Bartosz Zmarzlik
Re: Bartosz Zmarzlik
Skoro jest taki ustatkowany, to jak racjonalnie wytłumaczyć decyzję o odejściu z najbardziej ustatkowanego obok Sparty klubu w Polsce do bankruta, który na dzisiaj nie może go potwierdzić do startu? Jeździł pierdyliard lat w Toruniu i poza gościem w Stali był zwykłym, dość bezbarwnym średniakiem. W Lublinie dzięki otrzymanej szansie urósł do czołowego żużlowca na świecie i poczuł wiatr odejścia, żeby się "znowu nie zasiedzieć". To się kupy nie trzyma. Mianownik może być tylko jeden - nie jest zbyt mądry - mówiąc delikatnie.
U żużlowców co do zasady nie ma co się doszukiwać logicznego myślenia. Przez lata podpisywali wirtualne kontrakty. Byle liczby na kontrakcie się zgadzały. Nawet mamy jednego co stracił finansowo w 2014 w Gdańsku. Z czasem przyszła nauka.
Wybór Holdera.
Wybór Holdera.
Po prostu więcej mu obiecali. Nie chciał się zasiedzieć, śmiechu warte.
Przez lata w Toruniu dostawał względnie dobre siano za średniactwo dlatego siedział tam do momentu, aż został wywalony. Przecież wtedy nikt w Ekstralidze za bardzo nie walczył o jego zakontraktowanie.
Kępie rozwalił się skład, więc go przygarnął i tutaj Jack dobił do światowej czołówki.
Stal zaproponowała mu wirtualne złote góry i w oczach Kangura pojawiły się zielone znaki dolara, Kępa uznał że nie warto nawet próbować wyrównać tej oferty mając w perspektywie pewnego Słowaka.
I tyle. Fajnie i efektownie jeździł, zdobył sporo punktów w Lublinie, poszedł za sianem. A czy te stalowe pieniądze kiedykolwiek zobaczy na koncie to jeszcze się przekonamy.
Przez lata w Toruniu dostawał względnie dobre siano za średniactwo dlatego siedział tam do momentu, aż został wywalony. Przecież wtedy nikt w Ekstralidze za bardzo nie walczył o jego zakontraktowanie.
Kępie rozwalił się skład, więc go przygarnął i tutaj Jack dobił do światowej czołówki.
Stal zaproponowała mu wirtualne złote góry i w oczach Kangura pojawiły się zielone znaki dolara, Kępa uznał że nie warto nawet próbować wyrównać tej oferty mając w perspektywie pewnego Słowaka.
I tyle. Fajnie i efektownie jeździł, zdobył sporo punktów w Lublinie, poszedł za sianem. A czy te stalowe pieniądze kiedykolwiek zobaczy na koncie to jeszcze się przekonamy.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
Mi jest żal, że Jack odszedł. Mimo małej identyfikacji z klubem (tak twierdzi Kępa) trzeba Holderowi oddać, że jeździł zespołowo i zawsze starał się pomagać koledze na torze. Wybór nowego klubu wydaje się absurdalnie głupi, ale to jego sprawa. Nikt za Jacka życia nie przeżyje.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"
kdsz pisze:Mi jest żal, że Jack odszedł. Mimo małej identyfikacji z klubem (tak twierdzi Kępa)
Kępa twierdzi, to co wszyscy powinniśmy nie tyle wiedzieć co widzieć. Mi podpadł jak po jakimś wygranym biegu kamera najechała na jego boks a ten pokazał palcami gest zarobienia pieniędzy (kciukiem i wskazującym). A to było jakoś na początku jego pobytu w Motorze. W porządku - jeździ dla pieniędzy, ma na utrzymaniu rodzinę. Jego priorytety, jego sprawa, jego życie, jego biznes. Ale to nie oznacza, że mamy go uwielbiać i wieszać sobie plakaty nad łóżkiem. Ja o nim ciągle nic nie wiem, bo jest dla mnie kompletnie bezbarwny.
