Stadion

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
bkapusta
Trener
Kontakt:

#451 Postautor: bkapusta » 3 czerwca 2006, o 13:44

istred pisze:Tak właśnie jest jeśli bierze się za coś czego się kompletnie nie potrafi. Jak można zrobić lodowisko bez szatni, wypożyczalni łyżew, bez niezbędnej infrastruktury i zapłacić za to kilkaset tysięcy złotych? :shock: Przecież za to powinno się wieszać za jaja w tym samym miejscu gdzie zrobili "ślizgawkę pod baobabem"!

Globus? Od początku nie wiedzieli co chcą tam zrobić, zabrali się za remont lodowiska, później stwiedzili że jednak będzie tam hala widowiskowa, ale jednak może nie ... jednak tak, bo przecież "trzeba zbudować miejsce gdzie będą przyjeżdżały koncertować światowe gwiazdy na przykład Pink Floyd" :lol:

Co do stadionu to robiła go firma z Warszawy, która pojęcia o żużlu nie ma i co wyszło wszyscy widzieli.... taras widokowy na stare miasto :lol:
Całe szczęście, że Bruksela nie dała pieniędzy na ten bubel, może następna ekipa wymyśli coś lepszego, bo nie da się ukryć, że stadion w Lublinie jest niezbędny.

Oby tylko Pruszon nie wygrał wyborów, ale znająć wybory Polaków może być ciężko... :roll:

1. Nie smiejemy sie z ewentualnego koncertu Floydow w Polsce... Niektorzy ludzie ciagle zyja nadzieja, ze to sie kiedys stanie! :) :) :)

2. Firma projektujaca stadion faktycznie jest z Warszawy ale to nie znaczy, ze sie na zuzlu nie znaja :) Projektowali tez inne stadiony [Torun, Czestochowa] ;-)
Póki stać mnie będę szalał,
I zdrowia nie żałował,
Każda dama ma cenę,
Trzeba po prostu pytać,
A nie czaić się z kwiatami.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#452 Postautor: istred » 3 czerwca 2006, o 14:29

Z koncertu Floydów w Polsce się nie śmieję, ale z koncertu Floydów na Globusie ... :lol: :lol: :lol: ale przynajmniej nasz el Presidento w to wierzy! :lol:

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#453 Postautor: mikas » 7 czerwca 2006, o 00:06

Jak zobaczyłem te fotki to mnie poprostu zamurowało i musiałem je tu wkleić.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tak tak to są Kielce :!: Za ok. 40mln zł zrobili takie cacko a u nas za tą kase co nam chcieli zafundować :?: :?
MOTOR LUBLIN
Obrazek

meesha
Trener
Kontakt:

#454 Postautor: meesha » 7 czerwca 2006, o 00:26

O żesz ***** :shock: Cóś pięknego :!:

Wiem, że ten post wiele nie wnosi pod względem merytorycznym, ale jak to zobaczyłem to musiałem z siebie wyrzucić powyższe zdanie :P
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

szafirek

#455 Postautor: szafirek » 7 czerwca 2006, o 00:44

my sie kur...nie doczekamy

Awatar użytkownika
Dobromir
Zawodowiec
Kontakt:

#456 Postautor: Dobromir » 7 czerwca 2006, o 07:08

Stadion jak na polskie warunki zajebisty. Ale jak na europejskie to niestety makieta z blachy :)

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#457 Postautor: mikas » 7 czerwca 2006, o 11:41

No nie do końca.
Dla przykładu kilka stadionów z Europy drużyn które graja w najlepszych ligach europejskich w najwyższej klasie rozgrywkowej:

Holandia:

Nijmegen
Obrazek

Den Haag
Obrazek

Niemcy:

Bielefeld
Obrazek
Obrazek
Obrazek

BayArena Leverkusen
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mainz
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Bochum
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Włochy:

Sampdoria Genoa
Obrazek
Obrazek

Empoli
Obrazek
Obrazek

Parma
Obrazek
Obrazek

Francja:

Strasbourg
Obrazek
Obrazek

Metz
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Troyes
Obrazek
Obrazek

Hiszpania:
Villareal Estadio el Madrigal
Obrazek
Obrazek

Real Mallorca
Obrazek
Obrazek

Malaga
Obrazek

Anglia:

Portsmouth
Obrazek
Obrazek

Fulham
http://stadiony.net/pictures/eng/craven ... tage08.jpg
Obrazek
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
neir1
Szkółkowicz

#458 Postautor: neir1 » 7 czerwca 2006, o 12:03

Dobromir pisze:Stadion jak na polskie warunki zajebisty. Ale jak na europejskie to niestety makieta z blachy :)

