Stadion

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
Maxx
Trener

Re: Stadion

#3901 Postautor: Maxx » 2 września 2011, o 23:01

Sledzio pisze:Co jak co ale na krochmalnej już się coś dzieje :) kładą normalnie asfalt :lol:

A potem jak ruszy budowa stadionu wjedzie ciężki sprzęt i nowiutki, wyśmigany asfalt szlag trafi. Normalka 8)

Czarek
Trener

#3902 Postautor: Czarek » 5 września 2011, o 20:00

Interesuje mnie jedna kwestia: czy na stadionie przy Krochmalnej planowane są podobne kraty jak przy obiekcie przy Zygmuntowskich. Jeśli tak to OK. Jeśli zaś nie to oznacza, iż tzw. miasto uważa, że kibice się zmienili i takie środki bezpieczeństwa są niepotrzebne, zatem należy już dziś usunąć kraty ze stadionu MOSiR.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Koper
Trener
Kontakt:

#3903 Postautor: Koper » 5 września 2011, o 22:16

Moran pisze:Wie ktoś czy w Rzeszowie budują ten stadion co pierwotnie planowali czy to jakaś prowizorka ?

Jest odpowiedź rzecznik prasowej prezydenta Rzeszowa na to pytanie:
- Nie rezygnujemy z przebudowy. Dlatego właśnie zaplanowano na stadionie miejskim trybunę składającą się z segmentów, które można dostawiać. I tak będzie przebudowywany rzeszowski stadion. Na razie budujemy dziewięć segmentów bo na tyle mamy pieniądze, ale w przyszłości będziemy rozbudowywać obiekt dostawiając kolejne elementy aż dookoła boiska i toru żużlowego - zapewnia rzecznik prezydenta Rzeszowa.

http://rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,3496 ... z1X6ow25Yk

Koper
Trener
Kontakt:

#3904 Postautor: Koper » 14 września 2011, o 15:18

Z Dziennika Wschodniego:
Żużlowcy robią swoje, więc teraz muszą postarać się władze Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Lublinie. Starty w I lidze wymagają na stadionie sztucznego oświetlenia. Klub od jakiegoś czasu nękał MOSiR, zwracając uwagę na ten fakt. Ale przez długi czas nic się w tej sprawie nie działo. Teraz wreszcie coś drgnęło.

– Przygotowujemy się do rozpoczęcia prac związanych z budową oświetlenia na stadionie – potwierdza Mariusz Szmit, prezes MOSiR w Lublinie. – Jesteśmy na etapie gromadzenia dokumentacji potrzebnej do przeprowadzenie inwestycji – dodaje.

Na razie niewiadomo jeszcze, jaką moc będą miały światła. Wiadomo jedynie, że zostaną zamocowane na masztach. MOSiR nie wyliczył też jeszcze ile będzie kosztowała ich budowa. Szacunkowo mówi się o kilkuset tysiącach złotych.

No nic dziwnego że będą zamocowane na masztach skoro nie mamy na stadionie zadaszenia. Ale pytanie na ilu masztach: czy na kilkunastu czy na czterech??? Jeśli na czterech to bez sensu! Drugie pytanie czy te maszty miałyby stanąć za trybunami: tak jak w Malilli, Częstochowie, czy też przed trybunami (gorsze rozwiązanie) tak jak np. na torze w Vojens.

Ostwietlenie w Vojens:
Obrazek

Oświetlenie w Malilli:
Obrazek

Jeśli zaś Szmit mówi o 4 masztach po rogach to będzie to totalna porażka!

meesha
Trener
Kontakt:

#3905 Postautor: meesha » 14 września 2011, o 15:24

Koper, a jak to wygląda w Rybniku? ;)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

Koper
Trener
Kontakt:

#3906 Postautor: Koper » 14 września 2011, o 15:25

Kilka fotek już na ten temat wrzucałem więc poszukaj w archiwum :) Ale ja naprawdę poważnie zastanawiam się co z tymi masztami, bo jeśli mają być 4 w "cornerach" stadionu to chyba ktoś tu sobie z nas jaja robi...

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#3907 Postautor: Hela » 14 września 2011, o 15:26

Obrazek
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#3908 Postautor: grzesieck » 14 września 2011, o 15:28

to ja tez rzuce jakas fotka:

Obrazek

Czestochowa
METHANOL ADVENTURE TEAM

Koper
Trener
Kontakt:

#3909 Postautor: Koper » 14 września 2011, o 15:29

Dzięki Hela, jak widać stadion w Rybniku jest żużlowo-piłkarski a nasz ma być docelowo żużlowy więc totalnie bezsensowne jest mocowanie oświetlenia na 4 masztach co jest droższym rozwiązaniem. Myślę że należy tego przypilnować aby u nas zastosowano takie oświetlenie jak w Częstochowie czy Malilli a nie takie jak w Vojens, czy nie daj Boże w Rybniku.

