Stal Gorzów - Motor Lublin 24.05.2026 godzina 19.30
Re: Stal Gorzów - Motor Lublin 24.05.2026 godzina 19.30
To był tak duży skrót, że pominął kluczową kwestię: przy Cierniaku pod 8 musisz mieć w składzie dwóch figurantów, a nie jednego i obaj mają po 4 regulaminowe starty, które trzeba obstawić 3 osobami. Jeśli zrobisz jakikolwiek ruch taktyczny, czyli dasz juniorom lub Cierniakowi jakikolwiek dodatkowy start, oznacza to, że któryś z figurantów pojedzie w XIV biegu.
Jedyna korzyścią- i tu się zgadzam - jest to, można w jakiś sposób żonglować między zmianami Cierniakiem a juniorami z założeniem, że po 13 biegach juniorzy mają po 5 startów, a Cierniak 4 i Cierniak jedzie w nominowanym. Ale czy to o czymś przesądza, to pewności nie mam.
Jedyna korzyścią- i tu się zgadzam - jest to, można w jakiś sposób żonglować między zmianami Cierniakiem a juniorami z założeniem, że po 13 biegach juniorzy mają po 5 startów, a Cierniak 4 i Cierniak jedzie w nominowanym. Ale czy to o czymś przesądza, to pewności nie mam.
Torsen pisze:Jedyna korzyścią- i tu się zgadzam - jest to, można w jakiś sposób żonglować między zmianami Cierniakiem a juniorami z założeniem, że po 13 biegach juniorzy mają po 5 startów, a Cierniak 4 i Cierniak jedzie w nominowanym. Ale czy to o czymś przesądza, to pewności nie mam.
Ale dokladnie o to się rozchodzi. I nic więcej. Że Cierniak pod 8 daje nam ewentualną możliwość żonglowania zmianami w zależności od dyspozycji jego, juniorów i zawodników Stali. Oczywiście, może być tak, że Cierniak po prostu pojedzie swoje 5 biegów wedle rozpiski, a juniorzy biegi za Lindgrena i nie będzie potrzeby żonglować. Ale po co się pozbawiać tej możliwości?
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Jedyna korzyścią- i tu się zgadzam - jest to, można w jakiś sposób żonglować między zmianami Cierniakiem a juniorami z założeniem, że po 13 biegach juniorzy mają po 5 startów, a Cierniak 4 i Cierniak jedzie w nominowanym.
Dokładnie o to chodzi. Co do zasady - od przybytku głowa nie boli. W tym przypadku od przybytku zagrywek w zależności od tego co się dzieje w meczu. Jak na początku jest na styku lub jakimś cudem prowadzimy np. po dwóch wyścigach - puszczasz raz Cepielika a zastępstwa zaczynasz Jaworskim. Jak przegrywamy - zaczynamy od razu Cierniakiem i Bańborem żeby wynik nie odjechał. W każdym wariancie można tak gospodarować, żeby nie wystrzelać Cierniaka z jego pięciu biegów przed nominowanymi. To dosyć oczywiste.
Takie kombinacje można snuć, jeśli rzeczywiście pod 8 czeka jakiś kozak i gamechanger (jak swojego czasu rzeczony Hlib), a nie Cierniak w obecnej formie. Panowie dajta spokój.
Tylko, że wobec braku Freda Cierniak będzie musiał jechać w nominowanych - niezależnie od formy. Chyba że będziemy dostawać w palnik na taktyka.
A gdyby jechał spod 8 to by nie musiał ?
Gdyby jechał spod 8 można byłoby mieć jakiekolwiek pole manewru. Teraz nie ma żadnego. Liczymy, że nie stanie się nic złego typu Fred w Lesznie i zakładamy, że trójka liderów będzie nieomylna. I to założenie jest zdecydowanie na wyrost. Zmarzlik pewnie zakręci się na 13-15, Woryna ok. 10. Ale Vacul? Nie postawiłbym złamanego grosza na żaden scenariusz.