:( stadion i na polskie i na europejskie warunki spoko. jest mega kozacki
"I tak pojdziesz do piekla wszyscy pojdziecie do piekla hahahahahahah ;)"

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#459 Postautor: kdsz » 7 czerwca 2006, o 12:19

mikas pisze:Dla przykładu kilka stadionów z Europy drużyn które graja w najlepszych ligach europejskich w najwyższej klasie rozgrywkowej:
Ha, cwaniaku, ale wybrałeś :) Może zamieść foty europejskich stadionów, które powstały w XXI wieku i wtedy pogadamy.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#460 Postautor: mikas » 7 czerwca 2006, o 12:29

To moze Ty to zrób, bo ja już się namęczyłem z tymi. Tylko niech będą to stadiony do pojemności ok.30tys. (a najlepiej takie koło 20tys.), bo większe nas nie interesują, gdyż w naszym wypadku większy stadion nie wchodzi w rachubę.
Jak dla mnie stadion w Kielcach w porównaniu do jego ceny jest rewelacyjny.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#461 Postautor: kdsz » 7 czerwca 2006, o 12:57

Sam dobrze wiesz, że takich stadionów (dwudziestotysięczników) nie ma, już się takich nie buduje. Chyba, że w 2 lidze lub w tzw. bloku wschodnim.

Trzydziestotysięczniki:

Portugalia:
http://stadiony.net/stadium.php?s=124
http://stadiony.net/stadium.php?s=123
http://stadiony.net/stadium.php?s=120

Niemcy:
http://stadiony.net/stadium.php?s=112
http://stadiony.net/stadium.php?s=179

Francja:
http://stadiony.net/stadium.php?s=69
http://stadiony.net/stadium.php?s=186

Anglia:
http://stadiony.net/stadium.php?s=166
http://stadiony.net/stadium.php?s=157

Holandia:
http://stadiony.net/stadium.php?s=96

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#462 Postautor: mikas » 7 czerwca 2006, o 15:38

No i te stadiony są w większości niewiele lepiej wyglądające od tego w Kielcach, a minimum 4 razy droższe.
Dlatego nadal uważam,że za takie pieniądze zrobiono w Kielcach rewelacyjną inwestycję. Jak pomyślę, że nasza hala na Globusie kosztowała 45mln zł to najchętniej bym Pruszkowskiegoi i jego urzędników wysłał na Alaskę żeby szukali złota zamiast marnotrawić pieniądze podatników.
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Koper
Trener
Kontakt:

#463 Postautor: Koper » 7 czerwca 2006, o 16:13

Jednego mysle ze wszyscy jestesmy pewni, wykopac obecna wladze i to z hukiem w wyborach jesiennych, gorzej z wyborem dobrych nastepcow, moze na tym forum wypracujemy na jakiego kandydata bedziemy glosowac jesli chodzi o wybor prezydenta Lublina ale trzeba zaczekac kiedy bedzie znana pelna lista kandydatow :)

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#464 Postautor: kdsz » 7 czerwca 2006, o 16:48

mikas pisze:No i te stadiony są w większości niewiele lepiej wyglądające od tego w Kielcach, a minimum 4 razy droższe.
Ja akurat do ceny się nie odnosiłem, bo ten temat poruszyłeś już po moim pierwszym poście w dyskusji. Generalnie zgadzam się - za tą kasę zbudowano fajny obiekt (z masą mankamentów co prawda, ale zawsze), więc nie ma się o co kłócić. Chciałem napisać jedno - nazwanie kieleckiego stadionu nowoczesnym megacackiem jest troszki śmieszne, bo nie jesteśmy w latach osiemdziesiątych XX wieku.

baranek
Junior

#465 Postautor: baranek » 7 czerwca 2006, o 16:55

kdsz pisze:
mikas pisze:No i te stadiony są w większości niewiele lepiej wyglądające od tego w Kielcach, a minimum 4 razy droższe.
Ja akurat do ceny się nie odnosiłem, bo ten temat poruszyłeś już po moim pierwszym poście w dyskusji. Generalnie zgadzam się - za tą kasę zbudowano fajny obiekt (z masą mankamentów co prawda, ale zawsze), więc nie ma się o co kłócić. Chciałem napisać jedno - nazwanie kieleckiego stadionu nowoczesnym megacackiem jest troszki śmieszne, bo nie jesteśmy w latach osiemdziesiątych XX wieku.

jak na polskie warunki to i tak jest "megacacko", i pewnie bedzie nim przez pare ładnych lat :?

