Stadion

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
BR
Senior

Re: Stadion

#3951 Postautor: BR » 15 września 2011, o 07:12

TheDex pisze: zobaczcie jak wygląda park maszyn . nie wspominając o gastronomii i szaletach . nawet na pierwszą ligę wiocha na całego .

bez przesady, szalety są ok, a po wyjściu z kibelka można sobie popcorn i napój orzeźwiający kupić :)

Kalix
Szkółkowicz

#3952 Postautor: Kalix » 15 września 2011, o 11:21

mega tanio niech odkupią 4 słupy z Łęcznej, tam nieprędko się przydadzą:) Pamiętam jak transportowali je z Ostrowca Św na linach podczepionych do helikoptera:) można skorzystać z tego samego środka transportu :D

a tak poważnie byłbym jednak za zrobieniem oświetlenia, które będzie spełniało także swoją funkcję po modernizacji stadionu. ktoś łepski musi się za to wziąć, aby nie wydawać kasy 2 razy
Ostatnio zmieniony 15 września 2011, o 11:30 przez Kalix, łącznie zmieniany 1 raz.

Koper
Trener
Kontakt:

#3953 Postautor: Koper » 15 września 2011, o 11:25

Misionis pisze:Koper, wydaje mi się, że postawienie większej ilości masztów za trybunami to jest podobny koszt zarówno instalacji, jak i eksploatacji jak w przypadku 4 dużych słupów.

Z wyliczeń jakie zrobiono w Częstochowie wyszło im zupełnie coś innego:
W przypadku masztów do tak wielkiego obiektu jak Stadion Miejski przy Olsztyńskiej, wokół stadionu musiałyby powstać jedne z najwyższych masztów w Polsce - 2 po ok. 60 metrów oraz 2 po 63 metry. Aby mogły stanąć na tym terenie, należałoby postawić fundamenty na 8 metrowych palach, na nich kilkumetrowa podstawa z betonu. Taki wykop naruszyłby skarpy. Projektanci na świecie odchodzą od tego typu rozwiązań, bowiem przy 4 masztach nie będzie możliwe dalsze zadaszenie trybun. Tymczasem umożliwia to rozwiązanie zastosowane w Częstochowie: 26 masztów po kilkanaście metrów. W przypadku budowy dalszego zadaszenia zdejmujemy oświetlenie z masztów na koronie i instalujemy na krawędzi dachu. Oświetlenie zaprojektowane daje natężenie 1700 luksów, średnie natężenie 1000 luksów.Na torze od 100 do 1400 luksów. Jeśli będzie potrzeba, można na istniejących słupach zamontować silniejsze.
Tymczasem regulamin GKSŻ nakazuje stosować dla potrzeb transmisji oświetlenie tylko o natężeniu 900 luksów mówiła projektantka przebudowy częstochowskiego stadionu, Anna Kasprzyk podczas prezentacji projektu - Na murawie będzie można organizować imprezy masowe, bowiem natężenie oświetlenia będzie tam wynosiło ponad 220 luksów to jest więcej niż teraz na tej oświetlonej sali sesyjnej: można organizować imprezy, koncerty, wystawy.
Projektowane są kilkakrotnie tańsze od 4 masztów są też znacznie tańsze w obsłudze. Oświetlenie przy zaprojektowanej wysokości (kilkanaście metrów) można by konserwować dzięki zwykłej zwyżce.

Źródło: http://www.stadionckm.com/

W tym tekście są też rozwiane wątpliwości jakie miała Hela odnośnie możliwości organizowania imprez masowych na murawie :)

Nie mam wątpliwości że powinno być dopilnowane aby nie dopuścić do budowy 4 masztów. Udało się to już praktycznie w przypadku stadionu przy Krochmalnej, przy nagłośnieniu sprawy myślę że uda się też w przypadku stadionu przy Zygmuntowskich.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#3954 Postautor: kibicLBN » 15 września 2011, o 11:31

Mi to jest obojętne. I tak głownie oświetlenie zostanie zamontowane tylko dla licencji. W elidze wszyscy mają oświetlenie, a korzysta z nich praktycznie tylko Gorzów i czasem Toruń. No i Leszno jak mecz trwa 4 godziny 8) . Jeśli słupy nie będą zasłaniały widoku to mogą być i przed trybunami.
I powiewa mi to bo na takim stadionie i tak GP nie będzie czy innej imprezy, chyba że do tego czasu będzie gruntowna modernizacja.
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#3955 Postautor: Misionis » 15 września 2011, o 13:06