No dobra ogłaszam, że nie przekonaliście mnie do tego, że akurat Cierniak z rezerwy to jakaś zmiana względem Cierniaka z numeru regularnego. Poza jakimś enigmatycznym polem manewru niczego się nie dowiedziałem. Pole manewru w tym meczu będzie polegać na tym, że jak będziemy na -6 (raczej nie powinniśmy przeciwko tak przeciętnej drużynie) to jedzie Zmarzlik z taktycznej albo Bańbor za Jaworskiego. I wszystko.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Nie powiedziałbym, że to przeciętna drużyna, skoro ma w swoim składzie trzech zawodników w top 10 średniej ligowej i dodatkowo jedzie na własnym terenie.
Pole manewru jest enigmatyczne dlatego, że do wyboru są Cierniak, Bańbor i Jaworski, z czego pierwsi dwaj to w każdym biegu każdy możliwy wynik (a zatem brak możliwości jakiegokolwiek racjonalnego wyboru między nimi), a Jaworski raczej 0 lub 1 z opcją na 2 w juniorskim.
Ja też nie widzę przewagi ustawienia Cierniaka na 8. Widzę z kolei pewne minusy tego rozwiązania, o których wielokrotnie mówili zawodnicy startujący z pozycji rezerwowego (choćby Lambert u nas).
Prosta prawda jest taka, że mamy 4 seniorów, 2 juniorów i dziurę w składzie. Także wielkim manewrów taktycznych nie ma co się spodziewać, bo nie ma kim ich robić. ...chyba, że mówimy o rezerwach taktycznych, ale wówczas i tak nie ma znaczenia pod jakim numerem jest Cierniak.
Oceniając szanse obu drużyn w tym meczu, powiedziałbym że biorąc pod uwagę brak Lidgrena i wyniki Gorzowa w tym sezonie, faworytem (delikatnym, ale jednak) jest Stal.
Prosta prawda jest taka, że mamy 4 seniorów, 2 juniorów i dziurę w składzie. Także wielkim manewrów taktycznych nie ma co się spodziewać, bo nie ma kim ich robić. ...chyba, że mówimy o rezerwach taktycznych, ale wówczas i tak nie ma znaczenia pod jakim numerem jest Cierniak.
Oceniając szanse obu drużyn w tym meczu, powiedziałbym że biorąc pod uwagę brak Lidgrena i wyniki Gorzowa w tym sezonie, faworytem (delikatnym, ale jednak) jest Stal.
Ja uważam, że delikatnym faworytem jest Stal - ze względu na dołek Vacula i Matiego. Co do taktyki - jak wygramy nikt nic nie piśnie, bo "tak miało być". Ale ja nie widzę tutaj żadnego kombinowania, które wydaje się konieczne wobec braku Freda i ZZ. Jedziemy oczywistą oczywistością - juniorzy za kevlar i Zmarzlik z taktyka jak nam odejdą na 6 punktów. Tak drużynę poprowadziłby pies mojego sąsiada.
I miałby rację ;)
Jakie kombinowanie? Reguły są bardzo proste, a zasady ustalania składu rygorystyczne. Seniorzy muszą jechać w podstawowym, a Cierniakiem, Jaworskim czy Bańborem ich nie zaszachujemy.
Jakie kombinowanie? Reguły są bardzo proste, a zasady ustalania składu rygorystyczne. Seniorzy muszą jechać w podstawowym, a Cierniakiem, Jaworskim czy Bańborem ich nie zaszachujemy.
Kolejna kwestia, że w tym konkretnym meczu manewry z Cierniakiem z rezerwy niewiele dadzą, bo Stal też ma dwóch gości do zastępowania i może szachować rezerwami, ciężko przewidzieć, który z rezerwowych pojedzie w danym biegu.
Teoretycznie jakkolwiek większe korzyści takie ustawienie może dać tak naprawdę przeciwko dowolnej innej drużynie.
Teoretycznie jakkolwiek większe korzyści takie ustawienie może dać tak naprawdę przeciwko dowolnej innej drużynie.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Najbardziej mnie niepokoi forma Pollestada. Norweg potrafił przeciwko Sparcie pojechać na 11+2, co pokazuje, że na Jancarzu może być top na tle czołówki ligowej. Niestety z tego wyłania się obraz, że właśnie mają trzy bardzo groźne strzelby.
My mamy Worynę w gazie i "domowych" Bartulę i Vacula. Mimo braku formy powinien pojechać jak Kubera u nas.