Mateusz111
Junior

#466 Postautor: Mateusz111 » 7 czerwca 2006, o 17:14

jak na polskie warunki to i tak jest "megacacko", i pewnie bedzie nim przez pare ładnych lat :?

Jeżeli bedziemy organizować Euro 2012 (oczywiście nie ma na to raczej szans ale gdyby jednak) to powstanie klika lepszych stadionów.

Skoro w W-wie nie ma porządnego stadionu to w Lublinie tym bardziej go nie będzie :(

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#467 Postautor: boxing » 7 czerwca 2006, o 18:34

Dlatego nadal uważam,że za takie pieniądze zrobiono w Kielcach rewelacyjną inwestycję. Jak pomyślę, że nasza hala na Globusie kosztowała 45mln zł to najchętniej bym Pruszkowskiegoi i jego urzędników wysłał na Alaskę żeby szukali złota zamiast marnotrawić pieniądze podatników.

Mam wrazenie, ze zeslancy za bardzo by sie do poszukiwan nie przykladali - ich pewnie stac na bardzo duuuze zakupy w rozliczeniu za kilka mocno przeplaconych miejskich inwestycji.

Kielce wygladaja niezle, ale to stadion typowo pilkarski. Jezeli nowa wladza albo kandydaci do wladzy zechca podjac rozmowy z kibicami - to konsekwentnie optuje za nowym stadionem na obrzezach miasta i adaptacja do naszych potrzeb projektu prof. Kusia i s-ki z Rzeszowa. Pare tysiecy kibicowskich glosow to liczba nie do pogardzenia w wyborach samorzadowych - warto by bylo wykorzystac fakt, ze przed wyborami za spelnienie naszych stadionowych oczekiwan mozemy dac to, czego potrzeba drugiej stronie, czyli nasze glosy. Jezeli jeszcze kandydat oprocz stadionu bedzie mial pare innych madrych pomyslow na rzadzenie miastem...
Mini-zuzel w Lublinie i mamy co roku swojego Hliba a moze nawet Jonssona!

Awatar użytkownika
mikas
Trener
Kontakt:

#468 Postautor: mikas » 7 czerwca 2006, o 19:31

boxing pisze:Pare tysiecy kibicowskich glosow to liczba nie do pogardzenia w wyborach samorzadowych - warto by bylo wykorzystac fakt, ze przed wyborami za spelnienie naszych stadionowych oczekiwan mozemy dac to, czego potrzeba drugiej stronie, czyli nasze glosy. Jezeli jeszcze kandydat oprocz stadionu bedzie mial pare innych madrych pomyslow na rzadzenie miastem...

Niestety politycy mają całkiem inne myślenie. Przed ostatnimi wyborami samorządowymi rozmawiałem z jednym z polityków, którzy niby cos dla sportu w Lublinie starają sie robić. I jego rozumowanie było takie: "Zagłosujcie na mnie to ja wtedy coś zrobię". Akurat w tym wypadku io tak facet cos tam robił wcześniej i lepszego widac nie było na horyzoncie to zagłosowałem bo i tak miałem taki zamiar, ale takie rozumowanie jest chore a jest na porządku dziennym. Nie ma rozumowania takiego jak powinno być czyli: "My cos zrobimy a wtedy będziemy mieli głosy od wyborców którzy to docenią" Zawsze jest tak jak obecnie w przypadku Pruszkowskiego, że wszystkie otwarcia, odsłonięcia, remonty itd. robi się przed samymi wyborami i aby na wybory aklurat skonczyć. Potem ludzie głosują i na kolejne lata znów spokój. Tak teraz dokładnie, jak wszyscy widza, postępuje Pruszkowski ( nawet to przesunięcie założenia dmuchanych band na lipiec śmierdzi wyborami jesiennymi, bo przecież od maja to by już wszyscy zdążyli zapomniec i domagac sie znów remontu stadionu) i tak robi cała reszta. Nie ma myślenia: "porządnie popracuje dla miasta całą kadencje to ludzie to docenią", jest tylko realizacja wielu projektów przed samymi wyborami i obietnice "zagłosujcie na mnie a na pewno coś da sie zrobić" no i tak w koło Macieju.
Czekam na kogoś nowego z dobrymi pomysłami nie tylko jeśli chodzi o sport. Trochę nadziei w Palikocie, ale ten sie sportem nie interesuje, sponsoring żużla ma daleko gdzieś i nawet nie chce o tym słyszeć, więc czekam dalej ;)
MOTOR LUBLIN
Obrazek

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#469 Postautor: boxing » 7 czerwca 2006, o 20:03

Powiem szczerze, ze niewiele wiem o Palikocie. Pokazal, ze umie zarzadzac biznesem. Jak ktos kiedys napisal, pokazal tez, ze nie umie dotrzymywac slowa - nawet danego pod przysiega :wink: Pare dni temu robil chyba akcje "Palikot dzieciom" - i tyle. Nie wiem, jaki ma "pomysl na Lublin". Sport malo go interesuje - podejrzewam, ze w tej materii nie ma ciekawych pomyslow i sprawa stadionu bedzie na dalekim miejscu. Z Palikotem nie wiaze duzych nadziei - przynajmniej na razie, bo nie wiem, czego sie po nim spodziewac.

