Motor Lublin w sezonie 2019

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
istred
Trener

Re: Motor Lublin w sezonie 2019

#4051 Postautor: istred » 8 lutego 2019, o 09:46

Chyba coś Ci się pomyliło... to nie informacja telefoniczna. Sprawdź sobie w KRS.

Flagg
Trener

#4052 Postautor: Flagg » 8 lutego 2019, o 09:49

Krzysztof pisze:3. Łaguta to po takiej przerwie przysłowiowy "kot w worku". Obawiam się, że przytuli 800k, sponsora i przejedzie ten sezon. On wie, że po takim numerze jest praktycznie stracony w PL lidze. Najpierw doping, a teraz kontrakt w Motorze.

A ja się mogę założyć o wartość karnetu na sezon 2020, ze jeśli Grisza po powrocie wykręci średnią w okolicach 2.0, a Motor spadnie, to kolejka chętnych po niego będzie jak z Lublina do Rybnika, z prezesem Mrożkiem na czele.

4. Ja rozumiem kibica, że najważniejsza drużyna, ale wkurza mnie jedno. Po ogłoszeniu składu "lipy" większość twierdziła, że lepiej spaść ale dumnie... Bronili Kępy za twarde stanowisko i konsekwencje... TERAZ ? no comments...

Ja odniosłem raczej przeciwne wrażenie. Większość na tym forum jasno mówiła, ze skład nie spełnia oczekiwań i w Elidze nie ma miejsca na dumę i sentymenty :)
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Fantys
Zawodowiec

#4053 Postautor: Fantys » 8 lutego 2019, o 09:52

Krzysztof pisze:
istred pisze:
Krzysztof pisze:Czy ja napisałem coś złego o Łagucie ?
Facet wybrał opcję lepszej kasy i okey.
Ja pisałem o postępowaniu Kępów...

Czytać nie umiecie ?????

Kępa - Kuba, bo Marek mówił coś przeciwnego - wypowiadał się w mediach, że nie chce Hancocka - personalnie. Tyle.
Nie przedstawiał się jako rycerz na białym koniu, który proponuje kontrakty tylko tym zawodnikom, których nikt inny nie chce, bo niehonorowo jest dla niego przebijać oferty innych klubów. To już nadinterpretacja niektórych kibiców.

Kto jest prezesem klubu ? Imię i nazwisko proszę.

Ty bardziej zmień dyscypline , nie będziesz przeciez takich ludzi wspierał !

Awatar użytkownika
_piotrusss
Kadrowicz

#4054 Postautor: _piotrusss » 8 lutego 2019, o 09:54

Krzysztof pisze:3. Łaguta to po takiej przerwie przysłowiowy "kot w worku". Obawiam się, że przytuli 800k, sponsora i przejedzie ten sezon. On wie, że po takim numerze jest praktycznie stracony w PL lidze. Najpierw doping, a teraz kontrakt w Motorze.

Jak będzie jeździł na wysokim poziomie to ustawi się po niego kolejka i nikt nie będzie się przejmował jego przygodą z Mrozkiem. Co najwyżej kluby z dużo mniejszym zaufaniem będą do niego podchodzić przy uzgadnianiu warunków kontraktu.

Ja rozumiem kibica, że najważniejsza drużyna, ale wkurza mnie jedno. Po ogłoszeniu składu "lipy" większość twierdziła, że lepiej spaść ale dumnie... Bronili Kępy za twarde stanowisko i konsekwencje... TERAZ ? no comments...

Kompletnie nie ogarniam tego toku rozumowania. Kuba nie kreował się nigdy na obrońce moralności w żużlu i nie deklarował, że do rozmów siądzie jedynie z uczciwymi i krystalicznie czystymi zawodnikami. Po prostu Greg zachował się nieładnie i nasz klub wysłał jasny sygnał, że z Motorem się tak nie pogrywa. Mamy zrezygnować z próby pozyskania zawodnika, bo ten obiecał Mrozkowi kontrakt? Bez żartów.
Większość zawodników patrzy przede wszystkim na kwoty przy podpisywaniu kontraktów i wielu z nich ma na swoim koncie zagrania nie do końca fair (w drugą stronę pewnie też bywa różnie, ale zawodnicy z uwagi na kary nie za bardzo mogą się skarżyć). Nie wszystkie jednak sprawy są tak medialne jak ta Griszy.

