Pozaligowe występy lubelskich zawodników
Re: Pozaligowe występy lubelskich zawodników
Ale zawody bez śliweczki to nie zawody w wykonaniu Jarka ;)
Motor mocnyj!
Akurat nie ma co mieć do niego pretensji za to 0, bo Zmarzlik tym wywiezieniem zniszczył bieg sobie i jemu... Gdyby nie to durne zachowania Bartka, to obaj wyjechaliby na dwóch pierwszych miejscach i Bartek miałby szanse cyknąć JArka na trasie. A tak strata była zbyt duża, żeby wyprzedzać. Widać, że Jaro jest bardzo szybki i dobrze to wróży...
PS: Forma Prz. Pawlickiego jest niepokojąca przed jutrzejszym meczem :D
PS: Forma Prz. Pawlickiego jest niepokojąca przed jutrzejszym meczem :D
-
TreleMorele
- Senior
Przemo to ma pecha jak silnik mu sie trafił to się zatarł.
Z końmi się nie kopię bo przegram, z idiotami staram się nie dyskutować bo sprowadzają dyskusję do swojego poziomu, na argumenty ad personam staram się nie reagować, patrz wcześniejsze punkty - no i tylko krowa nie zmienia zdania ...
TreleMorele pisze:Przemo to ma pecha jak silnik mu sie trafił to się zatarł.
No uffff. Fart dla nas. W jedną noc tego nie ogarną.
Co sądzicie o wykluczeniu Piotra Pawlickiego z biegu półfinałowego IMP? Moim zdaniem Dudek mógł się utrzymać na motocyklu, nie musiał nawet zmieniać toru jazdy, aby uniknąć kontaktu. Atak był więc prawidłowy.
I druga sprawa - dotyczy interpretacji art. 71 ust. 7 Regulaminu Zawodów Motocyklowych na Torach Żużlowych (https://www.pzm.pl/pliki/zg/zuzel/2020/ ... .08.05.pdf) - czy Waszym zdaniem wyklucza to możliwość ukarania zawodnika drugim lub kolejnym ostrzeżeniem po biegu? Moim zdaniem jednak tak ("sędzia przerywa", a nie "może przerwać"), co oznacza, że Meyze popełnił w tym biegu dwa błędy (wykluczenie Pawlickiego zamiast Dudka, niewyłapanie ruchu Zmarzlika w czasie rzeczywistym w powtórce startu do biegu półfinałowego), a nie trzy (wykluczenie Pawlickiego zamiast Dudka, niewyłapanie ruchu Zmarzlika w czasie rzeczywistym w powtórce startu do biegu półfinałowego, niewykluczenie go po biegu) :)
I druga sprawa - dotyczy interpretacji art. 71 ust. 7 Regulaminu Zawodów Motocyklowych na Torach Żużlowych (https://www.pzm.pl/pliki/zg/zuzel/2020/ ... .08.05.pdf) - czy Waszym zdaniem wyklucza to możliwość ukarania zawodnika drugim lub kolejnym ostrzeżeniem po biegu? Moim zdaniem jednak tak ("sędzia przerywa", a nie "może przerwać"), co oznacza, że Meyze popełnił w tym biegu dwa błędy (wykluczenie Pawlickiego zamiast Dudka, niewyłapanie ruchu Zmarzlika w czasie rzeczywistym w powtórce startu do biegu półfinałowego), a nie trzy (wykluczenie Pawlickiego zamiast Dudka, niewyłapanie ruchu Zmarzlika w czasie rzeczywistym w powtórce startu do biegu półfinałowego, niewykluczenie go po biegu) :)
- tezetomaniak
- Trener
To czy Dudek mógł się utrzymać wie tylko Dudek, ale zawsze daleki jestem od posądzania o umyślne wjeżdżanie w bandę. Pawlicki podjął ryzyko, wszedł ostro i miał pecha.
Nie twierdzę, że Dudek specjalnie się położył, tylko że Pawlicki nie spowodował tego upadku.