Koper
Trener
Kontakt:

#470 Postautor: Koper » 7 czerwca 2006, o 20:14

mikas pisze:TrochÄ™ nadziei w Palikocie, ale ten sie sportem nie interesuje
to zerknij na jego oficjalna strone czy rzeczywiscie zupelnie sportem sie nie interesuje:
http://www.palikot.pl/index.php?id_kat=14&id_news=162
dodam ze logo jego firmy jeszcze za czasow kiedy byl jej prezesem a mianowicie Ambry z Bilgoraja juz dawno widnialo na koszulkach dziewczyn Motexu Lublin.
Ostatnio zmieniony 7 czerwca 2006, o 20:18 przez Koper, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#471 Postautor: boxing » 7 czerwca 2006, o 20:50

Jest duza kasa na rozne wodotryski. Sa pieniadze na wycieczki zagraniczne, swietowanie dnia wody, ognia czy powietrza. Laduje sie bez konca forse w hale na Globusie nie majac koncepcji, do czego finalnie hala ma byc przeznaczona. Przeplaca sie za lodowisko, ktore "zrobilo furore" na Litewskim. Teraz pewnie zglosimy sie do organizacji letnich igrzysk olimpijskich, skoro wladza buduje nam olimpijski basen z aquaparkiem. 80 mln na nowy biurowiec i opowiesci, ze to dla wygody mieszkancow, a nie kilkuset urzednikow - tak jakby przecietny mieszkaniec Lublina regularnie co tydzien chodzil do urzedu. Tyle wydatkow - to jak mialo wystarczyc na normalny stadion?

Na razie o Pruszkowskim mozna powiedziec tyle, ze u wiekszosci kibicow jest skreslony. Szczegolnie dobija mnie plan budowy tego biurowca - bez wsparcia z UE nie ma kasy na stadion, ale na budowe biurowca srodki sie znajda. I to tyle, ze wystarczyloby na dwa stadiony a'la Kielce. Zreszta oslabia mnie cala radosna tworczosc pana prezydenta.

Awatar użytkownika
luCas
Kadrowicz

#472 Postautor: luCas » 7 czerwca 2006, o 21:32

80 mln na nowy biurowiec i opowiesci, ze to dla wygody mieszkancow, a nie kilkuset urzednikow - tak jakby przecietny mieszkaniec Lublina regularnie co tydzien chodzil do urzedu.

Wystarczy byc raz, zeby dostac bialej goraczki, dlatego biurowiec jest jak najbardziej na miejscu.
ich pewnie stac na bardzo duuuze zakupy w rozliczeniu za kilka mocno przeplaconych miejskich inwestycji.

Masz dowody? Idz do prokuratury. A jesli nie masz to nie wydawaj bezpodstawnych oskarzen.
Szczegolnie dobija mnie plan budowy tego biurowca - bez wsparcia z UE nie ma kasy na stadion, ale na budowe biurowca srodki sie znajda. I to tyle, ze wystarczyloby na dwa stadiony a'la Kielce. Zreszta oslabia mnie cala radosna tworczosc pana prezydenta.

Jest kilka funduszy UE, zdaje sie,ze biurowiec bedzie finansowany z innych funduszy.
Jest duza kasa na rozne wodotryski

Czasami jest tak, ze z pieniedzy UE nie mozna przeznaczyc na inny cel. Jesli nie zrobi sie tego czy tamtego kasa przepada. Chyba lepiej zeby byla nowa fontanna, niz zeby X milionow euro sie zmarnowalo?
Przeplaca sie za lodowisko, ktore "zrobilo furore" na Litewskim. Teraz pewnie zglosimy sie do organizacji letnich igrzysk olimpijskich, skoro wladza buduje nam olimpijski basen z aquaparkiem.

