Speedway Grand Prix - Lublin 07.08.2021

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Many

Re: Speedway Grand Prix - Lublin 07.08.2021

#401 Postautor: Many » 9 sierpnia 2021, o 09:49

kdsz pisze:
kibicLBN pisze:Nie wiem po czym wnosisz, że ostatnie. Wszyscy są zadowoleni z przebiegu i organizacji, sukces pełen, a stadion jeśli powstanie to za wiele lat, więc spodziewam się powtórki.

Wydaje mi się, że GP w Lublinie to był wyjątek od reguły w pandemicznym sezonie. Nie wiem co wykombinuje Discovery/One sport, ale zakładam max 3 rundy w Polsce, więc zapewne Warszawa, Wrocław i Toruń.

Discovery zapowiada oparcie cyklu SGP o Polskę, więc Lublin może się załapać. Pięć (sześć) pojedynczych rund: Warszawa, Gorzów, Wrocław, Lublin i Toruń (Bydgoszcz).

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#402 Postautor: kdsz » 9 sierpnia 2021, o 09:55

Many pisze:Discovery zapowiada oparcie cyklu SGP o Polskę, więc Lublin może się załapać. Pięć (sześć) pojedynczych rund: Warszawa, Gorzów, Wrocław, Lublin i Toruń (Bydgoszcz).

To byłby gwóźdź do trumny cyklu. Mam nadzieję, że do tego nie dojdzie. Już trzy rundy w Polsce to trochę przydużo.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Czarek
Trener

#403 Postautor: Czarek » 9 sierpnia 2021, o 10:32

Jeśli w ciągu 2-3 lat cykl nie wyjdzie z nowymi lokalizacjami to umrze śmiercią naturalną.
Ostatnio zmieniony 9 sierpnia 2021, o 10:34 przez Czarek, łącznie zmieniany 1 raz.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#404 Postautor: papi » 9 sierpnia 2021, o 10:33

jeśli One Sport będzie układał tory czasowe takie jak na Śląskim, to niech lepiej robią tylko na stałych

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#405 Postautor: kdsz » 9 sierpnia 2021, o 11:00

Runda w Warszawie w maju jest już potwierdzona (odbędzie się dwa lata po terminie), więc wielkie stadiony będą obecne w cyklu. Ciekawe kto ułoży tor - Ole Olsen, czy Jacek Gajewski.

Moim zdaniem cykl jest zbyt rozbudowany. Sześć rund by wystarczyło: Polska, Szwecja, Dania, Rosja, Niemcy/Czechy i Wielka Brytania. W rundy w Australii czy USA nie chce mi się wierzyć. Już bardziej realne wydają się Słowacja, Francja, Chorwacja, Łotwa czy Finlandia. Rozgrywanie połowy mistrzostw na polskich torach, to absurd, szczególnie, że u nas gwiazdy są na wyciągnięcie ręki w każdej kolejce ligowej. Zobaczymy co wymyśli One Sport. W pierwszym rzędzie czekam na powrót do normalnej punktacji. Uzależnianie liczby punktów od miejsca w stawce zupełnie się moim zdaniem nie sprawdziło.
Ostatnio zmieniony 9 sierpnia 2021, o 12:46 przez kdsz, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#406 Postautor: Kargolo » 9 sierpnia 2021, o 11:04

grzesieck pisze:
Kargolo pisze:Jeśli chodzi o wydarzenia na torze to lepszy był piątek - więcej mijanek

nudzilo mi sie przed TV wiec liczylem mijanki i akurat w sobote bylo ich wiecej, jezeli mnie pamiec nie myli to w piatek 20, a w sobote 28

No to jestem zaskoczony.
Piątek z piwkiem, sobota już na trzeźwo więc mogło to zaburzyć percepcję.
Serio wydawało mi się, że ten piątek był ciekawszy.

Jeśli jakimś cudem za rok byłaby powtórka to ponownie nie zawaham się ani sekundy i od razu kupuję bilety.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Flagg
Trener

#407 Postautor: Flagg » 9 sierpnia 2021, o 11:13

Wydaje mi się, że ta percepcja może być zaburzona tym, że w piątek jednak było więcej mijanek po szerokiej na drugim łuku, gdzie w sobotę to Ci co szli na szeroką byli mijani
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#408 Postautor: niespokojny » 9 sierpnia 2021, o 11:22

Czarek pisze:Jeśli w ciągu 2-3 lat cykl nie wyjdzie z nowymi lokalizacjami to umrze śmiercią naturalną.

