Motor Lublin w sezonie 2025

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Flagg
Trener

Re: Motor Lublin w sezonie 2025

#376 Postautor: Flagg » 5 czerwca 2025, o 12:52

Gelo pisze:Żeby tak było Fred musiałby robić koło 10 regularnie. Teraz robi 7-8. Czyli musiałby pokryć różnicę Kubera - Hampel. Przyjmuję Vaculik - Holder jeden do jeden. To oczywiście czysta teoria, bo zawsze w żużlu ktoś może wyskoczyć z formą i ktoś zdołować.

Holder w swojej karierze nawet nie stał koło tego, co robi w lidze Vaculik. Holder PÓKI CO jedzie bardzo dobrze, ale to jest Holder i równie dobrze zaraz może mieć serię kilku spotkań poniżej 10 pkt. O Vaculiku mówi się, ze jedzie bardzo słaby sezon, a i tak ma średnią wyższą od...zeszłorocznej Holdera. Jednak patrząc na kilka ostatnich lat, to ligowy sufit Holdera jest podłogą Vaculika. A patrząc tylko i wyłącznie na 7 kolejek obecnego sezonu, to Holder jest lepszym zawodnikiem od Łaguty i Emila, a Tunagte od Bewley'a i Lamberta. Zresztą nawet mając słabszego Hampela, masz cały czas do dyspozycji Przyjemskiego, który w lidze jest w stanie wygrać absolutnie z kazdym i na kazdym torze.

Druga sprawa, dlaczego Fred miałby pokrywać jakąś różnice względem Kubery? Z tego co kojarzę, to do wygrywania spotkań potrzeba 46 pkt, a nie 50 i więcej. Nie musimy lać wszystkich do 35, czy nawet do 38, zeby być mistrzem Polski. Nie musimy wygrywać 18 z 20 spotkań w sezonie. Można zgarnąć złoto wygrywając mniej. Naprawdę.

Tak długo jak uda się utrzymać Cierniaka i Przyjemskiego, to kwestia 4 seniora w drużynie jest dużo mniej istotna w kontekście siły drużyny
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#377 Postautor: Gelo » 5 czerwca 2025, o 13:00

Ja się po prostu obawiam o Jarka. Zaskoczył mnie, bo zdaje się po niechcianym odejściu z Motoru miał w Falubazie jeszcze wyższą średnią, ale biologii się nie oszuka. Ten moment kiedy włącza się tryb turystyczny może nadejść w każdym momencie. Po drugie - jak będzie miał pół metra przestrzeni to raczej zamknie gaz niż tam pojedzie. Taka jazda zerowo-trójkowa. Fred miałby pokrywać, bo obecnie jego odpowiedzialność za wynik drużyny nie rozkłada się adekwatnie. To jest wicemistrz świata i trzeci żużlowiec świata z ostatnich dwóch lat. Takie mecze jak w Grudziądzu nie mogą mu się zdarzać. No i te starty...
Ostatnio zmieniony 5 czerwca 2025, o 13:02 przez Gelo, łącznie zmieniany 1 raz.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#378 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 5 czerwca 2025, o 13:00

Podobno nie ma niestety tematu Jarka, a też bym go chętnie zobaczył.

KrzysiekS
Senior

#379 Postautor: KrzysiekS » 5 czerwca 2025, o 13:07

Mam wrażenie że jeśli Przyjemski zostanie to dowiemy się o tym bardzo późno, bo nie będzie za wcześnie drażnił swoich bydgoskich chlebodawców... Być może cisza wokół niego nie jest taka zła jak się obawiamy.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#380 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 5 czerwca 2025, o 13:12

Mati Cierniak: Zostaję na 99,9 procent w Motorze. Nie warto zmieniać wszystkiego, bo kasa.

ptgt pisze:Mateusz mieszka i studiuje w Lublinie

Z rozmowy z Puką wynika, że w Tarnowie mieszka.
Ostatnio zmieniony 5 czerwca 2025, o 13:22 przez KrzyczącyK1b1c, łącznie zmieniany 1 raz.

