Dominik Kubera

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Ge(L)o
Trener

Re: Dominik Kubera

#551 Postautor: Ge(L)o » 9 maja 2025, o 19:38

Za nich Vaculik i Janowski i jazda. Nie ma ludzi niezastąpionych.
Mam przeczucie, że Kubera poza Motorem nie będzie taki kozak.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#552 Postautor: Gelo » 9 maja 2025, o 22:27

Nie no - nie róbmy sobie jaj w tym temacie. Prędzej niech Zmarzlik odchodzi niż Dominik. On musi zostać- dla swojej i klubu chwały.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#553 Postautor: Cooper » 12 maja 2025, o 08:56

No cóż, dla swojej chwały to... powinien odejść. Po pierwsze - tu zawsze będzie w cieniu Zmarzlika. Po drugie - jeśli marzy o pokonaniu Zmarzlika na arenie międzynarodowej, to może chcieć zmienić klub - więcej już nie podpatrzy, a chodzi o nastawienie mentalne. Zmarzlik musi stać się dla niego trochę "wrogiem", żeby determinacja do pokonania wzrosła. Mówimy oczywiście o walce o IMŚ, w co pewnie skrycie Dominik celuje. Odejście z Lublina to wyjście z tej strefy komfortu - poklepywania się po plechach z BZ itd.
Ostatnio zmieniony 12 maja 2025, o 09:18 przez Cooper, łącznie zmieniany 2 razy.
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#554 Postautor: Kshyhu » 12 maja 2025, o 09:04

Myślę, że na takie zapędy (IMŚ) jest dla Dominika jeszcze troszkę za wcześnie. On kiedyś zdobędzie ten tytuł, jestem przekonany, ale to jeszcze kwestia kilku sezonów.
Motor mocnyj!

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#555 Postautor: Gelo » 12 maja 2025, o 09:12

Mam nadzieję, że Dominik jest na tyle rozsądny, że wie że lepsze jest wrogiem dobrego. Dzięki możliwości poklepywania się po plecach z każdym rokiem jest lepszym żużlowcem. Już był taki jeden, który szukał miodu w dupie. Dzisiaj gorzko tego żałuje.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#556 Postautor: Cooper » 12 maja 2025, o 09:15

Mówisz o Michelsenie który do czasu kontuzji realnie walczył o medal IMŚ w 2024?

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#557 Postautor: Torsen » 12 maja 2025, o 09:17

Brak konieczności poklepywania się z Bartkiem w cotygodniowych meczach ligowych jest "osiemnastą" sprawą na liście priorytetów do spełnienia, by go pokonać w Grand Prix. Odchodząc z Lublina tylko po to, by tę kwestię odhaczyć, zaryzykowałby "siedemnaście" kwestii znacznie ważniejszych. Moim zdaniem byłby to ruch bardzo ryzykowny, a w istocie niemądry.

Haron90
Kadrowicz

#558 Postautor: Haron90 » 12 maja 2025, o 09:20

Wszyscy tutaj mocno lekceważą jak ważnym powodem dla Domina może być odległość od domu, od dziecka i żony. Będąc tak często i długo poza domem dużo go omija, zwłaszcza jeśli chodzi o rozwój dziecka.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#559 Postautor: Cooper » 12 maja 2025, o 09:25

Torsen pisze:Brak konieczności poklepywania się z Bartkiem w cotygodniowych meczach ligowych jest "osiemnastą" sprawą na liście priorytetów do spełnienia, by go pokonać w Grand Prix. Odchodząc z Lublina tylko po to, by tę kwestię odhaczyć, zaryzykowałby "siedemnaście" kwestii znacznie ważniejszych. Moim zdaniem byłby to ruch bardzo ryzykowny, a w istocie niemądry.

Bardzo to spłaszczyłeś do poklepywania a chyba każdy wie o co chodzi. Czy ryzykowny? Tak - ale jak chcesz być IMŚ w czasach Zmarzlikowych musisz ryzykować grubo.

