Żużel w TV

żużel w Lublinie
Wiadomość
Autor
Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

Re: Żużel w TV

#22401 Postautor: niespokojny » 9 października 2025, o 15:42

Torsen pisze:Nie ma się co śmiać. Motor jest najlepszy, bo ma najlepsze wyniki najniższym kosztem. W dwa lata awansował z II do Ekstraligi. W czwartym sezonie w Ekstralidze zdobył mistrzostwo, któ®ego nie oddał przez kolejne 2 lata. Mało?
niespokojny pisze:Ludzie jeszcze nie nauczyli się weryfikować głupot z chatagpt?

Przeczytałem to i parsknąłem śmiechem:
Status dziś: stabilny klub z górnej połowy tabeli Premier League (po powrotach i spadkach), ale o globalnej marce.

No i? Coś jeszcze się nie zgadza?

Nie wiem, ale pierwszy przykład od razu rzuca się w oczy i jest zupełnie nietrafiony. Na jakiejś podstawie wysnułeś teorie o kuli śnieżnej, więc ciekawi mnie co to było, skoro post factum ratujesz się wątpliwą analizą chatagpt?
Lepiej być najgorszym wśród najlepszych niż najlepszym wśród słabych

Flagg
Trener

#22402 Postautor: Flagg » 9 października 2025, o 16:52

Torsen pisze:Nie ma się co śmiać. Motor jest najlepszy, bo ma najlepsze wyniki najniższym kosztem,

Jakim najniższym kosztem? Od minimum dwóch lat, Motor wydaje najwięcej pieniędzy w tej lidze.
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#22403 Postautor: Torsen » 9 października 2025, o 17:25

Sam niedawno pisałeś że najwyższy budżet ma Sparta, ponadto Motor relatywnie mnie wydaje na kontrakty, a więcej niż inni na siebie.
Poza tym w ostatnich dwóch latach Motor zdobył tylko jeden tytuł z trzech.

Awatar użytkownika
Perez
Trener

#22404 Postautor: Perez » 9 października 2025, o 17:31

Ahhh brakowało mi tej polemiki dwóch prawników :D gdzie tu tylko znaleźć czas przeczytać te eseje :)
P.S który ma więcej wygranych spraw na swoim koncie? :D
Mistrz, Mistrz, MOTOR MISTRZ!!!

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#22405 Postautor: Torsen » 9 października 2025, o 17:34

niespokojny pisze:. Na jakiejś podstawie wysnułeś teorie o kuli śnieżnej,

Na podstawie logiki. 1. Wykreowanie gwiazd jest wartością dodaną, czystym zyskiem. 2. Sukces przyciąga sponsorów i kibiców. 3. Najlepsze drużyny w większości dyscyplin utrzymują się w gronie najlepszych calymi latami, a nieraz i dekadami.
Motor wytworzył sukces przeciętnym składem, więc powinna wzrosnąć jego wartość ale wzrosła tylko wartość zawodników. Może dlatego, że ich nie sprzedał :)

ezbeg
Trener

#22406 Postautor: ezbeg » 9 października 2025, o 17:53

Reakcje klubu na różne artykuły sugerujące powiązania polityczne klubu były. Kojarzę dwie. Dokładnie dwa oświadczenia - jedno zarządu, a drugie klubu. Obydwa spotkały się z odbiorem opinii publicznej w postaci "Ha ha" i wyciąganiem Sasina, gadaniem o sztucznym klubie, jeździe na kodach, budżetem bez dna itp. I tak w kółko. Zresztą jakby klub poszedł na wojnę z senatorem K. i innymi byłymi działaczami to zaraz byłoby że walczą z wolnością wypowiedzi. A poza tym nie kłamią, bo Sasin był i już. Jak z 5 letnimi dziećmi. Media wzięłyby ich w obronę.
Teraz też obrywa się Kępie od strony kibiców z Torunia za to że nie chciał im klub dać większego sektora. Bo 5% to 5%, a Kępa nie umie liczyć. Jeszcze jakby mieli świadomość do kogo należy stadion, a Kępa to sobie może. No ale nie wymagam za wiele. Zdobyli pierwsze od 17 lat mistrzostwo, to żyją w euforii. We wrześniu 2022 r. też byłem z głową w chmurach przez 2 tygodnie.

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#22407 Postautor: niespokojny » 9 października 2025, o 18:19

Ale to przeczy tezie że jednorazowy sukces daje efekt kuli śnieżnej, więc zaprzeczasz sam sobie w jednym poście. Na topie są te kluby, które latami są stabilne finansowo i organizacyjnie. Czasem pojawi się ktoś kto namiesza ale często równie szybko znika. W przyszłym sezonie będziemy mieli te same zespoły co w 2019, więc w naszym przypadku można mówić o stabilności. Wartość Motoru wzrosła bo jeździ tutaj MŚ i przychodzi zawodnik, który w 2019 nie chciał tutaj jeździć.

Takie myślenie jak twoje Torsen doprowadziło wiele klubów na krawędź upadku. Grzyb też mówił, że nie będzie mu jakiś tam Lublin zawodników podbierał i przepłacał przeciętniaków jak Kasprzak aby tylko zostali, mimo że można było znaleźć dużo tańszą opcję na rynku z podobnym potencjałem. Holder nabił średnią w Lublinie, dostał stawkę + 50% w klubie który być może licencji nie dostanie. Czy klub powinien mu zapłacić więcej niż jest wart tylko dlatego, że w innych klubach nie kalkulują rozsądnie wydatków? Moim zdaniem nie. Kluby, które nam podebrały zawodników toną w długach. Kubera jest chwilową fantazją miliardera, a kto bogatemu zabroni?

Flagg
Trener

#22408 Postautor: Flagg » 9 października 2025, o 18:37

Torsen pisze:Sam niedawno pisałeś że najwyższy budżet ma Sparta, ponadto Motor relatywnie mnie wydaje na kontrakty, a więcej niż inni na siebie.
Poza tym w ostatnich dwóch latach Motor zdobył tylko jeden tytuł z trzech.

Sparta ma najwieksze przychody, ale wydatki nizsze od Motoru (o około milion).
Motor 2024: 1.Holder 2.Cierniak 3. Lindgren 4.Kubera 5.Zmarzlik 6.Przyjemski 7.Bańbor 8.Jaworski

blajar
Trener

#22409 Postautor: blajar » 9 października 2025, o 20:07

Torsen pisze:Natomiast puszczona w Polskę wypowiedź Kurtza na temat Sparty jakoś wyprowadziła mnie z równowagi, ponieważ jest bijącym w oczy, czy wręcz walącym po ryju kontrastem wobec tego, co ciągle dzieje się z kadrą i z czym musi się bez przerwy mierzyć zarząd prawdziwie najlepszego klubu żużlowego w Polsce.

Torsen, no błagam. Co miał powiedzieć będąc już zawodnikiem Sparty? Że nie odmawia się drugiemu najlepszemu klubowi w Polsce bo w sumie to Lublin jest lepszy, ale Wrocław też obleci? Poważnie? Takie pierdoły wyprowadzają Cię z równowagi? Bezrefleksyjnie?
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
Torsen
Trener

#22410 Postautor: Torsen » 9 października 2025, o 20:09

niespokojny pisze:Ale to przeczy tezie że jednorazowy sukces daje efekt kuli śnieżnej, więc zaprzeczasz sam sobie w jednym poście. Na topie są te kluby, które latami są stabilne finansowo i organizacyjnie.

Na topie są drużyny, które dotarły do topu i nie ma tu żadnej sprzeczności.

Takie myślenie jak twoje Torsen doprowadziło wiele klubów na krawędź upadku.

:lol:
Moje myślenie nie powoduje skutków finansowych. Jest hipotezą, a nie sposobem na życie, serio. O trafności hipotezy możemy dyskutować, ale to, co napisałeś, to jest mocny odlot.
Grzyb też mówił, że nie będzie mu jakiś tam Lublin zawodników podbierał i przepłacał przeciętniaków jak Kasprzak aby tylko zostali, mimo że można było znaleźć dużo tańszą opcję na rynku z podobnym potencjałem.

To nie ma nic wspólnego z moim założeniem, że drużyna na szczycie powinna generować coraz większe przychody, bo przychody biorą się z zawartych umów, a nie z ambicji kryminalistów.
Holder nabił średnią w Lublinie, dostał stawkę + 50% w klubie który być może licencji nie dostanie. Czy klub powinien mu zapłacić więcej niż jest wart tylko dlatego, że w innych klubach nie kalkulują rozsądnie wydatków? Moim zdaniem nie.

Klub mistrzowski powinno być stać na to, żeby zatrzymać swoich zawodników albo mieć na ich miejsce chętnych równie dobrych lub lepszych. Klub mistrzowski powinien być magnesem i dla Holdera, żeby nie odchodzić i dla zawodników jego pokroju, aby tu przyjść. Więc nie chodzi o to, że Motor powinien być w stanie przelicytować desperatów - powinien móc trzymać desperatów z daleka od swoich zawodników, a chętnych do odejścia zastąpić kimś z wachlarza zawodników podobnych lub lepszych. Tak to widzę.
blajar pisze:
Torsen pisze:Natomiast puszczona w Polskę wypowiedź Kurtza na temat Sparty jakoś wyprowadziła mnie z równowagi, ponieważ jest bijącym w oczy, czy wręcz walącym po ryju kontrastem wobec tego, co ciągle dzieje się z kadrą i z czym musi się bez przerwy mierzyć zarząd prawdziwie najlepszego klubu żużlowego w Polsce.

Torsen, no błagam. Co miał powiedzieć będąc już zawodnikiem Sparty? Że nie odmawia się drugiemu najlepszemu klubowi w Polsce bo w sumie to Lublin jest lepszy, ale Wrocław też obleci? Poważnie? Takie pierdoły wyprowadzają Cię z równowagi? Bezrefleksyjnie?

Nie wiem, co miał powiedzieć. Powiedział, co powiedział, pewnie dyplomatycznie. Na tym tle "fajnie" brzmi to, co my słyszymy po 4 latach lania wszystkich do 35:
"odchodzę z Lublina, ale jeszcze nie wiem, gdzie będę jeździł";
"musiałem zmienić otoczenie";
"kocham Bydgoszcz".

blajar
Trener

#22411 Postautor: blajar » 9 października 2025, o 20:25

Torsen pisze:Nie wiem, co miał powiedzieć. Powiedział, co powiedział, pewnie dyplomatycznie. Na tym tle "fajnie" brzmi to, co my słyszymy po 4 latach lania wszystkich do 35:
"odchodzę z Lublina, ale jeszcze nie wiem, gdzie będę jeździł";
"musiałem zmienić otoczenie";
"kocham Bydgoszcz".

No to odchodzą. Nie chcą tu już jeździć/mają inne priorytety/zarobią więcej/ktoś ich naciska - jakie to ma znaczenie? Żeby zgłębić temat musielibyśmy być blisko każdego z nich, a opieramy się o wypowiedzi do mediów, gdzie może nie być ziarna prawdy i rozkminiamy na tej podstawie temat brnąc w jakieś dziwne uzasadnienia, tezy. Każdy z nich do momentu potwierdzenia odejścia będzie mówił o swoim obecnym pracodawcy w superlatywach. Mało tego, nawet jeśli względem zawodników są zaległości, kwasy w drużynie, trener jest kretynem to zdecydowana większość trzyma język za zębami bądź omija temat bo w Ekstralidze jest 8 drużyn i nit nie chce sobie zamykać drzwi na przyszłość (to akurat moja teza na podstawie obserwacji). Nie wiem, moim zdaniem nie ma się kompletnie czym tak emocjonować :)
"To ride with empty head" - jechać z "czystą głową"
"To mess it ip with a lion" - "nie drażnić lwa" :lol:
Czytał Łukasz Benz

Awatar użytkownika
niespokojny
Trener

#22412 Postautor: niespokojny » 9 października 2025, o 20:27

1. Przychody mogą rosnąć nieproporcjonalnie do żądań zawodników, szczególnie na mocno ograniczonym rynku.
2. Przychody innych mogą rosnąć szybciej, wskutek np. przejęć klubów przez milionerów jak w Zielonej Górze. Poza tym lubelszczyzna nie jest najmocniej rozwiniętym regionem gospodarczo i to też ma wpływ na to gdzie jest sufit.
3. W obecnej formule ekstraligi zawodnik nie ma żadnej korzyści z jazdy w topowym klubie. Meczów jest tyle samo. Może dojść kwestia premii ale w słabym klubie łatwiej o kasę na kolegach.
4. Przykład z Gorzowem miał pokazać, że nie warto przepłacać średniaków tylko po to żeby podnieść swoje ego, albo nie doprowadzić do płaczu przywiązanych kibiców. Bo jeśli nie ma różnicy to po co przepłacać? Kominy płacowe mają to do siebie, że psują atmosferę i motywację tych co za taką samą pracę zarabiają mniej. Jak się głębiej nad tym zastanowisz to zostaniesz na ziemi.
5. Motor po 2022 wymienił połowę składu i zdobył DMP. W ostatnim sezonie jechał tym samym składem, utrzymał wszystkie gwiazdy i zdobył tylko srebro. Patrz punkt 4.

Wpisałem powyższe do czatagpt. Zgodził się ;)

ezbeg
Trener

#22413 Postautor: ezbeg » 12 października 2025, o 11:48

Nie oglądałem jeszcze najnowszego odcinka ale, zaczyna wychodzić taki a nie inny stosunek Śledzia do Motoru po odejściu. W tym słynne pęknięte baloniki w 2020 roku.

https://po-bandzie.com.pl/zuzel-kepa-i-sledz-nie-rozmawiali-dwa-lata-odkryl-kulisy-zwolnienia-z-motoru/

Awatar użytkownika
kdsz
Trener

#22414 Postautor: kdsz » 12 października 2025, o 12:25

Ciekawe, bo wiodąca narracja mówiła o tym, że Śledź zostawił nas przed debiutanckim sezonem w ekstralidze i wybrał łatwy chleb we Wrocławiu zamiast dramatycznej walki o utrzymanie w Lublinie. Okazuje się że wyleciał z Motoru decyzją prezesa Kępy.
W. Komarnicki: "Zwykli ludzie łapali mnie za ręce i prosili, aby ratować Stal"

Flagg
Trener

#22415 Postautor: Flagg » 12 października 2025, o 15:42

Przecież od dawna na forum pisaliśmy, że Śledź wyleciał, a nie sam zrezygnował. Jego los był przesądzony jeszcze przed PO

ezbeg
Trener

#22416 Postautor: ezbeg » 12 października 2025, o 15:51

Bardziej mi chodziło o to że Śledź się obraził na Kępę po tym.

Mecz z Wybrzeżem zadecydował. A dokładniej przygotowanie toru. Wtedy im odkreciliśmy butle z tlenem. Szczęśliwie ktoś inny im zakręcił, bo przeczuwam że w 2019 by Ekstraligi nie było.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#22417 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 12 października 2025, o 16:02

A wiadomo o co może chodzić z tym, że nie poświęcał się w 100 procentach?

Karamba
Kadrowicz

#22418 Postautor: Karamba » 12 października 2025, o 20:53

niespokojny pisze:5. Motor po 2022 wymienił połowę składu i zdobył DMP. W ostatnim sezonie jechał tym samym składem, utrzymał wszystkie gwiazdy i zdobył tylko srebro. Patrz punkt 4.

Wpisałem powyższe do czatagpt. Zgodził się ;)

Ta teoria pasuje ale ja się dalej upieram, iż złoto przegrane zostało przez kontuzję Wiktora. Na MA robił 6-7 punktów a w ostatnim zrobił 2 i tego właśnie nam zabrakło.
Nawet szopki "Monsterów" czy sędziego by przeszły bez echa przy zdrowym Wiktorze.

Ge(L)o
Trener

#22419 Postautor: Ge(L)o » 12 października 2025, o 20:58

Zgadzam się. Przyjemski na motoarenie był kluczem.
Plus te wszystkie nasze babole (przynajmniej sześć) i to byłby zwykły pod kontrolą dwumecz z Apatorem. Myślałem, że to przetrawię przez dwa tygodnie, ale nadal nie.

KrzyczącyK1b1c
Trener

#22420 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 12 października 2025, o 21:35

Natomiast kontuzje są częścią sportu i nie ma co uprawiać takiej gdybologii. Żaden z ostatnich 5 finałów nie odbył się w pełnych składach. 2x my byliśmy osłabieni, 3x rywale. Strasznie mnie irytowało, gdy Wrocław nam umniejszał zdobycie mistrzostw przez urazy u nich i też nie lubię, gdy to robią nasi kibice.

Karamba
Kadrowicz

#22421 Postautor: Karamba » 13 października 2025, o 01:00

Wystarczy zajrzeć do wyników Wiktora na MA ze zdrowymi nogami 6-7 pkt. To jest przyczyna braku złota a nie umniejszanie wygranej Torunia .Masz jakieś skrzywienie w kierunku Torunia czy babcię jak Dudek ?

KrzyczącyK1b1c
Trener

#22422 Postautor: KrzyczącyK1b1c » 13 października 2025, o 05:17

Polecam czytać ze zrozumieniem.

Awatar użytkownika
Cooper
Trener

#22423 Postautor: Cooper » 13 października 2025, o 09:55

Torsen pisze:
niespokojny pisze:Ktoś poda nazwę klubu żużlowego w którym nastąpił efekt kuli śnieżnej po zdobyciu mistrzostwa?

Nazwij to, jak chcesz.
Z Leszna nikt nie uciekał po zdobytych tytułach, z Wrocławia nikt nie uciekał, gdy ciągle byli w czołówce.

Z Lublina też nikt nie uciekł po zdobyciu tytułu, bo nie zdobyliśmy tytułu ;]

Torsen pisze:Tu z kolei ja się nie zgadzam. Moim zdaniem, jesteśmy w punkcie wyjścia - może nie wyciągania Łaguty z Rybnika i Hampela z Leszna, ale tuż obok.

Naprawdę? Myślę, że bardzo to niesprawiedliwe widzieć tylko minusy a tak marginalizować plusy, których Kępa nazbierał jednak najwięcej w historii żużla, lubelskiego na pewno.

Gelo pisze: Może nie ma się co przyzwyczajać do zawodników i nie reagować na ich słodkopierdzące szeroko rozumiane "serduszkowanie" i tekściki dla naiwnych? To oni sami odzierają nas z emocji i tego staromodnego pierwiastka romantycznego przywiązania do barw klubowych.

Ale to chyba tak wiadomo już mniej więcej od początku lat 90 i pojawieniu się obcokrajowców w naszej lidze, nie?
Całe życie w drugiej lidze!- nieaktualne do odwołania :)

Gelo pisze:Żuk (którego nie krytykuję jako prezydenta miasta) [...]

Awatar użytkownika
ravajas
Trener
Kontakt:

#22424 Postautor: ravajas » 14 października 2025, o 13:20

Gdyby kto poratował drugim odcinkiem serialu to będę wdzięczny :)

Kłaniam się nisko.
pozdrawia:
Rafał Borowski

http://www.fotografmieszkan.pl - fotografia nieruchomości na sprzedaż, wynajem. Flipy, mieszkania, apartamenty, lokale komercyjne, domy.
https://m.facebook.com/29dreamniner/?ref=bookmarks

Cukier91

#22425 Postautor: Cukier91 » 14 października 2025, o 13:56

ravajas pisze:Gdyby kto poratował drugim odcinkiem serialu to będę wdzięczny :)

Kłaniam się nisko.

Również bym był wdzięczny.
Z góry dziękuję:)