Pogódźcie się, że żużel będzie w tych samych krajach, gdzie już jest jaka taka infrastruktura. I ciężko będzie wchodzić w nowe lokalizacje przy takim nacisku na napędy elektryczne. Ja nie mam z tym problemu. Amerykanie mają football amerykański, Francuzi, Wyspiarze i Nowa Zelandia rugby, Japonia i Stany baseball itd. itp. Nawet siatkówka nie jest jakimś bardzo popularnym sportem w którym tak naprawdę istnieje z 10 krajów na świecie. Nie mam żadnych kompleksów związanych z niszowością żużla, otwarcie mówię że jestem wielkim fanem.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
istred
Trener

#409 Postautor: istred » 9 sierpnia 2021, o 13:14

kdsz pisze:Runda w Warszawie w maju jest już potwierdzona (odbędzie się dwa lata po terminie), więc wielkie stadiony będą obecne w cyklu. Ciekawe kto ułoży tor - Ole Olsen, czy Jacek Gajewski.

Moim zdaniem cykl jest zbyt rozbudowany. Sześć rund by wystarczyło: Polska, Szwecja, Dania, Rosja, Niemcy/Czechy i Wielka Brytania. W rundy w Australii czy USA nie chce mi się wierzyć. Już bardziej realne wydają się Słowacja, Francja, Chorwacja, Łotwa czy Finlandia. Rozgrywanie połowy mistrzostw na polskich torach, to absurd, szczególnie, że u nas gwiazdy są na wyciągnięcie ręki w każdej kolejce ligowej. Zobaczymy co wymyśli One Sport. W pierwszym rzędzie czekam na powrót do normalnej punktacji. Uzależnianie liczby punktów od miejsca w stawce zupełnie się moim zdaniem nie sprawdziło.
Olsen kilka lat uczył się układać tymczasowe tory tak, żeby w ogóle można było na nich podejmować próby ścigania.
Trzeba pamiętać, że GP to biznes i ma zarabiać. Jeśli będzie możliwość zmieszczenia w kalendarzu 15 rund GP, które będą przynosiły zysk to tyle rund będzie. Jeśli będzie szansa zarobić poza Polską to też będą rundy poza Polską, jeśli dochodowa będzie tylko Polska to promotor będzie się starał maksymalnie dużo rund upchnąć w Polsce.
BSI hamowało Polską dominację (liczbę rund, liczbę zawodników itd.) za co było w Polsce powszechnie krytykowane. Zarzucano, że Polskie rundy utrzymują pozostałe. To teraz do głosu doszli Polacy (oczywiście we współpracy z "Amerykanami") i będą mieli okazję się wykazać. Być może wprowadzą "sprawiedliwość" i będą podobne warunki dla wszystkich organizatorów GP. ...warunki, które będą w stanie spełnić jedynie Polacy. Stąd większość rund być może będzie w Polsce.
Bo trzeba sobie uczciwie przyznać, że takich pieniędzy jakie polskie miasta wykładają za zorganizowanie rundy GP, nikt na świecie nie wyłoży. BSI mimo wszystko utrzymywało międzynarodowość GP, czy i w jakim stopniu to samo zrobi OneSport? Zobaczymy.

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#410 Postautor: kdsz » 9 sierpnia 2021, o 13:36

istred pisze:jeśli dochodowa będzie tylko Polska to promotor będzie się starał maksymalnie dużo rund upchnąć w Polsce

Tego się obawiam. Z drugiej strony One Sport organizował SEC w Togliatti nad Wołgą (~2000 km od Polski) na długo przed zawodami SON w tym mieście, a nie sądzę, by IME to była super dochodowa impreza. One Sport odzyskał też Niemcy dla międzynarodowych rozgrywek. Zobaczymy jak to będzie z SGP. Ryzyko nadmiernej polonizacji cyklu na pewno jest realne.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#411 Postautor: istred » 9 sierpnia 2021, o 13:39

Pytanie tylko na ile OneSport utrzyma poziom organizacji SGP, bo IME niestety w tym względzie bardzo mocno odstawały. Być może przy obniżeniu poziomu (kosztów) niektóre lokalizacje mają sens.

Flagg
Trener

#412 Postautor: Flagg » 9 sierpnia 2021, o 16:11

OneSport ma być zdaje się odpowiedzialne tylko za układanie /przygotowanie torów,a nie organizacje całych zawodów
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
papi
Trener

#413 Postautor: papi » 9 sierpnia 2021, o 17:45

Tym gorzej

Awatar użytkownika
DrPaiHiWo
Senior

#414 Postautor: DrPaiHiWo » 10 sierpnia 2021, o 17:17

Ma ktoś linka do transmisji z piątku ?
"Wprawdzie nikt nie jest zadowolony ze swojej fortuny, za to każdy ze swego rozumu. " -François de La Rochefoucauld

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#415 Postautor: Perez » 10 sierpnia 2021, o 18:54

Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!