Gelo pisze:to nie oznacza, że mamy go uwielbiać
Ta zasada powinna dotyczyć wszystkich zawodników. Jest to korzystne dla tzw. dobrostanu psychicznego kibiców.
Ja akurat byłem fanem Holdera. Jeździł efektownie i elegancko, zero problemów czy to na torze czy w parku maszyn. Czepiacie się jego charakteru ale nie każdy to showman, który zawsze w punkt wie jak się zachować aby ludzie go uwielbiali. Mi go będzie brakować, wolę Holdera niż Vaculika.
Ja też wolę Holdera od Vaculika. Piękna sylwetka na motocyklu, dobre punkty, zero dramy.
Jego wybór jest głupi, jeśli spełnione są łącznie dwa warunki: płaci mu tylko klub (wątpliwe) + pieniądze dostaje tylko za punkty (również wątpliwe). Innymi słowy, jeśli swoje wierzytelności może kierować do wiarygodnego podmiotu (nie mylić ze Stalą Gorzów) i zarobi lepiej niż w Lublinie niezależnie od tego, ile ujeździ, to wybór wcale głupi nie jest.
Zapewne chciał zdyskontować swoje 5 minut, które właśnie miał, Kępa uznał, że nie warto - i tyle.
Jego wybór jest głupi, jeśli spełnione są łącznie dwa warunki: płaci mu tylko klub (wątpliwe) + pieniądze dostaje tylko za punkty (również wątpliwe). Innymi słowy, jeśli swoje wierzytelności może kierować do wiarygodnego podmiotu (nie mylić ze Stalą Gorzów) i zarobi lepiej niż w Lublinie niezależnie od tego, ile ujeździ, to wybór wcale głupi nie jest.
Zapewne chciał zdyskontować swoje 5 minut, które właśnie miał, Kępa uznał, że nie warto - i tyle.
Generalnie wieszanie przez jednych dorosłych facetów nad swoim łóżkiem plakatów innych dorosłych facetów (tak, wiem że to przenośnia, ale wniosek wciąż aktualny), czy też ich "uwielbianie" jest lekkim zboczeniem.
A Ty Gelu musisz w końcu zrozumieć, że każdy myśli po swojemu i podejmuje decyzje według własnych kryteriów, a nie Twoich. Stąd decyzje innych mogą być dla Ciebie niezrozumiałe czy też nielogiczne. Co oczywiście nie oznacza, że te decyzje są błędne.
Nie przesadzałbym również z tym brakiem płatności przez Gorzów. Wiadomo jakie mają problemy finansowe, ale Thomsen jeździ tam wiele lat i podpisuje kolejne kontrakty. Nie wierzę, żeby zarobionych pieniędzy nie oglądał. Nie wiemy też jak zabezpieczony jest kontrakt Holdera... Takie rzeczy naprawdę da się sensownie zabezpieczyć, a biorąc pod uwagę przepisy licencyjne trzeba w końcu zdać sobie sprawę, że to nie końcówka lat 90tych czy wczesne 2000, gdzie zawodnicy jeździli za wirtualne pieniądze.
Nie znamy też priorytetów Holdera. Ja jestem w stanie sobie wyobrazić (co nie oznacza, że się z tym zgadzam albo nie), że Holder myśli o sobie jak o czołowym żużlowcu świata, bo w końcu jest czubie i GP i Ekstraligi i chce zarabiać adekwatne do tego pieniądze (cholera wie jaki będzie kolejny sezon i czy utrzyma tą pozycję, a w konsekwencji czy ktoś mu kiedykolwiek zaproponuje porównywalne pieniądze). Równie dobrze jestem sobie w stanie wyobrazić, że Kępa na tyle Holdera nie cenił - do czego również miał prawo. I się rozjechali. Ot, po prostu.
A przywiązanie do klubu? Jeśli ktoś jeszcze nie wyrósł z tego po historii Michelsena czy Kubery to czas najwyższy.