Flagg
Trener

#381 Postautor: Flagg » 5 czerwca 2025, o 13:15

Gelo pisze:Ja się po prostu obawiam o Jarka. Zaskoczył mnie, bo zdaje się po niechcianym odejściu z Motoru miał w Falubazie jeszcze wyższą średnią, ale biologii się nie oszuka. Ten moment kiedy włącza się tryb turystyczny może nadejść w każdym momencie. Po drugie - jak będzie miał pół metra przestrzeni to raczej zamknie gaz niż tam pojedzie. Taka jazda zerowo-trójkowa. Fred miałby pokrywać, bo obecnie jego odpowiedzialność za wynik drużyny nie rozkłada się adekwatnie. To jest wicemistrz świata i trzeci żużlowiec świata z ostatnich dwóch lat. Takie mecze jak w Grudziądzu nie mogą mu się zdarzać. No i te starty...

Tylko równie dobrze Cierniak może skoczyć do góry i pokryć tą "różnicę".

Takie mecze jak w Grudziądzu będą się zdarzać, bo zdarzają się niemal każdemu zawodnikowi. Emil w Gorzowie w tym roku zrobił 4 punkty, Łaguta w Rybniku też. Madsen zrobił 5 w Zielonej Górze.

Jasne, ze o Hampela można mieć obawy. I posiadanie lepszego seniora daje trochę większy spokój, ze gdy np. Fredowi przydarzy się taki mecz jak w Grudziądzu, to jest większa szansa, że ten lepszy senior lepiej pokryje tą stratę robiąc 10+. Ale wciaż nie jest to warunek konieczny, zeby wygrywać mistrzostwa. Szczególnie, ze mamy w obwodzie Przyjemskiego.
A przecież nawet jakbyśmy np. ten mecz w Grudziądzu przegrali, to nic specjalnie by to nie zmieniło w kontekście całego sezonu. Za bardzo przyzwyczailiśmy się do młócenia wszystkich rywali. Do tego stopnia, ze zaczyna to wyglądać jak jedyna możliwa droga do złota. A wcale tak być nie musi.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

samba
Senior

#382 Postautor: samba » 5 czerwca 2025, o 13:28

Vaculik już nawet na MMX zaczął jeździć. Szybko przejmuje pałeczke po Kuberze

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#383 Postautor: Gelo » 5 czerwca 2025, o 13:57

Flagg pisze: Tylko równie dobrze Cierniak może skoczyć do góry i pokryć tą "różnicę".
Wiem, że Mateusz ma na tym forum wielu fanów, ale ja jakoś nie mam zaufania - sorry. Z Fredem zmierzam do tego, że jako wicemistrz świata, z ogromnym doświadczeniem powinien być w drużynie jednym z trzech liderów, a przynajmniej prowadzącym parę. Takim jest u siebie w Vastervik. W Lublinie przy Zmarzliku liderem nigdy nie będzie, ale hierarchia wygląda tak, że liderami są Zmarzlik i Kubera, a Fred z Jackiem to bardzo mocna ale jednak druga linia. Gdy Dominika zabraknie Motor powinien mieć trzy lokomotywy. A żeby tak było Fred musi jechać na poziomie najlepszego swojego sezonu w Częstochowie. Jest raczej stabilny - tak dwa punkty więcej w meczu i będzie ok.

Flagg
Trener

#384 Postautor: Flagg » 5 czerwca 2025, o 14:01

KrzyczącyK1b1c pisze:Mati Cierniak: Zostaję na 99,9 procent w Motorze.

Już jutro na Interii:

"Podali sobie ręce, ale Kępa drży z niepewnosci! Zawodnik Motoru nie wyklucza odejścia, pójdzie w ślady Michelsena?!"

Awatar użytkownika
Łoptymista
Trener

#385 Postautor: Łoptymista » 5 czerwca 2025, o 14:08

KrzyczącyK1b1c pisze:Podobno nie ma niestety tematu Jarka, a też bym go chętnie zobaczył.