Koper, ze zdziwieniem przeczytałem wypowiedź pani projektantki, ponieważ jest tam wiele rzeczy nieprawdziwych. A wiem to, bo zawodowo zajmuję się oświetleniem i znam temat oświetlenia toru żużlowego. Po pierwsze pani mówi, że gksż mówi, że 900 luksów musi być, żeby można było robić transmisje. Prawda jest taka, że nie gksż, a regulamin sportu żużlowego wymaga 900 luksów, żeby w ogóle oświetlenie zostało odebrane. Poza tym rozmawiałem kiedyś z osobą, która jest w gksż odpowiedzialna za te sprawy. Ten pan powiedział mi, że 900 luksów ma być w każdym miejscu na powierzchni toru, bo odbierając taką inwestycję ten pan sprawdzi luksomierzem losowo wybrane miejsca i jak gdzieś będzie 899 luksów, to oświetlenia nie dopuści. A pani mówi, że na torze jest od 100 do 1400 luksów :shock:

Jeśli chodzi o transmisje telewizyjne, to telewizja wymaga 1100 luksów, a transmisja hd 1400. W rzeczywistości jednak te wymagania są jeszcze wyższe. Dla porównania w sklepie jest wymóg, żeby na powierzchni pracy było 500 luksów. To teraz pójdźcie sobie do reala, tam jest 500 luksów, wyobraźcie sobie że wyłączają połowę świetlówek i co? Organizujemy wystawę? Przecież jeśli na torze będzie 1100, a na murawie 200, to ta murawa będzie się wydawała ciemna. Gdzie ona się spotkała na tej konferencji, że było o 1/2 ciemniej niż w realu?

Teraz odnośnie masztów - 63 metrowy masz na 8 metrowym palu? :shock: W Łęcznej maszty stawiała firma, która kiedyś dla mnie też wykonywała jedną rzecz. Prezes powiedział mi, że pale w ziemi w Łęcznej są długości samych masztów, czyli powiedzmy maszt 60 m, pal 60 m. Skąd taka różnica?

Podsumowując, pani wydaje mi się trochę głupoty gadała, chociaż może się nie znam, więc nie jest dla mnie wiarygodnym źródłem informacji.

A co do stawiania czegoś pod kątem przebudowy stadionu, to zapomnijcie o tym. Po pierwsze nie wiadomo czy w ogóle taka przebudowa kiedyś nastąpi. Po drugie, żeby robić coś pod kątem przebudowy, to trzeba mieć projekt tej przebudowy, który będzie wyłoniony w przetargu. Nie ma co się ogólnie martwić. Ponad połowa kosztów tej inwestycji to będą lampy, które zawsze można odkręcić i przykręcić w inne miejsce. Przy tak rzadkim używaniu i zakładając, że nikt nie wejdzie na maszt, żeby tą lampę zniszczyć, to posłużą one na wieki wieków.

Ogólnie to liczę na to, że prezes będzie organizował sporo meczów przy sztucznym, bo to jest dodatkowa atrakcja, która przyciągnie sporo widzów. Koszt oświetlenia takiego meczu (oczywiście przy masztach przed trybunami) powinien się zamknąć w granicach 1000 zł (moim zdaniem około 600-700 zł), więc jeśli przyjdzie na mecz o 40 osób więcej tylko dlatego, że jest sztuczne oświetlenie, to się koszty zwracają. Ja osobiście bardzo się cieszę, że będzie sztuczne.

A swoją drogą to ładny ten stadion Włókniarza, niestety nasz jest zbudowany w takim miejscu, że chyba niewiele można zrobić...
Ostatnio zmieniony 15 września 2011, o 13:17 przez Misionis, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#3956 Postautor: Hela » 15 września 2011, o 13:16

Proponuję przenieść się na forum dla inżynierów 8)
Ważne, żeby spełnić wymóg regulaminu i oświetlić tor oraz murawę.
A jak? Niech debatują projektanci. Co nas to? Ile osób tyle będzie opinii...
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

Koper
Trener
Kontakt:

#3957 Postautor: Koper » 15 września 2011, o 13:27

Dzięki Misionis za ciekawego posta który wiele wnosi do tej dyskusji. Widać wyraźnie że zdecydowanie najtańsze są te maszty przed trybunami. Mi jednak marzą się takie za trybunami jak w Częstochowie. A już na pewno nie wysokie 4 maszty.

Koper
Trener
Kontakt:

#3958 Postautor: Koper » 15 września 2011, o 13:32

Hela pisze:Ważne, żeby spełnić wymóg regulaminu i oświetlić tor oraz murawę.