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#3910 Postautor: Hela » 14 września 2011, o 15:30

Jakiś kosztorys prac już masz, że tak piszesz? 8)
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.

meesha
Trener
Kontakt:

#3911 Postautor: meesha » 14 września 2011, o 15:30

Tyle razy w tym Rybniku byłem i nie wiedziałem, że zaraz obok stadionu taka Amazonka płynie :shock: :)
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?

H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...

harry
Trener

#3912 Postautor: harry » 14 września 2011, o 15:31

A mi się bardzo podobało oświetlenie w Ostrowie. Niby przed kibicami ale jakoś tak, niezauważalne a na prostej startowej zamocowane do dachu.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
grzesieck
Trener

#3913 Postautor: grzesieck » 14 września 2011, o 15:32

@Hela

pewnie nie, ale wszystkie kluby montujace oswietlenie w ostatnich latach jak mantre powtarzaly, ze kilkanascie slupow to tansza opcja niz 4 maszty, wiec cos w tym musi byc :]
METHANOL ADVENTURE TEAM

Koper
Trener
Kontakt:

#3914 Postautor: Koper » 14 września 2011, o 15:34

Hela pisze:Jakiś kosztorys prac już masz, że tak piszesz? 8)

To że rozwiązanie z 4 masztami jest droższe opieram się na wyliczeniach z Częstochowy, gdzie było analizowane zarówno oświetlenie na 4 masztach jak i to które zostało ostatecznie wybrane. Im z porównania wyszło że zarówno budowa jak i późniejsze użytkowanie jest znacznie tańsze w przypadku rozwiązania, które wybrali.

harry pisze:A mi się bardzo podobało oświetlenie w Ostrowie. Niby przed kibicami ale jakoś tak, niezauważalne a na prostej startowej zamocowane do dachu.

Też zwróciłem na to uwagę, ale w sumie chyba jednak bardziej podoba mi się to z Częstochowy.
Ostatnio zmieniony 14 września 2011, o 15:35 przez Koper, łącznie zmieniany 1 raz.

PavelPL
Kontakt:

#3915 Postautor: PavelPL » 14 września 2011, o 15:34

Jeszcze nie tak dawno temu:
Z tego też względu, nasz klub konsultował kwestię sztucznego oświetlenia z dwiema stacjami telewizyjnymi [...]. W konsultacjach uczestniczył również Pan Tomasz Lorek. Wszystkie uwagi, które uzyskaliśmy w czasie konsultacji zostały uwzględnione przy opracowywaniu koncepcji montażu oświetlenia na stadionie przy Al. Zygmuntowskich.
Koncepcja ta, przewiduje montaż oświetlenia na kilkunastu masztach wokół toru. Takie rozwiązanie zostało zastosowane m.in. na stadionie w Częstochowie. Przy czym w przypadku prostej startowej oświetlenie byłoby podwieszone pod dachem.

http://kmzlublin.pl/index.php?option=co ... &Itemid=54

Wątpię, by się coś w tej kwestii zmieniło.

Awatar użytkownika
Hela
Kadrowicz

#3916 Postautor: Hela » 14 września 2011, o 15:46

Koper pisze:
Hela pisze:Jakiś kosztorys prac już masz, że tak piszesz? 8)

To że rozwiązanie z 4 masztami jest droższe opieram się na wyliczeniach z Częstochowy, gdzie było analizowane zarówno oświetlenie na 4 masztach jak i to które zostało ostatecznie wybrane. Im z porównania wyszło że zarówno budowa jak i późniejsze użytkowanie jest znacznie tańsze w przypadku rozwiązania, które wybrali.

harry pisze:A mi się bardzo podobało oświetlenie w Ostrowie. Niby przed kibicami ale jakoś tak, niezauważalne a na prostej startowej zamocowane do dachu.

Też zwróciłem na to uwagę, ale w sumie chyba jednak bardziej podoba mi się to z Częstochowy.

Aha, nie wiem, nie śledzę tego :-)
Ale z tego co widać na zdjęciach trybuny w Czewie są o wiele wyższe niż w Lublinie. Może to sprawiało, że maszty musiałyby być wyższe tzn. droższe.