Dla mnie to by była dobra wiadomość. Lata lecą i coraz trudniej być naprawdę skutecznym w elidze. Ten sezon wydaje mi się, że pan Jarosław ma już taki sobie i nie wiem czy to nie jest element poważniejszego trendu spadkowego. Fajnie było, masę dobrego tu zrobił, ale lepiej szukać innych.
PS. Plota mówi, że Jarosław też miał być wśród osób zachęcających DK do zmiany barw klubowych.

Flagg
Trener

#386 Postautor: Flagg » 5 czerwca 2025, o 14:14

Ja słyszałem, że to zasługa czerwonego senatora. Osobiście rozmawiał z Dominikiem (oczywiście Dominik był u niego) i przekonał go do opuszczenia tego piekielnego miejsca.

Piękny Władek stanął również na głowie i załatwił transfer Jacka Holdera. Ponoć trzymał go za rękę, jak ten podpisywał kwity

KrzyczącyK1b1c
Trener

#387 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 5 czerwca 2025, o 14:26

Łoptymista pisze:PS. Plota mówi, że Jarosław też miał być wśród osób zachęcających DK do zmiany barw klubowych.

Raczej nie byłoby to takie sci-fi:
- Okazuje się również, że ważną robotę dla Motoru w negocjacjach z Dominikiem Kuberą zrobił Jarosław Hampel, który trafił do Lublina przed sezonem 2020. - Jarek wiele razy mówił o nas bardzo pozytywnie, a poza tym jest idolem Dominika. Mocno włączył się w nasze rozmowy i bardzo mu za to dziękuję, bo było nam łatwiej - podsumowuje Kępa.

Natomiast gdyby Bieńkowski coś podobnego powiedział po sezonie, że ważną rolę odegrał Hampel przy tym ruchu, to Jarek straciłby dużo w Lublinie myślę.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#388 Postautor: Gelo » 5 czerwca 2025, o 14:30

Nie wydaje mi się to możliwe. Po pierwsze gdzie byłaby ta "mityczna" już przyjaźń Hampela z Kępą? Po drugie - ściągnięcie Kubery wobec tak jadącego Przema oznacza dla Hampela konieczność szukania sobie klubu.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#389 Postautor: Cooper » 5 czerwca 2025, o 14:31

Jarek jako doświadczona złotówa w białych rękawiczkach i szczerym uśmiechem pod koniec kariery postanowił rozbić bank w niezwykle wysublimowany sposób (lata praktyki).

Najpierw namówił Kuberę na Falubaz i kontrakt życia, automatycznie zwalniając miejsce w Motorze i uwalniając duże zasoby finansowe u Kępy, a następnego dnia "uszanowanko kierowniku złoty, nie szukacie może polskiego seniora?' ;]
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

KrzyczącyK1b1c
Trener

#390 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 5 czerwca 2025, o 14:32

Gelo pisze:oznacza dla Hampela konieczność szukania sobie klubu.

Chyba, że byli dogadani od początku, że jest to ostatni sezon Jarka w Falubazie, bo Bieńkowski chce wzmocnić i odmłodzić skład (to tylko moja dywagacja).

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#391 Postautor: kdsz » 5 czerwca 2025, o 14:39

KrzyczącyK1b1c pisze:Mati Cierniak: Zostaję na 99,9 procent w Motorze. Nie warto zmieniać wszystkiego, bo kasa.

Przynajmniej jeden sprawiedliwy. Nie zdradził nas o świcie.

Gelo pisze:Taki na nieoczywistą trójkę.

Zgadzam się. Jest to skład wyraźnie gorszy od tegorocznego, ale z potencjałem na górną część tabeli i wyrównaną walkę w play-offach ze Spartą, Falubazem i Apatorem. Wyrównaną, nie znaczy zwycięską. Ktoś z tej czwórki nie będzie mieć medalu.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Flagg
Trener

#392 Postautor: Flagg » 5 czerwca 2025, o 14:43

DK: Siema Jaro, Dominik z tej strony
JH: Cześć Domin, co tam słychać?
DK: A wiesz, nosze się z myślą, żeby zmienić klub, wiesz, żeby być bliżej domu, żony, dziecka. Poza tym ten Zmarzlik już mi na nerwy działa, a i z taktyka pojechać nie mogę, bo nie robimy taktycznych. Twój prezes daje dobry hajs, jak Ci tam w tej Zielonej?
JH: Wiesz co, no spoko jest, nie mogę narzekać. Płacą na czas, organizacja spoko, z Protasem i chłopakami chodzimy na piwo i gramy w FIFE na plejce. Da się żyć.
DK: Luz, dzięki

