Lubelski klub w sezonie 2012

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
meesha
Trener
Kontakt:

Re: Lubelski klub w sezonie 2012

#3951 Postautor: meesha » 17 września 2012, o 16:33

Dzień dobry :)

Chciałem tylko nieśmiało zauważyć, że to jest wątek do podsumowywania sezonu zakończonego wczoraj oraz wznoszenia peanów na cześć zawodników, trenera i prezesa :)

Temat o marzeniach i wizjach na sezon 2013 jest gdzie indziej.

Dziękuję
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

BR
Senior

#3952 Postautor: BR » 17 września 2012, o 16:58

Sezon udany, szczególnie dla prezesa i całego zarządu! Myślę, że efekt finansowy też kapitalny. Wysoka frekwencja na trybunach do ostatniego meczu. Nie ma awansu więc nie trza spółki z o.o. zakładać i dalej możemy gonić za białym króliczkiem (czyt. e-ligą) ;)

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#3953 Postautor: kibicLBN » 17 września 2012, o 17:14

$korzen$ pisze:
Ge(L)o pisze:Tak tak. Albo Karlsson Peter :lol:

A co ma piernik do wiatraka?

A srednie od 2,5 w gore to potrafil ostatnio w I lidze krecic chyba tylko... Bjarne?

Ward, Bjarne, Lindbaeck 2,396 przed rokiem, nie wspominam o Walaskach, Emilach. Byli tacy przed rokiem. Mi chodziło o zawodnika który by się do takiej średniej choćby mógł zbliżyć. Jest takich paru, ale Watt na bank do nich nie należy. Ma fajny styl jazdy, praktycznie poniżej 1,8 nie powinien zejść ale to nie jest typowy lider, bo dopiero w tym roku pokazał że stać go na miano czołowego zawodnika I ligi.
http://speedway.com.pl/riders/david-watt/
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Zaratustra
Kadrowicz

#3954 Postautor: Zaratustra » 17 września 2012, o 18:42

Sezon uważam za niezwykle udany. Nie udało się awansować - choć była na to duża szansa - ale widzę wiele pozytywów. Przede wszystkim wreszcie zmontowaliśmy ekipę walczącą, która zaczęła pokazywać kawał dobrego żużla na wyjazdach (może poza Łodzią) i nie dająca rywalom żadnych szans u siebie (mały wyjątek ;) ) Co prawda przełożyło się to w tym sezonie tylko na punkty bonusowe, ale postęp jest widoczny. W drugiej części sezonu (pomimo dużych "punktówek" na wyjazdach) nie było słychać, że klub musi zbierać na tace, żeby żyć. Szaaa-cun działacze 8) No i zapowiada nam się niezły junior na następny rok w postaci Borowicza.
Dużo tych plusów. Dla mnie wystarczy ;)

Najważniejsze teraz - po tym, jak zrobiło się dwa kroki naprzód - żeby nie zatoczyć się trzy kroki do tyłu ;)

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#3955 Postautor: Maxx » 17 września 2012, o 20:29

Za emocjonujący sezon wielkie dzięki dla klubu, zawodników i tych wszystkich, którzy dbali o to aby wózek pod tytułem "Lubelski Węgiel KMŻ" jechał do przodu. Nie zawiedli sponsorzy, nie zawiedli kibice. Pojawiła się szansa na awans do Extraligi, niestety nie udało się ale żadna tragedia się nie wydarzyła. Zakładaliśmy pierwszą czwórkę, cel został osiągnięty a zatem przedsezonowe założenia wykonano. Jak na beniaminka i tak konkretnie namieszaliśmy w lidze. Pokazaliśmy kawał dobrego żużla, nie ma się czego wstydzić a wręcz przeciwnie, są powody do dumy. Owszem, nie ustrzegliśmy się błędów ale kto ich nie popełnia?
Reasumując: sezon dla nas bardzo dobry. Wielkie dzięki za to.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#3956 Postautor: Kargolo » 17 września 2012, o 21:49

Davv pisze:Kuciapa, Chrzanowski...