Ja myślę, że warto, aby oświetlony był cały stadion. Po co ograniczać się jedynie do toru. Jeśli założy się oświetlenie na całość będzie możliwość rozgrywania meczów piłkarskich przy świetle (wiem wiem, piłkarze mają się wynieść na nowy stadion. Ale pamiętajmy o innych zespołach czy to młodzieżowych, czy mieszkańcach czy kimkolwiek innym). Nawet biorąc pod uwagę, że stadion będzie tylko żużlowy to również warto doświetlić obecną murawę. Może kiedys powstanie tam minitor? Będą mogli wtedy jeździć przy świetle itp itd.

harry
Trener

#3917 Postautor: harry » 14 września 2011, o 15:50

W Częstochowie jak widać na fotce trochę wyżej, oświetlenie jest wokół stadionu. A oświetlenie wokół toru jest w Ostrowie.
chodzi o najważniejszą rzecz w tej różnicy a mianowicie o koszty. Wiadomo, że oświetlenie wokół toru musi mieć dużo mniej lamp niż oświetlenie wokół stadionu jak w Częstochowie a co za tym idzie i mniej masztów, i mniej roboty. A dla MOSiRu tzn i dla miasta chyba to kryterium jest najważniejsze.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#3918 Postautor: niespokojny » 14 września 2011, o 15:51

Jezeli te slupy beda przed trybunami to bedzie to 100% porazka i zepsuje cale widowisko. Nie dosc, ze przez te kraty na przeciwleglej, zawsze nie widac jakiegos luku to jeszcze teraz dodatkowo slupy...
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#3919 Postautor: tezetomaniak » 14 września 2011, o 15:53

wytrzymasz 8)

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#3920 Postautor: niespokojny » 14 września 2011, o 15:54

Czlowiek wszystko wytrzyma, ale malo zobacze. Chyba sobie vipa kupie :lol: .

meesha
Trener
Kontakt:

#3921 Postautor: meesha » 14 września 2011, o 15:57

Jakie słupy? Przecież na kratach można lampy zawiesić :lol:

pulkownik
Junior

#3922 Postautor: pulkownik » 14 września 2011, o 15:59

albo mozna do biletu dodawac latarki żeby każdy kibic oświetlił sobie tor :D

Koper
Trener
Kontakt:

#3923 Postautor: Koper » 14 września 2011, o 15:59

Hela pisze:Ja myślę, że warto, aby oświetlony był cały stadion. Po co ograniczać się jedynie do toru. Jeśli założy się oświetlenie na całość będzie możliwość rozgrywania meczów piłkarskich przy świetle (wiem wiem, piłkarze mają się wynieść na nowy stadion. Ale pamiętajmy o innych zespołach czy to młodzieżowych, czy mieszkańcach czy kimkolwiek innym). Nawet biorąc pod uwagę, że stadion będzie tylko żużlowy to również warto doświetlić obecną murawę. Może kiedys powstanie tam minitor? Będą mogli wtedy jeździć przy świetle itp itd.

Zupełnie się z Tobą nie zgodzę. Minitor, jeśli powstanie to zdecydowanie nie potrzebuje oświetlenia z ewentualnych 4 masztów. Chyba że liczysz, że dzięki temu Lublin otrzyma organizację mistrzostw świata na minitorze, ale takie zawody mogą spokojnie odbyć się przy świetle dziennym :)

A co do oświetlania boiska to też bez sensu bo w Lublinie mamy kilka boisk oświetlonych lub które mają być oświetlone. Przy stadionie przy Krochmalnej mają również powstać dwa boiska treningowe. Jest stadion Lublinianki który został przejęty przez MOSiR i niech sobie tam montują oświetlenie płyty boiska. Natomiast stadion przy Zygmuntowskich skoro ma być docelowo stadionem żużlowym, uważam że powinien być stadionem na którym zostanie tańsze rozwiązanie oświetlenia tylko toru żużlowego.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#3924 Postautor: niespokojny » 14 września 2011, o 16:03

Oswietlenie toru jest malo funkcjonalne. Poza tym ludzie to nie nietoperze, zeby po ciemku siedziec i potykac sie jeden o drugiego. Lepiej troszeczke doplacic i oswietlic calosc.

Koper
Trener
Kontakt:

#3925 Postautor: Koper » 14 września 2011, o 16:05

Przy rozwiązaniu z Malilli czy Częstochowy masz też doświetlone trybuny. Jednak takie oświetlenie nadal jest znacznie tańsze niż oświetlenie na 4 masztach które oświetlają również płytę boiska, co jest moim zdaniem zupełnie niepotrzebne.