Ja jestem w stanie to zrozumieć. Mieszkam poza Lublinem kilkanaście lat. Tutaj mam mieszkanie, pracę, znajomych, tutaj urodziły się moje dzieci, a wciąż nie mam najmniejszych wątpliwości komu kibicować jak gra Legia z Motorem. Ba, jak Legia gra z kimkolwiek innym z polskiej ligi to w sumie wszystko mi jedno kto wygra. Gdybym dostał dobrą pracę w innym miejscu na ziemi, a z bilansu "za" i "przeciw" wyszłoby mi, że jest to dla mnie i mojej rodziny korzystne to nie miałbym najmniejszego żalu żeby to miasto opuścić.
A wy oczekujecie przywiązania do miasta, do klubu i do kibiców przez obcokrajowców, którzy nawet w Lublinie nie mieszkają tylko przyjeżdżają tutaj kilkanaście razy do roku na treningi i zawody? Zejdźcie na ziemię.
Co do Zmarzlika, to trzeba docenić to, że tyle lat jeździ w Lublinie legenda tego sportu i że sukcesy tego klubu będą musiały być utożsamiane ze Zmarzlikiem. Tak samo trzeba zdać sobie sprawę, że Zmarzlik Lublinianinem nigdy nie będzie. Tak jak każdy inny przyjezdny zawodnik.
A Ty Gelu musisz w końcu zrozumieć, że każdy myśli po swojemu i podejmuje decyzje według własnych kryteriów, a nie Twoich. Stąd decyzje innych mogą być dla Ciebie niezrozumiałe czy też nielogiczne. Co oczywiście nie oznacza, że te decyzje są błędne.
Nie przesadzałbym również z tym brakiem płatności przez Gorzów. Wiadomo jakie mają problemy finansowe, ale Thomsen jeździ tam wiele lat i podpisuje kolejne kontrakty. Nie wierzę, żeby zarobionych pieniędzy nie oglądał. Nie wiemy też jak zabezpieczony jest kontrakt Holdera... Takie rzeczy naprawdę da się sensownie zabezpieczyć, a biorąc pod uwagę przepisy licencyjne trzeba w końcu zdać sobie sprawę, że to nie końcówka lat 90tych czy wczesne 2000, gdzie zawodnicy jeździli za wirtualne pieniądze.
Nie znamy też priorytetów Holdera. Ja jestem w stanie sobie wyobrazić (co nie oznacza, że się z tym zgadzam albo nie), że Holder myśli o sobie jak o czołowym żużlowcu świata, bo w końcu jest czubie i GP i Ekstraligi i chce zarabiać adekwatne do tego pieniądze (cholera wie jaki będzie kolejny sezon i czy utrzyma tą pozycję, a w konsekwencji czy ktoś mu kiedykolwiek zaproponuje porównywalne pieniądze). Równie dobrze jestem sobie w stanie wyobrazić, że Kępa na tyle Holdera nie cenił - do czego również miał prawo. I się rozjechali. Ot, po prostu.
A przywiązanie do klubu? Jeśli ktoś jeszcze nie wyrósł z tego po historii Michelsena czy Kubery to czas najwyższy.
Ja jestem w stanie to zrozumieć. Mieszkam poza Lublinem kilkanaście lat. Tutaj mam mieszkanie, pracę, znajomych, tutaj urodziły się moje dzieci, a wciąż nie mam najmniejszych wątpliwości komu kibicować jak gra Legia z Motorem. Ba, jak Legia gra z kimkolwiek innym z polskiej ligi to w sumie wszystko mi jedno kto wygra. Gdybym dostał dobrą pracę w innym miejscu na ziemi, a z bilansu "za" i "przeciw" wyszłoby mi, że jest to dla mnie i mojej rodziny korzystne to nie miałbym najmniejszego żalu żeby to miasto opuścić.