Na pewno gdzieś pod Gorzowem w szopie przykryte słomą ma skitrane silniki na tor po którym jeździł w ostatnich latach.
Na pewno gdzieś pod Gorzowem w szopie przykryte słomą ma skitrane silniki na tor po którym jeździł w ostatnich latach.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Pytanie, bo ja szczerze nie pamiętam - czy Vaculik w tamtym sezonie był super pewnym punktem Stali u siebie? Ja kojarzę go jeżdżącego mocno w kratkę z biegu na bieg w tamtym sezonie, ale bardzo możliwe, że bardziej zapadły mi w pamięć wyjazdowe mecze
- tezetomaniak
- Trener
KrzyczącyK1b1c pisze:Pytanie, bo ja szczerze nie pamiętam - czy Vaculik w tamtym sezonie był super pewnym punktem Stali u siebie? Ja kojarzę go jeżdżącego mocno w kratkę z biegu na bieg w tamtym sezonie, ale bardzo możliwe, że bardziej zapadły mi w pamięć wyjazdowe mecze
20-04 Stal Gorzów vs Apator Toruń (2,2*,2,1,2) 9 + 1
04-05 Stal Gorzów vs Falubaz Zielona Góra (2,3,2*,3,3) 13 + 1
08-06 Stal Gorzów vs GKM Grudziądz (3,1,2,3,3) 12
10-06 Stal Gorzów vs Motor Lublin (2,2,3,2,2,2) 13
27-06 Stal Gorzów vs Sparta Wrocław (2*,1,2,2,2) 9 + 1
18-07 Stal Gorzów vs Włókniarz Częstochowa (3,1,1,2,3) 10
08-08 Stal Gorzów vs ROW Rybnik (2,3,2*,3,1) 11 + 1
31-08 Stal Gorzów vs Włókniarz Częstochowa (3,1*,0,1*,3) 8 + 2
20-09 Stal Gorzów vs ROW Rybnik (3,2*,2,1*,-,-) 8 + 2
Średnia 2.244
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Czyli średnia dająca duże nadzieje na dobry mecz, ale też widać, że sporo meczów z małą liczbą trójek (najlepiej vs GKM, Falubaz i Rybnik).
średnia 11,2 a wystarczyło w Lesznie czy w finale 6 pkt a nie 4 i byłaby gitarra.
istred pisze:Ja też nie widzę przewagi ustawienia Cierniaka na 8. Widzę z kolei pewne minusy tego rozwiązania, o których wielokrotnie mówili zawodnicy startujący z pozycji rezerwowego (choćby Lambert u nas).
Dwie zupełnie różne sytuacje. Lambert u na był rezerwowym. Klasycznym rezerwowym, czekającym aż ktoś z pierwszego składu pojedzie słabo. Przeważnie Dawid Lampart. Cierniak ma normalnie swoje biegi, które oddaje mu kevlar. Nie żyje nie niepewności, czy w ogóle wyjedzie na tor.
Kubera tak jeździł u nas przez dwa lata i nikomu to nie przeszkadzało.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
No i nadszedł dzień meczowy. Według Fortuny jesteśmy skrajnie minimalnym faworytem, bo 1,90 - 2,10 na naszą korzyść. Kurczę, trudno cokolwiek tutaj przewidywać. Pewnie rozstrzygnie się w nominowanych
Nie. Motor wygra zdecydowanie. Stal ma zbyt młody i zbyt przeciętny skład, żeby odjeżdżać same dobre mecze. Dziś pokażemy im miejsce w szeregu.
Ja mam mieszane uczucia dlatego że Stal jedzie wyjątkowo dobrze na razie. U nas Martin jest po słabym meczu wyjazdowym i nie lepszym w lidze szwedzkiej, tor tamtejszy zna ale prędkości ostatnio mu brakowało. Cierniak nie wiadomo jaki się wylosuje a juniorzy muszą też zrobić jakiś wynik bo przy braku Fryderyka nie mamy miejsca na błędy.
Ale oczywiście wierzę w zwycięstwo!
Ale oczywiście wierzę w zwycięstwo!
Mistrzowie Polski sialalalala :-) 22' 23' 24'
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Oczywiście, ja też wierzę w zwycięstwo, ale nastawiam się na bardzo trudne spotkanie z wynikiem otwartym do ostatnich biegów.