A od slonecznika bardziej lubie popcorn
Logo KMŻ 2013
Re: Logo KMŻ 2013
Ale przeciez "my" nic nie chcemy zmieniac. Przeczytaj moj poprzedni post w tym temacie a znajdziesz odpowiedz co o tym myslimy...
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
H. Nielsen: Nie zdążyłbym przetrzeć oczu, a już mówiłbym o pierwszym występie w meczu ligowym w barwach Motoru Lublin. 1990 rok...
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
Co do zmiany logo to speedwayowiec chyba nieuważnie zapoznałeś się z opiniami jakie wyrazili w tym temacie kibice, a ja w swoim pierwszym poście jaki napisałem w tym temacie cytując wypowiedź istreda zasygnalizowałem jaką opinie w tej sprawie ma lubelski fanklub.
W Gorzowie oczywiście nikt nie dotyka historycznego logo, ale w tym wypadku chyba warto odnotować fakt że marketingowcy Stali Gorzów stworzyli dodatkowe (niezależne od historycznego herbu klubu) logo marketingowe coś jak u nas w Lublinie oprócz herbu miasta funkcjonuje marketingowe logo popularnie zwane tubtinem.
Takim logo marketingowym Stali Gorzów jest:

są też gadżety produkowane z tym logo:

Wcześniej marketingowcy Stali Gorzów zainicjowali akcję "Life Stal" o której można przeczytać tutaj:
http://www.sportowefakty.pl/zuzel/17884 ... tal-gorzow
z tym hasłem też powstały gadżety:

truskawa pisze:Fajnie, ze się "chłopakom z Gorzowa" podoba. Niech sobie zatrudnią agencję Mustang do zmiany logo Stali Gorzów. Ciekawe co na to reszta chłopaków z Gorzowa?
W Gorzowie oczywiście nikt nie dotyka historycznego logo, ale w tym wypadku chyba warto odnotować fakt że marketingowcy Stali Gorzów stworzyli dodatkowe (niezależne od historycznego herbu klubu) logo marketingowe coś jak u nas w Lublinie oprócz herbu miasta funkcjonuje marketingowe logo popularnie zwane tubtinem.
Takim logo marketingowym Stali Gorzów jest:

są też gadżety produkowane z tym logo:

Wcześniej marketingowcy Stali Gorzów zainicjowali akcję "Life Stal" o której można przeczytać tutaj:
http://www.sportowefakty.pl/zuzel/17884 ... tal-gorzow
z tym hasłem też powstały gadżety:

zostawcie koziołka w spokoju i skończcie zawracać łeb Sprawce takimi pierdołami. Niech myśli jak spłacić zawodników i zakontraktować na sezon 2013. Bo potem będzie płacz, że nie zdążył zakontraktować zawodników na odpowiednim poziomie, bo miał na głowie nowe logo klubu.
Naczelny obrońca Karola Barana.
- Egon
- Zawodowiec
Zdecydowanie nie należy grzebać przy logo klubu. Jest jakie jest już dawno Krzychowi głowę truję że przejadł mi się już na gadżetach dlatego też powstał koziołek w winorośli na potrzeby właśnie gadżetów, żeby jakoś to znośniej wyglądało
Osobiście uważam że jest to jeden z najsłabszych herbów drużyn żużlowych w Polsce..co nie znaczy że trzeba go zmieniać. Jest z nami już od kilkunastu lat i będzie nadal, bo jeśli się uprzecie to go sobie zmienicie i wstawicie tego rodem z NBA/NHL ale w świadomości kibiców będzie miał się dobrze tak samo jak na naszych gadżetach.
Motor! Motor! Tylko Motor!
J. Stachyra: "Między ligami jest przepaść, tylko się o tym głośno nie mówi, ale to się wie."
J. Stachyra: "Między ligami jest przepaść, tylko się o tym głośno nie mówi, ale to się wie."
Mi się strasznie podoba to nowe logo. 