A wy oczekujecie przywiązania do miasta, do klubu i do kibiców przez obcokrajowców, którzy nawet w Lublinie nie mieszkają tylko przyjeżdżają tutaj kilkanaście razy do roku na treningi i zawody? Zejdźcie na ziemię.
Co do Zmarzlika, to trzeba docenić to, że tyle lat jeździ w Lublinie legenda tego sportu i że sukcesy tego klubu będą musiały być utożsamiane ze Zmarzlikiem. Tak samo trzeba zdać sobie sprawę, że Zmarzlik Lublinianinem nigdy nie będzie. Tak jak każdy inny przyjezdny zawodnik.
istred pisze: A Ty Gelu musisz w końcu zrozumieć, że każdy myśli po swojemu i podejmuje decyzje według własnych kryteriów, a nie Twoich. Stąd decyzje innych mogą być dla Ciebie niezrozumiałe czy też nielogiczne. Co oczywiście nie oznacza, że te decyzje są błędne.
Ja to rozumiem od dawna. I nikt nie ma obowiązku być mądrym - to oczywiste. Jednak to nie zwalnia mnie od komentowania głupoty, którą uważam za głupotę. Ponieważ siła sprawcza tych komentarzy jest zerowa - mogę to robić bez uszczerbku dla kogokolwiek. Przejdźmy jednak do faktów - żaden z zawodników, który odszedł z nowożytnego Motoru nie wskoczył trzy szczeble wyżej tylko dlatego, że odszedł. Można od biedy próbować podpiąć przykłady Lamberta czy pierwszego sezonu Hampela w Falubazie ale obaj w Motorze byli już rozpoznawalni a Lambo w Rybniku po prostu nie miał konkurencji. A przypominam, że Lambo miał u nas zostać ale nie uśmiechało mu się jeździć spod ósemki. Jarek odszedł przez regulamin. I tak naprawdę jedyny który odszedł z własnej woli, własną decyzją był Michelsen. Czy zrobił dobrze? Sam po dwóch latach przyznał, że to był jego ogromny błąd. Taki Holder czy Kubera nie wyciągnęli z tego żadnych wniosków. Przykre, bo o czymś to świadczy.
A ja bym tego nie zrobił za żadne pieniądze. Możemy spisać protokół niezgodności.Gdybym dostał dobrą pracę w innym miejscu na ziemi, a z bilansu "za" i "przeciw" wyszłoby mi, że jest to dla mnie i mojej rodziny korzystne to nie miałbym najmniejszego żalu żeby to miasto opuścić.
Gelo pisze:A ja bym tego nie zrobił za żadne pieniądze. Możemy spisać protokół niezgodności.Gdybym dostał dobrą pracę w innym miejscu na ziemi, a z bilansu "za" i "przeciw" wyszłoby mi, że jest to dla mnie i mojej rodziny korzystne to nie miałbym najmniejszego żalu żeby to miasto opuścić.
Protokol niezgodnosci jest taki, ze on nie mowi o swoim rodzinnym miescie a ty tak :D
Dobrze. To jeśli nie zrozumiałeś to napiszę wprost. To, że ktoś myśli inaczej niż Ty nie upoważnia Ciebie do nazywania go głupim. To, że nie rozumiesz czyichś decyzji, albo się z nimi nie zgadzasz nie oznacza, że są one błędne czy złe dla żużlowców, którzy je podejmują.
Nie masz monopolu na mądrość (bycie przemądrzałym aż bije z Twoich wypowiedzi), a porównując osiągnięcia Twoje a żużlowców, o których tak ochoczo się wypowiadasz (Kubera, Holder, Michelsen czy Lambert) z pewnością mądrzejsze decyzje w swoim życiu podejmowali żużlowcy.
Jeśli jesteś taki mądry i tak łatwo innych nazywasz "głupimi" to wykorzystaj tą swoją mądrość. Przekłuj ją w jakiś sukces. W jakiejkolwiek dziedzinie.