No to znowu się zacznie... ;)
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!

Awatar użytkownika
istred
Trener

#3957 Postautor: istred » 18 września 2012, o 09:21

$korzen$ pisze:Prosze o propozycje w naszym zasiegu.

A skąd mamy wiedzieć kto jest w naszym zasięgu, a kto nie? :roll:
Dla mnie jedną z ciekawszych propozycji jest Klidemand. Warto byłoby się jemu przyjrzeć, choć trzeba też pamiętać, że gość ma średnią gorszą od Miesiąca i zawodników na jego poziomie jest na pęczki.

Co do sezonu minionego, to trzeba przyznać, że był on niezwykle udany. Mnie najbardziej zaskoczył Miśkowiak. Miałem go za zawodnika pokroju Jeleniewskiego i Stachyry, a tu miła niespodzianka :)
I w tym momencie mnie zastanawia - kogo wszyscy mają na myśli mówiąc, że "potrzebny nam jest lider". Przecież mieliśmy w składzie najlepszego zawodnika ligi - chyba ciężko wymarzyć lepszego lidera...
...a rozumiem, że jesteśmy za ciency w uszach, żeby choćby pomyśleć o zakontraktowaniu zawodnika pokroju Warda, Sajfutdionowa (oni jeździli w poprzednich sezonach), Bjerre czy Lindgrena.

Awatar użytkownika
$korzen$
Trener

#3958 Postautor: $korzen$ » 18 września 2012, o 09:43

Chodzi o zagranicznego napieracza, a taki w przypadku walki o awans jest konieczny.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#3959 Postautor: istred » 18 września 2012, o 09:51

Co za różnica czy krajowy czy zagraniczny? Ważne, żeby dobrze punktował, a za obcy paszport dodatkowych punktów nie przyznają.
I pytanie: czy zagraniczny lider jest lepszy od krajowego lidera?

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#3960 Postautor: Gelo » 18 września 2012, o 10:19

Zestawiając każdego zawodnika 1 ligi z Miśkiem odpowiedź jest tylko jedna - zagraniczny lepszy nie jest. Ale jest coś w tym, co przed naszym meczem w Gnieźnie pisał kibic Startu. Pisał coś w tym stylu, że nie wygramy tam dlatego, że zagraniczni zawodnicy ogólnie jeżdżą lepiej na wyjazdach niż krajowi. Jest to o tyle oczywiste, że dla takiego Bjarne czy Antonio tor w Gnieźnie jest tak samo "swój" jak lubelski. Natomiast w prawie każdej drużynie można znaleźć takiego Jeleniewskiego - matadora własnego toru, który na co dzień trenuje u siebie i jest bardzo mocny na własnych śmieciach, a wyjazdy przeważnie "kupa".

Awatar użytkownika
istred
Trener

#3961 Postautor: istred » 18 września 2012, o 10:41

No tak, tylko mówimy o liderze, a takim Jeleniewskie zdecydowanie nie jest.
Lidera mieliśmy w tym sezonie jednego - Miśkowiaka i do niego staram się porównywać, bo zewsząd słychać, że "zabrakło nam lidera". Rozumiem, że zabrakło nam "drugiego lidera"?
Co do tego, że zagraniczni zawodnicy ogólnie jeżdżą lepiej na wyjazdach niż u siebie to jest to prawda tylko w połowie. To znaczy, tyczy się to zagranicznych z absolutnego topu. W pierwszej lidze byli to Bjarne i Antonio (plus Watt). Ale już inni solidni obco w postaci Ljunga, Nichollsa, Andersena czy naszego Woodwarda nie wspominając nawet o słabszych obcokrajowcach zdecydowanie lepiej radzili sobie na domowym torze.