Jeśli jesteś taką minimalistką, że aby tylko spełnić wymóg regulaminu to oświetlenie murawy absolutnie do niczego nie jest potrzebne.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#3959 Postautor: Torsen » 15 września 2011, o 13:34

Maszty przed trybunami to absurd. Przed trybunami ma być tor i boisko, a nie kolejne, gęsto ustawione słupy, na których, jak znam życie, zaraz zawisną jakieś "flagi".
Co z tego, że przed trybunami jest taniej? Czy ludzie na stadion przychodzą oglądać żużel, czy jakieś słupy?
Jeszcze taniej będzie postawić je na torze, albo na boisku. To mój postulat w odpowiedzi na argument zdupyekonomiczny.

Awatar użytkownika
Misionis
Junior

#3960 Postautor: Misionis » 15 września 2011, o 13:43

Maszty byłyby ustawione co jakieś 20 metrów pewnie, więc w porównaniu do krat nawet ich nie zauważysz

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#3961 Postautor: Hela » 15 września 2011, o 13:46

Koper pisze:
Hela pisze:Ważne, żeby spełnić wymóg regulaminu i oświetlić tor oraz murawę.

Jeśli jesteś taką minimalistką, że aby tylko spełnić wymóg regulaminu to oświetlenie murawy absolutnie do niczego nie jest potrzebne.

Jak sam widzisz, stoi tam jak wół i. Czyli koniunkcja. Zatem ja jestem za spełnieniem regulaminu i oświetleniu tego co się da. Te dwie rzeczy w zupełności mnie zadowolą :-).

A czy będzie to na koronie, przy torze, czy na masztach nie ma dla mnie większego znaczenia.
Oglądając zawody na torach z oświetleniem każdego typu nie widzę większych różnic.
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#3962 Postautor: Torsen » 15 września 2011, o 13:49

Jak bydło się wyniesie z Zygmuntowskich - niestety nie tam, gdzie jego miejsce, ale przynajmniej już go tu nie będzie - osobiście oczekuję demontażu krat i niczym nie zakłóconego widoku sportowej rywalizacji, za który płacę. Co mi z tego, że słupy są co 20 m, jeśli przyjdzie mi siedzieć akurat naprzeciw jednego z nich?
Nie wiem, kto takie rzeczy wymyśla.

BTW, czy na Krochmalnej będą kraty? A jeśli nie, to dlaczego? I dlaczego z tej możliwości nie można skorzystać już dziś?

Koper
Trener
Kontakt:

#3963 Postautor: Koper » 15 września 2011, o 13:50

Hela pisze:Jak sam widzisz, stoi tam jak wół i. Czyli koniunkcja. Zatem ja jestem za spełnieniem regulaminu i oświetleniu tego co się da. Te dwie rzeczy w zupełności mnie zadowolą :-).

Koniunkcja minimalizmu z maksymalizmem :lol:

Minimalizm (spełnienie regulaminu czyli oświetlenie toru) i maksymalizm (oświetlenie również murawy) 8)

Jak dla mnie oświetlenie murawy jest zupełnie zbyteczne ! :)
Ostatnio zmieniony 15 września 2011, o 13:51 przez Koper, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#3964 Postautor: Torsen » 15 września 2011, o 13:51

Koper, zapomniałeś dodać, że Twoim zdaniem cztery duże słupy nie wchodzą w grę i o tradycyjnej nazwie Motor ;)

Awatar użytkownika
RadeKas
Trener
Kontakt:

#3965 Postautor: RadeKas » 15 września 2011, o 13:52

Zeby slupom nadawac oficjalne nazwy... 8) .
Richie Faulkner:
Good morning Poland! You were fuckin unreal last night!You blew the roof off!! It was an honor to play for you all.

Koper
Trener
Kontakt:

#3966 Postautor: Koper » 15 września 2011, o 13:53

Torsen pisze:Koper, zapomniałeś dodać, że Twoim zdaniem cztery duże słupy nie wchodzą w grę i o tradycyjnej nazwie Motor ;)

Tradycyjna nazwa Motor jest w podpisie każdego mojego postu.

