#298 Postautor: harry » 26 maja 2006, o 23:27
A w ogóle stan toru przy takiej pogodzie zależy od bardzo wielu czynników na które do końca ( nie wszystkie) nie mamy wpływu.
To nie jest tak, ze jak deszcz pada to od razu przyczepnie a jak słońce to beton.
To jest suma wielu czynników.
Zależy jaki deszcz pada - czy mocny, krótki ( ubijający tor), czy kapuśniaczek długi ( rozmiękczający tor). Oczywiście bardzo długi deszcz też nasączy mocno tor.
Zależy w jakim stanie był tor przed opadami. Jeżeli był ubity na amen to naprawdę wyjątkowo dlugi deszcz mu tylko zaszkodzi i zrobi go przyczepnym. Jeżeli naleje deszcz w tor zaraz po treningu, kiedy są koleiny to nawet jak jest twardy to zaraz zrobi się miękki. Bardzo ważna jest temperatura powietrza, czy świeci słońce i czy wieje wiatr i jak mocno ( im większy wiatr tym szybciej suszy tor).
Do tego dochodzą jeszcze możliwości toromistrza - brona, szyna, ubijanie.
Jak widać kombinacji tych wszystkich czynników jest wiele i tak naprawdę to wszystko wg mnie będzie zależało od umiejętności dostosowawczych zawodników. Kto się szybciej i lepiej dopasuje ten wygra. Tor chyba ( i niestety) będzie wielką niespodzianką dla wszystkich. Mam nadzieję, że prognozy się mylą i będzie tak jak na treningu sobotnim.
" Jak powiedział mi jeden młody dziennikarz, niektórzy ludzie są genetycznie niezdolni do tego, żeby mówić prawdę" - Jacek Gajewski