Żeby nie było - kasa i stabilizacja w Lublinie się zgadza jak nigdzie. Nie znam też "mentalu" Dominika i jakich bodźców potrzebuje, by z 7-8 miejsca w GP wskoczyć na 1-3. Być może odcięcie się od BZ byłoby jednym z nich.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#560 Postautor: Gelo » 12 maja 2025, o 09:29

To nie może być czynnik decydujący. Jak się bardziej temu przyjrzeć do Lublina przyjeżdża średnio raz na 2,5 tygodnia przez 6 miesięcy w roku. Odkąd jest ekspresówka do Warszawy i Rzeszowa argument michelsenowy o torturach też się zdezaktualizował. Zresztą myślę, że żona Dominika zdawała sobie sprawę, że wychodzi za zawodowego sportowca i z czym to się wiąże.

Karamba
Kadrowicz

#561 Postautor: Karamba » 12 maja 2025, o 09:42

Poklepywanie to taki trochę argument z dupy Fred walczył do końca z Bartulą w GP i jazda w jednym klubie mu nie przeszkadzała.

Flagg
Trener

#562 Postautor: Flagg » 12 maja 2025, o 10:53

Gelo pisze:To nie może być czynnik decydujący.

Czynnikiem decydującym bedzie to, co myśli i czego chce Dominik, a nie my tutaj na forum. My sobie możemy na to patrzeć z naszego punktu widzenia, ale nie musi mieć on nic wspolengo z tym, jak na te sprawy patrzy sam Dominik.

Jeśli Dominik uzna, ze woli raz na 2.5 tygodnia jechac 100 km, a nie 500, to jego decyzja
Jesli uzna, ze woli, nie wiem, 100-200 tys wiecej na koncie, to jego decyzja
Jeśli uzna, ze jazda w jednej drużynie z BZ go hamuje, to jego decyzja

Bo koniec końców to Dominik bedzie ponosić konsekwencje tej decyzji, a nie my. A czy bedą one negatywne, czy pozytywne to czas pokaże.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Haron90
Kadrowicz

#563 Postautor: Haron90 » 12 maja 2025, o 11:55

Flagg pisze:
Gelo pisze:To nie może być czynnik decydujący.

Czynnikiem decydującym bedzie to, co myśli i czego chce Dominik, a nie my tutaj na forum. My sobie możemy na to patrzeć z naszego punktu widzenia, ale nie musi mieć on nic wspolengo z tym, jak na te sprawy patrzy sam Dominik.

Jeśli Dominik uzna, ze woli raz na 2.5 tygodnia jechac 100 km, a nie 500, to jego decyzja
Jesli uzna, ze woli, nie wiem, 100-200 tys wiecej na koncie, to jego decyzja
Jeśli uzna, ze jazda w jednej drużynie z BZ go hamuje, to jego decyzja

Bo koniec końców to Dominik bedzie ponosić konsekwencje tej decyzji, a nie my. A czy bedą one negatywne, czy pozytywne to czas pokaże.

Wszystko zgoda, jednak ewentualne odejście Dominika z Motoru, będzie miało negatywne konsekwencje również i dla nas.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#564 Postautor: Gelo » 12 maja 2025, o 13:03

To, że decyzja będzie należała tylko do Dominika jest oczywistą oczywistością. To mój ulubiony zawodnik, więc kibicowsko chciałbym żeby został na wiele lat - najlepiej do końca kariery. I to kibicowskie chciejstwo ma uzasadnienie w wynikach. A jak Dominik uzna, że mimo stałego progresu i raczej nienagannej atmosfery ma nieodpartą chęć zmiany - trudno - może się tak zdarzyć. Odległość do domu i ewentualnie większe zarobki to jest może jakiś argument. Ale sportowo uzasadnienia takiej decyzji nie widzę. Oczywiście zawsze można powiedzieć, że to decyzja zawodnika i kibic nie musi niczego widzieć. Natomiast odpowiadam - na potrzeby forum każdy może skomentować taką decyzję jako głupią/mądrą.