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#3967 Postautor: Łoptymista » 15 września 2011, o 14:33

fakt
brakuje tylko fotek z Rybnika;)

Koper
Trener
Kontakt:

#3968 Postautor: Koper » 15 września 2011, o 14:51

Łoptymista pisze:brakuje tylko fotek z Rybnika;)

Proszzzz :)

Obrazek

a tutaj historyczna fotka z oświetleniem starego stadionu w Toruniu:
Obrazek

Czarek
Trener

#3969 Postautor: Czarek » 15 września 2011, o 17:55

Torsen pisze:Jak bydło się wyniesie z Zygmuntowskich - niestety nie tam, gdzie jego miejsce, ale przynajmniej już go tu nie będzie - osobiście oczekuję demontażu krat i niczym nie zakłóconego widoku sportowej rywalizacji, za który płacę. Co mi z tego, że słupy są co 20 m, jeśli przyjdzie mi siedzieć akurat naprzeciw jednego z nich?
Nie wiem, kto takie rzeczy wymyśla.

BTW, czy na Krochmalnej będą kraty? A jeśli nie, to dlaczego? I dlaczego z tej możliwości nie można skorzystać już dziś?

Pisałem już o tym, że na Krochmalnej krat nie będzie i dlatego można już dziś usunąć te znajdujące się przy pasie bezpieczeństwa (poza sektorem gości) i zarobić trochę kasy za złom.
PS. Bydło przychodzi także na żużel, oczywiście w mniejszej ilości, ale są czasem ostre bluzgi, rzucanie różnych przedmiotów na tor, palenie papierosów na sektorach, a nawet picie wódki na stadionie.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
kibicLBN
Trener

#3970 Postautor: kibicLBN » 29 września 2011, o 09:51

Z.Wojciechowski w rozmowie z dziennikiem wschodnim powiedział:
W I lidze stadion wymaga oświetlenia. Miasto zbuduje je na czas?

- Rozmawiałem o tym z prezydentem Krzysztofem Żukiem na sobotnich derbach piłkarskich Motoru z Wisłą. Zapewnił mnie żebym się nie martwił. Powiedział: „Zróbcie swoje, a my też zrobimy swoje”. Pozostaje oczywiście jeszcze kwestia dogrania szczegółów, choćby tego, czy oświetlać cały stadion, czy tylko sam tor. Będziemy o tym dyskutować, bo może nie ma sensu narażać się na koszty związane z oświetleniem boiska, skoro wkrótce piłkarze i tak będą grać na nowym stadionie przy Krochmalnej.

I w przypadku pana Żuka chyba można mu uwierzyć ;)
Nie ma ludzi niezastąpionych, ale są ludzie niepowtarzalni.

Czarek
Trener

#3971 Postautor: Czarek » 30 września 2011, o 16:30

Od wczoraj lubelscy politycy zrobili się tak miękcy dla żużla jak studentka po 3 setkach. Kujmy żelazo póki gorące, zwłaszcza, że mój postulat prawie nic nie kosztuje, a dotyczy usunięcia krat przy pasie bezpieczeństwa z wyjątkiem sektora gości. Zwłaszcza, że za pozostawieniem tych krat nie ma już ŻADNYCH argumentów.

Awatar użytkownika
Masi
Senior

#3972 Postautor: Masi » 30 września 2011, o 16:43

Tak? A po awansie zuzlowców piłkarski Motor postanowił się rozwiązać, czy grac mecze w Poniatowej? :shock:
-Jurek Mordel zadowolony...
- No tak...
- Żona w domu także... :D

Czarek
Trener

#3973 Postautor: Czarek » 30 września 2011, o 16:47

Masi pisze:Tak? A po awansie zuzlowców piłkarski Motor postanowił się rozwiązać, czy grac mecze w Poniatowej? :shock:

Tak? A po co im te kraty skoro pozostanie ogrodzony sektor gości?! Czy ci sami kibice wejdą na nowy stadion gdzie nie będzie takich krat w ogóle? Pomyśl trochę.

Awatar użytkownika
Masi
Senior

#3974 Postautor: Masi » 30 września 2011, o 18:37

Wejdą na stadion o wiele lepiej monitorowany i o wiele wyższym poziomie bezpieczeństwa niz Zygmuntowskie.
-Jurek Mordel zadowolony...
- No tak...
- Żona w domu także... :D

Czarek
Trener

#3975 Postautor: Czarek » 30 września 2011, o 19:25

Masi pisze:Wejdą na stadion o wiele lepiej monitorowany i o wiele wyższym poziomie bezpieczeństwa niz Zygmuntowskie.

Do ewentualnego przechodzenia przez kraty zainstalowany na Zygmuntowskich monitoring jest wystarczający.

PS. Rozumiem, że szanowni kibice żużla są zwolennikami pozostawienia tych więziennych elementów na lubelskim stadionie...