Mrozek chciał mieć topowego zawodnika po promocji i dlatego grzał od dawna temat jego "rehabilitacji, spłacania długu wdzięczności". Wygląda jednak na to, że zaproponowane przez ROW kwoty znacznie odbiegały od tego, czego oczekuje zawodnik tej klasy.
Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski

Krzysztof

#4055 Postautor: Krzysztof » 8 lutego 2019, o 09:57

istred pisze:Chyba coś Ci się pomyliło... to nie informacja telefoniczna. Sprawdź sobie w KRS.

Może nie wiesz co to pytanie retoryczne. Może...

Prezesem jest Pan Jakub Kępa, który mnie zawiódł i o tym był mój główny post. Dodatkowo jego ojciec, czyli Marek Kępa w wywiadzie o prezesie Mrozku wypowiedział się "niefortunnie" o całym zamieszaniu i za to mam lekki niesmak. I na koniec informuję, że nie mam nic do Łaguty za nagłą zmiane frontu, bo sam nie wiem jakbym sie zachował w takiej sytuacji.

Pozdrawiam
...

Flagg
Trener

#4056 Postautor: Flagg » 8 lutego 2019, o 10:00

Krzysztof pisze:
istred pisze:Chyba coś Ci się pomyliło... to nie informacja telefoniczna. Sprawdź sobie w KRS.

Prezesem jest Pan Jakub Kępa, który mnie zawiódł i o tym był mój główny post. Dodatkowo jego ojciec, czyli Marek Kępa w wywiadzie o prezesie Mrozku wypowiedział się "niefortunnie" o całym zamieszaniu i za to mam lekki niesmak. I na koniec informuję, że nie mam nic do Łaguty za nagłą zmiane frontu, bo sam nie wiem jakbym sie zachował w takiej sytuacji.

Pozdrawiam

NIe masz pretensji do Łaguty, choć to on 3 razy jasno deklarował, ze zostaje w ROWie, choć to on zawalił Rybniczanom Eligę i wpadł na dopingu, ale masz pretensje do Kępy, który w stosunku do Mrożka nie miał absolutnie zadnych zobowiązań? Jak Cię żona zdradza, to też pretensje masz do jej kochanka, a nie do niej?
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

KrzysiekS
Senior

#4057 Postautor: KrzysiekS » 8 lutego 2019, o 10:09

Bardzo dobra wiadomość. Realnie wcale nie tracimy aż pięciu meczów. Patrząc na terminarz to tragedii nie ma. Byle jakoś pchnąć Grudziądz, bo Leszno i tak byłoby piekielnie trudno, a w zwycięstwa na wyjazdach ciężko uwierzyć. Także w jednym meczu kluczowym bez niego musimy sobie poradzić i potem z górki ;). Brawo i dziękujemy.

Krzysztof

#4058 Postautor: Krzysztof » 8 lutego 2019, o 10:10

Flagg pisze:
Krzysztof pisze:

Pozdrawiam

NIe masz pretensji do Łaguty, choć to on 3 razy jasno deklarował, ze zostaje w ROWie, choć to on zawalił Rybniczanom Eligę i wpadł na dopingu, ale masz pretensje do Kępy, który w stosunku do Mrożka nie miał absolutnie zadnych zobowiązań? Jak Cię żona zdradza, to też pretensje masz do jej kochanka, a nie do niej?

Łaguta to zawodnik, a w żużlu zmiana klubu to norma. Zrobił ROW w ch** kolejny raz (doping, kontrakt z Motorem). Jednym słowem kawał skur*****, podobnie jak Hancock... Nieprawdaż ? A mimo to KUBA Kepa go zatrudnia... A pisząc, że go rozumiem to po takiej przerwie od "kasy" nie dziwi mnie to... Ja na całe szczęscie nie mam takich dylematów. Do Kepy mam pretensje za hipokryzje...
...

Awatar użytkownika
istred
Trener

#4059 Postautor: istred » 8 lutego 2019, o 10:14

Krzysztof pisze:

Pozdrawiam

Sam pisałeś o "postępowaniu Kępów" to Ci napisałem co jeden i drugi Kępa mówili, a czego nie mówili.
Rozumiem, że każdy może mieć własne przemyślenia i kogoś mogło urazić zakontraktowanie Łaguty, innego mogło urazić zakontraktowanie Miesiąca - życie.
Jednak obiektywnie Kuba Kępa nie zrobił nic złego. Wręcz przeciwnie. Ten kontrakt to wiele dobrego dla lubelskiego klubu.