Awatar użytkownika
Saeyl
Kadrowicz

#565 Postautor: Saeyl » 12 maja 2025, o 13:30

Jakieś info takie na Twitterze mi mignęło. Nie wiem kto to jest, ale coraz częściej wyciekają takie przecieki o Kuberze.
https://x.com/FilipGorecki86/status/1921804088611647604

KrzyczącyK1b1c
Trener

#566 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 12 maja 2025, o 14:14

Gelo pisze:Ale sportowo uzasadnienia takiej decyzji nie widzę. Oczywiście zawsze można powiedzieć, że to decyzja zawodnika i kibic nie musi niczego widzieć. Natomiast odpowiadam - na potrzeby forum każdy może skomentować taką decyzję jako głupią/mądrą.

Chyba tylko Wrocław jest w stanie dać sportowo i finansowo porównywalnie tyle, co Motor. Finansowo jeszcze Falubaz, ale sportowo widzimy jak tam jest. Natomiast gdyby dołączył do Sparty (strzelam), to byłby dużym wzmocnieniem za Magica i jednocześnie czynnikiem, który mógłby przynieść im powrót do mistrzostwa. Tak, jak sprowadzenie Łaguty przed 2021 dało im złoto.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#567 Postautor: Gelo » 12 maja 2025, o 14:22

No jakoś mi ten Dominik nie pasuje do Wrocławia. Podobnie nie wyobrażam sobie Sparty bez Maćka. Ale coś z tym Dominikiem może być na rzeczy, bo to nie jest pierwszy sygnał, że dogadany w ZG.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#568 Postautor: kdsz » 12 maja 2025, o 14:37

Gelo pisze:Ale coś z tym Dominikiem może być na rzeczy, bo to nie jest pierwszy sygnał, że dogadany w ZG.

Dokładnie. Coraz więcej tych newsów o Kuberze. Jest ich tak dużo, że odejście do Falubazu zaczęło mi się wydawać bardziej prawdopodobne niż pozostanie w Lublinie. To byłaby ogromna strata. Liczyłem, że Domin i Mati to będą filary Motoru na wiele lat.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
istred
Trener

#569 Postautor: istred » 12 maja 2025, o 15:56

Saeyl pisze:Jakieś info takie na Twitterze mi mignęło. Nie wiem kto to jest, ale coraz częściej wyciekają takie przecieki o Kuberze.
https://x.com/FilipGorecki86/status/1921804088611647604
"Jeśli nie zdarzy się nic nieprzewidywanego" czytaj: nie podpisze w Lublinie albo jakimś innym polskim klubie :-P

Flagg
Trener

#570 Postautor: Flagg » 13 maja 2025, o 10:34

Czy odejdzie, czy nie, to się dopiero okaże. Wykluczyć nie można niczego. Natomiast sam Dominik przyznał przecież, że rok w rok ma oferty od Ruski. I patrząc na zeszłoroczny Cyrk z Janowskim oraz jego tegoroczną formę, to można w ciemno założyć, że w tym roku tez oferta przyjdzie. A wyboru Zielonej ponad Wrocław, to już za cholerę bym nie zrozumiał.
Ostatnio zmieniony 13 maja 2025, o 10:44 przez Flagg, łącznie zmieniany 1 raz.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

rumburaquee
Zawodowiec

#571 Postautor: rumburaquee » 13 maja 2025, o 10:39

Flagg pisze:Czy odejdzie, czy nie, to się dopiero okaże. Wykluczyć nie można niczego. Natomiast sam Dominik przyznał przecież, że rok w rok ma oferty od Ruski. I patrząc na zeszłoroczny Cyrk z Janowskim or jego tegoroczną formę, to można w ciemno założyć, że w tym roku tez oferta przyjdzie. A wyboru Zielonej ponad Wrocław, to już za cholerę nie zrozumiał.