A ja myślę, że interpretacja tej akcji nie powinna się odbywać już na samym łuku, tylko wyraźnie przed. To Piter bardzo ostro zapikował i to Piter wyprzedzał. Za bezpieczne wykonanie manewru wyprzedzania odpowiedzialność bierze wyprzedzający. Jeżeli Dudek nie zrobił wyraźnego ruchu w kierunku Pitera, a nie zrobił i jechał swoim torem, to do czasu wyprzedzania, bez względu na okoliczności odpowiedzialny jest Piter. Koło Pawlickiego bardzo mocno oparło się na nodze Dudka, co spowodowało upadek. Sytuacja bardzo łatwa do interpretacji...
Wszystko się zgadza, z wyjątkiem tego "bez względu na okoliczności" - a okoliczności są takie, że Dudek się wystraszył i popełnił błąd skutkujący uślizgiem, a wchodzący pod łokieć Pawlicki ani go nie dotknął, ani nawet nie zmusił do zmiany toru jazdy dla uniknięcia kontaktu.Raf pisze:A ja myślę, że interpretacja tej akcji nie powinna się odbywać już na samym łuku, tylko wyraźnie przed. To Piter bardzo ostro zapikował i to Piter wyprzedzał. Za bezpieczne wykonanie manewru wyprzedzania odpowiedzialność bierze wyprzedzający. Jeżeli Dudek nie zrobił wyraźnego ruchu w kierunku Pitera, a nie zrobił i jechał swoim torem, to do czasu wyprzedzania, bez względu na okoliczności odpowiedzialny jest Piter.
Twoja interpretacja - że wyprzedzający odpowiada za upadek wyprzedzanego "bez względu na okoliczności" - prowadzi do kompletnego absurdu. Czyniłaby upadek najlepszą metodą nie tylko na utrzymanie pozycji, ale i na wyeliminowanie przeciwnika.
Jeśli to prawda, to się zgadzam, ale ja - jak pisałem - nie widziałem tam żadnego kontaktu, ani unikania przez Dudka kontaktu, z wyjątkiem przesunięcia nogi. Wydaje mi się, że było to dobrze widać szczególnie na powtórkach z przodu - między nimi było jeszcze sporo miejsca.Koło Pawlickiego bardzo mocno oparło się na nodze Dudka, co spowodowało upadek. Sytuacja bardzo łatwa do interpretacji...
Nawiasem, gdyby noga Dudka została dociśnięta szybko obracającym się kołem, na dodatek tylnym, to chyba miałby spektakularną dziurę nie tylko w kombinezonie, ale i we wspomnianej nodze.
EDIT:
https://youtu.be/uuFBYhf13BY?t=140
gdzie tu kontakt?
Ja już w trakcie oglądania zawodów dziwiłem się, że wszyscy eksperci jednogłośnie widzieli winę Pawlickiego. Ja po obejrzeniu 50 powtórek nadal jej nie widzę i bez mrugnięcia okiem wykluczyłbym Dudka.
Motor mocnyj!
Niestety nie oglądałem finału, ale z tej powtórki Duzers do wykluczenia. Położył motocykl bez kontaktu.
Schronohala z funkcją żużlową dla Lublina!
- tezetomaniak
- Trener
Była kiedyś w Lesznie podobna sytuacja między Pedersenem a Gollobem. Wykluczony został upadający Gollob. Leszno ma szerokie proste i zawodnik po zewnętrznej często ma problem, żeby wrócić spod płotu i nałożyć pikującego.
Po obejrzeniu jeszcze raz powtórek przychyliłbym się do wykluczenia Dudka, ale niechęć do Pawlickiego stawia silny opór :)
Po obejrzeniu jeszcze raz powtórek przychyliłbym się do wykluczenia Dudka, ale niechęć do Pawlickiego stawia silny opór :)
- _piotrusss
- Kadrowicz
Zmarzlik i pewnie kilku innych zawodników nawet by nie było blisko upadku w tej sytuacji.
