razu nie zbliżając się do spadku.
Tak, ja popadam w skrajność. Bo odhaczanie kolejnych pewnych zwycięstw coraz szybciej zaczynało mnie nużyć, ale widmo walki o utrzymanie ku uciesze całego żużlowego środowiska będzie upokorzeniem dla klubu.
Prostuję. Nie będzie upokorzeniem klubu. Tak jak upokorzona nie została Unia Leszno, Falubaz czy Toruń.
...zresztą o czym w ogóle mowa? Póki co jesteśmy na prostej drodze do kolejnego tytułu mistrza Polski, a tu rozmowa o upokorzeniu klubu bo odchodzi jeden z zawodników? :-P

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#699 Postautor: Torsen » 16 maja 2025, o 10:38

Torsen pisze:Domin unika odpowiedzi na pytanie o to, czy jest "nie do wyjęcia" z Motoru:
Nie jest tajemnicą, że zadomowiłeś się w Lublinie. Jak zatem odbierasz np. słowa prezesa Falubazu Adama Golińskiego, który wspominał, że chciałby Cię ściągnąć. Jesteś do wyjęcia?

Generalnie jest mi bardzo miło, jeżeli ktoś mówi, że bardzo chętnie by mnie widział u siebie w zespole, czy wypowiada się w jakiś inny pozytywny sposób. Jest to miłe, bo to oznacza, że praca, którą się wykonuje na torze idzie w dobrą stronę. Praca przekłada się na wyniki. Nie wiem czy właściwym jest dziękowanie za takie słowa, ale dziękuję.

A jesteś do wyjęcia? Mogą marzyć w tej Zielonej Górze czy innych ośrodkach?

Marzenia są po to, żeby je spełniać. Dobrze, żeby każdy miał marzenia i starał się je spełniać (śmiech – dop.red.) Ja je również mam w swojej głowie i staram się je spełniać.

https://po-bandzie.com.pl/zuzel-kubera- ... HYno2WpDZA

A jak pisałem, że coś mi nie gra w tym wywiadzie, toście na mnie wsiedli.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#700 Postautor: Torsen » 16 maja 2025, o 10:43

istred pisze:
Prostuję. Nie będzie upokorzeniem klubu. Tak jak upokorzona nie została Unia Leszno, Falubaz czy Toruń.

Moim zdaniem będzie. Tamtym drużynom nikt nie życzył tak źle, jak od kilku lat życzy się Lublinowi - wskutek nierzetelnych publikacji i kompletnego olania przez klub obszaru PR. Zobacz, co się dzieje w mediach, kiedy przegrywamy mecz. I wyobraź sobie, co się będzie działo, jak odejdzie trzech zawodników, a w ich miejsce przyjdą zawodnicy na sztukę.
...zresztą o czym w ogóle mowa? Póki co jesteśmy na prostej drodze do kolejnego tytułu mistrza Polski, a tu rozmowa o upokorzeniu klubu bo odchodzi jeden z zawodników? :-P

Raczej trzech, z czego dwóch mimo chęci ich zatrzymania na lata.