DK: Witam Panie prezesie, zdecydowałem się przyjąć pańskie warunki i zostać myszą
SB: Bardzo się cieszę, będziesz zadowolony, klub jest top top
DK: No rozmawiałem m.in. z Jarkiem, ogólnie Was chwalił
SB: O miło to słyszeć

SB: No, mamy Domina, zgodził się. Jarek też tam szepnął dobre słowo o nas
Ktoś w klubie: Super!

Ktoś w klubie: Domin u nas, papiery podpisane. Jarek też tam coś działał i gadał z Dominem
Ktoś spoza klubu: SUper!

Ktoś spoza klubu w internetach: Hampel pomagał w negocjacjach, przekonał Domina do transferu!

blajar
Trener

#393 Postautor: blajar » 5 czerwca 2025, o 19:51

Skoro Vaculik za Jacka i mamy vacat po Dominiku, to jeśli udałoby się zatrzymać Wiktora, chętnie zobaczyłbym u nas takiego Beckera na przykład. Zawsze jest Wiktor w odwodzie więc ryzyko niewielkie. Chłopak jeszcze na dorobku, 26 lat. Jeśli chce coś osiągnąć to musi zacząć jeździć w Elidze, a widać, że potencjał jest.
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

KrzyczącyK1b1c
Trener

#394 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 5 czerwca 2025, o 20:04

Dziś czytałem, że Czewa jest zainteresowana Beckerem w miejsce Hansena

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#395 Postautor: Gelo » 5 czerwca 2025, o 20:52

No to grubo Jackowi palemka odbiła skoro nawet Bieńkowski wymiękł...

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#396 Postautor: Perez » 5 czerwca 2025, o 20:56

A może Gleb? Przecież to Polak :)
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Flagg
Trener

#397 Postautor: Flagg » 5 czerwca 2025, o 21:02

Gelo pisze:No to grubo Jackowi palemka odbiła skoro nawet Bieńkowski wymiękł...
To pokazuje, ze żużlowcy dokonują absolutnie nieprzewidywalnych wyborów. Z jednej strony masz ofertę od klubu, który jest (mimo tegorocznych wyników) na fali wznoszącej, ma za sobą gruby hajs i buduje mocną ekipę, a z drugiej skompromitowanego bankruta, z którego ucieka kto może i który sportowo też szoruje po dnie. I wybierasz to drugie.

Zakładam, że Jack jakiegoś wielce gwiazdorskiego kontraktu (tak jak Kubera) w Zielonej nie wynegocjował. On jako pierwszy zadeklarował odejście z Motoru, wiec Bienkowski nie musiał tutaj licytować się z Motorem i szastać pieniędzmi. A jak Gorzów dosypał to widać Bieńkowski uznał, ze nie ma co się kłopotać i odpuścił.
Ostatnio zmieniony 5 czerwca 2025, o 21:37 przez Flagg, łącznie zmieniany 1 raz.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#398 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 5 czerwca 2025, o 21:08

Ciekawy jestem, jak niedzielna propozycja Kuby miała się do tego, co Holder ma zaproponowane w Gorzowie. Natomiast z tego co można wywnioskować, to nie kasa w przypadku Motoru była problemem, a ta odległość dla mechaników.

Haron90
Kadrowicz

#399 Postautor: Haron90 » 5 czerwca 2025, o 21:36

Żeby nie skończyło się tak, że Holder będzie jeszcze dopłacał do sezonu. Chytry traci dwa razy, taka prawda.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#400 Postautor: Gelo » 5 czerwca 2025, o 21:42

Dokładnie. Gorzów spadnie i pojedziemy w Lesznie za Pickeringa za połowę :) i to są właśnie te momenty, w których chce się kibicować negatywnie. Pazerność musi być ukarana.