Taka to juz widocznie nasz mentalnosc, jak sie cos robi to zle, jak sie nie robi, jeszcze gorzej :wink:
Tyle odemnie, pozdrawiam.
"Kto nie potępia - ten przyzwala" - Jan Karski

Awatar użytkownika
boxing
Trener

#473 Postautor: boxing » 7 czerwca 2006, o 22:22

luCas pisze:
80 mln na nowy biurowiec i opowiesci, ze to dla wygody mieszkancow, a nie kilkuset urzednikow - tak jakby przecietny mieszkaniec Lublina regularnie co tydzien chodzil do urzedu.

Wystarczy byc raz, zeby dostac bialej goraczki, dlatego biurowiec jest jak najbardziej na miejscu.
ich pewnie stac na bardzo duuuze zakupy w rozliczeniu za kilka mocno przeplaconych miejskich inwestycji.

Masz dowody? Idz do prokuratury. A jesli nie masz to nie wydawaj bezpodstawnych oskarzen.
Szczegolnie dobija mnie plan budowy tego biurowca - bez wsparcia z UE nie ma kasy na stadion, ale na budowe biurowca srodki sie znajda. I to tyle, ze wystarczyloby na dwa stadiony a'la Kielce. Zreszta oslabia mnie cala radosna tworczosc pana prezydenta.

Jest kilka funduszy UE, zdaje sie,ze biurowiec bedzie finansowany z innych funduszy.
Jest duza kasa na rozne wodotryski

Czasami jest tak, ze z pieniedzy UE nie mozna przeznaczyc na inny cel. Jesli nie zrobi sie tego czy tamtego kasa przepada. Chyba lepiej zeby byla nowa fontanna, niz zeby X milionow euro sie zmarnowalo?
Tyle odemnie, pozdrawiam.

Do goraczki doprowadzily Cie sprawy lokalowe czy moze niekompetencja urzednikow? Sa w Lublinie nowoczesne urzedy, z ktorych ludzie wychodza wsciekli. Jak w biurowcu za 80 baniek urzednicy beda udzielac sprzecznych i niepelnych informacji, jak beda wydawac sprzeczne decyzje, odsylac 10 razy do uzupelnienia dokumentow - dopiero sie wsciekniesz. Ja na szczescie czesciej jestem na stadionie niz w urzedzie miejskim, dlatego wole nowoczesny stadion.

Jak bede mial dowody - z pewnoscia pojde do prokuratury. Wystarczy nie miec klapek na oczach a miec troche zdrowego rozsadku, zeby ocenic poczynania prezydenta. Globus znacznie drozszy niz mial byc a to jeszcze nie koniec wydatkow. O lubelskim lodowisku na tle zamojskiego wielokrotnie pisano. Kilkaset tysiecy na projekt prowincjonalnego stadionu. Dla mnie to albo przekrety, albo skrajna niegospodarnosc i wydawanie latwa reka publicznych pieniedzy. Jezeli dla Ciebie wydanie przez urzednika miliona oznacza, ze cos jest warte milion to Twoja sprawa. Dla mnie cena szczegolnie placona przez publicznego urzednika z publicznych pieniedzy nie zawsze oznacza, ze cos jest warte milion, szczegolnie, jak widze, ze ktos inny potrafi ten sam produkt kupic za polowe tej ceny. Mozesz sie bawic w adwokata Pruszkowskiego, ale dla mnie niestety pozostanie on drogim prezydentem bez madrych pomyslow.

Moze zyjesz w blogiej nieswiadomosci, ale sfera zamowien publicznych nie jest "czysta". Jest niby specyfikacja, jest postepowanie przetargowe i niby wszystko gra. Ale przekret w bialych rekawiczkach mozna zrobic jeszcze przed otwarciem ofert. Wystarczy odpowiednio sformulowac wymogi specyfikacji i kryteria oceny ofert. Pozniej wszystko jest czyste, a wygrywa ten, kto ma wygrac. Dowodow przestepstwa brak, pozostaja domysly i zdziwienie, dlaczego tak a nie inaczej okreslono wymogi SIWZ i dlaczego jakies smieszne kryterium jest najwyzej oceniane. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
_STAN_
Kontakt:

#474 Postautor: _STAN_ » 7 czerwca 2006, o 23:33

Mam pytanie: Ile miala kosztowac przebudowa naszego stadionu?Te plany o ktorych sie mowilo itd. czy byl podany konkretny koszt?

Koper
Trener
Kontakt:

#475 Postautor: Koper » 7 czerwca 2006, o 23:42

_STAN_ pisze:Mam pytanie: Ile miala kosztowac przebudowa naszego stadionu?Te plany o ktorych sie mowilo itd. czy byl podany konkretny koszt?

http://www.tzlublin.com/?action=fullnew ... s=1&id=410