Do Kepy mam pretensje za hipokryzje...
Problem w tym, że tu hipokryzji nie ma. Z Twojej strony jest to spora nadinterpretacja słów Kępy.
Już ktoś tutaj napisał, że Kępa nie chciał kontraktować Hancocka, bo ten się nierzetelnie zachował. Tyle. Nic więcej.
Nigdy nie krytykował prezesów za przebijanie ofert innych prezesów czy też za próby zakontraktowania zawodnika, który jednocześnie negocjuje z innym klubem. Co więcej, po sytuacji z Hancockiem też nie miał pretensji do Nawrockiego, tylko do Hancocka. Tu żadnej hipokryzji nie ma.
Ostatnio zmieniony 8 lutego 2019, o 10:19 przez istred, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
_piotrusss
Kadrowicz

#4060 Postautor: _piotrusss » 8 lutego 2019, o 10:17

Krzysztof, Kępa nie obraził się na Grega za całokształt jego zagrań niefair względem klubów, tylko za konkretną sytuację. Grisza dla nas jest czysty, a Kuba po prostu potwierdził, że jak ktoś mu odwinie taki numer jak Amerykanin, to więcej szansy na jazdę w Motorze nie dostanie. Rozegrał to bardzo dobrze, nie musi się z niczego nikomu tłumaczyć. Reszta to już sprawa pomiędzy Łagutą a ROWem.
Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#4061 Postautor: Gelo » 8 lutego 2019, o 10:19

Drogi Krzysztofie - Kuba Kępa jako prezes musi dbać o dobro klubu, który prowadzi. Z wyniku sportowego i finansowego będzie rozliczany przez kibiców, sponsorów, miasto. I nie można mieć do niego najmniejszych pretensji, że robi wszystko aby się utrzymać w Ekstralidze. Od tego zależy przyszłość żużla w Lublinie, stadion i wiele innych rzeczy. Twierdzisz, że większość kibiców była za tym, że lepiej spaść ale z honorem? Teza mocno naciągana. Tacy kibice byli w mniejszości, o czym świadczą wyniki głosowania w sprawie Hancocka - mniej wiecej 60/40 %. W całej sprawie Łaguty jedynym podmiotem, co do którego ktoś może mieć o coś pretensje jest sam Łaguta. Pretensje mogą mieć "honorowi" kibice Rybnika ewentualnie prezes Mrozek (jeżeli o tym nie wiedział). Wydaje się jednak, że prezes Mrozek na tyle długo siedzi w tym biznesie, że zna podstawową zasadę: nie ma kwitu = nie ma tematu. Wypowiedz Marka o Mrozku też mnie nie dziwi. Marek zawsze miał wielkie ambicje jako sportowiec, nie lubił przegrywać. W związku z tym ze sportową satysfakcją skarcił butę prezesa Rowu eksponowaną (również wobec naszych kibiców) po pierwszym meczu finałowym.

Krzysztof

#4062 Postautor: Krzysztof » 8 lutego 2019, o 10:21

istred pisze:
Krzysztof pisze:

Pozdrawiam

Sam pisałeś o "postępowaniu Kępów" to Ci napisałem co jeden i drugi Kępa mówili, a czego nie mówili.
Rozumiem, że każdy może mieć własne przemyślenia i kogoś mogło urazić zakontraktowanie Łaguty, innego mogło urazić zakontraktowanie Miesiąca - życie.
Jednak obiektywnie Kuba Kępa nie zrobił nic złego. Wręcz przeciwnie. Ten kontrakt to wiele dobrego dla lubelskiego klubu.

"postępowanie Kępów" = a) Hipokryzja = Jakub; b) złośliwość = Marek

Kontrakt znaczy, że... i tu długo by pisać. Najszybciej ? Tonący....

Pozdrawiam
...

Flagg
Trener

#4063 Postautor: Flagg » 8 lutego 2019, o 10:22

Swoja drogą, to Kępa jest świadomie lub nieświadomie mistrzem marketingu. Tyle razy, ile nazwa Speed Car Motor Lublin pojawiła się w przeróżnego rodzaju mediach w ciągu ostatnich kilku miesięcy, ile artykułów w necie spłodzono o Motorze, to musi być jakiś żużlowy rekord świata :D Jak jeden temat cichnie, to klub odpala kolejną "bombę". Nawet teraz na SF 4 artykuły na głównej stronie działu żużel są bezposrednio albo pośrednio o Motorze. Mam nadzieje, ze Speed Car zasilił klub odpowiednią gotówką za taką reklamę :)