Nie bądź tym eunuchem ze znanego powiedzenia, co wie jak, ale nie potrafi.
Nie masz monopolu na mądrość (bycie przemądrzałym aż bije z Twoich wypowiedzi), a porównując osiągnięcia Twoje a żużlowców, o których tak ochoczo się wypowiadasz (Kubera, Holder, Michelsen czy Lambert) z pewnością mądrzejsze decyzje w swoim życiu podejmowali żużlowcy.
Jeśli jesteś taki mądry i tak łatwo innych nazywasz "głupimi" to wykorzystaj tą swoją mądrość. Przekłuj ją w jakiś sukces. W jakiejkolwiek dziedzinie.
Nie bądź tym eunuchem ze znanego powiedzenia, co wie jak, ale nie potrafi.
A kto mi zabroni?istred pisze:Dobrze. To jeśli nie zrozumiałeś to napiszę wprost. To, że ktoś myśli inaczej niż Ty nie upoważnia Ciebie do nazywania go głupim.
Nie narzekam.Jeśli jesteś taki mądry i tak łatwo innych nazywasz "głupimi" to wykorzystaj tą swoją mądrość. Przekłuj ją w jakiś sukces. W jakiejkolwiek dziedzinie.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Kargolo pisze:Przecież wtedy nikt w Ekstralidze za bardzo nie walczył o jego zakontraktowanie.
Otóż nie do końca. Na sezon 2023 Jack był dogadany ze... Stalą i Kępa go w desperacji przebił.
Kargolo pisze:Kępa uznał że nie warto nawet próbować wyrównać tej oferty mając w perspektywie pewnego Słowaka.
Tutaj też nieścisłość. Kępa wrócił do Holdera na początku czerwca z ostateczną próbą zatrzymania po domowym meczu z Toruniem, ale Kangur odmówił.
Na 2023 Kępa był zdesperowany, bo musiał budować skład po ewakuacji Mikkela i braku kontynuacji z Drabikiem. To było trochę małżeństwo z rozsądku, win/win dla zawodnika i klubu.
A jeśli wyrównał ofertę Stali w czerwcu zeszłego roku to ciężko zrozumieć Holdera. No chyba że podał rękę komuś z Gorzowa i dla niego to coś znaczy ;)
A jeśli wyrównał ofertę Stali w czerwcu zeszłego roku to ciężko zrozumieć Holdera. No chyba że podał rękę komuś z Gorzowa i dla niego to coś znaczy ;)
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
No dobrze - z tego czy innego powodu zafiksował się na zmianę. Krzyżyk na drogę. Ma o tyle komfortową sytuację, że jak nawet spieprzy sezon ustawi się po niego kolejka chętnych.
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
Ja obstawiam, że Holder nie musi się martwić o swoją wypłatę. Od dawna mówi się o zabezpieczeniu umowy przez firmę Gezet, więc to jest dużo bardziej wiarygodny podmiot od klubu.
KrzyczącyK1b1c pisze:Ja obstawiam, że Holder nie musi się martwić o swoją wypłatę. Od dawna mówi się o zabezpieczeniu umowy przez firmę Gezet, więc to jest dużo bardziej wiarygodny podmiot od klubu.
Co najmniej kilka razy była ta informacja tutaj zamieszczana, ale jakoś nie trafia do świadomości - nie rozumiem :)
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
Jak ktoś każdą opinię niezgodną ze swoją uważa za głupią, to nie oczekujmy, że będzie akceptował informacje które są niezgodne z jedyną słuszną linią
Jak on sobie poradzi w tej Stali. W elipie jechał dobrze tylko pod okiem naszego Bartuli.
Błędne jest przede wszystkim założenie, że Holder wybrał Gorzów kosztem Motoru.
Holdera nie było w Motorze już na długo przed startem sezonu 2025. W sensie nie było tematu jego jazdy u nas w 2026. Dlatego ściągnięto Vacula już w marcu.