Może ładniejsza okolica;)

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#572 Postautor: RadeKas » 13 maja 2025, o 10:47

A może po prostu funkcja lidera zespołu? We Wrocławiu miałby praktycznie identyczną sytuację jak w Lublinie pod kątem pozycji w zespole.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Flagg
Trener

#573 Postautor: Flagg » 13 maja 2025, o 11:08

Z Madsenem w parku maszyn? :D

Haron90
Kadrowicz

#574 Postautor: Haron90 » 13 maja 2025, o 11:28

Flagg pisze:Z Madsenem w parku maszyn? :D

Madsena pogonią po sezonie jak się konus nie ogarnie.

Flagg
Trener

#575 Postautor: Flagg » 13 maja 2025, o 11:46

Jak pogonią Madsena, a ściągną Kuberę, to jakiś wybitny upgrade pod względem sportowym to raczej nie będzie :) Przy całym szacunku dla Dominika i jego wyników, to jednak on jeszcze w lidze nie dobił do średniej 2.2. A Madsen poniżej takiej nie zszedł od 7 lat. W tym sezonie wygląda to jak wygląda, ale nie wyciągajmy wniosków po 5 kolejkach. A nawet jeśli Madsen zaliczy słabszy sezon, to wciąż będzie to pierwszy groszy rok od niemal dekady. Więc z tym bym był ostrożny.

Zresztą wydaje mi się, ze to rzekome "liderowanie" istnieje tylko w głowach kibiców. Bo co tak naprawdę to oznacza i jakie ma znaczenie w żużlu? Chyba tylko podbija ego. Ja rozumiem, ze to może być argument np. w koszykówce, gdzie masz jakaś gwiazdę, która kończy większość akcji, oddaje decydujące rzuty, ma piłkę przez większość czasu gry. Czy w siatkówce, bo wystawy idą do jednego zawodnika. Nawet w piłce. A ty chcesz wiecej odpowiedzialności, chcesz się sprawdzić jako ten "go-to guy". Ten, który w najważniejszych momentach bierze ciężar na siebie. A w żużlu? Czy masz w drużynie Zmarzlika, Łagutę czy Przedpełskiego, to masz swoje 4-5 startów i maks co możesz ugrać to 15 pkt. Jak koledzy nie dołożą, to choćby skały srały, meczu nie wygrasz. Bohaterem nie zostaniesz. Nie weźmiesz piłki i nie strzelisz trzech goli po solowym rajdzie w ostatnich 5 minutach meczu. A swoje 15 pkt będziesz sobie mógł w ramki oprawić i powiesić nad łóżkiem. Ewentualnie zaspokoisz swoje ego pieśniami pochwalnymi w mediach. Ale i one gdzieś tam znikną wśród krytyki zespołu. Dominik jednak raczej nie dał się poznać jako ten typ zawodnika. Poza tym, zeby dojść do takiego statusu, a jednoczesnie mieć wygrywającą drużynę, to musisz być gościem na średniej 2.3-2.4 minimum. A Dominikowi chyba jednak jeszcze trochę do tego brakuje.

Nie wiem, wydaje mi się jednak, ze zawodnicy dużo bardziej cenią sobie jednak atmosferę, stabilność klubu i możliwość wygrywania, nie tylko indywidualnie, ale i w drużynie. W końcu to sportowcy. A łatwiej o to, jak masz solidne wsparcie, nie tylko w postaci punktów innych, ale też w parku maszyn, jeśli Ci koledzy są w stanie coś sensownego powiedzieć, podzielić się spostrzeżeniami na temat toru, ustawień, czasem coś doradzić. Lub po prostu potrafią przykryć Twoja słabszą dyspozycję swoimi dobrymi występami.

O Michelsenie też mówiło się ze narcyz, ze egoista, ze chce być zawsze na pierwszym planie. A tymczasem poszedł do Torunia, gdzie do liderowania jest trzech pod nim. I chyba mu to specjalnie nie przeszkadza.

Stąd też Wrocław wydaje mi sie dużo bardziej naturalnym kierunkiem dla Dominika, jeśli w Lublinie mu się znudziło.