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#4064 Postautor: Torsen » 8 lutego 2019, o 10:38

Fakty są następujące:
1. Drużyna zyskała na jakości kilkadziesiąt procent. Jeśli chodzi o umiejętności i odwagę, Łaguta to ścisła czołówka światowa. Potrafi wszystko, nie zamyka gazu, niczego się nie boi, jeździ bardzo skutecznie i bardzo widowiskowo.
2. Łaguta nie jest osobą godną zaufania. Jeśli ktoś wykiwał kogoś dla nas za pieniądze, to nie mrugnie okiem, gdy pojawią się większe pieniądze za wykiwanie nas. Do tego skłonność do wprowadzania do organizmu jakichś dziwnych substancji - to już oznaczałoby dla nas pewny spadek. Ryzyko jest więc ogromne. Boję się też, że każdy gorszy występ - a te są przecież nieuniknione - będzie się nam wydawał podejrzany, co przy plotkach o kwotach, jakie zaangażowano w jego ściągnięcie do Klubu, będzie rodziło zew krwi. Łaguta więc komfortu nam z pewnością nie da.
3. Jakub Kępa postępuje konsekwentnie z punktu widzenia tego, jak postrzega dobro Klubu, ale niekonsekwentnie z punktu widzenia elementarnej etyki. Najwyraźniej, za dobre uważa to, co jest dobre dla Motoru, a za złe to, co złe dla Motoru - nawet, gdy są to identyczne zachowania. Ma to swoją nazwę. Ale nadal jest skuteczny. Wygląda na to, że uratował sezon, jeśli tylko nowy pupil będzie grzeczny. Tu też będzie się można wykazać.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#4065 Postautor: istred » 8 lutego 2019, o 10:40

Faktycznie. Z jednego z artykułów:
Jeszcze jakiś czas temu Łaguta z uśmiechem na twarzy podkreślał na każdym kroku, że ma do spłacenia dług wdzięczności wobec swojego szefa. Ten walczył o skrócenie kary za wpadkę dopingową (w organizmie Łaguty wykryto meldonium) niczym o uwolnienie bliskiej osoby z rąk porywaczy. W końcu, gdy się udało (2 lata zamieniono na 21 miesięcy) żużlowiec i tak wbił Mrozkowi nóż w plecy.
Pomijając już nadmuchaną formę tego artykułu, to jeśli faktycznie Mrozek "wywalczył" Łagucie skrócenie dyskwalifikacji o 3 miesiące, czyli biorąc po uwagę okno transferowe, de facto o miesiąc, to rzeczywiście Łaguta ma taki dług, że chyba do końca kariery powinien w Rybniku jeździć za uścisk dłoni prezesa.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#4066 Postautor: Torsen » 8 lutego 2019, o 10:41

Gdzieś czytałem, że faktycznie groziły mu 4 lata dyskwalifikacji.

Awatar użytkownika
Fantys
Zawodowiec

#4067 Postautor: Fantys » 8 lutego 2019, o 10:42

Grisza może normalnie trenować , tzn odbywac treningu na torze z drużyną ?

Awatar użytkownika
istred
Trener

#4068 Postautor: istred » 8 lutego 2019, o 10:44

Grozić to mu mogło i 40 lat w łagrach, ale dostał 2 co zamieniono na "prawie 2".
Fantys pisze:Grisza może normalnie trenować , tzn odbywac treningu na torze z drużyną ?

Z tego co kojarzę to nie. Temat przerabiany w przypadku Bobera.

Awatar użytkownika
Kshyhu
Zawodowiec

#4069 Postautor: Kshyhu » 8 lutego 2019, o 10:46

Torsen pisze:Gdzieś czytałem, że faktycznie groziły mu 4 lata dyskwalifikacji.

Też tak słyszałem - o 48 miesiącach właśnie. Taką samą informację można wyszperać na rybnickim forum.
Motor mocnyj!