A w tym biegu to Dudek by leżał już po pierwszym okrążeniu: https://www.youtube.com/watch?v=wJEtjB9pbEg
A w tym biegu to Dudek by leżał już po pierwszym okrążeniu: https://www.youtube.com/watch?v=wJEtjB9pbEg
Zrobił wilk elektrownię, lecz by prąd uzyskać
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski
Spalał w niej cały węgiel z kopalni od liska.
Kopalnia z elektrowni cały prąd zżerała,
Stąd brak światła i węgla. Ale system działa!
Andrzej Waligórski
Oglądając powtórki odniosłem podobne wrażenie że Patryk mógł się śmiało utrzymać na motocyklu.
Zastanawiające jest tylko że była to walka o miejsca 1 - 2 więc obydwa dające awans do finału.
Trochę dziwne żeby się gość przy takiej prędkości umyślnie kładł
Zastanawiające jest tylko że była to walka o miejsca 1 - 2 więc obydwa dające awans do finału.
Trochę dziwne żeby się gość przy takiej prędkości umyślnie kładł
never ride faster than your angel can fly
Wystraszył się, zabrał nogę, może zmienił balans i zakłócił równowagę, w efekcie tył się śliznął - dla mnie jego wina.
A co z wykluczeniem Bartunia za czołganie w powtórce półfinału?
A co z wykluczeniem Bartunia za czołganie w powtórce półfinału?
Zadna z powtórek jednoznacznie nie wyjasnia, czy tam był kontakt, czy nie. Kolejny z biegów, który idealnie pokazuje, ze powtórki w czterech powinny być dopuszczane regulaminowo.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski
Czasami coś napisze
Mistrz Mistrz MOTOR Mistrz!
Mistrz Mistrz MOTOR Mistrz!
Szykuje się na PO w barwach Lublina? :D
edit: zajedwabisty news, swoją drogą :)
edit: zajedwabisty news, swoją drogą :)
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa"
Czytał Łukasz Benz
No to jeszcze przygotowania mentalne, trochę godzin na crossie i można jechać ligę!!! 
Zawodnik Motoru Lublin we wtorek trenował na torze w Rzeszowie, bo w Lublinie przygotowywano tor na środowy trening, w którym oczywiście także nie będzie mogło zabraknąć Zengoty. Po treningach ma zapaść decyzja, czy Zengota po raz pierwszy od blisko dwóch lat wystąpi w mecz ligowym i zadebiutuje w Motorze Lublin
https://www.przegladsportowy.pl/zuzel/p ... cs&utm_v=2
Brzmi bardzo poważnie! A skoro Zengi nawet pojechał trenować na tor do Rzeszowa, bo nasz jest przygotowywany na środowy trening, to musi być grubo!
Zengi chyba zdaje sobie sprawę, że jak teraz się nie pokaże, to może wypaść z przyszłorocznego składu Motoru. Oby tylko ten pośpiech nie skończył się jakimś dramatem! Mimo wszystko trzymam kciuki za Zengiego, bo jest nam cholernie potrzebny teraz!
Zengi chyba zdaje sobie sprawę, że jak teraz się nie pokaże, to może wypaść z przyszłorocznego składu Motoru. Oby tylko ten pośpiech nie skończył się jakimś dramatem! Mimo wszystko trzymam kciuki za Zengiego, bo jest nam cholernie potrzebny teraz!

Poważny dzwon Firmugi w DMPJ w Tarnowie...
O masz ci. Jeszcze dobrze nie zaczal jezdzic....
Mam nadzieje, ze wyjdzie bez szwanku.
Mam nadzieje, ze wyjdzie bez szwanku.
Ciekawostka. Trofimow przegrał dzisiaj z dwoma zawodnikami. Z Cierniakiem i... Gustsem...:)
Dziwę się, że jeszcze klub nie podał informacji o zdrowiu Firmugi. To był potężny dzwon i cholera wie czy Firmuga wróci do żużla po tym zdarzeniu.