Egon pisze:dlatego też powstał koziołek w winorośli
A ja myślałem, ze to laur inaczej zwany wawrzynem
T. Lorek: Gdyby ktoś obudził cię w środku nocy i zapytał: z czym kojarzy ci się Polska, to co byś odpowiedział?
No na pewno jest fajnie zrobione, jednak pomimo szczerych checi firmy Mustang uwazam ze to zly pomysl. Logo moze i by pasowalo, jednak w Lublinie jest tak przypalowo z tymi nazwami i herbami, ze uwazam iz powinnismy w koncu utrwalic jedno logo na dluzszy czas, chociaz to nasze obecne jest dosyc brzydkie i w ogole fajniej by bylo jakby oficjalne logo to bylo to ze speedway Euphoria(co nie przejdzie pewnie
) bo jest znacznie ladniejsze.
Ewentualnie, moze dobrym rozwiazaniem bylby powrot do jakiegos historycznego loga ?
Ewentualnie, moze dobrym rozwiazaniem bylby powrot do jakiegos historycznego loga ?
Co to w ogole jest i o co tu chodzi. Po kiego grzyba te zmiany i kto za to placi. Wisza chlopakom 200+300 tys zl a wyprowadzaja pieniadze z klubu na jakies bzdury. Kto za tym stoi i kto to popiera. Won od loga. Splaccie najpierw Miska i reszte i zakontraktujcie nowy lepszy sklad, bo jak nie to ten slepy miesnisty tryk nic wam nie da na poprawe wizerunku.
niespokojny napisał(a):
Sprawka to człowiek mentalnie z jakiegoś starego, skrajnego PGRu na zadupiu. Kononowicz kuźwa.
Sprawka to człowiek mentalnie z jakiegoś starego, skrajnego PGRu na zadupiu. Kononowicz kuźwa.
- Egon
- Zawodowiec
meesha pisze:Egon pisze:dlatego też powstał koziołek w winorośli
A ja myślałem, ze to laur inaczej zwany wawrzynem
I dobrze myślałeś wieniec jest laurowy ja tak tylko gadam
Popek pisze:No na pewno jest fajnie zrobione, jednak pomimo szczerych checi firmy Mustang uwazam ze to zly pomysl. Logo moze i by pasowalo, jednak w Lublinie jest tak przypalowo z tymi nazwami i herbami, ze uwazam iz powinnismy w koncu utrwalic jedno logo na dluzszy czas, chociaz to nasze obecne jest dosyc brzydkie i w ogole fajniej by bylo jakby oficjalne logo to bylo to ze speedway Euphoria(co nie przejdzie pewnie) bo jest znacznie ladniejsze.
Oficjalne logo ze Spedway Euphorią? No proszę was widzę że już coraz lepsze pomysły się pojawiają
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
Dobrym rozwiązaniem to byłby powrót do nazwy MotorPopek pisze:Ewentualnie, moze dobrym rozwiazaniem bylby powrot do jakiegos historycznego loga ?
W tym wypadku mówimy nie o odświeżeniu logotypu tylko 100% zmianie logotypu i chyba większość opinii w tym wątku nie pozostawia wątpliwości czy kibice chcą takiej zmiany czy też nie.Expendable pisze:Stąd nasza propozycja dotycząca odświeżenia logotypu.
A jeśli ktoś chce zobaczyć na czym polega odświeżenie logo klubu to zapraszam tutaj:
http://www.sportowefakty.pl/zuzel/24926 ... iezyl-logo
Dobrym rozwiązaniem to byłby powrót do nazwy MotorKoper pisze:Popek pisze:Ewentualnie, moze dobrym rozwiazaniem bylby powrot do jakiegos historycznego loga ?
" Miasto zamiast dać nam pieniądze, wydaje je na ludzi przebranych za marchewki."
- tezetomaniak
- Trener
Inny przykład odświeżenia loga:
http://tinyurl.com/btqj879
http://tinyurl.com/btqj879
Oj już nie przesadzajcie z tym przywiązaniem do tradycji. Dlaczego niby zdanie starych kibiców ma być ważniejsze niż nowych? Rację ma ten kto płaci pieniądze, a nie ten kto szermuje hasłami o wierności i tradycji. Ot, weźmy na ten przykład fakt, że ledwie nasza młoda demokracja nie okrzepła, a już niektórzy są gotowi III RP bronić niczym Jaruzelski "niepodległości".