Flagg
Trener

#4070 Postautor: Flagg » 8 lutego 2019, o 10:53

Tez nie róbmy z Mrożka jakiegoś paladyna, który za punkt honoru postanowił ratować biednego Griszę. Jego motywacją na początku było utrzymanie ROWu w Elidze, do tego potrzebował utrzymania wyników spotkań w których był Grisza. A jedyną linią obrony była tu walka o samego Rosjanina. Gdy to się nie udało, to trudno było się z tego wycofać, a jednocześnie wyczuł, ze może tanio załatwić sobie czołowego zawodnika na świecie. Mrozek to jest wytrawny gracz, a nie dobry wujek, który wierzył w niewinność Łaguty

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#4071 Postautor: Torsen » 8 lutego 2019, o 10:58

istred pisze:Grozić to mu mogło i 40 lat w łagrach, ale dostał 2 co zamieniono na "prawie 2".
Z tym, że te początkowe dwa, to ponoć również efekt starań Mrozka. To jednak, oczywiście, informacja niemożliwa do zweryfikowania.
Natomiast "dwa" i "prawie dwa" w tym wypadku oznacza tyle, co "trzy" i "dwa" stracone sezony. Te trzy miesiące robią kolosalną różnicę. Widać jaką, jeśli kwoty Ostafińskiego są choćby bliskie prawdy.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#4072 Postautor: istred » 8 lutego 2019, o 11:02

Torsen pisze:Natomiast "dwa" i "prawie dwa" w tym wypadku oznacza tyle, co "trzy" i "dwa" stracone sezony. Te trzy miesiące robią kolosalną różnicę. Widać jaką, jeśli kwoty Ostafińskiego są choćby bliskie prawdy.
No nie... zupełnie się nie zgodzę.
Po pierwsze, jeśli grozi 4, a gość dostaje 2 to nie jest żadna zasługa starań jakiegoś działacza (zresztą, jaką siłę ma ten działacz mogliśmy się przekonać jak walczył o karę dla ROWu) tylko całkiem surowa kara jak za pierwsze tego typu wykroczenie.
Po drugie te trzy miesiące robią różnicę taką, że zamiast w połowie maja to by wyjechał w połowie czerwca - miesiąc różnicy. Robienie z tego całego sezonu to duże nadużycie.

Flagg
Trener

#4073 Postautor: Flagg » 8 lutego 2019, o 11:05

istred pisze:Po drugie te trzy miesiące robią różnicę taką, że zamiast w połowie maja to by wyjechał w połowie czerwca - miesiąc różnicy. Robienie z tego całego sezonu to duże nadużycie.

Nie do końca. Grisza może startować już od marca. W innych ligach, w zawodach towarzyskich. Ten miesiąc jest jedynie w odniesieniu do Polskiej Ligi ze względu na okno transferowe.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#4074 Postautor: istred » 8 lutego 2019, o 11:09

OK, zgoda. Jednak w stosunku do kwot kontraktowych, o czym wspomina Torsen, to akurat bez znaczenia, że będzie mógł startować w zawodach towarzyskich czy innych ligach.

blajar
Trener

#4075 Postautor: blajar » 8 lutego 2019, o 11:09

Flagg pisze:Tez nie róbmy z Mrożka jakiegoś paladyna, który za punkt honoru postanowił ratować biednego Griszę. Jego motywacją na początku było utrzymanie ROWu w Elidze, do tego potrzebował utrzymania wyników spotkań w których był Grisza. A jedyną linią obrony była tu walka o samego Rosjanina. Gdy to się nie udało, to trudno było się z tego wycofać, a jednocześnie wyczuł, ze może tanio załatwić sobie czołowego zawodnika na świecie. Mrozek to jest wytrawny gracz, a nie dobry wujek, który wierzył w niewinność Łaguty

Mądrego to i miło poczytać. Piszę nie tylko w kwestii tego posta :)

Fakt, że Grisza zachował się względem ROWu bardzo słabo. Tym bardziej, że jeszcze nie tak dawno deklarował jazdę w tym klubie. Gdyby to ogłosili w okienku transferowym, byłoby chyba bardziej fair. Tak, czy inaczej to jest sprawa między Rosjaninem, a p. Mrozkiem.
Co do kwestii honoru. Sam głosowałem za nie angażowaniem Grega za to, co zrobił przed sezonem 2017 i zdanie podtrzymuję. Trochę nie rozumiem porównywania tych sytuacji i pisanie, że p. Kuba okazał się hipokrytą. Greg wykiwał p. Jakuba i za to dostał wilczy bilet w Lublinie zarządzanym przez tego prezesa. Chodzi o konkretną sytuację, a nie o to, że zawodnik jest ogólnie złotówą. Jak ktoś wyżej mądrze napisał, nikt tu nie miał pretensji do Rzeszowa i Nawrockiego tylko do zawodnika. Zapłacił więcej wolnemu zawodnikowi (też złotówie), a ten przyjął ofertę? No chyba normalne. Może ktoś z piszących o tej hipokryzji wyjaśni dokładniej, na czym ona polega?
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz