Pozaligowe występy lubelskich zawodników

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
kdsz
Trener

Re: Pozaligowe występy lubelskich zawodników

#3526 Postautor: kdsz » 15 kwietnia 2021, o 08:10

Flagg pisze:Bo jednak Grisza jest stabilniejszy od Mikkela.

I dziesięć lat starszy. Moim zdaniem bardziej logiczna jest wymiana Łaguty. Najchętniej na jego bardziej utytułowanego rodaka.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Flagg
Trener

#3527 Postautor: Flagg » 15 kwietnia 2021, o 08:12

To, że jest 10 lat starszy, w obecnym speedway'u nie ma kompletnie żadnego znaczenia, bo na poziomie over 2.0 może jeździć i kolejne 10 lat.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#3528 Postautor: kdsz » 15 kwietnia 2021, o 08:32

To prawda. Obecnie obaj jeżdżą na podobnym poziomie. W sezonach 2019 i 2020 Grisza był lepszy o odpowiednio 0,109 i 0,157 pkt./bieg. Teoretycznie po młodszym zawodniku można się spodziewać postępów, ale czy tak się stanie, to już inna para kaloszy.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Flagg
Trener

#3529 Postautor: Flagg » 15 kwietnia 2021, o 08:56

Dlatego rozważamy scenariusz, w którym Mikkel postępów nie robi. Jeśli dobije do tego 2.1-2.2 to nie ma powodów, żeby sie z nim rozstawać.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#3530 Postautor: Gelo » 15 kwietnia 2021, o 09:00

Tak na logikę, żeby być pewniakiem na dwucyfrówki w Ekstralidze trzeba być najlepszym Duńczykiem - może po Madsenie. A tymczasem Mikkelowi zdarzają się kompromitujące wpadki - GP Challenge, jazda w SGP, mecz z Czewą czy... wczorajsze eliminacje. Porażki z pierwszoligowcami nie powinny się trafiać. Mam wrażenie, że taki Thomsen robi co roku małe kroczki żeby się dostać do elity. Mikkel to materiał na wielkiego żużlowca. Tylko to oczekiwanie na "coś ekstra" trwa stanowczo za długo. Zgryz Kuby będzie polegał na tym co wybrać. Czy postawi na swojego, zaufanego człowieka, który nie okpi za plecami, nie ucieknie do innego klubu, kilka razy pojedzie efektownie ale generalnie przeważnie w okolicach 8 punktów czy postawi na punkty i walkę o mistrzostwo Polski. Ja osobiście też mam z tym problem. Wiadomo, że jako lubelscy kibice cierpimy na deficyt sukcesów - na 70 lat żużla w tym mieście - jeden medal - to trochę mało. Z drugiej strony czy nie lepiej "gonić króliczka"...

bullq

#3531 Postautor: bullq » 15 kwietnia 2021, o 09:34

Myślę, że w przypadku braku postępów Mikkela i braku sukcesu drużyny w tym roku, wariant wymiany jednego z naszych liderów będzie bardzo mocno brany pod uwagę. Wydaje mi się, że wartością dodaną mogliby być: Zmarzlik, Sajfudinow, Madsen, A. Łaguta, Woffinden, Vaculik. Reszta to poziom porównywalny z naszymi asami lub gorszy. Ciekawe jak z możliwością wyrwania któregoś z nich.

Czarek
Trener

#3532 Postautor: Czarek » 15 kwietnia 2021, o 09:57

W Lublinie wszystko zmierza do powtórzenia wariantu grudziądzkiego. Jeśli w tym sezonie nie będzie przełomu czyli awansu do play off to będziemy kiblować w drugiej części tabeli, a atrakcyjność Klubu spadnie. Za tym pójdzie mniejszy budżet itd.
Należy zauważyć, że szanse na sukces są. Jednak jeśli główną słabością Grudziądza jest od lat para juniorów to naszą zdecydowanie tzw. sztab szkoleniowy, w którym marazm miesza się z niekompetencją i przechodzeniem do porządku dziennego nad rzuconym gdzieś credo, że "więcej się nie da". Przykład tego mieliśmy w zeszłym roku właśnie w Grudziądzu, gdzie zdemobilizowana i bierna drużyna bez charyzmy przegrała z beznadziejnym tego dnia GKM.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#3533 Postautor: Gelo » 15 kwietnia 2021, o 10:27

To szczera prawda. Nazajutrz - w tych samych warunkach Sparta wgniotła ich w tor. Nie odmawiam ambicji naszym chłopakom ale akurat ten najważniejszy mecz, z wyjątkiem Hampela pojechali wyjątkowo bezjajecznie.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#3534 Postautor: niespokojny » 15 kwietnia 2021, o 10:27

Czarek tobie bedzie sztab przeszkadzał niezaleznie od personaliow. Czestochowa 3 mecze w plecy u siebie miala w zeszlym sezonie, a my tylko 1 i to w deszczu. Do tego Zagar chyba najlepszy sezon w krierze odjechal.

Nie widzialem w Grudziadzu nikogo zdemotywowanego oprocz Griszy, ktory taki styl ma ze nawet jak przegra to wsio haraszo, jedziemy dalej, bedziemy mieli nastepne mecze.

Mamy problem na wyjazdach bo Michelsen i Laguta na obcym torze jezdza na poziomie drugiej linii, z pojedynczymi wysokami jak w Czestochowie w zeszłym sezonie, czy Wrocław z Toruniem 2 lata temu. Oprócz tego nie potrafie sobie przypomnieć meczów wyjazdowych gdzie wozili seryjnie trójki.
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#3535 Postautor: Gelo » 15 kwietnia 2021, o 10:33

Dochodzimy do niebezpiecznych wniosków, że to nie jest materiał na lokomotywy drużyny ekstraligowej. I to chyba ma tak wyglądać - zależy kto czego oczekuje po żużlu.

blajar
Trener

#3536 Postautor: blajar » 15 kwietnia 2021, o 10:45

Słusznie (moim zdaniem) doszliście do wyłaniającej się konkluzji, że plany jako Klub mamy nie na walkę o top4 i medale ale na "bytność" w Ekstralidze i to wydaje się nam wystarczać.

Edit: Klub na FB pisze, że MM jednak przeszedł eliminacje krajowe zajmując 5 miejsce. WTF?
Edit: Sam MM też pisze, że jednak się dostał zajmując ostatnie premiowane awansem miejsce:)
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Czarek
Trener

#3537 Postautor: Czarek » 15 kwietnia 2021, o 10:57

niespokojny pisze:Czarek tobie bedzie sztab przeszkadzał niezaleznie od personaliow. Czestochowa 3 mecze w plecy u siebie miala w zeszlym sezonie, a my tylko 1 i to w deszczu. Do tego Zagar chyba najlepszy sezon w krierze odjechal.

Nie widzialem w Grudziadzu nikogo zdemotywowanego oprocz Griszy, ktory taki styl ma ze nawet jak przegra to wsio haraszo, jedziemy dalej, bedziemy mieli nastepne mecze.

Serio?! Ja widziałem jeszcze kompletnie zblazowanych Jamroga i Zagara, a poza tym Pedersena, który będąc w średniej formie akurat z nami zrobił wynik sezonu.
Co do sztabu to nie będzie mi przeszkadzał jeśli będzie przypominał sztab szkoleniowy, a nie kanciapę ciecia na osiedlu, który uśmiecha się do wszystkich lokatorów zamiast niektórych opieprzyć za bałagan (mecz z Włókniarzem u siebie) i zmobilizować do rzetelnego wykonywania swoich obowiązków.
Dyktator forum: Czarek ban na tydzień, reszta ostrzeżenia.

Awatar użytkownika
istred
Trener

#3538 Postautor: istred » 15 kwietnia 2021, o 11:39

Ja byłem na początku pozytywnie nastawiony do Jacka jako menadżera, ale moim zdaniem nie sprawdził się. Popełnia wiele błędów taktycznych i brakuje mu takiego sportowego zacięcia, wiary w zespół do końca. Myślę, że doskonale sprawdziłby się w roli kierownika zespołu czy w jakiejś innej funkcji wymagającej zdolności przede wszystkim analitycznych. Menadżerowi potrzebna jest charyzma, której Jackowi brakuje.

Co do zawodników to problem chyba polega na tym, że jest szalenie trudno wyrwać zawodnika, który byłby wyraźnie lepszy od Michelsena czy Laguty. Mi w przypadku Michelsena pasuje charakter. Gość ma cel i uparcie dąży do jego realizacji. Sprawia wrażenie największego profesjonalisty w drużynie, a to - logicznie myśląc - powinno prędzej czy później przynieść efekt.

go!
Trener

#3539 Postautor: go! » 15 kwietnia 2021, o 11:59

istred pisze:Co do zawodników to problem chyba polega na tym, że jest szalenie trudno wyrwać zawodnika, który byłby wyraźnie lepszy od Michelsena czy Laguty. Mi w przypadku Michelsena pasuje charakter. Gość ma cel i uparcie dąży do jego realizacji. Sprawia wrażenie największego profesjonalisty w drużynie, a to - logicznie myśląc - powinno prędzej czy później przynieść efekt.

Dlatego Kepa twajac w wersji oszczednosciowej, czeka na pokoleniowa zmiane w GP. W nadziei, ze jak stara gwardia bedzie odchodzic, to on akurat bedzie mial jakiegos Michelsena czy Lamberta, ktory ja zastapi i bedzie mozna zatrzymac go na dluzej. Innej drogi chyba nie ma, bo jak widac budzet to nie wszystko.

Awatar użytkownika
papi
Trener

#3540 Postautor: papi » 19 kwietnia 2021, o 19:12

Nasz 1-ligowy gość pięknie śmiga :)

blajar
Trener

#3541 Postautor: blajar » 19 kwietnia 2021, o 19:13

Właśnie miałem to pisać :) I to drugi mecz z rzędu :)
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
DrPaiHiWo
Senior

#3542 Postautor: DrPaiHiWo » 19 kwietnia 2021, o 19:22

Czarek pisze:W Lublinie wszystko zmierza do powtórzenia wariantu grudziądzkiego. Jeśli w tym sezonie nie będzie przełomu czyli awansu do play off to będziemy kiblować w drugiej części tabeli, a atrakcyjność Klubu spadnie.

Czarku, jesteś dla mnie zdecydowanie Top One tego forum.
Wprawdzie pod względem narzekania, czarnowidztwa oraz wiecznego niezadowolenia ale jednak.
"Wprawdzie nikt nie jest zadowolony ze swojej fortuny, za to każdy ze swego rozumu. " -François de La Rochefoucauld

blajar
Trener

#3543 Postautor: blajar » 19 kwietnia 2021, o 19:31

No to się Rohan teraz popisał. Nie zdziwię się, jeśli na wykluczeniu się nie skończy.
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#3544 Postautor: Gelo » 19 kwietnia 2021, o 19:33

Absolutnie czerwień

Awatar użytkownika
maestro76
Zawodowiec

#3545 Postautor: maestro76 » 19 kwietnia 2021, o 19:33

kartka raczej pewna
never ride faster than your angel can fly

Awatar użytkownika
Rusek
Kadrowicz

#3546 Postautor: Rusek » 19 kwietnia 2021, o 19:35

Czerwona inaczej być nie mogło... Ale się wygłupił...
Mistrzowie Polski sialalalala :-) 22' 23' 24'

Awatar użytkownika
Gelo
Leszek Demski

#3547 Postautor: Gelo » 19 kwietnia 2021, o 19:42

Ale się Unia posypała. Jak tak dalej pójdzie to oni są do spadku.

blajar
Trener

#3548 Postautor: blajar » 19 kwietnia 2021, o 19:49

No i powiem Wam, że ta sytuacja wcale nie jest aż tak jednoznaczna. Jak się dobrze przyjrzeć to widać, że przednie koło Lyagera podbiło do góry zdjętą z haka nogę Tungate'a. W pierwszej chwili byłem pewien tej czerwonej kartki, teraz nie tak do końca.
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
tezetomaniak
Trener

#3549 Postautor: tezetomaniak » 19 kwietnia 2021, o 19:54

A mi na pierwszy rzut oka wyglądało, że zabierał nogę, a potem zaczepił o rywala, stąd ten ruch. Spowodowanie upadku oczywiste, ale daleko tutaj do umyślnego machania nogami nad głową, jak np Miesiąc vs Vaculik ;)
Ostatnio zmieniony 19 kwietnia 2021, o 19:56 przez tezetomaniak, łącznie zmieniany 1 raz.

blajar
Trener

#3550 Postautor: blajar » 19 kwietnia 2021, o 19:56

Na SB ktoś wrzucił video z sytuacji, dość dobrze to widać.
https://streamable.com/l20ivo

P.S. Tarasienko... drugi Emil :D
Czytał Łukasz Benz