Wracając do tematu: nowe logo jest moim zdaniem niefajne, bardzo sztuczne i plastikowe - ja bym nie zmieniał. Ale zgadzam się też, że jak tylko wprowadzimy demokrację to guzik z tego wyjdzie. Niech Klub zadecyduje, i zarządzi. Kibicami będzie się przejmował ewentualnie jak będą zmniejszały się wpływy z biletów. Bo tylko to - a nie "jakieś" przywiązanie do barw i tradycji - będzie w stanie spowodować, że Klub będzie się liczył ze zdaniem p.t. Kibiców.
Wracając do tematu: nowe logo jest moim zdaniem niefajne, bardzo sztuczne i plastikowe - ja bym nie zmieniał. Ale zgadzam się też, że jak tylko wprowadzimy demokrację to guzik z tego wyjdzie. Niech Klub zadecyduje, i zarządzi. Kibicami będzie się przejmował ewentualnie jak będą zmniejszały się wpływy z biletów. Bo tylko to - a nie "jakieś" przywiązanie do barw i tradycji - będzie w stanie spowodować, że Klub będzie się liczył ze zdaniem p.t. Kibiców.
pozdrawia:
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks
Rafał Borowski
http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
Ależ klub wcale się z naszym zdaniem liczyć nie musi. Dla klubu ważne są pieniądze, dla nas m.in. historia i tradycja. I nie musimy wcale na to zwracać uwagi :p
Znakomity przykładOt, weźmy na ten przykład fakt, że ledwie nasza młoda demokracja nie okrzepła, a już niektórzy są gotowi III RP bronić niczym Jaruzelski "niepodległości".
...albo nie będą rosły - spójrz na pierwszy post w temacie.Kibicami będzie się przejmował ewentualnie jak będą zmniejszały się wpływy z biletów.
Chyba jasne, że zmiana logo ma mieć jakiś cel, na przykład poprawić wizerunek klubu.
Średnio mi się widzi poprawa wizerunku poprzez zmianę na logo (a w zasadzie herbu klubu, bo tak to się chyba powinno określać), które kibice powszechnie nie będą akceptować.
to jak czerpać wzorce od najlepszych to może jeszcze coś takiego:
http://www.mmgorzow.pl/artykul/jedyna-t ... -z-gorzowa
http://www.mmgorzow.pl/artykul/jedyna-t ... -z-gorzowa
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
Pomieszałeś dwa systemy walutowe. Tak jak napisał meesha, nikt nie każe klubowi aby słuchał głosu kibiców, co nie znaczy że ma tego nie robić, ale nawet jeśli klub nie będzie słuchał kibiców to wcale nie oznacza że nie mają racji kibice którzy będą we własnym zakresie nadal organizować swoje gadżety z logo i nazwą drużyny, które uznają za zgodne z hasłami o wierności i tradycji.ravajas pisze:Rację ma ten kto płaci pieniądze, a nie ten kto szermuje hasłami o wierności i tradycji.
Kkoper, meesha, ja zapomniałem w swoim poprzednim poście umieścić "
", więc nie oburzajcie się na mnie. Ja Was doskonale rozumiem. Ale zdanie swoje wyraziłem.
pozdrawia:
Rafał Borowski
Rafał Borowski
KosaRKS pisze:zostawcie koziołka w spokoju i skończcie zawracać łeb Sprawce takimi pierdołami. Niech myśli jak spłacić zawodników i zakontraktować na sezon 2013. Bo potem będzie płacz, że nie zdążył zakontraktować zawodników na odpowiednim poziomie, bo miał na głowie nowe logo klubu.
i jeszcze to
truskawa pisze:W ogóle co to za idea, żeby "agencja marketingowa", która tymczasowo(bo przecież nie na zawsze) współpracuje z klubem i lada moment może przestać istnieć z byle powodu, wywracała do góry nogami tak elementarne sprawy jak klubowe logo, którego tradycja przetrwała już dwa kluby (tż i kmż) i w świadomości kibiców ma się bardzo dobrze?
Chyba ktoś w agencji Mustang cierpi na nadmiar wolnego czasu skoro mu takie pomysły wpadają do głowy. Brakuje zleceń i na siłę z KMŻ chcecie coś wycisnąć?
Jak nie mają co tam robić to niech może pokombinują coś z logo Mercedesa, Nike albo McDonald's. Na pewno chętnie zmienią 
-
Koper
- Trener
- Kontakt:
Chętnie na pewno nie zmienią, co nie znaczy, że nigdy nie zmieniali. Tak wyglądało to w przypadku tej ostatniej marki:

Moim zdaniem pomysł poprawy wizerunku klubu jest strzałem w 10. Ale wykonanie tego planu to kompletna porażka. Na razie dowiedzieliśmy się że zająć ma się tym firma. Ok fajnie. Tylko jeśli działa firma doradcza to zazwyczaj nikt nie wie o tym że działa. A w naszym przypadku to jest podstawowa wiadomość. Trochę nie z tej strony powinno się zaczynać. Zmiana logo, strony internetowej i uruchomienie.m sklepu może się zająć co drugi webmajster. Jest masa innych rzeczy do poprawy i warto byłoby zacząć od tego. Małymi krokami do przodu, i może po kolejnym sezonie będzie można powiedzieć że wizerunek klubu się poprawił. Lapanie się za to co najłatwiej widoczne to może i ciekawy pomysł, ale na kkrótką metę.
Żeby krytyka była konstruktywna, należy przykre zdanie zakończyć pozytywnym akcentem.
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!
Na przykład: Jesteś wyjątkowym ch*jem, ale masz za to ładne buty!
Poprawa wizerunku Klubu - tak.
"Akcje" w szkołach, przedszkolach, centrach handlowych, na święcie pieroga czy ziemniaka - choć męczące - przynoszą efekty. Także dobra prasa w lokalnych mediach.
Byko-kozioł nie.
Nie bardzo też rozumiem oburzenie na przywiązanie do barw i tradycji. To są nasze barwy i nasza tradycja. Dobra, zła, ale nasza. Coś jest kontynuacją czegoś, co było wcześniej.
Kopacze potrafili obejść długi, nie spłacone ZUSy, podatki czy inne zobowiązania i używają nazwy Motor i logo Klubu (a propos - to logo przeszło lifting).
Start Lublin każdego roku ma nowego sponsora tytularnego, ale nikt nie nie zrezygnował z barw, czy z nazwy Start - przynajmniej w ostatnich nastu latach (nie chciało mi się szukać więcej
)
Start Jadar (1992-93)
Start Instal (1993-96)
Start Faelbud (1996-98)
Gala Start (1998-99)
AICE Start (2000-01)
Start Lublin (2002-2005)
Start AZS Lublin (2005-2008)
Start Lublin (2008-2009).
Olimp Start Lublin (2009-2011)
Start Lublin (2011)
Wikana Start Lublin (2012)
Rozumiem chęć profesjonalnego podejścia do marketingu, ale jeśli zabieramy się do tego od d... strony to wyjdzie jak zwykle
"Akcje" w szkołach, przedszkolach, centrach handlowych, na święcie pieroga czy ziemniaka - choć męczące - przynoszą efekty. Także dobra prasa w lokalnych mediach.
Byko-kozioł nie.
Nie bardzo też rozumiem oburzenie na przywiązanie do barw i tradycji. To są nasze barwy i nasza tradycja. Dobra, zła, ale nasza. Coś jest kontynuacją czegoś, co było wcześniej.
Kopacze potrafili obejść długi, nie spłacone ZUSy, podatki czy inne zobowiązania i używają nazwy Motor i logo Klubu (a propos - to logo przeszło lifting).
Start Lublin każdego roku ma nowego sponsora tytularnego, ale nikt nie nie zrezygnował z barw, czy z nazwy Start - przynajmniej w ostatnich nastu latach (nie chciało mi się szukać więcej
Start Jadar (1992-93)
Start Instal (1993-96)
Start Faelbud (1996-98)
Gala Start (1998-99)
AICE Start (2000-01)
Start Lublin (2002-2005)
Start AZS Lublin (2005-2008)
Start Lublin (2008-2009).
Olimp Start Lublin (2009-2011)
Start Lublin (2011)
Wikana Start Lublin (2012)
Rozumiem chęć profesjonalnego podejścia do marketingu, ale jeśli zabieramy się do tego od d... strony to wyjdzie jak zwykle
- Egon
- Zawodowiec
Koperku ale w logo Mac'a jest od 50 lat motyw przewodni który praktycznie się nie zmienia a zmienia się tylko otoczka tego. Wiem że jako kopalnia wiedzy przytoczyłeś tylko taka ciekawostkę ale jak już jesteśmy przy tym to Mac to jednak nie klub sportowy, nie ma kibiców i osób które się z nim utożsamiają
Kibice klubu to jednak trochę inna grupa osób mająca inne wartości niż ludzie przychodzący do Mac'a zjeść hamburgera, który nie psuje się przez 2 lata i nie obchodzi ich to tak naprawdę jaki jest szyld.
Niech agencja Mustang poprawi/odświeży logo Jagiellonii..też jest biedne w porównaniu do dostojnych herbów Lecha czy Wisły.
Poza tym jakoś nie chce mi się wierzyć, że agencja marketingowa poprawi wizerunek klubu bo niby w jaki sposób? Może poprawić transparentność, to że w klubie nie dzieje się tak naprawdę nic żeby przyciągnąć nowych kibiców, jakieś akcje reklamowe, to że klub w końcu "wyjdzie na ulicę", do ludzi a nie będzie tylko czekał aż kibic przyjdzie sam. Wizerunek klub może poprawić sobie jedynie sam. Mądrymi, przemyślanymi działaniami i wypowiedziami, działaniem z głową, nie popełnianiem dramatycznie głupich błędów i innymi rzeczami. Czy Agencja Mustang poprawi to, że po odwołanym meczu prezes zamiast wysłać baby do kas żeby oddawały od razu pieniądze zniecierpliwionym i wkurzonym kibiców każe czekać godzinę i zastanawia się co będzie lepsze dla portfela klubu? No nie wydaje mie się. A to właśnie buduje wizerunek. Ale najłatwiej wziąć za coś kasę, zrobić foldery, ulotki, reklamy i czepić się herbu drużyny..i czekać z otwartą gębą aż kibic przyklaśnie tym głupim pomysłom.
Niech agencja Mustang poprawi/odświeży logo Jagiellonii..też jest biedne w porównaniu do dostojnych herbów Lecha czy Wisły.
Poza tym jakoś nie chce mi się wierzyć, że agencja marketingowa poprawi wizerunek klubu bo niby w jaki sposób? Może poprawić transparentność, to że w klubie nie dzieje się tak naprawdę nic żeby przyciągnąć nowych kibiców, jakieś akcje reklamowe, to że klub w końcu "wyjdzie na ulicę", do ludzi a nie będzie tylko czekał aż kibic przyjdzie sam. Wizerunek klub może poprawić sobie jedynie sam. Mądrymi, przemyślanymi działaniami i wypowiedziami, działaniem z głową, nie popełnianiem dramatycznie głupich błędów i innymi rzeczami. Czy Agencja Mustang poprawi to, że po odwołanym meczu prezes zamiast wysłać baby do kas żeby oddawały od razu pieniądze zniecierpliwionym i wkurzonym kibiców każe czekać godzinę i zastanawia się co będzie lepsze dla portfela klubu? No nie wydaje mie się. A to właśnie buduje wizerunek. Ale najłatwiej wziąć za coś kasę, zrobić foldery, ulotki, reklamy i czepić się herbu drużyny..i czekać z otwartą gębą aż kibic przyklaśnie tym głupim pomysłom.
W taki sam sposób jak miliony agencji marketingowych na całym świecie poprawiają/dbają o wizerunek milionów firm na całym świecie.Poza tym jakoś nie chce mi się wierzyć, że agencja marketingowa poprawi wizerunek klubu bo niby w jaki sposób?
Ot PR po prostu.