Holder nie chciał zostać w Motorze. Wybór klubu, do którego trafił jest "kontrowersyjny", ale to nie była wymiana Motoru na Stał. Motoru w ogóle nie było w tej historii.
Holdera nie było w Motorze już na długo przed startem sezonu 2025. W sensie nie było tematu jego jazdy u nas w 2026. Dlatego ściągnięto Vacula już w marcu.
Holder nie chciał zostać w Motorze. Wybór klubu, do którego trafił jest "kontrowersyjny", ale to nie była wymiana Motoru na Stał. Motoru w ogóle nie było w tej historii.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
-
KrzyczącyK1b1c
- Trener
A temat ustnie był prawdopodobnie dogadany już pod koniec października 2024, o czym interia informowała (i to nie Ostaf, co ważne)
https://sport.interia.pl/zuzel/news-sen ... Id,7843628
https://sport.interia.pl/zuzel/news-sen ... Id,7843628
Złotousty tłumaczy, dlaczego przewidywany przez niego rychły powrót Zmarzlika do Stali jeszcze się nie ziścił.
https://po-bandzie.com.pl/zuzel-zmarzli ... tpliwosci/
https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/12370 ... enia-nawet
Czyli plotki i obrabianie dupy - to są czynniki, które zdecydowały o pozostaniu Bartosza w Lublinie na kolejne sezony. Niesamowite, że nie wybrał Gorzowa, w którym sytuacja jest idealna, wszystko działa jak w szwajcarskim zegarku i już całkiem niedługo uda się być może nawet potwierdzić Holdera do startów.
Złotousty senator w PoBandzie pisze:Obiektywnie rzecz biorąc, bardzo wielu ludzi zapracowało na to, opowiadając głupoty o naszym klubie. Ja nawet rozumiem jego decyzję. Są ludzie, którzy w życiu niewiele z siebie dali, a mimo to plują na Stal Gorzów. Robili to przez ostatnie półtora roku od rana do wieczora i wcale się nie dziwię, że Bartek podjął taką decyzję. Jeżeli klub będzie prowadzony z odpowiednią klasą, jak ja to mówię, to Bartek na pewno wróci do Stali Gorzów
Złotousty senator w SportoweFakty.pl pisze:Swoje dywagacje wysnułem na bazie tego, że w życiu zawsze wraca się do macierzy, z której się poszło w świat. Często zawodnicy powracają do klubów, w których zaczynali swoje kariery. Wierzę, że Bartek jeszcze w Stali będzie jeździł. A kiedy to się wydarzy, trudno mi wyrokować. To jego decyzja. [...]
Nie jestem zdziwiony tą decyzją. Widocznie tam mu jest dobrze. Żaden zawodnik nie jest niewolnikiem któregoś klubu. Bartek miał prawo podjąć taką decyzję i ja ją szanuję.
https://po-bandzie.com.pl/zuzel-zmarzli ... tpliwosci/
https://sportowefakty.wp.pl/zuzel/12370 ... enia-nawet
Czyli plotki i obrabianie dupy - to są czynniki, które zdecydowały o pozostaniu Bartosza w Lublinie na kolejne sezony. Niesamowite, że nie wybrał Gorzowa, w którym sytuacja jest idealna, wszystko działa jak w szwajcarskim zegarku i już całkiem niedługo uda się być może nawet potwierdzić Holdera do startów.
Złotousty senator w PoBandzie pisze:Obiektywnie rzecz biorąc, bardzo wielu ludzi zapracowało na to, opowiadając głupoty o naszym klubie.
Złotousty senator bardzo mocno i celnie o złotoustym senatorze
Motor mocny
"Swoje dywagacje wysnułem na bazie tego, że w życiu zawsze wraca się do macierzy, z której się poszło w świat."
Pan Sekretarz również mógłby wrócić tam gdzie się urodził
Pan Sekretarz również mógłby wrócić tam gdzie się urodził