Pamiętając natomiast ubiegłoroczne przedsezonowe dywagacje, to strach w ogóle pomyśleć, że tacy zawodnicy jak Antonio czy Bjarne mogliby w ogóle przywdziać nasz plastron czy kevlar, więc nie biorę ich pod uwagę ;)

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#3962 Postautor: Kargolo » 18 września 2012, o 11:37

istred pisze:Co za różnica czy krajowy czy zagraniczny? Ważne, żeby dobrze punktował, a za obcy paszport dodatkowych punktów nie przyznają.
I pytanie: czy zagraniczny lider jest lepszy od krajowego lidera?

Racja, ale teoretycznie mając do wyboru zawodnika krajowego i zagranicznego na podobnym poziomie ciężej jest wyrwać tego polskiego, bo będzie miał więcej ofert ze względu właśnie na polski paszport.
Misiek faktycznie może być liderem tylko pytanie jaki skład skompletuje Gdańsk i ewentualnie Grudziądz. Jeśli Sprawka mówi prawdę o planach awansu za rok to będzie to prawdziwy wyścig zbrojeń i Misiek będzie potrzebował wsparcia. Jeszcze trzeba zadać pytanie czy jest w stanie powtórzyć tak niesamowity sezon?

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#3963 Postautor: Gelo » 18 września 2012, o 11:39

Ja to rozumiem tak, że brakowało nam "takiego Bjarne z rundy finałowej w dwumeczu z nami" - czyli gościa na kotleta. Misiek, był liderem, ale nie ustrzegł się błędów w ważnych momentach. A takie błędy jak 14 wyścig w Ostrowie nie powinny się trafiać takiemu zawodnikowi. Rozumiem pierwszy mecz w Gnieźnie - "nie lubię toru mogę pojechać słabiej". Ale Ostrów?

Awatar użytkownika
istred
Trener

#3964 Postautor: istred » 18 września 2012, o 11:53

Ja myślę, że to po prostu nie te czasy.
Kiedyś przyjeżdżał zagraniczny na pół godziny przed zawodami, robił komplet i pakował się dalej. Dziś takie sytuacje to prawdziwa rzadkość.
Tak może być tylko z mocnym zawodnikiem z GP startującym w I lidze, tak jak w ubiegłym sezonie Ward czy Sajfutdinov.
W tym sezonie nawet Bjarne pokazał, że potrafi zawalić mecz - tak jak na początku sezonu.
Gniezno o tyle miało łatwiej, że miało czterech znakomitych jak na tę ligę zawodników i nawet jak zawaliło dwóch to i tak reszta pociągnęła wynik.

Moim zdaniem mówienie o tym, że "zabrakło lidera" podczas gdy Miśkowiak został najlepszym zawodnikiem ligi, jest nie na miejscu i umniejsza rolę Roberta w zespole.

Racja, ale teoretycznie mając do wyboru zawodnika krajowego i zagranicznego na podobnym poziomie ciężej jest wyrwać tego polskiego, bo będzie miał więcej ofert ze względu właśnie na polski paszport.
Teoretycznie może i tak. Praktycznie nie wiemy. Równie dobrze można napisać, że łatwiej zakontraktować Polaka, bo zagraniczni bardziej się cenią. ...przecież słyszeliśmy jakie to niebotyczne sumy krzyczeli za podpis zawodnicy pokroju Bjarne Pedersena.

Awatar użytkownika
Kargolo
Trener

#3965 Postautor: Kargolo » 18 września 2012, o 12:57

Chodzi mi o to że więcej drużyn trzeba przelicytować, ale oczywiście nie wiem jak to jest w praktyce.

Mad
Senior

#3966 Postautor: Mad » 18 września 2012, o 13:09

Kargolo pisze:Chodzi mi o to że więcej drużyn trzeba przelicytować, ale oczywiście nie wiem jak to jest w praktyce.

Normalnie przebić innych raz, a może jak trzeba to i dwa razy od pozostałych :lol:

Awatar użytkownika
bartosch
Kadrowicz
Kontakt:

#3967 Postautor: bartosch » 20 września 2012, o 11:22

głos co prawda z Gdańska ale brzmi jakoś znajomo...
"(...)Zresztą nasza filozofia sprowadza się do tego, że im ciszej o prezesie klubu tym lepiej to świadczy o klubie i nim samym. Obecnie wielu prezesów, w tym Maciej Polny, zapomina o tym, że to żużlowcy są gwiazdami tego sportu, a nie działacze. Na dziś wiemy, że Maciej Polny o organizacji i zarządzaniu profesjonalnego klubu sportowego wie niewiele(...)"
carpe diem!

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#3968 Postautor: kibicLBN » 20 września 2012, o 18:40

Dobra tylko Polny podtrzymał tradycje i po awansie spadł od razu, a Sprawka po 1 awansie był bliski 2 awansu, więc co to wspolnego z naszym klubem ? 8)
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#3969 Postautor: RadeKas » 20 września 2012, o 19:53

Dla niektorych dzien bez przytyku do Sprawki to dzien stracony.
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

miedziany
Senior

#3970 Postautor: miedziany » 20 września 2012, o 21:05

Dla mnie ten glos nie brzmi znajomo....jakis argument Bartosch? Co Wam takiego Sprawka zrobil ze macie o nim takie zdanie a nie inne?

Awatar użytkownika
Scibi
Senior

#3971 Postautor: Scibi » 20 września 2012, o 21:43

miedziany pisze: Co Wam takiego Sprawka zrobil ze macie o nim takie zdanie a nie inne?

Jest prezesem klubu a dla opozycji forum to wystarczajacy powód zeby miec o nim zle zdanie 8) . Nawet w przypadku naszego awansu i tak znalazlo by sie tu wielu którzy mimo to zawsze znalezli by mu cos do zarzucenia. Mamy za soba udany sezon ale co tam Sprawka i tak jest zly bo zawsze moglo byc lepiej. :lol:

efeneJGH
Junior

#3972 Postautor: efeneJGH » 20 września 2012, o 22:06

Parę miesięcy temu byłem przeciwnikiem Sprawki ale wyniki klubu, atmosfera o jakiej mówią zawodnicy (np. Miśkowiak) oraz wypowiedzi prezesa na temat regulaminu spowodowały że chłopina zdaje się być odpowiednim człowiekiem na to stanowisko oraz jednym z nielicznych normalnych i zdroworozsądkowych prezesów w polskim żużlu.amen...

Awatar użytkownika
Maxx
Trener

#3973 Postautor: Maxx » 22 września 2012, o 09:37

Scibi pisze:
miedziany pisze: Co Wam takiego Sprawka zrobil ze macie o nim takie zdanie a nie inne?

Jest prezesem klubu a dla opozycji forum to wystarczajacy powód zeby miec o nim zle zdanie 8) . Nawet w przypadku naszego awansu i tak znalazlo by sie tu wielu którzy mimo to zawsze znalezli by mu cos do zarzucenia. Mamy za soba udany sezon ale co tam Sprawka i tak jest zly bo zawsze moglo byc lepiej. :lol:

Nigdy nie jest tak dobrze, żeby nie mogło być lepiej 8) A tak zupełnie serio trzeba przyznać, że w zakończonym dla nas właśnie sezonie prezes zrobił kawał dobrej roboty.

Czarek
Trener

#3974 Postautor: Czarek » 22 września 2012, o 10:09

miedziany pisze:Dla mnie ten glos nie brzmi znajomo....jakis argument Bartosch? Co Wam takiego Sprawka zrobil ze macie o nim takie zdanie a nie inne?

Niektórzy chcieliby mocno przyssać się do klubu, ale Prezes nie pozwala.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#3975 Postautor: tezetomaniak » 26 września 2012, o 18:32

Na Lubelski Węgiel KMŻ Lublin za nienależyte przygotowanie toru nałożona została kara 50 tysięcy złotych w zawieszeniu. Lubelski klub będzie również zobowiązany do zorganizowania w sezonie 2013 dwudniowego turnieju zaplecza kadry juniorów.

Sprytni są. Niby lepiej, ale niekoniecznie ; >